Diamond Princess förankrad vid Yokohama Port, nära Tokyo på onsdagen 12, 2020. Japanska hälsomyndigheter bekräftade på onsdagen att 174 fall av coronaviruset konstaterats ombord. Foto: Yuta Omori/Kyodo News via AP/ TT
Foto: (AP Photo/Jae C. Hong) /TT

Fler insjuknade på corona-fartyg

Utrikes Ytterligare 39 personer har diagnostiserats med det nya coronaviruset på kryssningsfartyget Diamond Princess, som ligger förtöjt i Japan.

Sedan den 2 februari har de över 3 000 personerna ombord hållits kvar på fartyget, som ligger förtöjt vid kajen i Yokohama söder om Tokyo. Sedan det blev känt att en passagerare ombord smittats av coronaviruset sattes hela fartyget i karantän och tilläts inte anlägga den japanska hamnen. 2.666 kryssningsresenärer och 1.045 personer som arbetar ombord har sedan dess inte fått lämna fartyget. I hamnen väntar sjukvårdspersonal på att transportera bort de som insjuknat.

Passagerarna uppmanades till en början att endast hålla sig isolerade i sina hytter och inte ha någon fysisk kontakt med andra resenärer. Bilder inifrån lyxkryssningsfartyget visade på öde korridorer, tomma barer och resenärer berättar om matbrickor som ställs utanför hytterna tre gånger om dagen. De enda som ses röra sig i lokalerna bär skyddsutrustning och sanerar ytorna. Allt eftersom att tiden gått har restriktionerna mjuknat något och nu medges korta promenader på däck med handskar och munskydd.

Diamond Princess är ett av tre virusdrabbade kryssningsfartyg i Asien och har drabbats hårt av virusutbrottet. På onsdagen meddelade japanska hälsomyndigheter att 174 personer har smittats hittills. Karantänen är satt till den 19 februari.

Samtidigt fortsätter offren i Kina att bli fler. Det senaste dygnet har ytterligare 94 personer avlidit i Hubeiprovinsen, och den officiella dödssiffran överstiger 1 110 personer.

Läs mer:

Dagens fråga

Är du rädd för att åka utomlands på grund av Coronaviruset?

Loading ... Loading ...