Utrikes

Fler insjuknade på corona-fartyg

Diamond Princess förankrad vid Yokohama Port, nära Tokyo på onsdagen 12, 2020. Japanska hälsomyndigheter bekräftade på onsdagen att 174 fall av coronaviruset konstaterats ombord.
Artikel Utrikes Ytterligare 39 personer har diagnostiserats med det nya coronaviruset på kryssningsfartyget Diamond Princess, som ligger förtöjt i Japan.

Sedan den 2 februari har de över 3 000 personerna ombord hållits kvar på fartyget, som ligger förtöjt vid kajen i Yokohama söder om Tokyo. Sedan det blev känt att en passagerare ombord smittats av coronaviruset sattes hela fartyget i karantän och tilläts inte anlägga den japanska hamnen. 2.666 kryssningsresenärer och 1.045 personer som arbetar ombord har sedan dess inte fått lämna fartyget. I hamnen väntar sjukvårdspersonal på att transportera bort de som insjuknat.

Passagerarna uppmanades till en början att endast hålla sig isolerade i sina hytter och inte ha någon fysisk kontakt med andra resenärer. Bilder inifrån lyxkryssningsfartyget visade på öde korridorer, tomma barer och resenärer berättar om matbrickor som ställs utanför hytterna tre gånger om dagen. De enda som ses röra sig i lokalerna bär skyddsutrustning och sanerar ytorna. Allt eftersom att tiden gått har restriktionerna mjuknat något och nu medges korta promenader på däck med handskar och munskydd.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Lättare få prövning i underkänt ämne

Elever som lämnat grundskolan med ett eller flera F i betyget ska kunna 'tenta av' – få en prövning av kunskaperna med mindre krångel än i dag. Arkivbild.
Elever som lämnat grundskolan med ett eller flera F i betyget ska kunna "tenta av" – få en prövning av kunskaperna med mindre krångel än i dag. Arkivbild.
Fotograf: Martina Holmberg
Inrikes
Inrikes En termin präglad av coronapandemin kan för en del elever ha försvårat möjligheterna att få godkända betyg. Men nya regler ska göra det möjligt att få göra en prövning av grundskoleämnen i gymnasieskolan.

Elever som lämnar grundskolan utan gymnasiebehörighet är hänvisade till ett introduktionsprogram. Där kan de läsa in och få betyg i både grundskoleämnen och gymnasiekurser, enligt sin individuella studieplan.

I de fall en elev vill visa att de efterfrågade kunskaperna redan finns kan de genomgå en prövning, vilket ofta betyder att de skriver ett prov. Det kan till exempel handla om en elev som lämnade grundskolan med betyget F i matematik, men var nära ett E och tidigt på höstterminen vill visa att kunskaperna för ett godkänt betyg faktiskt finns.

Men för att få göra denna prövning i ett grundskoleämne har eleven inte kunnat göra den i sin gymnasieskola utan har måst vända sig till en grundskola. Detta praktiska hinder har nu regeringen beslutat att ta bort genom en ändring i gymnasieförordningen. Elever med F eller streck i ett grundskoleämne ska avgiftsfritt kunna prövas i sin gymnasieskola. Tidigare har varje prövning kostat som högst 500 kronor.

– Jag tror att detta blir väldigt bra, särskilt nu i coronatider när det finns en oro för att elever kan ha haft svårt att klara alla grundskoleämnen. Den praktiska skillnaden blir att man inte behöver ordna tider för att gå tillbaka till grundskolan och göra provet, och skolorna slipper en del byråkrati, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Anna Lena Wallström/TT

FAKTA

Fakta: Gymnasiebehörighet

Niondeklassare måste ha godkända betyg (A, B, C, D eller E) i ett visst antal ämnen i slutbetyget för att få börja på ett nationellt gymnasieprogram.

Kraven är högre satta för de högskoleförberedande programmen.

För alla krävs godkända betyg i svenska/svenska som andraspråk, matematik och engelska.

Utöver det gäller:

Yrkesprogram: godkända betyg i ytterligare fem ämnen.

Estetiska programmet: godkända betyg i ytterligare nio ämnen.

Ekonomi-, humanistiska och samhällsvetenskapsprogrammen: godkända betyg i geografi, historia, religionskunskap och samhällskunskap samt ytterligare fem ämnen.

Naturvetenskaps- och teknikprogrammen: godkända betyg i biologi, fysik och kemi och ytterligare sex ämnen.

Källa: Skolverket

Utrikes

Två miljoner hotas av hunger i Burkina Faso

En förödande kombination av torka och återkommande jihadistiska uppror riskerar att leda till en allvarlig matbrist i delar av Burkina Faso. Arkivbild.
En förödande kombination av torka och återkommande jihadistiska uppror riskerar att leda till en allvarlig matbrist i delar av Burkina Faso. Arkivbild.
Fotograf: Sam Mednick/AP/TT
Utrikes
Utrikes Svält hotar Burkino Faso efter extrem torka och jihadistiska uppror.
Över en tiondel av befolkningen riskerar att få brist på mat i det västafrikanska landet.

För över två miljoner människor i Burkina Faso är tillgången på mat mycket osäker – det är över en halv miljon fler än förra året, enligt en rapport från landets myndigheter.

Särskilt kritisk riskerar situationen att bli i Sahel-området där livsmedelsförsörjningen helt kan upphöra, på grund av en förödande kombination av extrem torka och återkommande jihadistiska uppror i området.

För att motverka hungerkriser ska landets regering ta fram en åtgärdsplan på motsvarande nästan 400 miljoner svenska kronor.

Kronisk undernärning har minskat konstant i landet under de senaste åren – 2009 var 35 procent av befolkningen kroniskt undernärda, motsvarande siffra 2019 var 25 procent. Men nu befarar myndigheterna att denna siffra kan komma att öka.

Sedan 2017 har landet utsatts för flera jihadistiska uppror. Över 300 civila har dödats av extremisterna enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch, medan flera hundra personer, som uppges ha stöttat upprorsmakarna, har dödats av regeringen. Över en halv miljon människor har flytt från sina hem till följd av våldet.

Inrikes

Regeringen vill prova ansiktsigenkänning

Ansiktsigenkänning finns på flera håll i världen. Här vid en kontroll på flygplatsen i Orlando i Florida, USA. Arkivbild.
Ansiktsigenkänning finns på flera håll i världen. Här vid en kontroll på flygplatsen i Orlando i Florida, USA. Arkivbild.
Fotograf: John Raoux/AP/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen lägger fram ett nytt lagförslag som ska göra det möjligt för polisen att använda sig av ansiktsigenkänning på Skavsta flygplats, uppger SVT Nyheter.

Polisen vill utveckla ett datorprogram som känner igen och matchar ansikten på misstänkta personer med uppgifter i pass, och hoppas att tekniken ska kunna användas vid hamnar och flygplatser i landet.

– Vi behöver ett bättre system för att kunna upptäcka de som är efterlysta eller misstänkta för olika former av allvarlig brottslighet. Den här tekniken är en del i en sådan strategi, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till SVT Nyheter.

Tekniken ska avslöja personer som exempelvis saknar inresetillstånd eller kan tänkas ägna sig åt kriminell verksamhet.

Behovet har uppstått då det förekommer att grovt kriminella använder stulna pass från personer som liknar dem själva för att på det sättet kunna ta sig in och ut ur landet.

Förra året begärde polisen att få tillåtelse för testverksamhet med den nya tekniken. Men Datainspektionen sade nej, på grund av en formulering i utlänningsdatalagen, vilket gjorde att ärendet hamnade på regeringens bord.

Passagerare ska fotograferas vid gränskontrollen, och bilden ska jämföras med den information som finns lagrad i passet.

Om förslaget klubbas av riksdagen träder lagen i kraft från och med 1 januari nästa år.

Sport

"Propulsion har dragit hundraprocentig fördel"

Chefsveterinären Flemming Winberg tror att det kommer bli svårt att hitta fysiska bevis på att Propulsion blivit nervsnittad.
Chefsveterinären Flemming Winberg tror att det kommer bli svårt att hitta fysiska bevis på att Propulsion blivit nervsnittad.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Elitloppsvinnaren Propulsion är under utredning av Svensk travsport sedan läckta intyg från USA verifierat att han blivit nervsnittad.
Men att hitta fysiska bevis på att hästen opererats blir svårt.
– Det kommer inte gå att se, säger mångårige chefsveterinären Flemming Winberg.

Travsportsajten Sulkysport har publicerat dokument som verifierade att nioårige Propulsion blev fysiskt nervsnittad i båda framhovarna i USA 2015 innan flytten till Sverige.

Men vad är egentligen nervsnittning och hur påverkar det hästen? Flemming Winberg, legitimerad veterinär med specialistkompetens i hästens sjukdomar, förklarar.

– En nerv är ju egentligen en elledning som för över impulsen från delar i kroppen till hjärnan och säger till om det gör ont eller inte. Det man kan säga när man gör en nervsnittning är att man skär av elledningen. Man tar i princip bort känseln från den del man vill komma åt. När vi pratar hästar är den stora saken att vi tillåter en häst som inte har förmågan att prestera att ändå kunna göra det på toppnivå. Man får fram en falsk profil på individen, säger han.

"Förkastligt"

Winberg, som sedan ett par år tillbaka arbetar som chefsveterinär på Evidensia Specialisthästsjukhuset Strömsholm, menar dock att hästen i sig inte far illa av ingreppet.

– Ur ett hästperspektiv är det ingen fara. Den mår bara bra av att inte ha ont längre. Men ur avelsperspektivet är det förkastligt.

TT: Hur stor fördel drar en häst av nervsnittning?

– Enda fördelen hästar drar av det är att de aldrig får ont i det område som tidigare gjort ont. Har hästen haft ont i ett ben tidigare men inte har det nu har den dragit en hundraprocentig fördel av det. Den presterar trots att den har en svaghet, men det är ingen förbättring av hästen.

Inte förvånad

Flera veterinärer, som under många år undersökt Propulsion, säger att han alltid haft full känsel i sina hovar. Flemming Winberg är inte speciellt förvånad över att ingen veterinär funnit några spår.

– Det som händer när man skär av nerverna är att de nerver som är runt om tar över funktionen. Hudkänseln kommer tillbaka ganska fort. De här veterinärerna har testat och försökt spåra.Jag tror att de har gjort det här efter bästa förmåga, men det man inte kan göra är att känna hur hästen känner inuti.

"Blivit lurade"

TT: Om Propulsion är nervsnittad, kommer Travsportsförbundet då fysiskt kunna upptäcka det?

– Det är bara det att en travhäst har massa småskador på benen som gör att det kan vara svårt att identifiera. Det här ingreppet är utfört av människor som gjort det här varje vecka och det görs för att det inte ska synas. Att hitta det där... tänk dig en kosmetisk operation i ansiktet på en människa, där ser man inte ett spår. Det kommer inte gå att se. Det är inte konstigt att det inte gått att upptäcka hittills.

Simon Norberg/TT

FAKTA

Bakgrund: Propulsion-fallet

30 maj vann nioårige Propulsion, med kusken Örjan Kihlström, Elitloppet för första gången. Det var stjärnhästen femte start i storloppet på Solvalla.

Segern var "Proppens" 39:e i karriären på 79 starter. Totalt har hästen kört in över 34 miljoner kronor sedan 2014.

Två dagar senare, den 2 juni, skrev den norska tidningen Trav-og Galopp-Nytt att Propulsion är nervsnittad. I sitt avslöjande hänvisade de till kanadensiska travförbundets hemsida. Ingreppet ska ha gjorts i USA innan svenska Stall Zet köpte hästen på auktion 2015.

Samma kväll beslutade Svensk travsport att inleda en utredning mot Propulsion.

Dagen efter publicerade Sulkysport veterinärintyget från operationen som gjordes på Fair Winds Farms i Virginia, USA, den 27 april 2015.

Svensk travsport vill inte gå in på vilka konsekvenserna kan bli för häst och tränare vid en fällande dom. Förbundet hoppas kunna ha utredningen klar under andra veckan i juni.

Propulsion har startförbud under utredningen.

Kultur och nöje

Hon får Hellsings eget pris

'Jag är såklart jätteglad, det är en självförtroendeboost. Men det finns så många andra som har gjort så mycket mer, jag har svårt att förstå varför de valde mig', säger Nathalie Ruejas Jonson.
"Jag är såklart jätteglad, det är en självförtroendeboost. Men det finns så många andra som har gjort så mycket mer, jag har svårt att förstå varför de valde mig", säger Nathalie Ruejas Jonson.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Barnets blick på världen och känslor inför densamma är utgångspunkten när Nathalie Ruejas Jonson gör sina bilderböcker. Nu får hon det första Lennart Hellsingstipendiet på 100 000 kronor.

Redan som student på Konstfack visste Nathalie Ruejas Jonson att hon ville göra bilderböcker för barn. Nu försörjer hon sig som nyhetsgrafiker på TV4 samtidigt som hon – också – gör just bilderböcker.

– Det som hör just barnboken till är högläsningen. Den skapar ytterligare en dimension som jag tycker är så intressant – som jag minns från min egen barndom och som jag också uppskattar så mycket nu när jag har egna barn, säger hon tillägger:

– Och barnboken har en så viktig men underskattad plats i kulturen!

"Styrka och kraft"

I en dov färgskala gör Nathalie Ruejas Jonson bilder som utstrålar styrka och kraft, framhåller Rabén & Sjögrens stipendiejury. Just färgerna bestämmer hon i ett tidigt skede, och även om berättelsen utspelas i "en vanlig lägenhet" är hon mån om att göra den till barnets eget universum.

– Jag minns specifika känslor från när jag var barn, hur världen kändes när man bara var en meter hög, säger hon.

2017 debuterade hon med "Låtsasheten" om ett tystlåtet och introvert barn och om hur det kan vara att känna press och stress över att behöva prata och kommunicera verbalt. För egen del beskriver hon bilderna som sitt ursprungliga modersmål men efterhand har hon också börjat skriva.

Stor och liten

Hennes andra egna bok, "Ligg still!", handlar om en liten flicka som bestämmer sig för att gå och lägga sig själv, som är stor och liten på samma gång.

– Mycket av det jag gör är ett sätt att bevara det som verkligen var fint med barndomen, hur saker kändes. Det som var lätt men också det som var svårt bara för att man var barn, hur det kändes i kroppen. Det vill jag inte tappa bort.

TT: Vilket förhållande har du till Lennart Hellsing?

– Både när jag var liten – och nu – brukade jag samla på ord som jag kategoriserade i huvudet. Jag minns att jag läste hans böcker och tänkte att han skrev på det sättet. Jag plockade åt mig av alla ord som fanns i hans texter.

Erika Josefsson/TT

Nathalie Ruejas Jonson får det första Lennart Hellsingstipendiet.
Nathalie Ruejas Jonson får det första Lennart Hellsingstipendiet.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Nästa bok ska bli en spökhistoria, berättar Nathalie Ruejas Jonson.
Nästa bok ska bli en spökhistoria, berättar Nathalie Ruejas Jonson.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
'Ligg still!' heter Nathalie Ruejas Jonson senaste bok. Pressbild.
"Ligg still!" heter Nathalie Ruejas Jonson senaste bok. Pressbild.
Fotograf: Rabén&Sjögren

FAKTA

Fakta: Nathalie Ruejas Jonson

Född: 1986 i Stockholm.

Bor: I Hägersten.

Familj: Man och två barn.

Bakgrund: Är utbildad illustratör och formgivare på Konstfack.

Böcker: "Låtsasheten" (Urax förlag, 2017), "Jag älskar inte" (2019) med text av Vanja Burden samt "Ligg still!" (2020).

Läser högt just nu: "Jag och alla" av Ylva Karlsson och Sara Lundberg.

FAKTA

Fakta: Lennart Hellsingstipendiet

Lennart Hellsingstipendiet är på 100 000 kronor och inrättades av Rabén & Sjögren på Hellsings 100-årsdag. Från och med i år delas det ut årligen till "en lovande bilderboksskapare i början av karriären" som arbetar i Lennart Hellsings anda. Stipendiet ges till någon av förlagets egna författare.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Så påverkar den svenska spellagen spelindustrins framtid

Casinobonusar I mer än 20 år har Sveriges regering vägrat släppa på det statliga spelmonopolet, och släppa in spelbolag på den svenska spelmarknaden.

Svenska spelbolag etablerade därför sina huvudkontor i europeiska speljurisdiktioner som Malta, och under de senaste 15 åren har online-spel blivit en socialt accepterad underhållningsform som omsätter miljardbelopp varje år.

Flera av de bolag som startade för tio till femton år sedan är idag väletablerade spelkoncerner, som årligen uppvisar lysande resultat på Stockholmsbörsen. Samtidigt verkar efterfrågan på online-spel bara växa. Det går inte längre att blunda för spelbolagens framfart och den svenska staten kan inte längre konkurrera med spelsajterna.

Sommaren 2018 tog Sveriges regering därför beslutet att börja licensiera online-spel från och med den första januari 2019. Och det beslutet ledde givetvis till en del lokala nyheter och åsikter. Men vad betyder den nya spellagen egentligen för spelbolagen, och för Sverige?

Därför licensierar Sverige online-spel

Nästan varje månad kommer det nya svenska casinon. Casinobranschen har blivit otroligt stor i Sverige, och färska undersökningar visar att var tredje svensk numera spelar casino på nätet.

Sverige har därför börjat licensiera online-spel, så att statskassan inte går miste om de intäkter som den svenska spelmarknaden genererar varje år. Den svenska statens spelsidor och spelbutiker kan inte längre konkurrera med casinosajter som släpper nya spel varje månad, och bettingsajter som erbjuder odds på matcher från världens alla håll och kanter.

Dödsstöten har onekligen varit mobiloptimeringen, som gjort nätcasinospel och online-betting otroligt tillgängligt. Varför skulle någon vilja springa ner till hörnbutiken för att lägga ett spel, när du kan oddsa medan matchen pågår från ditt vardagsrum och ta ut dina vinster på under fem minuter?

Det enda sättet den svenska staten kan tjäna en hacka på pengarna som det svenska folket omsätter i online-spel är att börja licensiera spelsajter. Det är precis vad den svenska regeringen gjort, och därför måste numera alla spelbolag som verkar på den svenska spelmarknaden ha en svensk spellicens.

Utgångspriset för en svensk spellicens ligger på 400 000 kronor, och sedan förhåller sig priset till vad för slags tjänster en speloperatör vill erbjuda. Spelbolagen måste även rätta sig efter en del nya riktlinjer som de inte stött på tidigare. Den svenska spellicensen ställer nämligen väldigt strikta krav på bonuserbjudanden, marknadsföring och ansvarsfullt spelande. Och följer spelbolagen inte de här reglerna riskerar de att förlora sin licens. Mer om svenska bonusregler kan du läsa om på spelinspektionens hemsida.

Bara en enda bonus

Den mest påtagliga förändringen som den svenska spellagen medfört är restriktionerna på bonuserbjudanden. Sedan den första januari 2019 får spelsajter på den svenska spelmarknaden bara erbjuda spelare en enda bonus. Den här bestämmelsen har skakat om spelindustrin i Sverige, eftersom återkommande kampanjerbjudanden, och så kallade återaktiverings-kampanjer, varit en central del av de svenska speloperatörernas affärsmodell.

Spel med BankID

När de inte längre kan locka spelare med attraktiva bonuserbjudanden har casinona fått tänka om. Och det har skapat nya branschtrender. Nu är det senaste skriket att låta spelare spela casino utan registrering med hjälp av BankID. Genom att legitimera sig med BankID slipper spelare genomgå en lång registreringsprocess, och dessutom kan de få sina uttag inom fem minuter. Istället för bonusar har det alltså börjat handla allt mer om smidiga användarfunktioner och tillgänglighet.

Mer gamification och nya spelfunktioner

När äventyrscasinona kom runt 2013 revolutionerade de på många sätt spelbranschen. Innovativa speloperatörer skapade roliga spelnarrativ som löpte parallellt med casinospelandet och gav spelare mer underhållning för pengarna de satte in. Pionjärer som Casino Heroes håller fanan högt än idag, och har expanderat sitt koncept till flera nya sajter, där de dessutom inkorporerat spel med BankID.

Samtidigt har nykomlingar som High Roller fortsatt fila på gamification-funktioner för att ge spelare en mer engagerande och personlig spel-och användarupplevelse. Hos flera casinon ser vi nu funktioner som låter spelare tävla direkt mot varandra, vilket naturligtvis ökar den sociala interaktionen och tillför en ny dimension till casinospel.

Sedan årsskiftet har vi fått se några nykomlingar på den svenska spelmarknaden som verkligen tagit ut svängarna. När du loggar in hos nätcasinot Duelz förstår du knappt att du hamnat på en casinosajt. Det här casinon har kombinerat casinospel med grafik och spelnarrativ som är lånade ut tvspels-världen, och dessutom optimerat spelupplevelsen för mobiltelefoner på ett fenomenalt sätt.

När bonusar blivit ett minne blott måste nätcasinona vara kreativa för att sticka ut. Casinospelare har onekligen några spännande år att se fram emot, och det ska bli intressant att se hur de svenska spelbolagen anpassar sig efter den nya spellagen.

Sjöbo

S och V avvisar skattehöjning

Cecilia Olsson-Carlsson säger nej ...
Fotograf: Caroline Stenbäck
Sjöbo
SJÖBO Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet säger nej till en skattehöjning nästa år. S lägger för sin del fram en nollbudget för 2021.
Porträtt på vänsterpartisten Lucas Lennartsson.
... liksom Lucas Lennartsson.

– Vi ser det inte som försvarbart att höja skatten samtidigt som det föreslås besparingar, säger Cecilia Olsson-Carlsson (S).

Hon och Socialdemokraterna har lämnat in ett eget budgetförslag utan styrets vinstmål. S tycker det är bättre i en lågkonjunktur att kommunen siktar mot ett nollresultat. Blir det ändå underskott finns det möjlighet att balansera det från resultatutjämningsreserven.

De dryga sju miljoner som styret räknat in i vinstmålet på 15 miljoner genom effektiviseringar har S andra planer för.

Extra till vård

Två miljoner extra vill man ge vård- och omsorgsnämnden. Andelen äldre kommer att öka vilket kräver planering och framförhållning, inte minst för att hitta och utbilda personal.

Lika mycket vill partiet ge skola, för att höja föreningsstödet och till åtgärder för att förbättra folkhälsan.

– Men vi säger samma som för vård och omsorg, att man får använda pengarna där de gör bäst nytta, säger Cecilia Olsson-Carlsson

Försörjningsstöd

1,2 miljoner vill partiet lägga för satsningar för funktionshindrade. Man vill också avsätta pengar för en samarbetsgrupp med Vuxenskolan, arbetsförmedlingen, näringslivet och individ och familjeomsorgen för att motverka att allt fler Sjöbobor behöver försörjningsstöd.

– Man har aviserat att försörjningsstödet kommer att öka på grund av coronan. Så vill vi gärna ha samverkansgrupp för att försöka motverka det.

Vill avprivatisera

Även Vänsterpartiet säger i sitt budgetförslag nej till en skattehöjning. Det går att spara istället och det partiet framför allt vill spara på är privata alternativ inom vård, skola och omsorg.

”Varje person i anställning som ska sköta upphandlingar, kontroll och uppföljning kostar cirka en halv miljon – arbete som faktiskt inte behöver utföras om vi avprivatiserar”, argumenterar Lucas Lennartsson i partiets budgetförslag.

Plats för alla

Det skulle till exempel vara möjligt att bereda plats för samtliga elever i Sjöbo i kommunens egna skolor.

”Skulle vi flytta in samtliga elever från privatskolorna och på sikt avskaffa dem hade vi sparat samma summa som borgarna vill höja skatten för! Dessutom hade vi kunnat samordna lärare och lösa stor del av lärarbristen i kommunen”, hävdar Lucas Lennartsson.

Lund

Kan inte riva hus de inte äger

Akademiska hus överklagar kommunens beslut om att de ska riva de så kallade skandalhusen på Ole Römers väg.
Fotograf: Joakim Stierna
Lund
Lund Akademiska hus överklagar Stadsbyggnadskontorets krav på att de ska riva de utdömda studentbostäderna på Ole Römers väg.
De menar att de inte kan riva hus som de inte äger.

Fastighet. Akademiska hus överklagar kommunens krav

Historien om de utdömda studentbostäderna, sammanlagt fyra hus, sträcker sig åtta år tillbaka i tiden. Det var 2012 som husen importerades från Hong Kong och sedan monterades på plats. Bostäderna var öronmärkta för utbytesstudenter.

Ganska snart skulle husen visa sig vara bristfälliga, så bristfälliga att kommunenes miljöförvaltning dömde ut dem. Bland annat hittades mögel och skadedjur. Sedan dess har husen stått tomma och Akademiska hus har haft 200 lägenheter färre att erbjuda.

3,4 miljoner

Akademiska hus stämde då bostadsföretaget Prime Living för avtalsbrott på 3,4 miljoner kronor. Pengarna avser hyresreduktioner och skadestånd som uppstått till de undermåliga byggnaderna. I oktober 2019 sade Akademiska hus upp arrendeavtalet för marken med Prime Living , något bostadsbolaget motsatt sig.

Återställa marken

I december förra året kom Stadsbyggnadskontoret med förläggande till Akademiska hus om att ta bort de utdömda husen. De menar att Akademiska hus som markägare har rådighet över marken och att de därför ska ta bort byggnaderna och återställa marken inom sex månader. Något Akademiska hus nu överklagat till länsstyrelsen.

De menar att föreläggandet skickats till fel part då de inte äger husen och därför inte kan riva dem. De menar sig även sakna rådighet över och dispositionsrätt över marken där byggnaderna står.

Finns inget behov

Akademiska hus vill nu att länsstyrelsen i första hand upphäver byggnadsnämndens beslut och i andra hand förlänger tiden för förläggandet till sista mars 2023.

Förutom att det nuvarande förläggandet skulle innebära kostsamma och omfattande arbeten så menar Akademiska hus att de riskerar att göra sig skyldiga till såväl lagöverträdelse som kontraktsbrott. De menar att det inte heller föreligger något behov av att genomföra de aktuella åtgärderna skyndsamt.

Malmö

Coronasjuk skivhandlare

Dennis Lood i sin butik Rundgång i början av coronakrisen.
Fotograf: Privat
Malmö
MALMÖ När skivhandlare Dennis Lood drabbades av corona och tvingades läggas in på sjukhus tog hans vänner och kunder tag i situationen. Nu hjälps de åt att stå i butiken och samlar in pengar för att hans affär ska överleva.

– Jag var inte beredd på att de skulle gå ut med en hjälpande hand. jag är tacksam och överväldigad över allt engagemang och alla hejarop som jag har fått sen jag hamnar här på sjukhuset, säger en glad Dennis Lood.

Det var när han drabbades av covid-19-viruset och för några veckor sen fick åka in till sjukhuset för att han behövde hjälp med andningen, som människorna runtomkring slöt upp och bestämde sig för att hjälpa honom. Både med att sköta butiken och samla in pengar till företaget.

Tufft för småföretagare

– Vår kompis Dennis har i vanliga fall turen att få jobba med sin dröm. I och med att detta virus härjar har det liksom för många andra småföretagare blivit tuffare och svårare. Därför ber vi alla som hjälp, skriver initiavtagarna på Facebook.

Under 16 års tid har Dennis Lood byggt upp skivbutiken Rundgång på Kristianstadsgatan. Han startade med tomma händer och har byggt upp en butik med ett stort utbud av vinylplattor i alla musikgenre.

En grammofonskiva av vinyl: Magnus Ugglas "Den döende dandyn" .
Fotograf: FREDRIK SANDBERG / TT

– Rundgång är ingen vanlig skivbutik utan att en community, en mötesplats och en viktig del av Malmös kulturliv och även viktig för turismen. Det är många, inte bara i Malmö utan även i Sverige, som älskar det som jag gör, skriver Dennis Lood i sitt sms.

Han menar att det stora engagemanget som han har märkt av från omgivningen är det ultimata betyget på att det han som gör som skivhandlare och musikälskare är det är rätta.

Rick Palmér är en av dem som ställer upp genom att tillfälligt stå i skivaffären.
Fotograf: Kristina Davidson

Rick Palmér är en av dem som ställer upp på sin vän under coronakrisen. Han hoppar in och står i butiken och tar hand om kunderna vissa dagar, nu när Dennis Lood är borta på grund av sjukdomen.

– Det är självklart för mig att ställa upp på en vän. Det här är en viktig plats för oss som har ett stort musikintresse och gillar vinylplattor. Vinyl är på uppgång, menar Rick Palmér, som själv är musiker.

Skickar hälsning

Han skickar en hälsning till Dennis Lood som svarar att det han längtar allra mest efter just nu är att bli frisk, få lämna sjukhuset och komma hem till sin sambo och deras två ”underbara” döttrar.

Insamlingen sker i den nystartade Facebook-gruppen Rädda Rundgång. Där kan intresserade också lämna en uppmuntrande ”kryapådighälsning” till Dennis Lood.

NÄSTA ARTIKEL