Försäljningshall i Hindby stängd.

Fyndbörsen öppen igen efter tillslag – länsstyrelsen hävde beslut

Malmö Länsstyrelsen har upphävt Räddningstjä Länsstyrelsen upphävde på tisdagsförmiddagen beslutet om att stänga Fyndbörsen i Malmö.

– I fredags fick vi besked från länsstyrelsen att de upphävt vårt beslut. De har inte prövat sakfrågan, utan det är formaliadelar som gör att de upphäver beslutet. Bland annat tycker de att vi inte motiverat tillräckligt och att vi använt begrepp som gemene man inte förstår, säger Hanna Sellehed, funktionschef för avdelningen för förebyggande arbete på Räddningstjänsten Syd.
En vecka efter tillsynen beslutade Räddningstjänsten Syd att stänga hela prylhallen. Allvarliga brister hade hittats i fastighetens brandskydd. Lördagen den 1 februari stängdes verksamheten.

Bristerna som påtalades var bland annat att det inte fanns två av varandra oberoende utrymningsvägar, att det saknades skyltning.
Räddningstjänsten Syd har ännu inte bestämt om man ska överklaga länsstyrelsens beslut.
– Vi har ännu inte fattat beslut om vi ska gå vidare, säger Hanna Sellehed.
Prylhallen på Västra Hindbyvägen har vid ett flertal tillfällen varit föremål för myndigheternas intresse. Bland annat misstänks den vara en plats där stora mängder stöldgods omsätts.

– Vi har sett vissa fall där stöldgods från bilinbrott på Svågertorp sålts vidare på Fyndbörsen. Det har kunnat härledas dit, framhöll Johannes Dontsios, områdespolis i Malmö, på en pressträff i Rättscentrum på tisdagen.
Tillsammans med Gunilla Andersson, projektledare på miljöförvaltningen i Malmö stad, redogjorde han för den tillslag som polisen gjorde i prylhallen den 25 januari. Då genomförde flera myndigheter, bland annat kronofogden, Skatteverket och Räddningstjänst Syd, en tillsyn av verksamheten.

Ett 25-tal av de totalt omkring hundra handlare som finns i lokalerna kontrollerades. Två män i 40-årsåldern greps, misstänkta för häleri. I deras bås på loppisen hittades stora mängder misstänkt stöldgods. Tillsynen följdes upp med en husrannsakan.
– Där kunde kronofogden mäta ut gods och kontanter för 150 000 kronor som var kopplat till ärendet, säger Johannes Dontsios.
De gripna männen sålde varor som de inte kunde förklara var de fått dem ifrån. Enligt lagboken måste handlare kunna visa var de inhandlat sina varor. Det gäller även den som säljer begagnade prylar.
– Enligt lagen om begagnade varor ska man föra logg över vem man köpt av och vad det kostade. Det får sedan inte säljas vidare på 30 dagar, säger Johannes Dontsios.

Miljöförvaltningen hittade i sin tur bland annat kosmetika med tvivelaktigt ursprung.
– Vi hade många stånd som säljer kosmetika utan innehållsförteckning. Ganska nyligen hittade vi blekningskrämer med höga halter kvicksilver, säger Gunilla Andersson.

Dagens fråga

Är du rädd för att åka utomlands på grund av Coronaviruset?

Loading ... Loading ...