Svalöv/Landskrona

Förskolan på Garvaren kan öppnas i sommar

Under sommaren planeras öppnandet av tre nya förskoleavdelningar på Garvaren i Teckomatorp.
Artikel Svalöv/Landskrona TECKOMATORPRedan till sommaren kan de nya förskoleavdelningarna på Garvaren i Teckomatorp står klara att flytta in.

TECKOMATORP

Redan till sommaren kan de nya förskoleavdelningarna på Garvaren i Teckomatorp står klara att flytta in.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Karnevalen i Rio skjuts upp

En dansare från sambaskolan Salgueiro uppträder under den senaste karnevalen i februari i år.
Foto: Leo Correa/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den världsberömda karnevalen i Rio de Janeiro i Brasilien skjuts upp på obestämd tid på grund av covid-19. Det är första gången på över 100 år som jätteevenemanget senareläggs.

– Sambaskolorna kommer varken ha tid eller ekonomiska och organisatoriska förutsättningar för att vara redo i februari, säger arrangörsledaren Jorge Castanheira.

Festivalen lockar miljoner turister i februari varje år. Flera av Rios sambaskolor – vars dansare vanligtvis förbereder sitt deltagande under hela året – har tidigare sagt att man bör vänta med karnevalen tills det finns ett vaccin.

Beslutet att skjuta upp evenemanget fattades när arrangörsgruppen Liesa möttes igen för att bedöma situationen.

– Det ställs inte in, det skjuts up, säger Jorge Castanheira, som dock tillägger att situationen ännu är så osäker att det inte går att spika ett nytt datum.

Karnevalen, som är den största i världen, består i praktiken av en rad olika evenemang. Vid sidan om den officiella paraden hålls mindre formella gatufester, så kallade "blocos". Liesas besked gäller enbart sambaskolornas parad; de lokala myndigheterna har ännu inte beslutet om huruvida "blocos" kommer att tillåtas eller ej.

Brasilien har drabbats hårt av coronaviruset med närmare 140 000 döda i covid-19. 18 000 av dem har dött i delstaten Rio de Janeiro.

Senaste gången karnevalen blev uppskjuten var 1912, då med anledning av utrikesminister José Maria da Silva Paranhos Júniors bortgång.

Han lär en gång ha sagt att "blott två ting i Brasilien kan kallas organiserade: oordning och karneval". Även om karnevalen officiellt sköts upp två månader det året rapporteras Rios invånare ha tagit tillfället i akt att festa både i februari och i april.

Inrikes

Diabeteskomplikationer för miljarder varje år

Typ 2-diabetes, även kallad för vuxen- eller åldersdiabetes, beror oftast på insulinresistens. Diabetiker mäter ofta sockerhalten i blodet regelbundet. Arkivbild.
Foto: Joerg Sarbach/AP/TT
Inrikes
Inrikes Komplikationer av diabetes typ 2-diabetes kostar samhället över 7 miljarder kronor varje år. Det visar världens största studie av diabeteskomplikationer.
Med små insatser kan man enligt forskarna spara hundratals miljoner.

Forskarna har följt närmare 400 000 svenskar som har typ-2 diabetes. Via olika register har de kunnat kartlägga patienternas komplikationer av sjukdomen och vilken effekt den får både på sjukhusekonomi och på samhällsekonomi.

Studien har i dagarna presenterats på den europeiska diabetesorganisationen EASD:s årliga kongress och i den vetenskapliga tidskriften Diabetologia.

– Vad som gör den här studien unik är att vi har tagit med alla patienter i hela Sverige. Och vi har följt dem i 20 år. Det är den enda studien i sitt slag som är så stor och omfattande, säger Johan Jendle, professor i medicin vid Örebro universitet.

Kopplat till komplikationer

I studien kan man konstatera att en fjärdedel av den totala sjukfrånvaron för personer med typ 2-diabetes kan kopplas direkt till komplikationer orsakade av sjukdomen. Det motsvarar en kostnad på 4,9 miljarder kronor per ett år.

– Vi var överraskade själva att det var en så stor komponent från den förlorade produktionen, säger Johan Jendle.

Därtill kommer kostnader för sjukhusvård av komplikationerna till följd av sjukdomen som står för 2,5 miljarder kronor. Bland de komplikationer som har samband med sjukdomen märks stroke och njursjukdomar. Totalt har forskarna studerat 21 olika komplikationer kopplade till typ 2-diabetes.

Totalt handlar det om över 7 miljarder kronor om året som komplikationerna kostar samhället. Men med förebyggande insatser anser forskarna att man kan minska kostnaderna.

– Minskar man komplikationerna med så lite som fem procent kan vi spara samhället 300 miljoner kronor per år, säger Johan Jendle.

Bristande samordning

Han förklarar att ett problem handlar om en bristande samordning mellan olika kostnadsställen.

– Man tittar till exempel på vad behandlingen med ett läkemedel kostar under en budget. Men man tar inte hänsyn till andra aspekter, till exempel kostnaden för komplikationer som uppstår tio år senare.

Enligt Johan Jendle kan det också handla om att använda nyare läkemedel och att tydligare satsa på förebyggande insatser.

– För mig är det oerhört viktigt att man inte bara kan göra en sak. När man behandlar diabetes ska man inte bara sänka blodsockret. Man måste också titta på att sänka blocktryck, blodfetter och framhålla man ska sluta röka, äta bättre och motionera mer. Det finns inga snabba genvägar.

Jonas Dagson/TT

Samhället kan med små insatser spara 300 miljoner kronor per år, säger professor Johan Jendler, en av forskarna bakom studien.
Samhället kan med små insatser spara 300 miljoner kronor per år, säger professor Johan Jendler, en av forskarna bakom studien.
Foto: Örebro universitet

FAKTA

Fakta: Diabetes typ 1 och typ 2

Man skiljer på två olika varianter av diabetes: typ 1 och typ 2.

Typ 1-diabetes eller ungdomsdiabetes uppkommer när kroppens insulinproducerande celler dör/förstörs på grund av en autoimmun reaktion som får kroppens eget immunförsvar att förstöra dessa celler. Den som drabbas insjuknar ofta i ungdomen och blir beroende av dagliga injektioner av hormonet insulin för resten av livet.

Typ 2-diabetes, även kallad för vuxen- eller åldersdiabetes, beror i stället oftast på insulinresistens, det vill säga när kroppens celler inte kan tillgodogöra sig insulin, varvid symtom uppkommer som påminner om insulinbrist trots höga eller normala nivåer av insulin i blodet.

Ungefär 90 procent av alla diabetiker i Sverige lider av typ 2-diabetes.

Källa: Diabetesförbundet med flera

FAKTA

Fakta: Så har studien gjorts

Studien är den största i sitt slag med 392 200 svenskar med typ 2-diabetes och med en kontrollgrupp på 1,6 miljoner personer som inte har typ 2-diabetes.

Medelåldern var 63 år.

Data för dessa två grupper har samkörts på individnivå från nationella hälso-, socialförsäkrings- och socioekonomiska register och specialstuderats för året 2016.

Studien har genomförts av Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi, IHE, Lunds universitet, Örebro universitet, Karolinska institutet, Novo Nordisk Scandinavia och Novo Nordisk A/S, Søborg, Danmark. Studien finansierades av Novo Nordisk A/S, Søborg, Danmark, ett bolag som har intressen i ett av de läkemedel som tillhör den nya typen av preparat mot diabetes typ 2.

Källa: Studien

Inrikes

Väntad rusning efter plats till högskoleprovet

I höst får endast de som saknar ett giltigt resultat från högskoleprovet skriva provet. Arkivbild.
Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT
Inrikes
Inrikes Anmälan till årets högskoleprov har öppnat. Platserna är färre än vanligt och de som önskar skriva provet får sätta sig i ett digitalt väntrum med en förhoppning om en plats till det eftertraktade provet.

Det digitala väntrummet öppnade klockan 7 på fredag morgon och har öppet fram till 8. Då får också alla som loggat in ett könummer som lottas ut av systemet, oberoende av när man kom in i väntrummet, enligt Universitets- och högskolerådet (UHR).

Ett könummer innebär dock inte en säkrad plats till provet.

– Man är inte garanterad en plats för att man får ett könummer. En plats har du när du gjort klart din anmälan och det har du gjort när du har betalat anmälningsavgiften, säger Karin Andrén, vid UHR:s presstjänst.

Ett lågt könummer innebär alltså en högre chans att få en plats. Kan man tänka sig skriva provet var som helst i Sverige ökar också chanserna, då platserna kan ta slut hos en provanordnare men finnas kvar hos en annan på en annan ort än där man helst vill skriva provet.

Man kan även anmäla sig efter klockan 8, då hanteras man i tur och ordning efter att de som loggat in i väntrummet fått sina platser.

Högt tryck väntas

Kösystemet är en indikation på att UHR väntar ett högt söktryck, vilket inte är så konstigt med tanke på att det inte hölls något prov i våras och att antalet platser nu i höst är begränsat. Orsaken till detta är coronapandemin och risken för smittspridning.

Länge såg det ut som att det inte skulle bli något prov alls i år, men efter diverse turer bestämdes nyligen att max 27 600 personer får skriva provet söndag den 25 oktober.

"För dem som behöver"

De begränsade platserna är reserverade för dem som saknar ett giltigt provresultat. UHR och den nationella provsamordnaren Peter Honeth har uppmanar alla som kan vänta med att skriva provet att avstå denna gång, med tanke på att många väntas anmäla sig.

– Denna omgång är inte till för gymnasister i årskurs 1 och 2 som vill träna på provet, utan för dem som verkligen behöver, sade Peter Honeth till TT tidigare i veckan.

Till det stora flertalet högskoleutbildningar råder dock inte konkurrens om platserna, utan alla med rätt behörighet kommer in.

FAKTA

Fakta: Högskoleprovet

Högskoleprovet skrivs vanligen två gånger per år, en gång på hösten och en gång på våren.

Högskoleprovet är ett urvalsprov som, med bra resultat, ger en extra chans utöver betygsresultatet att komma in på en populär högskoleutbildning. Det skrivs framför allt av ungdomar som är på väg att lämna gymnasieskolan.

Vanligen anmäler sig omkring 100 000 personer till högskoleprovet varje år, varav 40–45 procent gör det för första gången.

Giltighetstiden för resultat på provet har förlängts från fem till åtta år.

Inrikes

Äldre låstes in för att stoppa smittspridning

Äldre har låsts in på sina boenden under pandemin. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Äldre har på vissa håll i landet låsts in på sina rum på äldreboenden under pandemin, rapporterar Ekot.

Kartläggningen visar att personal och anhöriga har slagit larm om förfarandet runt 15 gånger till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Några av de anmälda kommunerna har utrett händelserna.

Bland annat låstes en äldre med demenssjukdom in på ett boende i Partille kommun med hjälp av en möbel dörren. Även i Borås har personal låst in äldre genom att blockera dörrar med fåtöljer och böcker.

– Personalen var beredd att göra vad som helst för att förhindra fortsatt smittspridning i den situationen. Åtgärden frihetsberövande har inte stöd i lag på ett vård- och omsorgsboende, och det kunde inneburit en fara för brukarnas liv, hälsa och säkerhet, säger Jeanette Zachau, socialt ansvarig samordnare i Borås kommun, till radion.

Kultur och nöje

Flams advokat: Genomtänkt skapandeprocess

Komikern Aron Flam är åtalad för upphovsrättsbrott. Arkivbild.
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Komikern Aron Flam och Beredskapsmuseet möttes under torsdagen i Stockholm tingsrätt för att göra upp i ”En svensk tiger”-striden.
– Han berättade utförligt om hur han har tänkt och jobbat – det här är en genomtänkt skapandeprocess, säger Aron Flams advokat Monique Wadsted till TT.

Under torsdagen inleddes huvudförhandlingen i målet i Patent- och marknadsdomstolen vid Stockholms tingsrätt. Rättegången handlar om Aron Flams parodiska version av "En svensk tiger". Symbolen är upphovsrättsskyddad och motpart i målet är Beredskapsmuseet, som äger rättigheterna.

"Genomtänkt skapandeprocess"

Monique Wadsted, Flams advokat, säger i en kommentar till TT att Aron Flam under dagen utförligt berättat om hur han har tänkt och jobbat.

– Man förstår att det inte handlar om att han har kastat ur sig några hafsverk – det här är en genomtänkt skapandeprocess.

Enligt Wadsted har det också varit viktigt att beskriva att Bertil Almqvist själv var en satiriker som använde svastikor för att beskriva tystnadskultur och censur.

– Efter att ha forskat mycket har jag kommit fram till att han och Aron Flam var ganska lika. De är båda personer som inte gillar auktoriteter och som menar att det finns företeelser som bör gycklas ihjäl, säger hon.

"Upphovsrättsbrott"

Marie Andrée, ombud och medgrundare av Beredskapsmuseet, yrkar på ett skadestånd på sammanlagt 1,5 miljoner kronor, fördelat mellan museet och Bertil Almqvist dotter. Hon yrkar även på att Aron Flam förbjuds att använda verket i samtliga av sina kanaler.

Bilden av den blågula tigern är ursprungligen skapad av Bertil Almqvist och användes i en reklamkampanj för Statens informationsstyrelse under andra världskriget. I Flams version bär tigern en armbindel med ett hakkors samt gör Hitlerhälsning. Hans advokat Monique Wadsted menar att det inte rör sig om upphovsrättsbrott.

– Det här målet handlar om användning av en symbol för satir och samhällskritik – och satir och samhällskritik är yttrandefrihetens innersta kärna. Staten ska inte åtala sådant som ligger inom yttrandefrihetens innersta kärna, säger hon.

Publicerat på internet

Brottet har enligt åklagare David Ludvigsson begåtts genom ett antal bilder publicerade mellan 2017 och 2020 i sociala medier, på Aron Flams hemsida och på omslaget till Aron Flams bok "Det här är en svensk tiger".

De första bilderna som publicerades på sociala medier föreställde tigern i sin ursprungsform. Efter att Beredskapsmuseet kontaktat Flam och hotat med rättsliga åtgärder togs varianten fram där tigern bär hakkors och gör Hitlerhälsning.

– Sammanfattningsvis är det både användandet av bilden i sin ursprungliga form, samt i förändrad form som jag vill pröva om de utgör upphovsrättsintrång, säger David Ludvigsson, enligt DN.

Böckerna beslagtogs

I juni beslagtogs den tredje upplagan av Aron Flams bok "Det här är en svensk tiger" på 2 282 exemplar, där komikerns version av tigern pryder förstasidan.

I augusti beslutade Patent- och marknadsöverdomstolen att häva beslaget av boken, med motiveringen att åklagaren vid tidpunkten inte presenterat tillräckligt med underlag kring det påstådda upphovsrättsintrånget för att ett beslag skulle vara befogat.

Dom i målet meddelas den 9 oktober, klockan 11.

Sofia Sundström/TT

FAKTA

Fakta: "En svensk tiger"-striden

I juni 2020 beslagtogs den tredje upplagan av Aron Flams bok "Det här är en svensk tiger" av polis, i samband med utredningen om upphovsrättsbrott.

Aron Flam åtalades för upphovsrättsbrott den 17 juli, där han enligt åtalet ”med uppsåt eller av grov oaktsamhet gjort intrång i upphovsrätten”.

Två dagar efter åtalet gjorde komikern en ny version av bilden, där tigern i stället bär fångdräkt och davidsstjärna, och har en boja runt ena baktassen. Bilden publicerades i samband med en gräsrotskampanj, där Aron Flam söker ekonomiskt stöd för eventuellt skadestånd, rättegångskostnader och uteblivna intäkter.

Beredskapsmuseet som äger rättigheterna till "En svensk tiger", yrkade även på ett så kallat interimistiskt vitesförbud, vilket skulle ha inneburit att Flam skulle förbjudas att förfoga över verket och använda dess titel fram till målet är avgjort. Aron Flam bestred museets yrkande, som senare också avslogs av Patent- och marknadsdomstolen.

I augusti beslutade Patent- och marknadsöverdomstolen att häva beslaget av boken, med motiveringen att åklagaren vid tidpunkten inte presenterat tillräckligt med underlag kring det påstådda upphovsrättsintrånget för att ett beslag ska vara befogat.

I september valde Högsta domstolen att inte pröva frågan om ett så kallat interimistiskt vitesförbud, vilket innebär att Aron Flam får fortsätta att använda sig av symbolen till dess att upphovsrättsmålet är avgjort.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Filmfredag

Unika Antebellum kör sitt eget lopp

Antebellum
Foto: Matt Kennedy
Kultur och nöje
Film/recension Roland Klinteberg har sett skräck/drama-filmen Antebellum.

Om man reser i den amerikanska södern är det två saker som direkt slår besökaren. Det är artigheten och stoltheten över sin historia.Stoltheten gäller både sådant som motiverar stolthet och sådant som vi nog hade talat tyst om här hemma.

Det är ingen tillfällighet att regissörerna Gerard Bush och Christopher Renz i slutscenerna av sin skräck-dramafilmen Antebellum riktar kameran mot en staty av General Robert E. Lee, söderns mest namnkunnige general under amerikanska inbördeskriget. I Europa talar man i dag mycket om att jämna statyer med marken men i södern vore det helgerån för många att välta Lee.

Antebellum.
Foto: Matt Kennedy

Många bollar

"The past is never dead, it's not even past", författaren William Faulkners berömda citat, grundar den här högst sevärda rullen som framgångsrikt hoppar mellan olika tuvor och håller flera bollar i luften, kanske lite för många.

Inledningsvis är det 1800-tal och vi befinner vi oss på en amerikansk bomullsplantage under brinnande inbördeskrig. Slavarna som sliter i sitt anletes svett väntar på rätt tillfälle att fly undan de rasistiska och sadistiska plantageägarna. Janelle Monáe spelar en av slavarna som lever på hat och hopp.

Så förflyttas handlingen plötsligt till våra dagar och nu spelar Monáe en framgångsrik författare på bokturné där hon blir varse att rasmotsättningar och segregation fortfarande är realiteter.

Brandfackla

Regissörerna Bush och Renz säger sig vara hängivna konsten och film är bara ett medel att uttrycka den. Man bollar som sagt sig igenom många stilar och låser sig inte vid en genre i denna brandfackla till film i Black Lives Matter-tiden.

Regissörerna säger själva att filmen främst är öronmärkt för hemmapubliken och jag förstår deras argument då en del scener mår bäst att analyseras de som känner historiens vingslag. För mig är filmens största förtjänst att den är unik och kör sitt eget lopp och att den lyckas knyta ihop säcken utan att slå knut på sig själv.

FAKTA

Filmrecension

Film

Antebellum.

Regi: Gerard Bush, Christopher Renz.

Medverkande: Janelle Monáe, Jack Huston, Gabourey Sidibe med flera

Betyg: 3

Kultur och nöje

”Kan jag så kan alla andra”

Mattias Nederman från Skurup.
Foto: Magnus Ragnvid
Kultur och nöje
IDOL Tusentals sökande som gallrades ut till 22 kandidater som slutligen blev 13 idoler. För en vecka sedan avgjordes det vilka som knep de åtråvärda platserna i årets Idol. En av dem är 26-årige Mattias Nederman från Skurup som just nu svävar på moln - och gör sig redo för den första fredagsfinalen.

– Tänk dig att du åker berg- och dalbana, men att du bara åker den bästa biten hela tiden, loopen alltså, precis så känns det, skrattar Mattias Nederman.

För en vecka sedan stod det klart att han och även de två andra skåningarna Niklas Hultberg från Helsingborg och Paulina Pancenkov från Bjuv, faktiskt fick varsin plats i höstens Idol. Något som fortfarande inte har sjunkit in hos Mattias. Men lever man sin dröm är det inte så konstigt.

– Det är verkligen full rulle hela tiden och det är ännu roligare än vad jag tänkte mig faktiskt! Visst, det är redan intensivt men jag tycker inte att det känns stressigt och jobbigt, det här är det som jag alltid har velat göra. Min stora dröm. Så just nu så lyssnar jag på alla råd och tips som jag får och suger upp så mycket jag bara kan av allt. Men i fredags var det ett riktigt gråtkalas när de andra åkte ut, säger Mattias Nederman.

Hur hittade du till musiken från början?

– Jag var tolv-tretton år. Jag blev väldigt mobbad och var väldigt arg, hade aggressionsproblem. Och visst, det var även andra saker som bidrog till att det kokade över ibland. En lärarinna sa då till mig att jag borde testa att få utlopp för mina känslor på ett annat sätt än att bara bli arg. Så hon uppmuntrade mig att skaffa en gitarr och få ut lite toner och känslor. Redan samma dag köpte jag en gitarr och så fixade jag gitarrlektioner med en kille i Sjöbo. Det blev min räddning och sedan dess har musiken funnits i mitt liv. Jag har mycket att tacka Yvonne för, som hon heter. Hon har faktiskt skrivit till mig nu och berättat att hon följer mig i Idol, så det är väldigt, väldigt kul.

Hur har responsen annars varit?

– Jättestor! Det är så många som har skickat brev till mig och berättat om sig själva och sina historier. Om att de är eller har blivit mobbade, precis som jag. Deras brev betyder mycket för mig och jag svarar dem gladeligen. Säger att de kommer att fixa det, för ibland är det det enda du behöver höra. Skit i dem. Våga vara dig själv och låt ingen trycka ner dig. Kan jag så kan alla andra.

Vad hade tolvårige Mattias sagt om du fick hälsa på från framtiden och berätta att han faktiskt kommer att vara med i ett av Sveriges största tv-program när han blir äldre?

– Han hade sagt: ”Är du dum i huvudet?”, haha. Jag har alltid velat detta men aldrig vågat. Jag sökte 2014 men blev sågad av Alexander Bard. Men hade jag kommit med då så hade jag inte varit redo, så det var väl ändå tur på något sätt.

Vad gör dig redo nu?

– Det har nog mycket med åldern att göra. Att jag vågar vara mig själv och inte bryr mig om vad andra tycker och tänker längre. Röstmässigt är jag inte starkast nu kan jag säga, jag drabbades av rösttrötthet 2018 och har fortfarande inte återhämtat mig helt. Så det man hör i tv är inte min fulla röstkapacitet. Men vår sångcoach har redan gjort under med min röst, hon är en riktig trollkarl! Så jag hoppas att den kan bli helt återställd snart.

Vad blir det för låt vi får höra ikväll?

– ”In your eyes” av The Weeknd. Jag tänkte först ta ”Blinding lights” som var det hetaste du kunde lyssna på för ett tag sedan, men så har han släppt ”In your eyes” efter det och den kändes helt rätt. Han sjunger lite som Michael Jackson och Jacksons låtar har jag sjungit många, många gånger. Det är ett röstläge som passar en annorlunda röst och höga toner. Låten ”In your eyes” har lite pump i sig, men jag ska försöka förmedla känslor när jag framför den, jag känner verkligen för texten.

Hur taggad är du?

– Alltså jag är jättetaggad! Jag vill inta scenen nu! Det roliga är att det känns som en evig väntan att få göra det här, sedan varar det i en och en halv minut, haha! Men det är en och en halv minut som jag kommer att njuta av och göra mitt absolut bästa under.

FAKTA

Idolerna 2020

Deltagarna:

• Maya Arctaedius (20 år, Umeå)

• Simon Karlsson, (26 år, Upplands Väsby)

• Nadja Holm (22 år, Piteå)

• Niklas Hultberg (31 år, Karlskrona/Helsingborg)

• Nova Luther (16 år, Stockholm)

• Gabriel Abdulahad (16 år, Norrköping)

• Affe Hagström (21 år, Stockholm)

• Ella Hedström (22 år, Täby)

• Caspar Camitz (25 år, Norrtälje)

• Herman Silow (23 år, Stockholm)

• Mattias Nederman (26 år, Skurup)

• Indra Elg (16 år, Växjö)

• Paulina Pancenkov (20 år, Bjuv)

Idol sänds på TV4 klockan 20.00 i kväll och på TV Play.

Filmfredag

Snygg men tröttkörd showbizfilm

Våga drömma.
Foto: Pressbild
Kultur och nöje
Film/recension Peter Eliasson har sett Nisha Ganatras Våga drömma.

Jag är svag för filmer som utspelas i showbiz, och Våga drömma är ytterligare en. Synd bara att den inte utnyttjar den potential som upplägget erbjuder - någon ny Almost Famous eller A Star Is Born är det här inte. Istället påminner det hela mest om en tämligen standardiserad feelgood-film med tillhörande missförstånd och halleljuahklimax som råkar avhandlas i musikbranschen.

Språngbräda

I handlingens centrum finner vi Maggie. Hon är en ambitiös assistent till superstjärnan Grace Davis. Alltid i tjänst och aldrig ledig, men med drömmar om en producentkarriär. I unge talangen David ser hon en språngbräda men väljer att inte avslöja för honom var pengarna till hyran kommer från. Istället bygger hon en bild av sig själv som etablerad studiorattare med diverse kända klienter i telefonboken.

Givetvis har Grace inte en aning om vad Maggie sysslar med på den lilla fritid hon har. Istället slåss den numera medelålders divan med sig själv. Ett nytt senkommet album eller ett fett kontrakt med Las Vegas, det är frågan? Men svaret är förstås givet i slutänden eftersom vi rör oss i feelgood-sfären. Det spelar liksom ingen roll hur mycket än sångerskans krasst rationelle manager – i en underhållande Ice Cubes skepnad - tjatar på henne om att välja mammon före ny musik som ”ingen bryr sig om”.

Ytlig utsmyckning

Våga drömma berör som förväntat de vanliga fallgroparna i branschen. Jag säger berör för cynismen, lojalitetskonflikterna, girigheten och den oundvikliga pressen som de flesta artister drabbas av är förvisso inskrivna i manuset, men de fungerar mest som en slags nödvändig ytlig utsmyckning för en skapelse som trots allt mest siktar in sig på ett lite tröttkört lagomspektra någonstans mellan dramakomedi och romcom.

Men med detta sagt ska ändå villigt erkännas att det är en snygg och slickad film av typiskt proffsigt Hollywoodsnitt Nisha Ganatra snickrat ihop. Samtidigt vilar helheten i stor utsträckning på Dakota Johnson och Tracee Ellis Ross, i rollerna som Maggie respektive Grace. De gör det mesta av sina rollfigurer och utstrålar en icke oäven dos charm var och en på sitt sätt.

FAKTA

Filmrecension

Film

Våga drömma

Regi: Nisha Ganatra

Medverkande: Dakota Johnson, Tracee Ellis Ross, Kelvin Harrison Jr., Bill Pullman, Ice Cube

Betyg: 2

Peter Eliasson

NÄSTA ARTIKEL