Deckarspalten

Efterlängtade deckarmöten

Christina Wahldén.Foto. Caroline Andersson
Artikel Deckarspalten I veckans deckarspalt recenserar Gunilla Wedding två återvändare till genren och en irländsk debut.

Journalisten och författaren Christina Wahldén är framförallt välkänd för sina barn- och ungdomsböcker där Kort kjol från 1998 får kallas en modern klassiker och där nya böcker som serien om Hawa (Falafelflickorna och Tack för allt) och fristående Rädda revet prisats av kritiker. I början av 2000-talet skrev Wahldén också tre bra kriminalromaner för vuxna där hon samtidigt lyfte upp aktuella problem som till exempel trafficking i Till salu och försvunna kinesiska flyktingbarn i Operation ormens huvud.

Nu är hon, mycket efterlängtat, tillbaka med en ny serie som hon modigt nog lagt långt, långt från Sverige – i Darwin i norra Australien. I Nämn inte det döda (Forum) är det nästan outhärdligt varmt och fuktigt i väntan på nästa regnperioden när en kvinna som tillhör Australiens ursprungsbefolkning hittas död på stranden. Frågan är om det handlar om en krokodilattack eller ett mord? Fallet hamnar hos den luggslitna kriminalaren Bluey och hans nya kollega, Jess som även hon tillhör ursprungsbefolkningen. Dessutom blir en ung svensk konststudent, Greta, som tillfälligt bor i Darwin inblandad. Samtidigt som Bluey, Jess och Greta på olika vägar försöker ta reda på vem den döda kvinnan var och vad som hänt henne belyser Christina Wahldén obönhörligt ursprungsbefolkningens status i Australien och skildrar utanförskap, rättslöshet och rasism samtidigt som hon också, genom Jess, tar oss med in i ett utanförskap som på många sätt skapat stark sammanhållning.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Fick en kris i knät på sitt nya chefsjobb

Ulrica Adelbris, förståndare på Medborgarhuset.
Foto: Toomas Laagus
Eslöv
ESLÖV Hon sökte jobbet som bas för Medborgarhuset för att hon lockades av att skapa en levande mötesplats. Sedan kom coronakrisen och Ulrica Adelbris kunde inte göra mycket när bokningarna störtdök. Nu väntar en ekonomisk utmaning för att ta igen tappet.

Just den här dagen är det lite extra liv i Medborgarhuset. Stora salen i huset har förvandlats till en tv-studio inför att de digitala näringslivsdagarna ska sändas härifrån.

Men aktivitetsnivån i huset har gått ner rejält. Ulrica Adelbris tog över som Medborgarhusets verksamhetschef i november förra året.

Inte många månader hann gå innan coronakrisen slog till med full kraft. Tempot i huset sjönk.

– Våren har faktiskt varit lite tråkig. Vi har i princip inte haft några bokningar sedan mitten av mars.

Ett vanligt år brukar omkring 40 000 personer strömma genom lokalerna, för att delta i allt från kommunala möten, konferenser, föreläsningar, guidningar eller för att se olika föreställningar.

Att publiktillströmningen dog ut är lite ironiskt med tanke på att det var Medborgarhusets potential för möten som fick Ulrica Adelbris att söka jobbet.

– Jag läste annonsen och såg att man sökte någon som ville utveckla det här till ett modernt Medborgarhus. Det tyckte jag var väldigt spännande. Det som lockar mig mest är att skapa en mötesplats. Jag tror att vi människor utvecklas i våra möten och att vi får förståelse för andra och bygger nätverk när vi möts.

Ulrica Adelbris prisar medarbetarnas betydelse och drar sig inte för att själv ge en hjälpande hand. Nyligen hoppade hon in i disken när det blev lite körigt. Här pratar hon med Cattis Brorsson som är husvärd i Medborgarhuset.
Foto: Toomas Laagus

Hon dök in i sin nya yrkesroll efter att ha huvudsakligen ha jobbat med något helt annat i många år. De sista sex åren var hon enhetschef på miljöförvaltningen på Malmö stad.

– Där handlade mitt jobb mycket om lagar och regler.

I jobbet på Medborgarhuset såg hon en möjlighet att jobba mer kreativt. Suget efter att vara medskapande i en kreativ mötesplats uppstod när hon parallellt med sitt vanliga jobb i Malmö hade deltidstjänst som projektledare, på allaktivitetshuset i hemorten Ludvigsborg.

– Det var där jag fick upp ögonen för detta med vad en mötesplats kan innebära. Det är häftigt med möten.

Restaurangchefen Maria Johnsson får lite hjälp att ställa i ordning några bord.
Foto: Toomas Laagus

Hennes vision är att Medborgarhuset i Eslöv ska bli en mötesplats som inkluderar fler.

– Jag vill att huset ska vara till för alla. Det är till exempel inte ofta vi har ungdomar i huset. Det hade jag tyckt vore roligt om vi hade oftare.

Men hon konstaterar samtidigt att Medborgarhuset, med sin unika utformning och inredning, är en plats som man måste vara lite varsam med. Vid något tillfälle fick en trasig lampkrona bytas ut.

En enda lampkrona kostade över 100 000 kronor att låta tillverka och fick specialtillverkas på ett glasbruk i Orrefors.

FAKTA

Håller igång på sin gård i Ludvigsborg

Gör: Tillträdde som verksamhetsledare för Medborgarhuset i november förra året.

Ålder: 42 år.

Bor: På en gård i Ludvigsborg.

Familj: Två egna barn och ett bonusbarn.

Utbildning: Naturvårdsingenjör.

Koppling till Mellanskåne: Uppvuxen i Höör och gick i gymnasiet på Bergaskolan i Eslöv. Arbeta tio år som miljöinspektör i Höörs kommun. Har haft ett eget företag och arbetat som massageterapeut i Eslöv. Var under en period deltidsbrandman i Höör.

Gör på fritiden: ”Jag gillar att renovera och inreda, men med ett hållbarhetstänk och gärna med återbruk. Sedan gillar jag att vara ute i naturen och att röra på mig. Jag odlar en del och jobbar mycket fysiskt på gården. Ena dagen är det röjsågen och nästa är det spaden”.

Visioner för Medborgarhuset: Att det ska vara en mötesplats som är till för alla. Att jobba för hållbarhet och en hög kvalitet. Att ha en hög nivå när det gäller bemötande och service.

Ulrica Adelbris vill inleda en dialog med politikerna i kultur- och fritidsnämnden för att få lite besked om hur framtiden för Medborgarhuset ska formas.

– Jag har sagt till politikerna att jag vill veta vem som ska vara den primära målgruppen för huset.

Frågan är extra aktuell med tanke på de ekonomiska utmaningar som Medborgarhuset står inför. Coronakrisen, som ledde till att bokningarna störtdök, har inneburit ett hårt slag mot ekonomin.

– Vi senaste avstämningen såg det ut som att vi bara kommer få in en tredjedel av intäkterna i år, jämfört med vad vi brukar få in. Vi trodde ett tag att det bara skulle bli hälften vi tappade, men så ser det inte ut att bli eftersom restriktionerna inte lättat nu i höst.

I reda pengar handlar det om att intäkterna sjunkit från tre miljoner kronor ett vanligt år till att det nu ser ut att landa på runt 1,2 eller 1,3 miljoner i intäkter för helåret.

Nu vill hon ha besked av politikerna i nämnden för att få riktlinjer om hur man ska kunna komma ikapp med ekonomin. Ett alternativ är att man i högre grad tar in bokningar från dem som betalar mest.

– Jag vill ha politikernas hjälp med detta. Finns det möjlighet att skjuta till pengar? Ska vi äska mer pengar hos kommunstyrelsen eller ta ut högre taxor? Mitt ansvar är ju att försöka göra effektiviseringar så att vi får minskade utgifter.

Men trots allt har coronakrisen också inneburit fördelar, menar hon. Det gav henne tid att verkligen bekanta sig med verksamheten och medarbetarna. Och dra upp lite nya planer. Hon återkommer flera gånger till medarbetarnas betydelse.

– För mig innebar det här arbetet en helt ny spelplan. Medarbetarna här har jobbat länge och kan huset och verksamheten. Det ger mig en väldig trygghet. Personalen här är superviktig för verksamheten.

Hon menar att alla är ett gäng som jobbar tillsammans. Hon drar sig inte för att ge en hjälpande hand om hon har tid och det kör ihop sig ute på golvet.

– Efter en lunch ställde jag mig ute i köket och diskade. De andra tycket att det stänkte lite, säger hon och skrattar.

Det var inte helt lätt att komma in och ersätta sin föregångare Ralph Svensson, som gick i pension förra året.

– Han var på något sätt Medborgarhuset. Det fanns nog en del som tyckte det blev ett litet tomrum efter honom. Jag är inte en så offentlig person som han är. Han var mer synlig. Gör man en bokning här så kanske man inte ser mig. Mitt jobb är att ta ut en riktning och undanröja hinder för medarbetarna.

Hon lyfter fram Ralph Svenssons sätt att jobba med bemötande och service. En tradition hon vill hålla levande.

Framöver ser hon ett behov av att uppdatera tekniken, så att den håller jämna steg med utvecklingen och de krav som gästerna ställer. Hon har också sett till att man fått ett digitalt bokningssystem.

Under sin tid som chef har hon också strukit möjligheten att boka Medborgarhuset för privata fester.

– För den typen av fester krävs ganska mycket personal. Vi har ganska låga taxor så risken är att en sådan bokning inte går ihop ekonomiskt och att skattebetalarna då får betala en del av notan. Det är inget jag kan ställa mig bakom.

Att alltid fortsätta utvecklas har varit en del av hennes liv, men hon vet att hon måste hejda sig lite när hon vill ånga på ibland.

– Ibland säger medarbetarna här att ”Ulrica, kan vi inte ta det lite lugnt?”. Och då får jag ta det lite lugnare, säger hon och skrattar.

Lund

Musteri enda skördejubilaren på plats i Stadsparken

Måns Fridh lossar locket till äppelpressen.
Foto: Stefan Persson
Lund
Lund När Skördefesten i Lund firade tioårsjubileum fick besökarna åka hem till utställarna, i stället för att de som andra år samlades i Stadsparken.
Men helt tomt på deltagare var det inte i parken. På plats som alla andra år fanns entusiasterna som omvandlar Lundabornas äpplen till must.

– I fjor var det 134 producenter. I år är det bara vi. De här två dagarna kommer det normalt ett 50-tal personer med äpplen. I år är det nog bara hälften, säger Kicki Bobacka, som driver det lilla familjeföretaget Kickis Trädgård.

Hon var med och startade Skördefesten för tio år sedan, och varje år har hon och hennes familjemedlemmar varit på plats för att omvandla Lundabornas äpplen till must. Då har köerna varit långa, men i år går det i bland länge mellan besökarna.

De är ju en del av Lunds skördefest ändå även om de är från Höör.
Det som är kvar efter pressningen omvandlas till biobränsle.
Foto: Stefan Persson

– Mustningen är en viktig del av Skördefesten. Många med äppelträd kommer hit för att musta sina äpplen.

40-tal deltagare

För Kicki Bobacka innebar det ändrade programmet att hon i år fick mer tid över att vara med vid mustningen. De senaste åren har hon däremot varit djupt engagerad i planeringen av festen, som lockar odlare och tillverkare från stora delar av Skåne.

– Det är roligt att så många ville vara med hemma hos sig. Det är ett 40-tal producenter som är med, och de är ju en del av Lunds skördefest ändå även om de är från Höör eller andra platser säger hon.

Rester efter en mustning.
Foto: Stefan Persson

Christina Persson är Lunds kommuns projektledare för Skördefesten. Hon har under de två dagar festen varat åkt runt till olika deltagare.

– Det har gått jättebra. Folk är nöjda, säger hon.

Med hydraulkraft pressar ballongen äppelsaften ur frukten
Foto: Stefan Persson

Måns Frid, Kicki Bobackas son och den som är ansvarig för mustningen på Skördefesten, berättar i korta drag om hur proceduren går till. Äpplena sköljs först i vatten, två gånger om det är fallfrukt.

– Vi vill bli av med fågelbajs och snigelslem.

I nästa steg krossas äpplena, innan de pressas i en hydraulisk maskin. Sedan tappas den gyllene saften på dunkar eller flaskor.

Tre generationer äppelmustare, Kicki Bobacka med dottern Katarina Strömbacka och barnbarnet Sandra Strömbacka.
Foto: Stefan Persson

Bland den glesa skara Lundabor som fick sin frukt mustad på söndagen var familjen Åberg, John, Judyth och deras två barn.

– Vi har precis flyttat till hus med äppelträd. Tidigare hade vi koloni, säger John Åberg.

Som en gåva

Båda är mycket tacksamma över möjligheten att få sin frukt omvandlad till dryck med lång hållbarhet.

– Det är som en gåva att man kan komma hit och pressa sina äpplen, säger Judyth Åberg.

Judyth och John Åberg bär hem frukten av besöket, 20 liter äppemust.
Foto: Stefan Persson
Tio kronor för varje dunk, men själva mustningen är gratis.
Foto: Stefan Persson

Inrikes

Bedragare lurade kvinna på 1,8 miljoner

Mannen bedrog människor på pengar för att mätta sitt spelmissbruk. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 50-årsåldern i Gävle döms till två års fängelse för bland annat grovt bedrägeri efter att han lurat ett tiotal personer på pengar, rapportar SVT Gävleborg.

Den största summan kommer från en kvinna som överfört totalt 1,8 miljoner kronor. Mannen ska ha sagt till henne att han hade för avsikt att sälja en fastighet som han aldrig ägt och fått henne att betala olika summor till honom under flera års tid.

Pengarna använde mannen för att mätta sitt spelmissbruk. Någon avsikt att betala tillbaka pengarna ska han inte ha haft.

Mannen har även bedragit tio andra personer på ett liknande tillvägagångssätt. Utöver fängelse döms mannen till skadestånd på cirka 1,5 miljoner kronor till kvinnan och ytterligare 200 000 till de övriga drabbade.

Ekonomi

Statliga chefer inför rätta

Rosersbergs slott. Arkivbild.
Foto: Dan Hansson / SvD / TT
Ekonomi
Ekonomi Privata fritidshus i såväl Finland som Roslagen renoverades.
Kostnaden fick skattebetalarna stå för.
Korruptionshärvan inom Statens fastighetsverk skakade om hela myndigheten, nu inleds rättegången mot bland annat före detta generaldirektören.

Statens Fastighetsverk har som uppdrag att förvalta natur- och kulturhistoriskt värdefulla byggnader som är i statens ägo.

Men i det dolda hade flera anställda en helt annan agenda. Under en lång tidsperiod, 2011–2015, begicks en rad olika brott i en komplex muthärva enligt åtalet.

– Det här är vad jag skulle säga värsta exemplet på korruption inom den statliga förvaltningen. Det har varit en ohämmad korruption där han berikat sig på skattebetalarnas bekostnad och man inte haft tillräckliga kontrollmekanismer, säger vice chefsåklagare Martin Bresman vid Riksenheten mot korruption.

Sex personer åtalas

Totalt står nu sex personer åtalade, misstänkta för bland annat grovt tagande och givande av muta, grov trolöshet mot huvudman och tjänstefel.

Den huvudåtalade var chef hos myndigheten under perioden 2007–2015. Under flera års tid utnyttjade chefen skattebetalarnas pengar genom att se till att samma företag som utförde arbeten på slott i Sverige även fick i uppdrag att genomföra omfattande byggnationer på två fritidsfastigheter som han ägde, bland annat i Norrtälje kommun.

– Han har dessutom, utan att Fastighetsverket informerats, fakturerat för arbete som skulle utförts för att renovera fönster på flera slott han ansvarat för via entreprenörer som varit i beroendeställning, säger Martin Bresman.

Totalt har det handlat om 3,7 miljoner kronor där chefen själv har attesterat fakturorna utan att det enligt Martin Bresman finns några spår av att arbetet faktiskt utförts.

Åtalas för tjänstefel

Generaldirektören Björn Anderson i sin tur har åtalats för tjänstefel. Detta efter att personal som jobbade nära inpå den åtalade chefen slagit larm och kontaktat generaldirektören men Björn Anderson dröjt med sin anmälan.

– Därför har han åtalats för tjänstefel och det är i sig ganska ovanligt. Jag kan inte minnas att jag sett en generaldirektör göra det tidigare.

Historien avslöjades av TV 4:s Kalla Fakta i början av 2017 som följd av att polisen gjorde husrannsakan mot verkets huvudkontor i Gamla Stan, Stockholm liksom i de misstänktas bostäder.

Rättegången inleds nu i Stockholms tingsrätt den 28 september och beräknas pågå i drygt en månad till den 25 november.

Martin Bresman vill inte i intervjun med TT uttala sig om vad han kommer att yrka på för straff.

– Döms den huvudåtalade och de personer som åtalats för att ha lämnat mutor till honom fullt ut så är fängelse den påföljd som är föreskriven.

TT: Hur säker känner du dig på bevisningen?

– Jag anser att bevisningen är stark och kan med tillförsikt förvänta en fällande dom, annars skulle jag inte ha väckt åtal.

Tobias Österberg/TT

FAKTA

Fakta: Statens fastighetsverk

Statens fastighetsverk förvaltar omkring 3 000 byggnader i Sverige.

Verket förvaltar också svenska ambassader, residens och institut i ett 60-tal länder.

Dagens myndighet har funnits sedan 1993 men verket har anor från 1600-talet.

Statens fastighetsverk har närmare 400 anställda.

Källa: Statens fastighetsverk

Sport

Defensiven brast i Lunds premiär

Sport
Innebandy Historisk SSL-premiär för IBK Lund. Då gick man bort sig för många gånger i defensiven och föll med 5-7 borta mot Warberg.

– Fem mål framåt är bra, men sju i baken är inte godkänt, summerade tränaren Johan Gustafson med några timmars distans till drabbningen i Varberg.

Debutanten Lund öppnade piggt och efter 12.48 stänkte Ella Hammer in 1-0.

Men trots spelövertag, och flera chanser till utökad ledning, kunde Warberg vända på tillställningen före pausvilan.

– Vi spelade riktigt bra och borde definitivt haft ledningen så långt, men klarade inte av att förvalta våra målchanser, sa Gustafson.

Warberg gick loss till 4-1 under mellanakten innan poängdrottningen Minna Karlsson gav gästerna förnyat hopp genom att göra såväl 2-4 som 3-4. Det sista målet i upptakten av tredje perioden.

18-åringen stod även för fullträffarna vid 4-5 och 5-7.

– Det blev mycket uppförsbacke. Vi gjorde för många misstag som gav enkla mål och då går det inte att vinna. Så bra är vi nämligen inte, konstaterade Johan Gustafson.

Trots allt kunde tränaren hitta en del ljusglimtar. Framför allt gladde han sig åt att Minna Karlsson blev fyramålsskytt i premiären.

– Roligt att hon kunde gå in och prestera direkt. Vi fick även en del andra svar och vet vad vi behöver träna på framöver.

På lördag spelar IBK Lund sin första hemmamatch mot Endre IF.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Sport

Umeå föll tungt i omsusade "coronamötet"

Samuel Nnamani, till höger, stod för två mål i matchen. Arkivbild.
Foto: Per Karlsson/TT
Sport
Sport Minst elva bekräftade coronafall.
Ändå tvingades Umeå spela matchen mot AFC Eskilstuna.
Som man dessutom förlorade.
– Jag har svårt att sätta ord på det faktiskt, sade tillfällige tränaren Danny Persson.

Nio smittade spelare fattades i startelvan, dessutom är flera i ledarstaben smittade vilket gjorde att sportchefen Danny Persson fick leda laget på söndagen. Trots en framställan till Svenska fotbollförbundet (SvFF) tvingades Umeå spela bottenmötet i superettan mot AFC Eskilstuna.

14 spelare kom till start, varav en var klubbens säljchef Erik Lundström som tagits in som extra spelare.

Lundström har tio säsonger i klubben bakom sig men har inte spelat sedan 2018.

– Det är mycket känslor, alla möjliga känslor. Vi ska göra så gott vi kan. Alla vet vilket situation vi är i, jag har svårt att sätta ord på det faktiskt, sade tillfällige tränaren Danny Persson till Dplay inför matchen.

– Vi har ett bra lag att ställa på banan, det är taggade killar.

Nnamani tvåmålsskytt

Men det blev en jobbig match för Umeå.

Man fick gå till halvtidsvila med ett 0–2-underläge och i den 55:e minuten utökade Samuel Nnamani AFC:s ledning till 3–0 när han gjorde sitt andra mål för kvällen.

– Vi gör det bra utifrån de förutsättningarna vi har. Jag tycker inte det är bra att matchen spelas, vi saknar 15 gubbar, det är tufft, sade Umeås lagkapten Enis Ahmetovic till Dplay i paus.

I den 67:e minuten efter att ha bytt in Adam Chennoufi hade Umeå bara kvar två spelare på bänken. Säljchefen Erik Lundström och andre målvakten Måns Nygren.

Lundström fick göra comeback i den 89:e minuten.

Bråk på slutsignal

Men föga hjälpte det, Umeå föll tungt med 0–3.

Efter matchen uppstod tumult mellan AFC:s målvakt Joshua Wicks och Umeås Bajram Ajeti som varit i flera drabbningar under matchen.

– Jag har ingen aning om vad som hände. Vi var flera som redan hade gått in, sade AFC:s Viktor Götesson till Dplay efter matchen.

Tidigare på söndagen besegrade Gif Sundsvall Trelleborg med 2–1.

Sport

Jesper Karlsson avslutade med ännu ett kryss

Jesper Karlsson avslutade sin tid i Elfsborg med ett mållöst möte med IFK Göteborg.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport Elfsborg och IFK Göteborg kryssar vidare mot allsvenskt rekord. Efter 0–0 på Borås Arena har båda lagen spelat tolv oavgjorda i år.
Jesper Karlsson hade önskat sig en festligare avskedsmatch.

13 kryss under en allsvensk säsong är rekordet. För att slå det behöver Göteborg och Elfsborg bara ytterligare två oavgjorda på de sista åtta omgångarna. Vad det nu skulle vara bra för.

IFK Göteborg har tränat mycket på inlägg den senaste veckan.

Orsaken till detta var att det fanns en tydlig matchplan mot Elfsborg.

Blåvitts anfallsspel gick ut på att tålmodigt upprepa samma sak. Efter bollvinst skulle den ut i bra positionerna på kanterna. Därifrån skulle det komma inlägg – både tidiga och sena, och låga och höga. Och helst hårda.

Oftast var det lekkamraterna på högerkanten – Tobias Sana och Alexander Jallow – som tog sig fram till lägena och skickade in bollen i boxen.

Inläggsfest

Med Alexander Farnerud och Pontus Wernbloom som anfallspar var det en logisk taktik. Av dem är det ingen som väntar sig kvicka djupledslöpningar.

De många bra inläggen gav halvchanser och även ett gäng hörnor. Sanas servar från hörnflaggorna var exakta och nära att resultera. Både Joseph Okumu och Frederik Holst räddade på mållinjen.

Bara under de första 45 minuterna på Borås arena slog "Blåvitt" nog fler inlägg än de gjorde sammanlagt på de 18 matcher som Poya Asbaghi ansvarade för laget.

Efter en jämn första halvlek med lite plus för Göteborg dominerade Elfsborg den andra.

Jesper Karlsson sprudlade, fintade och letade. Han pangade en frispark tätt över ribban och såg frustrerad ut.

22-åringen som har gjort elva mål i årets allsvenska ville så gärna göra ett avgörande avtryck även i sin sista match före flytten till nederländska AZ Alkmaar.

Tappar på Malmö

I fjärde tilläggsminuten slog han en frispark som Marokhy Ndione nickade i ribban.

Elfsborg tappade två poäng som hade krävts för att inte halka efter ett guldryckande Malmö FF.

IFK Göteborg behövde tre men tog i alla fall en viktig bortapoäng i kampen kring kvalstrecket.

Nästa utmaning för Blåvitt kommer redan på onsdag: cupmatch borta mot division 2-laget Husqvarna FF.

Elfsborg reser samtidigt västerut för att möta Stenungsund, som också hör hemma i division 2. Så dags har Jesper Karlsson börjat sitt nya jobb i Nederländerna.

Jakob Lundberg/TT

Sport

Leicesters knall – körde över Manchester City

Leicester vann med häpnadsväckande siffror på Etihad Stadium: 5–2 mot Manchester City.
Foto: Catherine Ivill/AP/TT
Sport
Sport Manchester City fick en kanonstart – men föll sedan som ett korthus.
Leicester tog en rejäl skalp på Etihad Stadium och vann med 5–2.

Det hela började helt enligt planen för Manchester City när den förre Leicester-spelaren Riyad Mahrez på hörna dundrade upp bollen i bortre krysset efter bara fyra minuters spel.

Sedan hände det oväntade: Efter 77 minuters spel hade 1–0 nämligen förvandlats till 1–4.

Jamie Vardy kvitterade på straff för "The Foxes" i första halvlek innan samma spelare snyggt skarvade in ledningsmålet till 2–1, fint framspelad av Timothy Castagne.

Och bara fyra minuter senare small det igen från straffpunkten för Vardy som skickade in 3–1 och säkrade sitt hattrick med knappa timmen spelad.

Vardy må ha gjort flest mål, men det vackraste stod hans lagkamrat James Maddison för när han från långt håll curlade in 4–1 upp i det bortre krysset, otagbart för målvakten Ederson Moraes.

Nathan Ake reducerade för City men sista ordet fick Leicesters Youri Tielemans som förvaltade bortalagets tredje straff föredömligt efter att Maddison rivits ner i straffområdet.

Leicester vann med hela 5–2 och orsakade därmed Manchester Citys största förlustsiffror sedan 0–3-förlusten mot Liverpool våren 2018.

NÄSTA ARTIKEL