Politiskt rockad efter det irländska valet

Sinn Féin blev överraskande största parti i det irländska valet, före Fine Gale och Fianna Fáil. Alla rösterna är i skrivande stund inte räknade, men Sinn Féin ser ut att öka med mer än 10 procent från förra valet.
Valresultatet handlar inte om att Brexit har väckt samma nationalistiska känslor som i Skottland. Eftervalsanalysen pekar på att inrikespolitiken avgjort: ekonomin, höga hyror, hemlöshet och sjukvård. Dessutom har det, precis som i Sverige, funnits en känsla av att de etablerade partierna inte har svaret på väljarnas frågor längre. Väljarna är beredda att ge det tidigare ökända Sinn Féin en chans. Partiet har kommit långt från att vara förknippade med bomber och rånarluvor. När de först ställde upp i demokratiska val fick de inte ens två procent av rösterna.
Sinn Féin vill nu försöka bilda regeringskoalition utan vare sig Fine Gael eller Fianna Fáil, som suttit vid makten i decennier. De talar bland annat med De gröna, som också gått kraftigt framåt i valet. Det blir dock svårt på gränsen till omöjligt om man ser till mandatfördelningen. Fine Gael och Fianna Fáil vill inte regera med Sinn Féin på grund av partiets kontroversiella historia.
Irland sällar sig nu allts¨å till de europeiska länder, där i bland Sverige, där man inte har något tydligt dominerande parti och måste välja mellan otympliga koalitioner eller ständig risk för nyval.

Dagens fråga

Har du ätit på någon restaurang med stjärna i Guide Michelin?

Loading ... Loading ...