Skurup

Orosanmäler för att skydda elever

Skurup
Skurup Gäller såväl kristna som muslimska barn

Innan slöjförbudet hade fem av 650 elever på Prästamosseskolan på sig slöja. Efter förbudet steg antalet till 20 elever.

– De vill visa att de känner sig stolta över sin kultur och bestämmer över sin egen kropp. Det enda ett förbud skapar är konflikt, säger rektor Mattias Liedholm.

För skolledningen är det en självklarhet att eleverna som en grundprincip får klä sig som de vill och vara tillsammans med vem de vill.

– Vad blir nästa steg i förbudskedjan annars? Får man inte jobba på skolan om man är öppet homosexuell, frågar Liedholm retoriskt. Skolans personal jobbar för att elever inte ska diskrimineras men håller också ett öga på att de inte tvingas in i val de inte själva gjort. Om en elev kommer i en tröja där det står ”Fuck you” ringer vi hem till föräldrarna. Om vi inte är nöjda med svaren från vårdnadshavarna gör vi en orosanmälan till socialtjänsten, berättar rektor Liedholm.

Han har på nära håll, i ett annat sammanhang, följt processen av hur en skola slog larm om att en ung flicka plötsligt började klä sig i heltäckande kläder och hon fick inte längre röra sig fritt utan skulle eskorteras av sin yngre bror.

– Den flickan blev omhändertagen av socialen, berättar Liedholm och fortsätter:

– Om vi skulle ha haft ett slöjförbud hade vi aldrig sett en sån här förändringsprocess av flickan.

Politikerna får gärna se till att vi har möjlighet att jobba mer mot tvång och våld av olika slag, uppmanar rektor Liedholm.

Skurup

Utesäsongen invigd av scouter

Ungdomarna sitter runt nytänd eld.
Julia Adcock, Elin Voss Rosvall (grå mössa), Jon-Robert Sigurdsson och Vidar Konrad gör tillsammans upp en eld.
Fotograf: Linnea Nybogård
Skurup
Rydsgård Scouter och naturen hör ihop. Skånskan följde med Rydsgårds äventyrsscouter när de gjorde våfflor över öppen eld. Nu när solen kommit tillbaka är det dags att använda alla de saker de övat på under vintern.
PREMIUM

Rydsgårds äventyrsscouter ska göra våfflor under kvällens möte. De tar raskt fram tändstickor och ved. Täljer flisor så att elden kan starta lättare.

- Det jag tycker är roligast med scouterna är att få vara med vännerna, berättar Jon-Robert Sigurdsson.

En par händer täljer flisor av en vedbit.
Inom scouterna får bara de som tagit knivbeviset hantera täljknivar. Fotograf: Linnea Nybogård

I dag är de fyra scouter på plats, två saknas. Det flyger skämt över elden. Äventyrsscouter (tidigare kallade patrullscouter) är mellan 12 och 14 år. De är inte helt ensamma. Majvi Persson är ledare, hon övervakar så att ingen olycka händer.

- Det är scoutmetoden: Learning by doing. De små får mest titta på och dessa ska klara sig själva, säger Majvi Persson.

Majvi Persson har blå scoutskjorta på.
Majvi Persson är ledare för gruppen. Hon säger att vara scout är ett sätt att vara och leva. Fotograf: Linnea Nybogård

Får äntligen vara ute

Hela vintern har gruppen varit inomhus.

- Just nu har vi varit väldigt mycket inne för det har varit kallt ute, berättar Julia Adcock.

Elden de tänt har flera funktioner. De får träna på att göra upp den på ett säkert sätt men elden ger också värme och gemenskap, berättar Majvi Persson.

Ungdomarna har gjort två olika sorters smet inomhus som de häller upp i våffeljärn och klickar ut på en stekpanna. De gör våfflor och krabbelurer (en slags tjocka plättar).

Ungdomarna gör miner när elden plötsligt vänder och börjar blåsa röken mot dem.
Vinden vände precis när fotot togs. Ledare Linda Voss Rosvall syns i röken. Jon-Robert Sigurdsson, Vidar Konrad och Julia Adcock försöker alla undvika röken. Fotograf: Linnea Nybogård

Elden tar sig inte som den ska och de får förslaget att de satt järnen för nära varandra så att elden krävs. Några lyfter upp järnen meden de andra lägger på vedträn så att elden får plats att sprida sig på.

- Man hjälps åt och får samarbeta. Alla är bra på något, säger Majvi Persson.

Vårlägret är hotat

När Majvi Persson berättar att de ska bada på Ystad badhus under helgen kommer det en massa hurrarop.

Utflykten är inte bara för skoj, ledarna vill veta att scouterna kan simma ordentligt innan sommarens läger. Coronaviruset har inte ställt in alla läger än, det finns planer på ett sommarläger.

- Vårlägret hänger i luften. Men blir inte det av får det väl bli en hajk istället, säger Majvi Persson. En hajk är en kortare övernattning som bara görs tillsammans med patrullen, istället för med hela scoutkåren som under ett läger.

Ungdomarna har olika saker de tycker är roliga.

- Att vara ute och göra upp eld, säger Elin Voss Rosvall som varit scout sedan hon var sju år.

Våffeljärnen måste vändas ibland så att smeten sprider sig jämt. Fotograf: Linnea Nybogård

- Att gå på hajk och använda kartor, säger Julia som är äldst och också verkar ha ledarrollen i gänget.

Fick pengar till tält

Skurups Sparbank delade i december ut en miljon kronor till olika föreningar och projekt. Rydsgårds scoutkår fick 25000 kronor för att köpa in nya tält. De nuvarande är så gamla att ingen minns när de köptes in.

- De är ju mörka och tunga, bättre med modernare tält, säger Majvi Persson.

Hur många som ska köpas in är inte bestämt än, de ska göra en inventering senare i år.

- Det är bra att ha extratält, säger Majvi Persson.

När det blivit helt kolmörkt ute är våfflorna och krabbelurerna klara. De luktar rök men smakar gott.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Skurup

Utbildning för storkockar startar i höst

Kock förbereder mat i storkök.
Bristen på kockar till storkök gör att Skurups folkhögskola startar en ny yrkesutbildning i höst.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Skurup
Skurup folkhögskola startar en ny linje i höst. De kommer att utbilda kockar till storkök och har redan märkt av ett stort intresse.
PREMIUM

– Vi har redan fått in ansökningar, säger Anna Hennix. Hon är projektledare för den nya linjen.

Det är ingen vanlig kocklinje som startas. Studenterna kommer att vara specialister på storkök, till exempel på skolor, äldreboenden och personalmatsalar.

– De storkök vi har som samarbetspartners är alla positiva, berättar Anna Hennix.

Bristyrke

Det finns nämligen en brist på personal i yrket och en del av anledningen till att det startas. Region Skåne bidrar med pengar för att starta upp en nya utbildning och hade som krav att det skulle vara inom ett bristyrke. Då blev det storkökskockar.

– Dels ser vi att det finns en brist på personal, dels ser vi att det är en väldig fördel att jobba i storkök. Vi tycker att det är trygga och stabila arbetsgivare, säger Anna Hennix.

Hon kommer att vara lärare tillsammans med Frida Hejdedal, som också jobbar med att utveckla linjen.

Kockarna lär sig bemötande

Under utbildningen kommer de blivande kockarna att lära sig saker som menyplanering, näringslära livsmedelshantering och hygien men också bemötande, lagar och regler samt matlagningskemi.

Utbildningen är två år för att bli kock. Det kommer att finnas en möjlighet att validera sina kunskaper och bli klar med sin utbildning på kortare tid.

Den sökande måste dock vara minst 18 år gammal, ha en grundskoleutbildning och kunna grundläggande svenska. Mer krav på erfarenhet inom köket krävs inte.

–Vem som helst med ett brinnande intresse är välkommen att söka, säger Anna Hennix.

Vill få bort matsvinn

Utbildningen har en hållbar profil. Att minska matsvinnet är viktigt, en initiativ som kommer från Sysav. De sitter i branschrådet tillsammans med flera kommuner och privata företag med som tog fram vad man ville ha med i utbildningen.

Utbildningen startar den 17 augusti. Sista ansökningsdag är den 14 maj.

Skurup

Smått akut ärende skjuts på framtiden

Gräsmatta med grävmaskin och ett VA-rör.
Den affärsdrivande VA-verksamheten lånar pengar av kommunen.
Fotograf: Catharina Nilsson
Skurup
Skurup Kommunen behöver låna femtio miljoner till investeringar och utbyggnad av VA-nätet. Men ärendet kommer inte upp på måndag eftersom kommunfullmäktige är inställt - vilket kommunstyrelseordförande Johan Bolinder (M) är kritisk till.

Bland ärendena som skulle upp till behandling fanns bland annat en förfrågan från ekonomienheten om att få låna 50 miljoner kronor till likvida medel.

- Historiskt har vi använt våra egna likvida medel för investeringar i VA-nätet och investeringsbudgeten. Vi har använt de pengar som kommer in och nu ser vi att vi behöver låna upp pengar, säger Johan Bolinder.

Pengarna ska användas till kommunens investeringsbudget om cirka 30 miljoner och fortsatt VA-utbyggnad bland annat.

- Ekonomichefen vill ha lite flexibilitet, konstaterar Bolinder.

Ekonomichef Jörgen Petersen förklarar att den affärsdrivande VA-verksamheten har lånat 155 miljoner kronor genom åren och det har gått bra eftersom kommunen har haft god likviditet. VA-verksamheten har egentligen lånat av kommunens kassa.

Vad är det som har hänt som gör situationen annorlunda nu?

- Under de senaste åren har investeringsutgifterna ökat. Framförallt inom VA-verksamheten där man har kommit ifatt med eftersläpande projekt, det vill säga beslutade projekt som ännu inte har hunnit påbörjats. Därför behöver kommunen fylla på lite grann, det är normal finanshantering inom kommunal verksamhet, svarar Petersen.

Även under 2020 kommer investeringsnivån bli hög eftersom det finns drygt 30 miljoner kronor i investeringsprojekt för VA som flyttas med från år 2019, utöver de 20 miljoner som det är budgeterat för i år, säger Petersen och fortsätter:

- Den skattefinansierade delen har vi avsatt pengar för, men vi klarar inte i nuläget att samtidigt ta VA-verksamhetens del vilket vi har gjort tidigare.

Hur långt dröjsmål på beslutet klarar kommunen utan att skjuta på investeringar?

- Ja, det får inte dröja för länge. Kortsiktigt kan kommunen använda checkkrediten men vi vill ha bättre marginaler eftersom flödet varierar lite över tid, svarar Petersen.

Skurup

Inga yttre skador på Rydsgårdspar

Ett band med texten, polis, avspärrat.
Polisen satte upp avspärrningsband runt huset där det döda paret i Rydsgård hittades. Avspärrningen på bilden är gjord vid ett annat tillfälle.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Skurup
Rydsgård Obduktionsrapporten för det döda Rydsgårdsparet är inte klar än.

Skånskan har tidigare berättat att ett barnbarn fann sina morföräldrar döda i sitt hem i Rydsgård i början av veckan. Släktingen gick in via bakdörren som var olåst och fann sin mormor liggande på golvet och hämtade då sin far som fanns i närheten, samt sin pojkvän. Släktingarna ringde polisen och när de gick runt i huset fann de även morfadern liggandes död i ett annat rum, enligt uppgifter till polisen.

- Enligt förhör i anmälan finns inga yttre skador, inga tecken på grovt våld, berättar kommunpolis Mikael Svensson.

Polisen har gjort teknisk utredning och dörrknackning i området bland grannarna. Utredningen behöver svar från obduktionsrapporten som inte har kommit än, för att komma vidare i ärendet. Det finns ingen rubricering på ärendet hos polisen.

- Rubriceringen är uppskjuten i avvaktan på utredningen, konstaterar Mikael Svensson.

Skurup

Oljeläckage gjorde E65 halkig

En vägbana och ett räddningsfordon.
Det läckte ut olja på E65 i höjd med Rydsgård. Bilden har ingenting med texten att göra.
Skurup
RYDSÅRD Ett fordon har läckt olja på motorvägen i höjd med Örsjöholm och gjort vägbanan hal.

Oljeutsläppet inträffade sannolikt redan på torsdagen men kom till räddningstjänstens kännedom under fredagen. En boende i närheten av Örsjöholm kontaktade SOS alarm som skickade ut både Trafikverket och räddningstjänsten.

Yttre befäl Teddy Melhedegaard på räddningstjänsten i Skurup berättar:

- Vi sanerade den allmänna vägen in mot Örsjöholm och Trafikverket sanerade E65. Det är svårt att säga hur mycket hydralolja som hade läckt ut, kanske två liter, men det räcker för att det ska bli glatt som en isgata, säger han och tillägger:

- Ingen olycka rapporterades varken före eller efter läckaget.

Vid lunchtid var vägbanorna sanerade. Räddningstjänsten gör bedömningen att ingen olja läckt ut i marken runt vägbanorna.

Skurup

Fullmäktige ställs in helt och hållet i mars

Bild på människor på rad i en aula.
Moderaterna ville inte att nästa marsmöte i fullmäktige skulle ställas in.
Fotograf: Catharina Nilsson
Skurup
Skurup Kommunfullmäktiges ledamöter sammanträder inte alls på måndag som planerat. Mötet är inställt på grund av smittrisk men kommunstyrelseordförande Johan Bolinder (M) är kritisk till beslutet:

På måndag var det dags för de 41 ledamöterna i Skurup kommuns fullmäktige att sammanträda i Nils Holgersson gymnasiets aula. Men delar av kommunfullmäktiges presidium har beslutat att ställa in mars månads möte, vilket ordförande i den operativa ledningen, kommunstyrelseordförande Johan Bolinder (M), tycker var fel beslut.

- Jag har uttryckt att jag tycker att det är av vikt att kommunen kan styras även i ansträngda lägen och det har jag vidarebefordrat till ansvariga i kommunfullmäktiges presidium, säger han.

I kontakt med femklöverns oppositionsledare Magnus Alm (S) fann han att oppositionsledaren delade hans syn på vikten av att det politiska arbetet fortsätter. I en skrivelse till fullmäktiges presidium begärde Johan Bolinder att fullmäktiges beslut skulle upphävas eftersom moderaterna och oppositionspartierna representerar fler än en tredjedel av ledamöterna. Men Socialdemokraterna backade från kravet. Magnus Alm förklarar att principiellt sett delar han synen med Bolinder om att möten måste hållas men att det kom ny information som gjorde att oppositionspartierna gjorde klartecken till att ställa in mötet.

- När kommunfullmäktiges ordförande hörde av sig till mig som gruppledare och berättade om läget så var det ny information för mig, säger Alm och fortsätter:

- Ann-Helen ( kommunfullmäktiges ordförande reds. anm.) hade tittat på lagstiftningen rörande att stänga mötet för allmänheten och såg inga möjligheter till det. Samtidigt kan vi kan inte säkerställa att folk i riskgruppen inte kommer på sammanträden och den informationen hade jag inte tidigare.

Oppositionsledare Alm förutsätter att fullmäktiges presidium fortsätter att jobba med frågan hur nästa möte kan hållas.

- I Eslöv har de gjort en överenskommelse mellan partierna om en proportionell fördelning av ledamöterna, fast färre än normalt, konstaterar han.

Johan Bolinder var också han öppen för den lösningen, att gå ner till 21 beslutsfattande ledamöter.

Fullmäktiges ordförande, Ann-Helen Nilsson (C), berättar varför hon i samråd med kommunkansliet och presidiet landade i beslutet att ställa in marsmötet:

- En del av våra ledamöter är äldre och skulle troligen inte närvara om de följer Folkhälsomyndighetens råd och det är öppet för allmänheten och det kan vi inte hindra. Min bedömning blev att ställa in för att vara delaktiga i att inte öka smittspridningen av coronavirus. Och så får vi se vad som händer framöver.

Varför gick ni inte ner till 21 ledamöter istället?

- Det är en förhandling vi får ha med gruppledarna om det går att genomföra, svarar Ann-Helen Nilsson.

Kommunfullmäktiges ordförande påpekar att en tredjedel av ledamöterna måste vara överens med presidiets förslag på förändringar i mötesordningen. Anledningen till att hon inte reagerade starkare på skrivelsen från Johan Bolinder var att det krävs enskilda underskrifter från varje fullmäktigeledamot för att det ska gälla, kommenterar hon.

I nuläget hade en digital lösning inte kunnat rädda marsmötet heller. Tekniken finns inte till fullo:

- Problemet är att alla måste kunna se varandra och vara med i debatten.

- Att jobba digitalt är en längre process. Kommunfullmäktige är hårt reglerat. Vi behöver kunna köra fullmäktige live fast digitalt. Vi får ha det som en handlingsplan. Vi har diskuterat det i presidiet men inte beställt något, säger Ann-Helen Nilsson.

Skurup

Slangade en tank diesel

En blå traktor på en åker.
En traktor saknade bränsle på fredagsmorgonen på Nils Holgerssongymnasiet i Skurup.
Fotograf: Terje Bendiksby
Skurup
Skurup En stalltraktor på Nils Holgerssongymnasiet har tömts på bränsle.

Stölden på cirka 50 liter diesel ska ha skett natten mellan torsdag och fredag. Ägare till traktorn är Skurups Jordbruks AB.

Skurup

Länsade olåsta bilar

Många glasögon i rader i en affär.
Ett par dyra solglasögon stals vid bilstölden.
Fotograf: Ruud
Fotograf: Vidar
Skurup
Skivarp Två bilar parkerade på Bäckastigen i Skivarp har haft inbrott.

Enligt uppgift till polisen var båda bilarna olåsta. Tjuven eller tjuvarna ska ha fått med sig två stycken golvhögtalare, ett par solglasögon av märket Ray Ban och diverse verktyg. Stölden har skett mellan söndag och måndag.

NÄSTA ARTIKEL