En darknet-hemsida som stängts efter internationellt polissamarbete. Foto: AP Photo/Keith Srakocic.

Historisk knarkhärva nystas upp

Lund Under flera år kunde användare beställa hem narkotika via darknet-hemsidan Flugsvamp 2.0.
Nu ska mannen, som enligt SVT Nyheter kommer från Lund och misstänks ha administrerat sajten, ställas inför rätta i Stockholms tingsrätt.

Enligt SVT är den åtalade lundabon i 25-årsåldern och också huvudman i målet. Förutom honom kommer ytterligare fyra personer i hans bekantskapskrets att ställas till svars inför rätten. Kvartetten misstänks för att ha hjälpt 25-åringen att tvätta pengarna som hans verksamhet generat, meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Den huvudmisstänkta har möjliggjort försäljningen i den digitala miljön och har inte haft med narkotikan att göra rent fysiskt. Det är första gången som vi utreder en administratör av en narkotikahandelsplats på nätet, säger Annika Wennerström, kammaråklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet på Åklagarmyndigheten, i pressmeddelandet.

Den 25-årige lundabon åtalas för grovt narkotikabrott, synnerligen grovt narkotikabrott samt penningtvättsbrott. Enligt åtalet ska han ha varit administratör för darknet-hemsidan Flugsvamp 2.0, en digital marknadsplats där användare kunnat köpa och sälja narkotika anonymt. Drogerna har, enligt SVT Nyheter, hela tiden funnits i Sverige och ska ha skickats inrikes med posten, varför tullen inte kunnat göra några beslag.

– Brottsligheten har begåtts genom att man har upplåtit en marknadsplats på Darknet, som är en dold del av internet. Det har varit som ett Tradera för droger helt enkelt, där köpare och säljare har kunnat registrera sig anonymt, säger Annika Wennerström till SVT Nyheter.

Narkotikahandeln på Flugsvamp 2.0 ska ha pågått ända sedan dess föregångare, hemsidan Flugsvamp, släcktes av polisen 2015. Först i september 2018 kunde polisen stänga ned sajten igen, då den misstänkte administratören från Lund kunde häktas efter ett omfattande internationellt polissamarbete.

I över två år pågick utredningen, skriver SVT Nyheter, och ärendet som nu tas upp i rätten beskrivs som en de största knarkhärvorna i Sverige någonsin.

– Det rör sig om över hundratusentals överlåtelser. Marknadsplatsen har omsatt flera hundratals miljoner kronor. Jag känner inte till någon tidigare dom eller åtal i den storleken. Den här utredningen är gigantisk, säger Annika Wenneström till SVT.

Dagens fråga

Är du rädd för att åka utomlands på grund av Coronaviruset?

Loading ... Loading ...