Ungdomsrån med förnedringsinslag ökar

Jag hoppas att så många som möjligt lyssnade på radions Studio Ett i fredags eftermiddag. Då sändes ett skakande reportage av reportern Katarina Gunnarsson som handlade om det växande antalet ungdomsrån. De senaste åren har antalet ökat kraftigt. De har ofta inslag av såväl hot som våld och kränkningar. Några personer i Haninge som jobbar mot denna form av brottslighet gav en skrämmande bild av hur dessa brott sprider oro och innebär svåra traumatiska upplevelser som sätter djupa spår till exempel hos rånade tonårspojkar som inte längre våga sova själva utan i föräldrarnas säng. Uppgivenheten och rädslan är så stor hos de drabbade och deras föräldrar att de ofta inte vågar anmäla.
Kränkningsinslagen är brutala. Inte bara så att en kille får en pistol eller kniv riktad mot sig utan också får en coca-cola flaska hälld över sig eller blir pissad på.
Tyvärr intar samhället en förbluffande flathet mot dessa ofta unga rånare. I praktiken händer inte mycket mer än att de släpps fria och kan fortsätta råna och kränka gång på gång på gång och utvecklas till grovt kriminella som vuxna.
Det finns en enkel, effektiv och billig lösning, som vi här på ledarsidan ofta framfört, den elektroniska fotbojan. Men istället för att öka användningen av denna påföljd så minskar användningen. Det är ett bottenlöst svek av våra styrande politiker mot de unga brottsoffren.
Politikerföraktet är stort. Hanteringen av ungdomsrån skapar en grund för det.

Lars J Eriksson

Dagens fråga

Är du rädd för att åka utomlands på grund av Coronaviruset?

Loading ... Loading ...