Sport

Malmö FBC skrällde mot giganten

Sport
Sport INNEBANDY Malmö FBC fick giganten Iksu på fall. Efter 15 raka förluster mot Umeålaget så blev det skånsk seger med 6–5 i Burlövs sporthall.

Det nya året har börjat på ett strålande för Malmö FBC innebandytjejer.Knallen mot giganten Iksu innebär att laget ståtar med fem raka vinster i SSL.

– Vi har börjat jaga topplagen på allvar, säger tränaren Mikael jeppsson efter den blytunga segern.

Eftersom Baltiska hallen var upptagen på söndagen med Malmö Open, så spelades matchen i Burlöv inför 412 åskådare.

Inför den sista perioden ledde hemmalaget med 4–2 och publiken började vädra att en skräll var på gång. Vid ställningen 5–4 med minuten kvar att spela så kom ett fölösande mål av Ellenor Bengtsson-Wester. Iksu var ett slaget lag och fick vända hem till Norrland utan poäng efter en svit på 17 raka segrar.

Storstjärnan Ellen Rasmussen var arkitekten bakom segern med sina fyra assist. Men även om hon är lagets givna fixstjärna så har Malmö FBC fler tjejer som kan leverera den här säsongen.

– Vi har tio spelare som hittills gjort över tio poäng i truppen, och det har vi inte varit nära tidigare i klubben. Inte ens när vi spelade i division 2, berättar Mikael Jeppsson.

– Och så har vi spelat ett mycket bättre försvarsspel än jag hade trott, säger Malmötränaren om lagets fräcka framfart i SSL.

Mot Iksu satt matchplanen perfekt. Ett spelskickligt Iksu vill sätta hög press med fyra spelare långt upp i banan. Men Malmö FBC lyckades flera gånger spela sig ur den pressen.

– Fast det räcker inte att lyckas med sin game plan för att slå dem. Alla i vårt lag spelade nära sin topp, och vi hade en mycket bra kommunikation mellan försvaret och målvakten. Det blev avgörande, menar Mikael Jepsson.

Målskyttar i den historiska Malmösegern var Ellenor Bengtsson Wester (2), Tereza Urbánková, Andrea Gämperli, Maja Ekström och Frida Mainz Olsson.

Sport

RF-basen: Idrotten kan behöva mer stödpengar

Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet. Arkivbild.
Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet. Arkivbild.
Fotograf: Noella Johansson/TT
Sport
Sport En halv miljard kronor är på väg.

Den 20 mars kom beskedet att regeringen går in med 500 miljoner kronor i ett ekonomiskt stödpaket till idrottsrörelsen för att mildra effekterna av coronapandemin. Pengarna ska täcka idrottens inkomstbortfall i mars och april.

Men sedan då?

Björn Eriksson utesluter inte att det kan behövas mer pengar om inte läget förbättras.

– Vi får försöka leva så gott vi kan på de här 500 miljonerna under det första halvåret, men skulle det här eländet fortsätta, och det är en poäng som jag kommer att vara väldigt tydlig med, då måste vi naturligtvis komma tillbaka. Det är viktigt att markera det redan nu, säger han.

Omöjligt att säga

Riksidrottsförbundet (RF) och Eriksson, som har varit tydlig med att alla inte kommer att kunna kompenseras fullt ut, har tidigare gjort en ekonomisk bedömning av hur idrotten drabbas mellan den 12 mars och 30 april. Nästa steg är att räkna på idrottens ekonomiska förlust i maj och juni.

Björn Eriksson menar att det "nästan är omöjligt" att svara på hur mycket kostnaderna kan komma att öka, men slår fast:

– Det är av oerhört hög central betydelse att inte minst ungdomsverksamheten och hela den delen fortsätter. Annars får du jättestora problem med rörelseförmåga och fysisk aktivitet, men du får också en situation då du plockar bort den ljusglimt som ändå finns hos nästan miljontals människor, nämligen lusten kring idrott. Jag vågar inte sia vad siffran blir då, utan jag kan bara säga att då lär vi komma tillbaka. Vi ska göra vad vi kan för att ta oss igenom första halvåret eftersom vi också känner en solidaritet med samhället.

"Inte där än"

TT: Finns det redan planer på ett nytt krispaket?

– Om det här skulle fortsätta in över andra halvåret 2020, då har vi börjat fundera över olika scenarion. Det handlar om att man tänker sig in i olika alternativ, där det bästa alternativet är att vi har återgått till normal verksamhet och det värsta är att problemet med smittning och corona fortsätter. Då måste vi upphäva vår röst igen, men vi är inte där än.

RF arbetar just nu med hur stödet på 500 miljoner ska fördelas.

Björn Eriksson har tidigare sagt att han hoppas att de första pengarna ska kunna börja betalas ut i mitten av april, men väntar fortfarande på att regeringen ska lägga fram sitt förslag så att riksdagen kan fatta beslut.

– Det hänger lite på regeringen också, vi kan ju inte dela ut något vi ännu inte har fått, säger Eriksson.

Simon Sjöstrand/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Sport

Stenson inte rört en golfboll på två veckor

Henrik Stenson har inte rört en golfboll på flera veckor. Arkivbild.
Henrik Stenson har inte rört en golfboll på flera veckor. Arkivbild.
Fotograf: Kamran Jebreili
Sport
Sport Henrik Stenson har inte rört en golfboll på över två veckor sedan alla golftävlingar skjutits upp på grund av det nya coronaviruset. Och han planerar att inte röra någon på ett bra tag till – i stället rensar han i garaget.

Vilken som blir den första stora golftävlingen att faktiskt gå av stapeln är oklart. US Masters och PGA-mästerskapen har båda skjutits upp och US Open i juni riskerar högst troligt samma öde, enligt New York Times.

Att mängder av golftävlingar skjutits upp är inget som Henrik Stenson vänder sig emot – tvärtom försöker han se det positiva under rådande situation.

– Jag får gå tillbaka till 2003–2004 för att hitta senaste gången jag hade nio eller tio veckor utan tävlingar. Det här är uppenbarligen inte planerat men jag försöker använda tiden på det bästa sätt jag kan. Jag fokuserar på saker jag inte annars kan göra, som att rensa i garaget eller garderoberna, säger han till tidningen.

Global katastrof

Senaste tävlingen för svensken var den avbrutna The Players Championship i mitten av mars. Likt många andra oroar sig Henrik Stenson nu för utvecklingen i världen i takt med att coronavirusets spridning fortsätter att öka i omfattning.

– Det är katastrofalt på en global nivå. Allt från att människor är riktigt sjuka eller förlorar sina liv, till att världsekonomin rasar. Alla kommer att känna av det här i någon utsträckning, men det känns fånigt att jag ska klaga när folk förlorar sina jobb, säger svensken.

Tränaren smittad

Sedan tidigare har Stensons tränare Pete Cowen testat positivt för coronavirussjukdomen covid-19. Cowen tros ha blivit smittad på en resa och har sedan dess isolerat sig hemma. Britten, som närmar sig de 70, har i intervjuer berättat att han mår fruktansvärt och uppmanat alla att göra allt man kan för att inte drabbas av det nya coronaviruset.

– De säger att du kan ha inga eller väldigt milda symtom men vem vill chansa? Jag har haft normal influensa tre gånger och kände mig som skit gånger tio. Om man kan känna sig ännu sämre än det, kommer det inte bli roligt alls. Folk är i stor fara, det är otäckt, säger Stenson till The Guardian.

FAKTA

Fakta: Uppskjutna och inställda tävlingar

PGA: The Players Championship 12–15 mars (inställt), Valspar Championship 19–22 mars (inställt), World Golf Championship 25–29 mars (inställt), Corales Puntacana Resort & Club Championship 26–29 mars (uppskjutet), Valero Texas Open 2–5 april (inställt), Masters Tournament 9–12 april (uppskjutet), RBC Heritage 16–19 april (inställt), Zurich Classic of New Orleans 23–26 april (inställt), Wells Fargo Championship 30 april–3 maj (inställt), AT&T Byron Nelson 7–10 maj (inställt), PGA Championship 14–17 maj (uppskjutet).

LPGA: Lotte Championship 15–18 april (uppskjutet), Hugel-Air Premia LA Open 23–26 april (uppskjutet), LPGA Mediheal Championship 30 april–3 maj (uppskjutet)

Symetra: IOA Championship 27–29 mars (uppskjutet), Windsor Golf Classic 2–4 april (uppskjutet).

Europatouren: Magical Kenya Open, Kenya 12–15 mars (uppskjutet), Hero Indian Open, Indien 19–22 mars (uppskjutet), WGC, USA 25–29 mars (inställt), The Masters, USA 9–12 april (uppskjutet), Maybank Championship 16–19 april, Malaysia (uppskjutet), Volvo China OPen 23–26 april, Kina (uppskjutet), Andalucia Masters 30 april–3 maj, Spanien (uppskjutet), Golfsixes Cascais 9–10 maj, Portugal (Inställt), US PGA Championship 14–17 maj, USA (uppskjutet), Made in Denmark 21–24 maj, Danmark (uppskjutet).

Sport

Brynässpelarens ögonoperation flyttad

Marcus Ersson skadade sig i matchen mot Djurgården 1 februari. Arkivbild.
Marcus Ersson skadade sig i matchen mot Djurgården 1 februari. Arkivbild.
Fotograf: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport

Brynässpelaren Marcus Ersson skulle ha opererat ögat i veckan – men operationen har skjutits upp i minst två veckor, rapporterar Aftonbladet.

– Det var av positiva skäl, att det hade läkt. Trycket har stigit lite i ögat. Det blir samma operation, men om inte trycket i ögat stiger på egen hand så gör man det större på annat sätt. Då sprutar man in silikonvätska, säger Ersson till tidningen.

22-åringen fick oturligt en skridsko rakt upp i ansiktet i hemmamötet mot Djurgården i februari och har fortfarande inte fått tillbaka synen på vänster öga. Ersson har tidigare berättat om hur tuff tiden sedan skadan har varit men menar att utvecklingen går åt rätt håll. Marcus Ersson siktar på spel nästa säsong.

– Det har jag haft tankarna på hela tiden. Det har inte ändrats, säger han till Aftonbladet.

Sport

Kane: Måste avsluta säsongen i juni

Harry Kane vill inte att ligasäsongen ska fortsätta in i juli eller augusti. Arkivbild.
Harry Kane vill inte att ligasäsongen ska fortsätta in i juli eller augusti. Arkivbild.
Fotograf: Rui Vieira/AP/TT
Sport
Sport Tottenhamstjärnan Harry Kane vill spela klart den engelska ligasäsongen. Men inte till vilket pris som helst.

Den engelska ligafotbollen, liksom nästan alla stora sportevenemang, är för tillfället lagd på is med anledning av coronavirusets spridning i världen. I dagsläget fram till 30 april – men det är få som räknar med att Premier League kommer att kunna dra i gång redan då.

Däremot uttryckte sig Uefas ordförande Aleksander Ceferin nyligen hoppfullt om möjligheten att fullfölja de europeiska ligaspelen i sommar. För Harry Kane finns det dock en gräns.

– Att spela in i juli eller augusti och skjuta på nästa säsong ser jag inte många fördelar med. Men jag vet så klart inte mycket om vad som pågår bakom kulisserna eller ekonomiskt. För mig är gränsen i slutet av juni, säger han.

Tuffare åtgärder

Över 19 500 personer i Storbritannien har smittats av coronaviruset och fler än 1 200 personer har dött. Landet har redan infört hårda restriktioner och premiärministern Boris Johnson skriver i ett brev till allmänheten att förberedda sig på ännu tuffare åtgärder om läget förvärras.

Sedan tidigare har klubbarna i Premier League gått ut med att alla vill spela klart säsongen. Men på senare tid har flera anonyma röster från klubbföreträdare höjts om att stryka säsongen helt utan att utse en segrare.

Den 3 april träffas Premier League-klubbarna för ett nytt möte för att diskutera frågan.

– Jag vet att Premier League kommer att göra allt man kan för att avsluta säsongen och att de kollar på varje möjlig lösning. Men det måste finnas en punkt där nog är nog, säger Harry Kane.

Kan lämna

Den 26-årige anfallaren har varit borta från fotbollsplanen under flera månader på grund av en skada men kan komma att vara tillbaka om säsongen återupptas senare i vår eller under sommaren.

Samtidigt har Tottenham haft det tufft den här säsongen och Harry Kane är öppen med att han kan lämna klubben han tillbringat nästan hela sin proffskarriär i.

– Jag är en ambitiös spelare och jag vill bli ännu bättre. Det beror på vad som händer med laget och hur vi gör framsteg. Jag är inte en person som stannar bara för att, säger han.

Sport

Ronnie Petersons grav vandaliserad i Örebro

Ronnie Peterson jublar efter sin andra GP-seger för säsongen 1978 på Zeltwegbanan i Österrike. Arkivbild.
Ronnie Peterson jublar efter sin andra GP-seger för säsongen 1978 på Zeltwegbanan i Österrike. Arkivbild.
Fotograf: /TT
Sport
Sport Tre gravar har vandaliserats på Almby kyrkogård i Örebro.

Vandaliseringen tros ha skett någon gång under natten till söndagen. Stenarna på de tre gravarna har vräkts omkull, skriver NA.

– Stenarna ligger verkligen ned. Det ser inte alls roligt ut, verkligen inte, säger Brita Wennsten till tidningen.

Församlingsherden i Almby församling tror inte att Ronnie Petersons grav var slumpmässigt utvald.

– Det känns nästan som att man just har valt Ronnies sten.

Ronnie Peterson är Sveriges mest framgångsrika formel 1-förare någonsin och dog 34 år gammal efter en svår krasch i en tävling 1978 i Monza, Italien.

Begravningsgudstjänsten, där bland annat F1-stjärnor som Niki Lauda och James Hunt närvarade, hölls sedan i Nikolaikyrkan i Örebro innan kistan fördes till Almby kyrkogård.

Brita Wennsten är sorgsen över vandaliseringen av platsen där även Ronnie Petersons hustru Barbro och föräldrarna Bengt och May-Britt är begravda.

– Det är bara att beklaga att det ser ut på det här sättet. Det är så onödigt. Jag tänker framför allt på de anhöriga. Man kan ju tänka sig själv om man kom till en anhörigs grav, och så ser det ur så här med välta stenar. Det är verkligen att skända, säger Brita Wennsten.

Ronnie Petersons begravningsgudstjänst hölls i Nicolaikyrkan i Örebro, 1978. Kistan bars ut av Åke Stranberg, Emmerson Fittipaldi, Jody Scheckter, James Hunt, Niki Lauda och John Watson. Arkivbild.
Ronnie Petersons begravningsgudstjänst hölls i Nicolaikyrkan i Örebro, 1978. Kistan bars ut av Åke Stranberg, Emmerson Fittipaldi, Jody Scheckter, James Hunt, Niki Lauda och John Watson. Arkivbild. Fotograf: TT

Sport

Proffsboxare ber om ursäkt efter omtalad film

Billy Joe Saunders (till höger) har tvingats be om ursäkt efter en uppmärksammad video på sociala medier. Arkivbild.
Billy Joe Saunders (till höger) har tvingats be om ursäkt efter en uppmärksammad video på sociala medier. Arkivbild.
Fotograf: Ryan Remiorz/AP/TT
Sport
Sport

Proffsboxaren Billy Joe Saunders tipsade nyligen om hur män kan slå flickvänner eller fruar med "för mycket attityd" under en coronakarantän. Nu tvingas han be om ursäkt efter den uppmärksammade videon på sociala medier.

"Jag skulle aldrig ha överseende med våld i hemmet och om jag såg en man röra en kvinna skulle jag slå honom i bitar. Jag ber om ursäkt om jag upprört någon", skriver Saunders på Twitter.

Den 30-årige engelsmannen har tidigare hamnat i blåsväder för sina inlägg på sociala medier. 2018 bötfälldes Saunders efter att ha lagt upp en video där han erbjöd en kvinna droger i utbyte mot en sexuell handling på en annan person. Den gången tvingades han betala över en miljon kronor i böter.

Sport

Lag-VM i bordtennis skjuts upp – igen

Bordtennisstjärnan Mattias Falck får vänta ytterligare på att lag-VM i bordtennis ska spelas. Arkivbild.
Bordtennisstjärnan Mattias Falck får vänta ytterligare på att lag-VM i bordtennis ska spelas. Arkivbild.
Fotograf: Per Hällström/TT
Sport
Sport Lag-VM i bordtennis läggs på is ännu en gång. Internationella bordtennisförbundet (ITTF) har skjutit upp alla internationella tävlingar som skulle ha spelats före den 30 juni.

Lag-VM, som spelas i sydkoreanska Busan, skulle inledningsvis ha gått i mars men flyttades fram till slutet av juni med anledning av coronavirusets spridning i världen. Det nya beskedet innebär därmed att turneringen skjuts upp igen.

Och det är inte den enda tävlingen som påverkas – det gör bland annat även OS-kvalet i Qatar i maj och veteran-VM i Bordeaux som skulle gått av stapeln i juni.

"Extraordinärt läge"

– Det är ett extraordinärt läge som kräver extraordinära beslut. Hälsan måste komma först i alla lägen, säger Thomas Buza.

Enligt honom var beslutet knappast oväntat. Nu kommer man från svenskt håll försöka hålla igång genom att hitta lösningar där spelare som är geografiskt nära varandra kan träna utan längre resor.

– Det är det vi tittar på. Man kan säga att det finns tre elithubbar i Sverige där många har sin bas: Halmstad, Söderhamn och Eslöv. Då kan de som bor i närheten av Halmstad träna med varandra till exempel.

OS-kval uppskjutet

När lag-VM i stället ska spelas beslutas under kommande vecka.

Sedan tidigare är OS-kvalet i Moskva den 8–12 april uppskjutet. Något som främst påverkar de svenska bordtennisdamerna eftersom herrarna redan är kvalificerade till OS i Tokyo som också det är uppskjutet.

– Vi har två tjejer som skulle ha åkt till Moskva och spelat, Stina Källberg och Linda Bergström, sade Svenska bordtennisförbundets sportchef Mikael Andersson till TT i mitten av mars.

Robin Salomonsson/TT

Sport

Sagnia välkomnar OS-beskedet: "Kan pusta ut"

Khaddi Sagnia får längre tid på sig att kvala in till OS i Tokyo. Arkivbild.
Khaddi Sagnia får längre tid på sig att kvala in till OS i Tokyo. Arkivbild.
Fotograf: Christine Olsson/TT
Sport
Sport Den svenska längdhopparen Khaddi Sagnia välkomnade beskedet om att skjuta upp OS. Inte minst med tanke på att hon därmed får mer tid på sig att kvala in till spelen i Tokyo.

– Det har ju varit väldigt rörigt och konstigt och man har inte vetat vad man ska göra, men nu har vi fått lite klarhet och det är väldigt bra att det har kommit ett besked om OS, säger 25-åringen till GT och fortsätter:

– Nu kan man lägga om planeringen så att det gynnar en. Alla hade inte fått samma chans att kvala in med tanke på inställda tävlingar och att många sitter i karantän. Nu kan alla pusta ut och lägga upp sina planer på ett annat sätt.

Khaddi Sagnia har ett årsbästa på 6,72, vilket är en decimeter ifrån OS-kvalgränsen.

Det var i tisdags som Internationella olympiska kommittén (IOK) och den japanska regeringen enades om att skjuta på OS i Tokyo, senast fram till sommaren 2021, på grund av coronapandemin.

NÄSTA ARTIKEL