När Paul Rey intar Melodifestivalens scen i Göteborg i kväll har han en stor supporterskara på plats. – Jag har min fru med mig och familj och vänner, typ 22 personer, så det kommer vara en fantastisk stämning och kännas tryggt, säger han. Foto: Kristoffer Jansson

Paul Rey redo att göra intryck

Miljoner har lyssnat på hans låtar, han har samarbetat med Snoop Dogg och har Quincy Jones som mentor, men trots det är Paul Rey fortfarande lite av en doldis i Sverige. Det hoppas han ändra på nu.
– När jag hade skrivit låten kände jag att den var superbra att introducera mig med för den känns väldigt mycket jag.

Fem snabba till Paul Rey
1. Sista du gör innan du går ut på Melloscenen?
– Tar några djupa andetag och några skutt för att få upp energin och blodomloppet och repeterar de allra första orden av låten så jag har dem rakt på tungan och redo att sjunga. Sen kommer det bara att rulla på.
2. Starkaste Mellominne?
– Robin Bengtssons vinnare ”I can’t go on”. Jag har aldrig sett koreografi på det sättet, med löpband, så det gjorde ett jäkligt stort intryck.
3. Viktigaste tipset till Mellopubliken framför tv:n?
– Höj volymen ordentligt. Då kommer musiken och känslan fram så det blir lite stämning i soffan. Och så klart att rösta på de man tycker är bra.
4. Mellolåt du önskar att du skrivit eller sjungit?
– Felix Sandmans förra låt, ”Every single day”, var svinstark. Den är snyggt skriven och melodispråket är riktigt fint.
5. Artist du drömmer om att få se på Melloscenen?
– Shirin från Malmö är en superbra artist med en otrolig röst och jag tror hon hade gjort jättebra ifrån sig om hon ställt upp. Vi får kanske gå in i studion och få fram något hon vill ställa upp med, ha ha.

Låten som på ett så bra sätt presenterar 27-åringen som är född och uppvuxen i Lund och numera har Malmö som hemvist heter ”Talking in my sleep” och kom till på ett nästan oförskämt lätt sätt. Det tog bara tre timmar för Paul Rey och hans samarbetspartners, låtskrivaren Alexander Standal Pavelich och producenten Lukas Hällgren, från första ton till färdig inspelning.
– Det som var ännu mer speciellt var att det var första gången vi träffades. Vi pratade lite och lärde känna varandra, jag spelade några av mina tidigare låtar så de fick veta ungefär hur jag låter och sjunger, och sedan spelade Alexander en pianoslinga och ackordgång han hållit på med i tre år men ännu inte hittat en låt den passade till. Efter det flöt det bara på. Första melodin jag sjöng till hade text och refräng, det bara kom. Det var en jäkla upplevelse, beskriver Paul Rey.

Det var också då han insåg att att låten var ett perfekt smakprov för den publik i Sverige som ännu inte upptäckt honom.
– Är detta första låten man hör av mig får man ett väldigt tydligt intryck av vem jag är som artist.
Paul Rey inledde sin musikaliska karriär som hiphopartist hemma i Lund, men det var när han övergick till att sjunga pop de riktiga framgångarna började komma. Han fick skivkontrakt i USA och lärde känna den legendariske musikproducenten Quincy Jones, som blivit en mentor för honom. Hans mest spelade låt, California Dreaming feat. Snoop Dogg, har strömmats mer än 39 miljoner gånger på Spotify.
Det är också de hektiska åren då Paul Rey tillbringade mycket tid i USA eller på resande fot som inspirerat honom till texten till ”Talking in my sleep”.
– Den handlar om en väldigt djup saknad, kanske någon som gått bort eller en relation som tagit slut, och att man ser och pratar med den här personen i sina drömmar och därför inte vill vakna upp igen för i drömmen är man äntligen tillsammans igen. När jag var i USA var jag borta mycket från min fru, flera månader i sträck, och det var en tuff period, säger Paul Rey.

Som debutant i Melodifestivalen tycker han det är alldeles särskilt kul att på bara väldigt kort tid hinna sätta ett avtryck.
– Jag är van vid 45-minuters gig. Nu handlar det om att ha dynamik i en låt på tre minuter, och hur man får det att vara levande och ha kontraster. Det har varit jätteroligt att göra och jag ser sjukt mycket fram emot att se hur det ser ut i tv-rutan också.
Att det går fort i Mellon även på andra sätt var något han slogs av när han såg första deltävlingen hemma i tv-soffan i lördags.
– Nu kollade jag utifrån att jag vet att jag kommer att uppträda, och jäklar vilket högt tempo det är under låtarna och röstningen. Och jag tänkte att känns det så när jag sitter i soffan kan jag bara tänka mig hur det känns när man väl är där. Helt plötsligt har man uppträtt, sen ska det röstas, sen ska man ha ett resultat och sen ska det röstas igen, smattrar han ur sig.
– Men det var en skitrolig show, allt flöt på bra och alla gjorde bra ifrån sig.

Och konkurrensen? Satt du hemma och tänkte, äh, min låt är bättre?
– Nä, det var bra grejer. Både Robin och The Mamas som gick vidare till finalen har starka låtar. Och jag tycker Malou och Felix också var väldigt bra, så det är tuff konkurrens.
På tal om konkurrens finns det en risk att Paul Rey kan få tävla mot sig själv – han har nämligen varit med och skrivit även duetten ”Surface”, som Ellen Benediktson och Simon Peyron ska tävla med i Malmö om två veckor.
– Det är en superstark låt och det är så himla kul att den också får chansen.

När du nu har presenterat dig för svenska folket på lördag kväll, vilken bild hoppas du att publiken har fått av dig när du sjungit klart?
– Oavsett hur de känner för låten hoppas jag att svenska folket hör rösten och tycker att detta är en artist som sjunger bra och gör innerlig musik. Men förstås hoppas jag också att de gillar låten och röstar på den.

Fem snabba till Paul Rey
1. Sista du gör innan du går ut på Melloscenen?
– Tar några djupa andetag och några skutt för att få upp energin och blodomloppet och repeterar de allra första orden av låten så jag har dem rakt på tungan och redo att sjunga. Sen kommer det bara att rulla på.
2. Starkaste Mellominne?
– Robin Bengtssons vinnare ”I can’t go on”. Jag har aldrig sett koreografi på det sättet, med löpband, så det gjorde ett jäkligt stort intryck.
3. Viktigaste tipset till Mellopubliken framför tv:n?
– Höj volymen ordentligt. Då kommer musiken och känslan fram så det blir lite stämning i soffan. Och så klart att rösta på de man tycker är bra.
4. Mellolåt du önskar att du skrivit eller sjungit?
– Felix Sandmans förra låt, ”Every single day”, var svinstark. Den är snyggt skriven och melodispråket är riktigt fint.
5. Artist du drömmer om att få se på Melloscenen?
– Shirin från Malmö är en superbra artist med en otrolig röst och jag tror hon hade gjort jättebra ifrån sig om hon ställt upp. Vi får kanske gå in i studion och få fram något hon vill ställa upp med, ha ha.