Kultur

Paul Rey redo att göra intryck

När Paul Rey intar Melodifestivalens scen i Göteborg i kväll har han en stor supporterskara på plats. – Jag har min fru med mig och familj och vänner, typ 22 personer, så det kommer vara en fantastisk stämning och kännas tryggt, säger han. Foto: Kristoffer Jansson
Ingen Sektion satt
Kultur och Nöje Miljoner har lyssnat på hans låtar, han har samarbetat med Snoop Dogg och har Quincy Jones som mentor, men trots det är Paul Rey fortfarande lite av en doldis i Sverige. Det hoppas han ändra på nu.– När jag hade skrivit låten kände jag att den var superbra att introducera mig med för den känns väldigt mycket jag.

Låten som på ett så bra sätt presenterar 27-åringen som är född och uppvuxen i Lund och numera har Malmö som hemvist heter ”Talking in my sleep” och kom till på ett nästan oförskämt lätt sätt. Det tog bara tre timmar för Paul Rey och hans samarbetspartners, låtskrivaren Alexander Standal Pavelich och producenten Lukas Hällgren, från första ton till färdig inspelning.

– Det som var ännu mer speciellt var att det var första gången vi träffades. Vi pratade lite och lärde känna varandra, jag spelade några av mina tidigare låtar så de fick veta ungefär hur jag låter och sjunger, och sedan spelade Alexander en pianoslinga och ackordgång han hållit på med i tre år men ännu inte hittat en låt den passade till. Efter det flöt det bara på. Första melodin jag sjöng till hade text och refräng, det bara kom. Det var en jäkla upplevelse, beskriver Paul Rey.

Det var också då han insåg att att låten var ett perfekt smakprov för den publik i Sverige som ännu inte upptäckt honom.

– Är detta första låten man hör av mig får man ett väldigt tydligt intryck av vem jag är som artist.

Paul Rey inledde sin musikaliska karriär som hiphopartist hemma i Lund, men det var när han övergick till att sjunga pop de riktiga framgångarna började komma. Han fick skivkontrakt i USA och lärde känna den legendariske musikproducenten Quincy Jones, som blivit en mentor för honom. Hans mest spelade låt, California Dreaming feat. Snoop Dogg, har strömmats mer än 39 miljoner gånger på Spotify.

Det är också de hektiska åren då Paul Rey tillbringade mycket tid i USA eller på resande fot som inspirerat honom till texten till ”Talking in my sleep”.

– Den handlar om en väldigt djup saknad, kanske någon som gått bort eller en relation som tagit slut, och att man ser och pratar med den här personen i sina drömmar och därför inte vill vakna upp igen för i drömmen är man äntligen tillsammans igen. När jag var i USA var jag borta mycket från min fru, flera månader i sträck, och det var en tuff period, säger Paul Rey.

Som debutant i Melodifestivalen tycker han det är alldeles särskilt kul att på bara väldigt kort tid hinna sätta ett avtryck.

– Jag är van vid 45-minuters gig. Nu handlar det om att ha dynamik i en låt på tre minuter, och hur man får det att vara levande och ha kontraster. Det har varit jätteroligt att göra och jag ser sjukt mycket fram emot att se hur det ser ut i tv-rutan också.

Att det går fort i Mellon även på andra sätt var något han slogs av när han såg första deltävlingen hemma i tv-soffan i lördags.

– Nu kollade jag utifrån att jag vet att jag kommer att uppträda, och jäklar vilket högt tempo det är under låtarna och röstningen. Och jag tänkte att känns det så när jag sitter i soffan kan jag bara tänka mig hur det känns när man väl är där. Helt plötsligt har man uppträtt, sen ska det röstas, sen ska man ha ett resultat och sen ska det röstas igen, smattrar han ur sig.

– Men det var en skitrolig show, allt flöt på bra och alla gjorde bra ifrån sig.

Och konkurrensen? Satt du hemma och tänkte, äh, min låt är bättre?

– Nä, det var bra grejer. Både Robin och The Mamas som gick vidare till finalen har starka låtar. Och jag tycker Malou och Felix också var väldigt bra, så det är tuff konkurrens.

På tal om konkurrens finns det en risk att Paul Rey kan få tävla mot sig själv – han har nämligen varit med och skrivit även duetten ”Surface”, som Ellen Benediktson och Simon Peyron ska tävla med i Malmö om två veckor.

– Det är en superstark låt och det är så himla kul att den också får chansen.

När du nu har presenterat dig för svenska folket på lördag kväll, vilken bild hoppas du att publiken har fått av dig när du sjungit klart?

– Oavsett hur de känner för låten hoppas jag att svenska folket hör rösten och tycker att detta är en artist som sjunger bra och gör innerlig musik. Men förstås hoppas jag också att de gillar låten och röstar på den.

FAKTA

Fakta:

Fem snabba till Paul Rey

1. Sista du gör innan du går ut på Melloscenen?

– Tar några djupa andetag och några skutt för att få upp energin och blodomloppet och repeterar de allra första orden av låten så jag har dem rakt på tungan och redo att sjunga. Sen kommer det bara att rulla på.

2. Starkaste Mellominne?

– Robin Bengtssons vinnare ”I can’t go on”. Jag har aldrig sett koreografi på det sättet, med löpband, så det gjorde ett jäkligt stort intryck.

3. Viktigaste tipset till Mellopubliken framför tv:n?

– Höj volymen ordentligt. Då kommer musiken och känslan fram så det blir lite stämning i soffan. Och så klart att rösta på de man tycker är bra.

4. Mellolåt du önskar att du skrivit eller sjungit?

– Felix Sandmans förra låt, ”Every single day”, var svinstark. Den är snyggt skriven och melodispråket är riktigt fint.

5. Artist du drömmer om att få se på Melloscenen?

– Shirin från Malmö är en superbra artist med en otrolig röst och jag tror hon hade gjort jättebra ifrån sig om hon ställt upp. Vi får kanske gå in i studion och få fram något hon vill ställa upp med, ha ha.

Inrikes

Sverigekopplade extremister terrorstämplas

USA:s koordinator för kontraterrorism Nathan Sales. Arkivbild.
USA:s koordinator för kontraterrorism Nathan Sales. Arkivbild.
Fotograf: Susan Walsh/AP/TT
Inrikes
Inrikes USA terrorstämplar ultranationalistiska Ryska imperiska rörelsen (RIR) med hänvisning till attacker som genomförts av svenska nazister i Göteborg.
– Den här gruppen har blod på sina händer, säger Nathan Sales, koordinator för kontraterrorism, enligt nyhetsbyrån AFP.

Ryska extremistorganisationen RIR har haft utbyte med nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Bland annat har två män med koppling till NMR, som dömts för flera dåd i Göteborg 2016 och 2017, fått utbildning av RIR:s paramilitära gren i S:t Petersburg.

Bland annat detonerade en bomb utanför Syndikalisternas lokal i Göteborg. Ingen skadades i det dådet.

Säpo klassade 2010 NMR som den farligaste nazistgruppen i Sverige.

Nazister från västvärlden

Enligt amerikanska utrikesdepartement driver RIR två paramilitära anläggningar i S:t Petersburg där nazister från västvärlden fått utbildning.

– Det här är första gången USA terrorstämplar en vit makt-rörelse, det illustrerar hur allvarligt den här regeringen ser på hotet, säger Sales.

Att rörelsen klassas som terrororganisation innebär att USA:s finansdepartement kan frysa rörelsens tillgångar i USA samt att amerikanska medborgare förbjuds genomföra transaktioner med organisationen.

– Vi bekräftar att vi känner till uppgifterna om att amerikanska myndigheter har terrorklassat den här ryska organisationen, säger Dag Enander, vid Säkerhetspolisens presstjänst, till TT.

Främmande makt

Han vill inte gå in på om den amerikanska terrorklassningen påverka Säpos operativa arbete, men konstaterar:

– Det är ingen nyhet. Vi tryckte nyligen i vår årsbok på att det finns en koppling mellan främmande makt och extremistmiljöerna där en polariserande utveckling understöds av främmande makt.

Filip Norman/TT

FAKTA

Fakta: Bombdåden i Göteborg

11 november 2016: En bomb detonerade sent på kvällen utanför Syndikalisternas lokal i Göteborg. Materiell förstörelse, men ingen människa skadades.

5 januari 2017: En bomb detonerade vid ett migtrantboende i Västra Frölunda. En anställd fick livshotande skador i sitt högra ben och har opererats tio gånger sedan händelsen.

25 januari 2017: En bomb upptäcktes på Lilleby Camping. Bomben detonerade aldrig men hade kunnat orsaka allvarliga skador.

Tre män med kopplingar till NMR dömdes för dådet mot migrantboendet på Lilleby camping. En då 23-årig man dömdes även för attentatet mot Syndikalisternas lokal.

23-åringen och en då 51-årig man dömdes i tingsrätten, men friades senare i hovrätten för bombdådet mot migrantboendet i Västra Frölunda.

Inrikes

Gymnasieskolor kan öppna för prov och stöd

Fortsatt distansundervisning för gymnasieelever. Men vid vissa tillfällen kan undantag göras, för en mindre andel elever. Arkivbild.
Fortsatt distansundervisning för gymnasieelever. Men vid vissa tillfällen kan undantag göras, för en mindre andel elever. Arkivbild.
Fotograf: Jessicia Gow/TT
Inrikes
Inrikes Efter påskledigheten kan gymnasieskolorna ta emot ett mindre antal elever vid särskilda tillfällen.
Detta sedan Folkhälsomyndigheten nu givit sitt formella klartecken.

Som TT rapporterade i fredags har regeringen beslutat om en förordningsändring som gör det möjligt för gymnasieskolorna att tillåta några undantag från regeln om distansundervisning och ta emot ett fåtal elever i skollokalerna.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) förklarade att beslutet fattats med hänsyn till de elever som riskerar att inte få ut sitt slutbetyg om de inte får komma till skolan och göra vissa praktiska moment.

Men en förutsättning för den något mer flexibla hållningen är Folkhälsomyndighetens klartecken ur smittskyddssynpunkt.

– Vi tycker att det är en rimlig hållning att låta begränsade grupper elever återgå till skolan för att exempelvis göra vissa prov, sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson i fredags.

Behöver stöd

På måndagen fattade myndigheten det formella beslutet om undantag från distansundervisningen. I beslutet pekar myndigheten på två situationer där undantag kan göras:

* När praktiska examinationer inte kan göras på distans.

* När elever med uttalade behov av stöd behöver få komma till skolan för att klara sin utbildning.

Myndigheten skriver vidare: "Undervisning och examinationer ska i dessa undantagsfall genomföras på att sådant sätt att risken för smittspridning minimeras".

Konkreta råd

Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson säger att beslutet om undantag är väntat utifrån de uppföljningar myndigheten hunnit göra.

– I dem har det framkommit att det finns behov av att kunna avvika från huvudregeln att eleverna inte ska vara i skolan, säger han.

Skolverket ska nu närmast mejsla fram konkreta råd till huvudmännen om när och hur avsteg från distansundervisningen kan göras. Peter Fredriksson förutser många frågor.

– Det handlar om att ringa in vilka moment som verkligen behöver genomföras i skolan och vilka elever som inte klarar studierna med annat än att de vistas i skolan. Det handlar också om att organisera mottagandet så att det blir så säkert som möjligt ur smittskyddssynpunkt, säger han.

Skolverket räknar med att ha sina råd färdiga till efter påskledigheten.

– Ju mer samsyn vi når desto bättre, så att man inte gör olika på olika skolor, säger Peter Fredriksson.

Anna Lena Wallström/TT

FAKTA

Fakta: Gymnasieskolan i coronatider

Sedan den 18 mars rekommenderas distansundervisning för gymnasieskolor och komvux. Även yrkeshögskolor och högskolor omfattas av rekommendationen.

Distansundervisning gäller inte för gymnasiesärskolan.

I torsdags, 2 april, beslutade regeringen att gymnasieskolor ska kunna vara delvis öppna, under förutsättning att Folkhälsomyndigheten ger klartecken.

Folkhälsomyndigheten fattade sitt formella beslut om undantag från distansundervisning måndag 6 april.

Folkhälsomyndigheten skriver i beslutet, som även berör lärosäten, yrkeshögskolan och komvux:

"Folkhälsomyndigheten har /.../ värderat möjligheten att undanta vissa praktiska examinationer såsom prov och redovisningar i praktiska moment och kommit fram till att så kan vara möjligt. Undantaget gäller även för att de enskilda elever, studerande och studenter som har särskilda stödbehov ska ge förutsättningar att klara utbildningen. Det kan också handla om behov av att träffa elevhälsan eller studie- och yrkesvägledare."

"Undervisning och examinationer ska i dessa undantagsfall genomföras på ett sådant sätt att risken för smittspridning minimeras".

Källa: Folkhälsomyndighetens, beslut 01499-2020

Kultur och nöje

Stjärnspäckad gala till förmån för coronafond

Billie Eilish. Arkivbild.
Billie Eilish. Arkivbild.
Fotograf: Joel C Ryan/AP/TT
Kultur och nöje

Billie Eilish, Paul McCartney, Elton John, Kacey Musgraves, Stevie Wonder och Chris Martin är bara några av namnen på artisterna som ska uppträda på stödgalan "One world: Together at home".

Evenemanget, som arrangeras av Världshälsoorganisationen (WHO) och kureras av Lady Gaga, ska ledas av talkshowvärdarna Jimmy Fallon, Jimmy Kimmel och Stephen Colbert. Det arrangeras i syfte att hylla vårdpersonal världen över och för att samla in pengar till insatser mot coronaviruset.

"Det är så viktigt att tänka globalt och att stödja WHO:s arbete med att stävja pandemin och förhindra framtida utbrott", säger Lady Gaga i ett pressmeddelande.

"One world" äger rum den 18 april. Galan hålls utan publik men kommer att direktsändas på ett flertal plattformar, bland annat Facebook, Youtube, Instagram och Twitter, skriver Rolling Stone.

Paul McCartney. Arkivbild.
Paul McCartney. Arkivbild. Fotograf: Amy Harris/AP/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Kävlinge

Barsebäcksbo släppt men fortsätt mordmisstänkt

bilden visar fronten på en polisbil med texten polis.
Fotograf: Arkivbild
Kävlinge
Barsebäck Den 50-åriga Barsebäcksbo som varit häktad i sin utevaro är fortsatt misstänkt för mord, men är inte längre häktad. Hon är utskriven från sjukhus.

Det var natten till den 22 mars som polisen påträffade en död man i en villa i Barsebäck. I huset fanns även en svårt skadad 50-årig kvinna.

Kvinnan fördes till sjukhus där hon sövdes ner. Inledningsvis framfördes att kvinnan inte var misstänkt. Polisen upprättade en anmälan om mordförsök på kvinnan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Trixig virusväg tillbaka för många länder

För att stoppa coronaviruset har Danmark infört bland annat gränskontroller mot Sverige. På bilden stoppas trafiken i riktning mot Danmark över Öresundsbron på Pepparholmen.
För att stoppa coronaviruset har Danmark infört bland annat gränskontroller mot Sverige. På bilden stoppas trafiken i riktning mot Danmark över Öresundsbron på Pepparholmen.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Efter veckor av mer eller mindre isolering planerar alltfler länder att öppna upp samhällena igen. Men det är lättare sagt än gjort. Risken finns att smittspridningen tar fart på nytt.

En överfull damm som kan komma att sprängas av vattenmassorna, eller en tryckkokare som riskerar att explodera.

Det är två liknelser som har använts för de hårda restriktioner som en rad europeiska länder infört för att stoppa coronaviruset. Men nu planerar flera länder, däribland Tyskland och våra nordiska grannländer, att lätta på restriktionerna. Risken finns dock att smittspridningen kommer tillbaka.

– Om du trycker tillbaka något mycket, mycket hårt så kan smittspridningen – när du väl lättar på åtgärderna – studsa tillbaka vid helt fel tillfälle. Det är precis vad som har hänt vid tidigare epidemier, sade den brittiska regeringens vetenskapliga rådgivare, Patrick Vallance, nyligen till BBC News.

Köpt sig tid

Den tidigare statsepidemiologen Annika Linde är inne på samma linje:

– Det finns en risk att smittspridningen tar fart på nytt.

I Danmark, exempelvis, har statsminister Mette Fredriksen (S) sagt att det danska samhället troligen kommer att öppna gradvis efter påsk. En förutsättning är dock att tillräckligt många danskar gör som hälsomyndigheterna säger.

Planen är att öppnandet ska ske gradvis, vilket är en klok strategi, enligt Annika Linde.

TT: Men vad har dessa länder vunnit på att ha varit nedstängda?

– Möjligen har de köpt sig tid. Om jag hade varit Danmark hade jag utnyttjat den tiden till att förbereda mig, att se efter vad som behöver åtgärdas i form av tester, skyddsutrustning och att skydda sina riskgrupper. Men man ska också komma ihåg att det kan vara väldigt traumatiskt att vara isolerad, framför allt för barn i dysfunktionella familjer som riskerar att fara väldigt illa, säger Annika Linde.

Det svåra, säger hon, är att veta när öppnandet bör ske.

– Det är jättesvårt att bedöma. Jag vet inte om Danmark gjort blodprover för att testa immuniteten i befolkningen, men jag tror inte det. Men förr eller senare så måste man ju öppna och då skulle jag gissa att man börjar med att låta de minsta barnen få börja i skolan igen.

Fördel blir nackdel

För problemet, enligt Linde, är att viruset inte kommer att försvinna av sig självt. Eftersom det inte finns något vaccin är den enda vägen framåt att vänta till dess att en tillräckligt stor andel av befolkningen är immun. Först då kommer smittspridningen att klinga av.

Så den eventuellt mindre omfattande smittspridning som förekommit i Danmark och andra länder på grund av restriktioner och som tidigare pekats ut som en fördel, riskerar alltså att bli en nackdel, om det är så att en endast en mindre andel av befolkningen är immun mot viruset.

– Det är den stora fördelen med att tillåta en smittspridning (som i Sverige), att fler blir immuna, säger Annika Linde.

– En nackdel, å andra sidan, är att man är mindre förberedd. En annan nackdel vi i Sverige haft jämfört med Danmark och Finland är att de länderna inte alls hade lika många som åkte till Italien för att åka skidor. Det gjorde att vi i Sverige fick in smittan från fler. Men trots Danmarks åtgärder så har de legat väldigt nära Sverige när det kommer till antal döda i covid-19.

Johan Nilsson/TT

Sport

McLaren-chef larmar: "Bräckligt tillstånd"

Zak Brown, vd för McLaren, larmar om tillståndet inom F1-sporten. Arkivbild.
Zak Brown, vd för McLaren, larmar om tillståndet inom F1-sporten. Arkivbild.
Fotograf: Andy Brownbill/AP/TT
Sport
Sport De ekonomiska effekterna av coronakrisen slår hårt mot formel 1-sporten.
McLaren-chefen Zak Brown larmar om att fyra stall är illa ute.
– Det här är förödande för stallen och drabbas för många är hela F1 hotat, säger Brown, vd för McLaren-stallet, till BBC.

Årets säsong har ännu inte kunnat starta och hittills är 8 av 22 deltävlingar antingen inställda eller uppskjutna.

I lördags menade förre F1-chefen Bernie Ecclestone att hela säsongen borde ställas in.

Enligt McLarens chef Zak Brown – vars stall har permitterat en del anställda samt att förarna har gått ner i lön – har teamen redan kommit överens om att skära ned 2021 års budgettak från 175 till 150 miljoner dollar, motsvarande drygt 1,1 miljarder kronor.

Brown vill att den summan ska sänkas ytterligare.

– Om vi inte tacklar situationen rätt och är väldigt aggressiva, med tanke på vad som händer i världen just nu, kan jag då se två stall försvinna? Ja. Faktum är att jag kan se fyra stall försvinna om det här inte hanteras rätt.

– Med tanke på hur lång tid det tar att få i gång ett F1-stall, och med tanke på den ekonomiska situationen och hälsotillståndet i världen just nu, så är tajmingen den sämsta tänkbara. Jag tycker att F1 är i ett väldigt bräckligt tillstånd just nu.

Stallen Williams och Racing Point ansluter sig nu till McLaren, och meddelar att delar av deras anställda har permitterats på grund av coronapandemin.

"Den här perioden kommer att pågå fram till slutet av maj. Den högsta ledningen och våra förare har sänkt sina löner med 20 procent från och med den 1 april", skriver Williams i ett uttalande.

FAKTA

Fakta: Inställt och uppskjutet

Formel 1-tävlingarna i Australien och Monaco har ställts in. Ytterligare sex (Bahrain, Vietnam, Kina, Nederländerna, Spanien och Azerbajdzjan) är formellt uppskjutna.

Nästa tävling i kalendern som ännu inte blåsts av är Kanadas Grand Prix i Montreal den 14 juni, men formel 1-arrangörerna har aviserat ett helt omgjort program för säsongen när tävlandet kan återupptas.

Utrikes

Utrikesministern: Johnson styr från sjukhuset

Boris Johnson är sjuk i covid-19. Här är han vid sin bostad i torsdags.
Boris Johnson är sjuk i covid-19. Här är han vid sin bostad i torsdags.
Fotograf: Pippa Fowles/AP/TT
Utrikes
Utrikes Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, som vårdas på sjukhus för covid-19, "styr fortfarande" landet enligt utrikesminister Dominic Raab.
Men Raab, som ska leda regeringen om Johnson inte kan, säger att han inte talat med premiärministern på två dagar.

Utrikesministern ledde till exempel måndagens regeringsmöte om coronapandemin i Johnsons frånvaro. Raab understryker att Johnson inte lämnat ifrån sig styret.

– Han har makten, men han fortsätter att lyssna till läkarnas råd om vad han ska göra härnäst. Vi har en grupp som... med högsta hastighet ser till att hans färdriktning och instruktioner verkställs, säger Raab från Konservativa partiet.

Om Johnsons tillstånd förvärras kliver utrikesminister Dominic Raab in i hans ställe.

Läkare bestämmer

Johnsons presstalesperson säger att premiärministern "hade en komfortabel natt på St Thomas sjukhus och är vid gott mod".

– Men han är kvar för observation, sade talespersonen och lade till att det är läkarna och inga andra som bestämmer när han får lämna sjukhuset.

Johnson själv meddelade sig genom Twitter: "På min läkares inrådan åkte jag till sjukhuset för några rutintester eftersom jag fortfarande har symtom på coronavirus. Jag är vid gott mod och håller kontakten med mitt team, och vi jobbar tillsammans för att bekämpa det här viruset och hålla alla säkra".

Bostadsminister Robert Jenrick säger att han tror att Johnson kan vara tillbaka på 10 Downing Street relativt snart.

– Han kommer att stanna på sjukhus så länge han behöver, men jag har hört att han mår bra och jag ser fram emot att ha honom tillbaka på nummer 10 så snart som möjligt.

Feber och hosta

Boris Johnson lades in för provtagning på söndagen. Orsaken var att han fortfarande hade symptom på covid-19, enligt talespersonen hög feber och hosta, tio dagar efter att han testades positivt för coronaviruset. Enligt en talesperson för Johnsons kansli är sjukhusvistelsen en rent förebyggande åtgärd.

55-årige Johnson har fått fler prover tagna under måndagen, meddelar Robert Jenrick. Enligt medicinska experter har proverna troligtvis handlat om att analysera premiärministerns syresättning och hjärtfunktion.

Sport

Pep Guardiolas mor död

Pep Guardiola, Manchester Citys manager. Arkivbild.
Pep Guardiola, Manchester Citys manager. Arkivbild.
Fotograf: Dave Thompson/AP-TT
Sport

Manchester Citys manager Pep Guardiolas mor har avlidit i covid-19.

Dolors Sala Carrió, som blev 82 år gammal, dog i Manresa utanför Barcelona, uppger fotbollsklubben på sitt Twitterkonto.

I ett officiellt uttalande skriver klubben:

"Cityfamiljen är förkrossad över att behöva rapportera om Dolors Sala Carriós bortgång i Manresa, Barcelona, efter att hon blivit smittad av coronaviruset. Hon blev 82 år gammal. Alla inom klubben skickar sina djupaste kondoleanser till Pep, hans familj och alla deras vänner."

Pep Guardiola har tidigare donerat motsvarande tio miljoner kronor till kampen mot coronaviruset.

NÄSTA ARTIKEL