Nyheter

Lurig klump laddad med kraft

För den som kör laddbara Volvo V60 i tjänsten lyser solen varenda dag. Men för privatkunden blir det dyrt.Foto: Anders Wiklund/TT
Artikel Nyheter Trots att T8-versionen av Volvos folkkombi rymmer hela 390 hästkrafter klassas den som miljöbil. 87 av hästarna trängs under golvet i bagageutrymmet, där vi också hittar sladden. Det här är alltså en laddhybrid.
PREMIUM

Tekniskt sett funkar V60 T8 i stort sett likadant som förra generationens V60 Twin Engine. Förbränningsmotor där fram och en elmotor där bak.

Ändå är skillnaderna stora. Dagens V60 T8 är byggd på den nya SPA-plattformen, samma som för V90, och dieselmotorn som satt fram har nu bytts ut mot en bensindriven 2,0-liters VEA-motor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Klart: MP vill förbjuda kortare flygsträckor

Kortare flygsträckor ska förbjudas, enligt Miljöpartiet. Arkivbild.
Foto: Larsen, Håkon Mosvold
Inrikes
Inrikes Miljöpartiets kongress har ställt sig bakom ett förslag om att förbjuda flygtrafik på kortare sträckor där tåg kan ersätta.

Miljöpartiet skärper tonen mot flygbranschen. Inför kongressen hade partistyrelsen ställt sig bakom en motion om att införa ett förbud mot inrikesflygningar där motsvarande resa med kollektivtrafik understiger ett visst antal timmar.

Detta ställde sig kongressen också bakom, vilket innebär att förslaget blir en del av partiets politik.

Exakt hur och vilka flygsträckor som ska förbjudas är oklart, det ska utredas.

I motionen hänvisas till Frankrike där nationalförsamlingen beslutat om ett förbud mot inrikesflygningar där resa med tåg tar mindre än två och en halv timme.

MP:s klimatpolitiske talesperson Lorentz Tovatt har sagt att ett förbud i Sverige skulle omfatta sträckan Stockholm–Göteborg.

Partikongressen har också beslutat att driva på för att fasa ut alla subventioner till flygplatser vars samhällsnytta inte är avgörande. Beslutet motiveras med att bland annat kommunala flygplatsbolag får mängder med bidrag och subventioner från kommuner och regioner, skattemedel som enligt MP går till att finansiera fossilberoende verksamhet.

Niklas Svahn/TT

Sport

Efter kritiken – Norge slopar höghöjdsförbud

Therese Johaug. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport En norsk regel har stoppat Therese Johaug och övriga landslagsstjärnor från simulerad höghöjdsträning.
Men nu meddelar norska idrottsförbundet att förbudet slopas.

För att slippa dyra och jobbiga resor till Alperna och på så vis få naturlig höghöjdsträning inför säsongen har idrottare i Sverige och många andra länder försökt hitta snarlika träningsmöjligheter på hemmaplan.

Längdskidåkaren Per Elofsson byggde ett eget höghöjdshus där han låg och läste tidningen medan långdistanslöparen David Nilsson sovit i ett höghöjdstält i sin lägenhet. Syftet är att den syrefattiga luften ska producera fler röda blodkroppar som transporterar syre.

I Norge har simulerad höghöjdsträning varit förbjudet sedan 2003 då det anses oetiskt. Något som väckt en het debatt på senare år.

– Jag ställer mig frågande till varför andra utövare får göra det här, men inte vi i Norge, sade Therese Johaug i en intervju med Nettavisen.

Men nu väljer Norge att skrota regeln.

Under söndagen meddelade det norska idrottsförbundet att elitidrottare som siktar mot stora evenemang som OS, Paralympics, VM eller EM undantas reglerna.

Idrottarna måste dock meddelare respektive specialförbund samt Antidopning Norge att de ska använda sig av simulerad höghöjdsträning.

Men Vibecke Sørensen, vice ordförande i norska idrottsförbundet, säger att idrottare inte kommer straffas om de bryter mot reglerna.

– Det är inte ett regelverk som ger ett direkt sanktionsalternativ, säger hon.

De nya reglerna börjar gälla från och med i dag, söndag.

Emil Forsberg/TT

Ekonomi

Sopskatten sågas – minskar inte utsläpp

Elda sopor är ineffektivt, enligt studie. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi Skatt på sopor skulle öka materialåtervinning, men effekten har visat sig vara försumbar.
Och kostnaden har landat hos hushållen, visar en utvärdering av Skatteverket.

Avfallsförbränningsskatten har åkt ut och in, beroende på politisk majoritet. Redan inför att den återinfördes av den nuvarande regeringskonstellationen fick den kritik av utredaren för att vara ineffektiv – ungefär samma slutsats som Skatteverket i en granskning på regeringens uppdrag nu kommit fram till.

"Utvärderingen har visat att skattens effekt på materialåtervinningen har varit försumbar på kort sikt och att skattens effekt troligen är relativt liten även på längre sikt", skriver Skatteverket.

Notan skickas vidare

I sin analys skriver myndigheten att de som eldat upp soporna skickat notan vidare till återvinningsaktörerna som i sin tur tagit betalt av dem som skapat soporna, det vill säga hushåll och företag.

Om skatten ska bli mer verkningsfull, i syfte att öka återvinningen av material och bidra till en mer cirkulär ekonomi, skulle skattesatsen förmodligen behöva höjas. Men det kan i sin tur riskera att locka fram kriminella element i sopbranschen, enligt Skatteverket.

I dag importerar Sverige mycket sopor. Den handeln bedöms minska när priset stiger till följd av skatten. Så den förmodade minskningen av utsläpp av växthusgaser i Sverige ökar i stället i Europa. Den enda effekten blir därmed en omfördelning av utsläppen inom EU, enligt Skatteverket.

Ökar elbehov

Myndigheten konstaterar också att när det blir dyrare att bränna sopor så ökar behovet av el för att ersätta den värmeproduktion som försvinner, ungefär med 1,4 procent – detta i tider av när den allt dyrare elen redan beskrivs som en kommande bristvara.

Skatten återinfördes den 1 april i fjol. Och regeringen har också beslutat att skatten för 2022, likt drivmedelsskatten även om just denna har pausats, ska räknas upp med en BNP-indexering, sammanlagt alltså runt fyra procent högre nästa år.

Olle Lindström/TT

FAKTA

Fakta: Skatten

Skatten tas ut per ton avfall som förs in på en förbränningsanläggning.

Syftet med skatten är att öka materialåtervinningen och minska växthusgasutsläppen.

Källa: Skatteverket

Sport

Oavgjort i Piteå – kampen om SM-guldet lever

Rosengårds Stefanie Sanders deppar efter Piteås kvittering av Anam Imo till 1–1.
Foto: Pär Bäckström/TT
Sport
Sport Rosengård har chansen att avgöra damallsvenskan. Seger mot Piteå borta räcker för SM-guld, men hemmalaget stretar emot. Det står 2–2 en kvart in i andra halvlek.

Förutsättningarna är så här: Eftersom Häcken bara fick 0–0 borta mot AIK kan Rosengård säkra SM-guldet med seger borta mot Piteå och därmed ha ett ointagligt försprång till rivalerna från Göteborg med två omgångar kvar att spela.

Och Rosengård var på väg att göra det som krävs av dem.

Redan i den åttonde minuten tog Rosengård ledningen. Olivia Schough fick ett helt öppet läge till vänster i straffområdet och sköt bollen hårt i målvakten Nichole Perssons vänstra hörn.

Men tio minuter senare kvitterade Anam Imo för hemmalaget.

Rosengårdsbekanting

Den nigerianska landslagsspelaren är välkänd för Rosengård – hon spelade tidigare för skåningarna, men värvades inför den här säsongen till Piteå.

Men med drygt tio minuter kvar av den första halvleken återtog Rosengård ledningen. Den här gången fick Olivia Schough agera framspelare från vänsterkanten.

Stefanie Sanders mötte ett hårt inspel längs marken och stötte in 2–1 från nära håll.

Men Rosengård har inte lyckats stänga matchen.

Piteå kunde istället kvittera till 2–2 drygt tio minuter in i den andra halvleken. Sofia Wännerdahl fick en felträff när hon skulle slå ett inlägg från vänsterkanten, men bollen seglade förbi den överraskade Rosengårdsmålvakten Angel Mukasa och in i nät.

Skadad målvakt

Oavgjort räcker inte för Rosengård och då går kampen om SM-guldet vidare om två veckor efter landslagsuppehållet som väntar.

Rosengård kom till spel utan Caroline Seger som i stället sitter på bänken.

Laget drabbades dessutom av ett avbräck strax före paus när målvakten Teagan Micah fick skadekänning i samband med en hörna. Hon tvingades byta i halvtid och ersattes av Angel Mukasa.

Matchen i Piteå föregicks av ett rejält snöfall tidigare under helgen, men efter hårt arbete är spelplanen helt befriad från snö.

Mikael Forsell/TT

Sport

Häckens guldsmäll – kryssade mot AIK

Stina Blackstenius Häcken spelade 0–0 mot AIK.
Foto: Christine Olsson/TT
Sport
Sport Häcken ser ut att missa det damallsvenska guldet.
Efter 0–0 mot AIK har Rosengård allt i egna händer.
– Vi måste sätta målchanserna om vi ska kunna vinna ligan som vi ville innan, säger Häckens Elin Rubensosn.

Häcken var piskade att vin a mot AIK om guldet inte skulle hamna hos toppkonkurrenten Rosengård.

Det såg på förhand ut att bli en enkel bortaseger för Hisingelaget, inte minst med tanke på den mäktiga 10–0-segern från senast lagen möttes.

Men den damallsvenska nästjumbon stod upp bra mot ett uddlöst Häcken och höll tätt matchen igenom.

– Vi skapar inte målchanser för att vinna matchen. Vi måste bli bättre på att värdera lägena. Det är inte synkat som det är just nu, säger Elin Rubensson.

Stockholmslaget utnyttjade varje kontringsläge som gavs och tvingade landslagsmålvakten Jennifer Falk till ett par högklassiga räddningar.

Häcken inledde en forcering i slutminuterna i hopp om att lösa ett segermål när man gick miste om en misstänkt straff.

Men Rubensson valde att tona ner det hela.

– Domaren tar ett beslut och det är bara gå efter det, säger hon.

Ett tungt poängtapp för Häcken som därmed kan tappa titeln redan i dag. Rosengård har 2–2 borta mot Piteå, seger för laget från Malmö räcker för att säkra guldet.

Emil Forsberg/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Inrikes

Ung kvinna hittad död – polisen utreder mord

Polisen har inlett en förundersökning om mord efter att en kvinna i 20-årsåldern hittats död i en lägenhet i Kristianstad. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En kvinna i 20-årsåldern har hittats död i en lägenhet Kristianstad. Polisen har inlett en förundersökning om mord, men omständigheterna kring dödsfallet är oklara.

– I nuläget ser vi inte att det finns någon naturlig förklaring bakom dödsfallet men å andra sidan kan vi inte heller slå fast att det handlar om ett brott, säger Patric Fors, presstalesperson vid polisen.

– Vi får invänta den rättsmedicinska undersökningen.

Polisen larmades till adressen via sjukvården vid lunchtid på söndagen. Platsen har spärrats av i väntan på polisens tekniker.

TT: Finns det någon gripen i ärendet?

– Det kan jag inte kommentera, säger Patric Fors.

Skåne

Ung kvinna hittad död i Kristianstad

Skåne
Skåne En kvinna i 20-årsåldern hittades på söndagen avliden i en lägenhet på Gamlegården. Ärendet rubriceras om mord.

– Lägenheten är avspärrad och vi väntar på den tekniska undersökningen, säger Patric Fors, presstalesperson vid polisen.

Enligt polisen anträffades kvinnan avliden vid 11.35 på söndagen i en lägenhet på Gamlegården i Kristianstad.

Då omständigheterna kring dödsfallet är oklara, har polisen inlett en förundersökning om mord.

– Det är för att vi ska kunna begära en rättsmedicinsk undersökning, säger Patric Fors.

Polisen vill inte kommentera i nuläget om det finns någon misstänkt. Inte eller om någon gripits i ärendet.

Inrikes

Kraftig brand rasar i verkstadslokal

Det brinner rejält i en verkstadslokal i Håbo kommun – det är inte känt om någon fortfarande befinner sig i byggnaden. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes En kraftig brand rasar i en verkstadslokal i Bålsta i Håbo kommun.
Det är oklart om byggnaden är helt utrymd.

Polis, räddningstjänst och ambulans är på plats.

– Det vi från polisens sida gör är att hålla avspärrningar, dirigera trafik och försöka lokalisera vilka som kan tänkas finnas eller funnits i lokalen när branden startade, säger polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin till TT.

Det är inte klarlagt om det finns människor kvar i byggnaden.

– Man påbörjade en rökdykning, men fick avbryta på grund av höga smällar inne i byggnaden.

Polisen meddelar att räddningstjänsten på plats har beslutat att låta byggnaden brinna ned.

Räddningstjänstens ledningsoperatör bekräftar att rökdykningen har avbrutits och att byggnaden är totalskadad.

– Vi inriktar oss på utvändig släckning och att förhindra vidare spridning i mark eller till andra byggnader, säger Björn Johansson, ledningsoperatör på RLC Mitt.

Vad som orsakat branden är oklart. Det är inte heller känt om någon kommit till skada. Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand och väntar på att kunna genomsöka byggnaden.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL