Självklart borde Arla svara på frågor

Kritik har riktats mot Arla för att de vägrar att svara på frågor angående Uppdrag Gransknings inslag om en bonde som höll mjölkkor under erbarmliga förhållanden. I tidningen Land Lantbruk skriver Arlas vice ordförande att de valt att inte kommentera saken eftersom det gäller en enskild bonde.
De som kritiserat UG:s reportage fokuserar på att de tortyrliknande förhållande som rådde på den filmade gården inte är ”representativa” för hur svenska bönder sköter sina djur. Det är ingen som tror det heller: vad konsumenterna har rätt att veta är hur det ändå kunnat bli så på en gård som levererar till Arla. Arla lär vara väl medvetna om att konsumenterna vill veta om det finns strukturella problem som gör att oseriösa leverantörer kan missköta sina djur och fortsätta leverera mjölk till Arla, och inget annat. Det har konsumenterna absolut rätt att veta.
När man beklagar sig över vad media skriver beklagar man sig i själva verket över att konsumenterna är medvetna och vill köpa produkter som är hälsosamma och snälla mot djuren. Media skriver om detta för att det finns ett allmänintresse i hur ett av våra vanligaste livsmedel framställs. Att gemene man bryr sig om hur djuren som framställer vår mat mår är ett gott betyg till deras empati och inget att beklaga sig över.
Det kan absolut vara synd om den aktuelle bonden: kanske har han haft psykologiska problem som gjorde att han inte orkade eller kunde ta ansvar för sina djur. Men att låta en levande varelse lida som kon med ett öppet sår in till skelettet är helt oacceptabelt, och det vet Arla, även om de försöker undvika att svara på frågor eftersom det vore skönt för dem om problemet försvann.
Genom att vägra svara utsätter de andra svenska mjölkbönder för risken att bli misstänkliggjorda och till och med utsättas för bojkott. Arla sviker genom sin tystnad dem som följer reglerna och tar väl hand om sina kor. De ska de bönderna inte behöva acceptera.

Dagens fråga

Är du rädd för att åka utomlands på grund av Coronaviruset?

Loading ... Loading ...