Hamids självporträtt. Foto: TT

Lyckad integration

Hamid Mohammadi, 20 år och sedan mer än fyra år boende i Höganäs hotas av utvisning till Afghanistan. Det är orimligt av flera skäl.
Hamid kom som asylsökande hösten 2015, 15 år gammal, på flykt från Iran dit familjen flytt när Hamid var liten, på grund av hot och förföljelse i Afghanistan. De är hazarer. Skulptörfamiljen Mohammadi bröt mot en islamistisk norm genom att avbilda människor och djur. (Minns hur talibanerna år 2001 förstörde kulturskatter i form av skulpturer.)

Hans asylansökan har avslagits i alla instanser. Även s.k. spårbyte, dvs. uppehållstillstånd på grund av. arbete har avslagits i första instans.
Under tiden har Hamid träget, trosvisst, energiskt jobbat på sin integration med det svenska samhället.
• Han tog själv kontakt med ett gymnasium och studerar framgångsrikt där.
• Han bor som son i huset i en svensk familj.
• Han talar svenska flytande.
• Han fick jobb som assistent till en svensk konstnär, Jonas Högström. Hamid jobbar halvtid enligt regelverket.
Han betalar skatt på sin inkomst, kostar oss, Sverige, inga studiemedel.
• Han har visat att han är en talangfull konstnär, genom tre vernissager av egna verk på Höganäs museum, Skurups bibliotek och Dunkerska kulturhuset i Helsingborg.
• Under två somrar har han hjälpt afghanska skolkamrater att skaffa sommarjobb.
Sammantaget är han ett exempel på perfekt fungerande integration.

Ansökan om spårbyte låg hos Migrationsverket i över ett år. Alla villkor var till synes uppfyllda, arbetstid, lönenivå, och så vidare. Avslaget kom i januari, som en smäll mot all anständighet, rim och reson.
Arbetsgivaren, som var angelägen om att göra allting rätt, men som självfallet inte hade någon fullfjädrad personalavdelning i sitt minimala småföretag, hade missat att i tillräckligt god tid teckna någon del av de arbetslivsförsäkringar som Migrationsverket stipulerar.

Därför avslag och utvisning till ett land där Hamid inte längre har några sociala band, bara dåliga minnen av att tillhöra en undanskuffad och förföljd minoritet.
Därtill finns ett hot som inger Hamid stor rädsla. Samma hot från islamister som drev familjen att fly första gången, för att de med sin konstutövning utmanat talibaner och mullor.

Jag kommer att tänka på en gammal anekdot. – Två män var ute och fiskade. Den ene drog upp en fantastisk lax. Tittade längtansfullt på den, krokade av den – och lät den gå tillbaka i havet.
”Men vad gör du?” ropade kamraten upprört. Och svaret – ”Jag har inte råd med så dyr fisk.”

Hej Sverige, har vi verkligen råd med sånt här?

Dagens fråga

Har du ätit på någon restaurang med stjärna i Guide Michelin?

  • Nej (77%, 524 Röster)
  • Ja (23%, 160 Röster)

Antal röster: 684

Loading ... Loading ...