Foto: Ralph Bretzer

Ola Magnell är död

Personligt Artisten, trubaduren, låtskrivarten, poeten Ola Magnell har avlidit, 74 år gammal.

Med debutsingeln Påtalåten fick han ett direkt genomslag, liksom med lp-skivan Påtalåtar. Den andra lp:n Nya perspektiv blev en ännu större succé och var under några veckor Sveriges bäst säljande album.

Ola Magnell växte upp utanför Kalmar och började först studera vid Lunds universitet innan han började på Journalisthögskolan i Göteborg 1970.
Innan hans egen karriär som trubadur tog fart började han som textförfattare åt andra artister, som Siw Malmkvist och Lill Lindfors.

Ola Magnells texter var milt humoristiska, ofta bitska, ordfyndiga kommentarer till sin samtid. Låtar som Nya Perspektiv och Kliff var en del av 70-talets ljudkuliss och han fortsatte ge ut album i jämn takt; sammanlagt blev det 15 stycken.

Flera andra artister har spelat in låtar av Ola Magnell; 2006, till hans 60-årsdag, kom Påtalåtar – en hyllning till Ola Magnell, där flera av Sveriges mest kända artister gjorde sina verioner av hans låtar.
2018 gav han ut boken Ord och inga visor: låtlyrik 1973–2013.

Så sent som den 3 oktober framträdde Ola Magnell på Folk & Rock i Malmö, tillsammans med gitarristen Jonatan Stenson. SkD:s recenstent Ralph Bretzer skrev efter den att den sarkasm som brukat prägla Ola Magnells låtar med tiden allt mer fått ge plats åt värme – men att den ändå fanns kvar.

Han fäste också uppmärksamhet vid Ola Magnells klichébefriade texter. Då har han också under åren fått Fred Åkerström-stipendiet, Nils Ferlin-Sällskapets trubadurpris, Cornelis Vreeswijk-stipendiet och Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris.

Ola Magnell var bosatt på Österlen.

 

Läs mer: