Sport

Ellen kan få fair play-pris

Sport
Sport innebandy Malmö FBC-spelaren Ellen Rasmussen är nominerad till Svenska Innebandyförbundets Fair Play-pris i Svenska Superligan.

Malmö FBC-spelaren Ellen Rasmussen är nominerad till Svenska Innebandyförbundets Fair Play-pris i Svenska Superligan. De två första av totalt sex kandidater har nominerats av SLL-domarna och det handlar om Gustaf Fritzell, Pixbo Wallenstam IBK och Ellen Rasmussen, Malmö FBC.

Fair play-priset tilldelas en spelare i SSL-dam och en spelare i SSL-herr som uppfyller följande kriterier:

”Spelaren ska genom sitt agerande vara ett föredöme för svensk innebandy. Det innebär att han/hon på ett tydligt sätt medverkar till rent spel och ett positivt innebandyklimat före, under och efter match.”

Priserna delas ut på banketten i samband med SM-finalen i Globen 25 april. Då delas även ett Fair Play-pris ut till en ledare i SSL-dam och en i SSL-herr. Förutom ära och diplom får vinnarna 5000 kronor till ungdomsverksamheten i sin förening. Det i syfte att fortsätta arbetet att fostra framtida förebilder.

Kandidat 3 och 4 presenteras i början av mars, och kandidat 5 och 6 i början av april. (SkD)

Sport

Proffsträning i hemmamiljö

Mia Persson vid Slavias klubbemblem.
Sjöbotjejen Mia Persson har tjeckiska Slavia Prag som arbetsgivare.
Fotograf: PRIVATBILD
Sport
FOTBOLL Det är under väldigt speciella och annorlunda förhållanden som 29-åriga Sjöbotjejen Mia Persson just nu bedriver sin tid som fotbollsproffs i Slavia Prag, den tjeckiska damligans tabelletta och Champions League-representant.

- Här är all kollektiv fotbollsträning förbjuden sedan den 11 mars. Vi tränar hemmavid, var och en för sig, berättar Mia Persson i telefon från karantänen i den tjeckiska huvudstaden.

Samma dag som Skåneboll tagit beslut att starta upp sin seriefotboll enligt ursprungsschemat, alltså efter programmet som sattes långt före corona-pandemins intåg och restriktionerna som följde i dess spår, så låter Mia Persson, den före detta LB07-lagkaptenen, meddela att det råder ett helt annan klimat i Tjeckien när det gäller sättet att se på träning och matchspel.

Här har inte bara damligan gjort uppehåll.

Här är all fotbollsverksamhet satt på paus.

Inte på någon nivå är det tillåtet att ens träna kollektivt.

- Det är två och två som gäller när vi går utanför dörren. Och ansiktsmask för mun och näsa måste bäras. Det är ett absolut krav. Polis och militär patrullerar och ser till så att ingen bryter mot detta, upplyser Mia Persson.

"Jag är inte expert"

Från Tjeckien följer hon givetvis rapporteringen från Sverige och detta lands föreskrifter och rekommendationer.

- Jag är inte expert. Man får väl utgå från att myndigheterna tror på det de gör, men det är svårt att förstå att alla klubbar i Sverige kan träna kollektivt när ingen får göra det här. Här har det sedan ett tag tillbaka varit högst två tillsammans när vi vistas ute medan det i Sverige helt nyligen ändrades från 500 till 50 personer i samlingar. Det är klart att många upplyser det som att det är slappt i Sverige.

Även om laget inte längre tillåts träna kollektivt, så är det daglig träning efter visst schema och mönster som gäller för Mia Persson och hennes kompisar i Slavia Prag.

- Varannan dag ett längre löppass, varannan dag ett längre styrkepass. Fysen för vi tillsammans med hjälp av en app. Vi är i bild, liksom fystränaren. Hon kan se oss och hålla koll. Detta är också bra för sammanhållningen.

Hur ser då en "vanlig" dag ut för Mia Persson i dessa corona-tider?

- Jag stiger upp och äter frukost, kollar kanske en serie och springer sedan vid lunchtid. Lagar mat och städar och pratar med familj och vänner. Och på kvällen varannan dag ett skypepass fysträning.

Beställa mat i dörren

Hon berättar att det är tillåtet att vistas ute bara för att gå till jobbet och till butiker för att köpa mat och andra förnödenheter.

- Matbutiker är öppna och en del bagerier. Och vissa restauranger, men bara för att beställa i dörren och få maten med sig hem.

Regeringens och myndigheternas kraftfulla åtgärder tas i Tjeckien på allvar och efterlevs.

- Och inget är slut, inte mer än handsprit. Allt annat finns att köpa. Kulturen är mer avslappnad här.

Hon hade sett fram emot att få träffa familjen i påsk, men av deras resa ner till Prag blir det förstås inget. Ett tag funderade hon på att själv åka hem till Sjöbo en vända, men valde att stanna för att inte äventyra problematiken som skulle kunna ha uppstått när hon skulle vända tillbaka.

- Nu är det lock down till den 15 april som gäller. Men det kan nog bli förlängt. Det här är förstås skittråkigt och tufft ochtråkigt att träna med egen hand. Och påfrestande att inte veta hur det blir och hur länge.

- Å andra sidan gör jag ju inget annat precis, så den lyxen har man ju.

Leder ligan

Hon kan i alla fall glädja sig över att hennes Slavia Prag leder damligan. Efter vinteruppehållet hann de spela två serie- och en cupmatch.

- Åtta-nio ligaomgångar återstår. Vi skulle ha spelat färdigt i slutet av maj, nu blir det kanske i slutet av juni. Förhoppningsvis.

Kontraktet med Prag sträcker sig säsongen ut. Mia Persson har gjort succé och från sin centrala mittfältsplats bidragit till lagets framgångar. Hon trivs med fotbollen och livet och känner att hon förmodligen skulle ångra sig om hon inte tog chansen att heltidssatsa åtminstone en säsong till.

Fortsätta utvecklas

Dock har corona-krisen tvingat fram ett tryck på pausknappen även när det gäller förhandlingar och kontraktssnack.

- I Prag har de sagt att de vill ha kvar mig. Klubben är bra och här utvecklas jag mycket på träningarna. Men seriens alla matcher är inte lika utvecklande. Vi får se. För mig är det viktigast att känna att jag fortsätter utvecklas som fotbollsspelare.

Mia Persson i match med sin svenska klubb LB07.
LB07 var Mia Perssons elitklubb före prossflytten till Slavia Prag i Tjeckien. Fotograf: ARKIVBILD
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MyNanny

Vill du ha barnen hemma? Få barnvakt dagtid med myNanny

MyNanny

Många föräldrar tar hjälp av en barnvakt i Corona-tider

Just nu har många familjer ett svårt livspussel. Samtidigt som de har viktiga uppgifter på jobbet och är i behov av barnomsorg, så är inte tanken på att ha barnen i stora grupper lockande. Även om mor- & farföräldrar finns, så är det inte heller ett alternativ att barnen är hos dem — de befinner sig ju i riskgruppen. Ett tryggt alternativ som allt fler väljer är att kontakta myNanny för en trygg nanny under dagen.

Varför väljer familjer just myNanny för barnpassning?

Svaret från många föräldrar är att det är tryggt. Du får en ansvarsfull barnvakt, som är noga utvald och personlig för just er familj. Det innebär mycket mer än en noggrann urvalsprocess och certifiering. Alla får utbildning i att kommunicera pedagogiskt med barn och skapar en positiv, trygg och rolig miljö. De lär sig även hur man leker roliga lekar och hur man sköter kommunikationen med föräldrarna. Under utbildningarna lär vi ut bland annat hur man förhindrar olyckor, hanterar allergier, utför hjärt- & lungräddning och många andra viktiga säkerhetsåtgärder.

Trivsel och trygghet för både barnvakt och familjen

Genom en noga utvald nanny med rätt utbildning inom pedagogik skapas en trivsam miljö för både barnvakten och familjen. Det innebär att vi ser till att i hög grad förstå familjen och deras behov, för att sedan presentera en riktigt bra barnvakt. Vårt mål är att hjälpa familjer lösa vardagspusslet på ett tryggt sätt så både barnvakten och familjen kommer trivas.

Livet som småbarnsförälder kan vara stressigt och emellanåt är man verkligen i behov av en hjälpande hand. En personliga barnvakt kan vara tillgänglig hela veckan, även på kvällar, nätter och helger. Vi har även barnvakter som talar särskilda språk och barnvakter som kan lösa VAB, express eller akuta situationer. Läs mer här om alla möjligheter till barnvakt från myNanny.

Barnpassning anpassad för familjen

Vi erbjuder flexibla upplägg till barnfamiljer, er barnvakt kan jobba alla tider och dagar i veckan för alla åldrar - från nyfödda till skolåldern. Som barnvakt hos myNanny hjälper man en eller flera familjer i sitt område med att passa deras barn.

Givetvis erbjuds hjälp med vad som ska göras och vad barnen tycker om. Det kan innebära allt från hämtning eller lämning på förskola till lek och bus i en lekpark till att spela spel. Det absolut viktigaste är att det är roligt och tryggt för barnen, föräldrarna samt barnvakten.

Bästa möjliga barnvakt till familjen

Vi är en av Sveriges största aktörer och har under åren lärt oss hitta precis rätt barnvakt i Stockholm, Göteborg & Malmö såväl som i övriga Sverige för barnfamiljer där vi erbjuder så smidig och säker hjälp som möjligt, allt för att underlätta och skapa en enklare vardag för familjen. Eftersom alla våra barnvakter genomgår en gedigen intervju- och kontrollprocess, utbildning samt certifiering är myNanny barnvakt specialister på att matcha familjer med den barnvakt som passar familjen bäst. Kontakta myNanny för trygg barnpassning!

Sport

Gerhardsson mot förlängt avtal när EM flyttas

Peter Gerhardsson. Arkivbild.
Peter Gerhardsson. Arkivbild.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Sport
Sport Peter Gerhardssons kontrakt går ut nästa sommar, men förbundskaptenen ser ut att få avtalet förlängt.

– Om man tar ett lag till slutspel så är det normalt att man som förbundskapten följer med laget dit, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Fotbollskanalen.

Sommarens OS i Tokyo har skjutits upp till nästa år på grund av coronakrisen och EM, som ursprungligen skulle ha spelats då, får med all säkerhet flytta på sig till 2022. Sverige är inte kvalificerat för EM, men har inlett kvalet med tre raka segrar.

Peter Gerhardssons nuvarande kontrakt var tänkt att sträcka sig över EM 2021, men som läget är nu upphör i stället kontraktet mitt under nästa års OS.

Håkan Sjöstrand säger till Fotbollskanalen att man är jättenöjda med det jobb som Gerhardsson och assisterande förbundskapten Magnus Wikman gör. En förlängning av kontrakten lär dock dröja tills man vet exakt när den uppskjutna EM-turneringen kommer att spelas.

– Det är så mycket som är oklart just nu och nu är det många andra frågor, men när vi vet datum så är det naturligt att vi diskuterar den här frågan, säger Sjöstrand.

Sport

Golfdilemmat: Vad händer med Ryder Cup?

Tommy Fleetwood. Arkivbild.
Tommy Fleetwood. Arkivbild.
Fotograf: Lynne Sladky/AP/TT
Sport
Sport Flera majors har redan skjutits upp och frågan är om samma öde drabbar golfklassikern Ryder Cup i höst.

Coronavirusets spridning har sedan ett par veckor stoppat i stort sett hela idrottsvärlden. Inom golfen har totalt fyra majortävlingar skjutits upp hittills: ANA Inspiration och Evian Championship på damsidan och US Masters och PGA-mästerskapet på herrsidan. Snart väntas också besked om att herrarnas US Open, som är tänkt att avgöras utanför hårt coronadrabbade New York i juni, flyttas fram i kalendern.

Kvalperioden påverkas

Årets största golfevenemang, Ryder Cup mellan USA och Europa på Whistling Straits i Wisconsin, ska inte avgöras förrän den sista veckan i september. Det är nästan ett halvår dit, men i och med att alla tävlingar tills vidare är stoppade så påverkas spelarnas möjligheter att kvala in till respektive lag. Även Ryder Cup är därmed i farozonen, uppger bland annat Golf Digest.

– Vi fortsätter som att det kommer att bli av, men förstår att det kanske inte blir så, säger en källa från amerikanska PGA till tidningen.

Ryder Cup har tidigare skjutits upp en gång, när tävlingen med kort varsel flyttades från 2001 till 2002 efter terrordåden i USA den 11 september. Europas engelske stjärna Tommy Fleetwood menar att det mest rättvisa vore att skjuta upp Ryder Cup även i år.

– Från ett spelarperspektiv, med tanke på kvalificering, skulle det vara bättre om det flyttades, säger världstian till Sky Sports.

Tre majors på kort tid

Samtidigt ser Fleetwood ett tänkbart symbolvärde i om Ryder Cup kan spelas, om världen då har tagit sig igenom den pågående coronapandemin.

– Det är en svår fråga och det ligger ovanför mitt huvud att fatta beslutet.

Om alla stortävlingar – såväl majors som Ryder Cup – ska kunna avgöras i år blir det trångt i golfkalendern i höst. Redan nu gör omflyttningarna på damsidan att tre majors ska avgöras inom loppet av drygt en månad i augusti–september.

De uppskjutna majortävlingarna på herrsidan har än så länge inte fått några nya datum.

FAKTA

Fakta: Golfens tävlingsschema

Herrar, majors och Ryder Cup:

US Masters – uppskjutet från april. Inget nytt datum klart, troligen i oktober eller november.

PGA-mästerskapet – uppskjutet från maj. Inget nytt datum klart.

US Open – 18–21 juni. Väntas snart bli uppskjutet, enligt New York Times.

British Open – 16–19 juli.

Ryder Cup – 25–27 september.

Damer, majors:

US Open – 4–7 juni. Ännu inte uppskjutet.

PGA-mästerskapet – 25–28 juni. Ännu inte uppskjutet.

Evian Championship – 6–9 augusti. Uppskjutet från juli.

British Open – 20–23 augusti.

ANA Inspiration – 10–13 september. Uppskjutet från april.

Sport

RF-pengar kan sökas för digital träning

RF-pengar kan sökas för att bibehålla verksamhet i barn- och ungdomsidrotten under coronakrisen. Arkivbild.
RF-pengar kan sökas för att bibehålla verksamhet i barn- och ungdomsidrotten under coronakrisen. Arkivbild.
Fotograf: FREDRIK SANDBERG / TT
Sport
Sport

Riksidrottsförbundet (RF) ger föreningar möjlighet att söka pengar till barn- och ungdomsidrott, specifikt riktade för att kunna bibehålla verksamheten under coronakrisen. Bland annat kan det handla om att köpa in utrustning för att bedriva utomhusträning eller att genomföra annorlunda idrottsverksamhet, exempelvis digitalt, skriver RF i ett pressmeddelande.

"Det är viktigt att vi gör allt vi kan för att stötta förbund och föreningar när de nu funderar över hur de kan bedriva verksamheten på ett säkert och samtidigt ändamålsenligt sätt. Det viktigaste och helt avgörande är att vi får stopp på pandemin. Kan vi under denna period ändå se till att barn, unga och vuxna kommer i rörelse spelar vi fortsatt en viktig roll i det svenska samhället", säger RF:s ordförande Björn Eriksson.

Regeringen har tidigare fattat beslut om att tilldela idrottsrörelsen 500 miljoner kronor. RF:s arbete med att fördela pengarna har påbörjats.

Sport

Även Mjällby permitterar spelare

Mjällby, i gult, är tillbaka i allsvenskan den här säsongen. Arkivbild.
Mjällby, i gult, är tillbaka i allsvenskan den här säsongen. Arkivbild.
Fotograf: Patric Söderström/TT
Sport
Sport

Mjällby gör som flera av sina konkurrenter i fotbollsallsvenskan. Klubben, som i år gör comeback i högsta serien, korttidspermitterar spelare och ledare under april och maj.

"Vi behöver alla hjälpa till i denna utsatta situation som vi nu hamnat i. Det är en högst osäker tid vi lever i och vi behöver ta höjd för de effekter som coronapandemin kan få", säger klubbchefen Fredrik Danielsson.

AIK, Malmö FF och IFK Göteborg är några av klubbarna som tidigare har korttidspermitterat sina spelartrupper. Allsvenskan skulle ha startat nu till helgen, men har skjutits upp på grund av coronakrisen.

Sport

Öppnar för att avsluta Bundesliga i höst

Bayern Münchens Thomas Müller kan få vänta till i höst med att spela klart säsongen. Arkibild.
Bayern Münchens Thomas Müller kan få vänta till i höst med att spela klart säsongen. Arkibild.
Fotograf: Matthias Schrader
Sport
Sport

Bayern Münchens ordförande Karl-Heinz Rummenigge vill att Bundesligasäsongen ska spelas klart – även om det inte kan ske förrän i september. Den förre storspelaren menar att det är sportsligt mest rättvist, trots att det i så fall innebär att nästa säsong inte kan börja förrän framåt vintern.

Efter 25 omgångar är Bayern i topp av herrarnas Bundesliga, som liksom övriga fotbollsvärlden har tagit paus under coronakrisen.

Senare under tisdagen ska klubbarna i de två högstadivisionerna ha ett telefonmöte om framtiden. Spelet i Bundesliga väntas starta tidigast i maj.

Sport

Fem frågor om världens största flytt

OS-klockan i Tokyo tickar ner – men många problem återstår att lösa.
OS-klockan i Tokyo tickar ner – men många problem återstår att lösa.
Fotograf: Kyodo News/AP/TT
Sport
Sport De nya OS-datumen är spikade.

+ Vad kostar flytten till nästa sommar och vem betalar?

Enligt experter, som nyhetsbyrån Reuters hänvisar till, kan flytten kosta arrangören motsvarande runt 60 miljarder kronor. Det är ungefär halva den totala kostnaden hittills för OS. Katsuhiro Miyamoto, professor i ekonomi vid Kansai-universitet i Osaka, menar att större delen av summan, runt 39 miljarder kronor, kommer från faktiska kostnader, som underhåll av arenor, omtryckning av marknadsföringsmaterial och inhyrning av funktionärer. Resten kommer från ett bredare slag mot ekonomin i stort.

Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach har sagt att fördröjningen kommer innebära merkostnader för alla.

Vem som ska betala för flytten verkar bli ett senare problem, även om kanadensiska CBC är inne på att det mest troligen blir japanska skattebetalare.

+ Vad säger sponsorerna?

Japanska sponsorer, som har betalat rekordhöga 30 miljarder kronor för att förknippas med spelen, har klagat på osäkerheten kring uppskjutandet av mästerskapet. Till skillnad från globala OS-sponsorer, har de flesta japanska företagen bara tecknat avtal för ett år.

– Vi måste förhandla om huruvida vårt nuvarande kontrakt kan förlängas eller om det måste göras om med ytterligare kostnader, säger en representant för en sponsor.

– Det är inte ens säkert att vi får behålla rättigheterna.

+ Vad händer med arenorna?

Avtalen med arenor och andra platser som är tänkta att användas under OS måste också omförhandlas. Tokyo Big Sight, en enorm utställningshall i östra delen av staden, bokades till exempel som mediecenter för tusentals journalister.

Det är oklart om Big Sight, som ägs av regeringen, är tillgänglig nästa år. Mötesplatsen har redan 50 bokningar med start i april och det förs samtal om ytterligare 200, enligt talespersonen Mayumi Inoue.

Hon menar att det inte går att göra rum för OS om andra evenemang pågår.

– Det måste bli det ena eller det andra.

Meiji Jingu Stadium, hemmaarena för basebollaget Tokyo Yakult Swallows, var tänkt för att lagra utrustning under spelen. Laget hade planerat att spela sina matcher på Tokyo Dome, hemmaplan för rivalen Yomiuri Giants, mellan juli och början av september, men undersöker nu om så fortfarande är fallet.

Ett annat lag från området, Yokohama Baystars, hade ordnat med att spela sina hemmamatcher på annat håll – bland annat i Niigata, 35 mil bort – eftersom lagets arena skulle användas för OS-baseboll. Baystars talesman säger att laget pratar med förbundet om spelschemat.

+ Vad händer med OS-byn?

Den olympiska byn, som är byggd för att husera över 10 000 idrottare, lär troligen framkalla mycket huvudvärk. Efter spelen skulle nämligen OS-byn göras om till bland annat lägenheter, som redan är sålda.

– Jag vet fortfarande inte vad som ska hända. Det skulle vara oroande om OS-byn användes under en längre tidsperiod utan vårt samtycke, säger en kvinna som köpt en lägenhet tillsammans med sin man.

Försäljning och visning av lägenheterna har ställts in tills vidare.

+ Gäller köpta biljetter även nästa år?

Runt 4,5 miljoner biljetter har sålts till OS, och ytterligare 970 000 till Paralympics. Arrangören har ännu inte bestämt vad som ska hända med biljetterna, även om japanska medier har rapporterat att de gäller även nästa år.

Arrangören i Tokyo har cirka 3 500 funktionärer, många av dem från regeringen eller olika sponsringsföretag.

– Många i den tillfälliga personalen vill tillbaka till sina egna organisationer, så det här kommer påverka deras motivation, säger en källa.

Uppskjutandet av OS slår hårt också mot hotellen, som redan drabbats av coronaviruset.

– Försäljningstappet är brutalt, säger hotellägaren Shigeki Kitahara.

Eftersom bokningar ofta görs i väldigt god tid är det svårt för ägarna att snabbt ändra sina planer, menar han.

– Det är ett riktigt slag i magen.

Simon Sjöstrand/TT

Sport

Uefa kallar till möte i krisen

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand ska delta i Uefas möte på onsdag. Arkivbild.
Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand ska delta i Uefas möte på onsdag. Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport

Det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) har kallat till en videokonferens på onsdag för att försöka räta ut frågetecknen kring den här säsongens Champions League och andra stora turneringar som har skjutits upp på grund av coronakrisen.

Generalsekreterare från alla 55 medlemsländer har bjudits in, däribland Sveriges Håkan Sjöstrand.

– Vi ska få information och ha en dialog om hur planen framåt ska se ut, säger han till TV4:s Fotbollskanalen.

Alla Uefa-turneringar har pausats på grund av viruset som har dödat över 34 000 människor, och herrarnas fotbolls-EM har skjutits upp till nästa år.

Även spelarövergångar och kontrakt ska diskuteras på mötet.

NÄSTA ARTIKEL