Varnar för arbetsmiljöproblem

Sju fackliga organisationer varnar för att kommunledningen i Hörby försöker skapa en tystnadskultur bland sina medarbetare. I en skrivelse tar SACO, Akademikerförbundet SSR, Vision, Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet, Kommunal och Vårdförbundet till ord som mobbning, kränkning och förtal av anställda. De menar att den sociala arbetsmiljö inte följer lagen.
De beskyller kommunledningen för att använda klassiska härskartekniker, bland annat att undanhålla information från personer som behöver den. På det sättet kan man ställa folk inför fullbordat faktum utan att ge dem möjlighet att delta i processen.
Samtliga förvaltningschefer i Hörby har sagt upp sig eller fått sparken sedan Sverigedemokraterna tog över makten efter valet 2018. Ett antal chefer har fått gå med mycket kort varsel, och de fackliga organisationerna menar att det har bidragit till att mellanchefer inte vågar ta problemen hela vägen upp till kommunledningen av rädsla för att få sparken.
Då kan man lägga märke till att många lärare redan upplever att det finns en tystnadskultur i deras bransch vilket är mycket problematiskt i ett yrke där man bland annat har ansvar för att barn ska må bra och få en ordentlig utbildning. Givetvis måste man kunna slå larm när något inte fungerar, både generellt och i Hörby.
Oroväckande kritik riktas mot den relativt nya kommundirektören Lena Mårtensson Stenudds ledarstil, som beskrivs som auktoritär och toppstyrd. Hon har avböjt att kommentera kritiken, vilket är tråkigt. Detta är allvarliga anklagelser där det vore värdefullt att höra kommunledningen och Mårtensson Stenudds sida av saken och hur de tänker när de väljer att inte ersätta många sparkade och sjukskrivna medarbetare.
Kommunledningen måste ha tankar kring hur Hörby bäst kan ledas och kritik från flera tunga fackliga organisationer bör leda till eftertanke. Det kan omöjligt vara så att kommunledningen tycker det är acceptabelt att förlora så mycket kompetens och erfarenhet.

Dagens fråga

Har du ätit på någon restaurang med stjärna i Guide Michelin?

  • Nej (77%, 524 Röster)
  • Ja (23%, 160 Röster)

Antal röster: 684

Loading ... Loading ...