- Här ska igång och städas i dag. Jag räknar med att vi håller stängt i helgen, sen öppnar vi som vanligt, säger Carina Levin, ägare av Vismarlövs Café och Bagarstuga som räddades samtidigt som familjens intilliggande bostadshus brann ner. Foto: Pernilla Nielsen-Negrén
- Det finns ingen som Carina. Hon klarar det här, säger svägerskan Venke, en bland många nära och kära som på torsdagen kom förbi Vismarlövs Café och bagarstuga för att stötta och på olika sätt hjälpa ägaren Carina Levin. Foto: Pernilla Nielsen-Negrén
- Vi tror branden började på vinden, men det är inget jag vill speckulera i. Det får brandutredningen visa, säger yttre befäl Fredrik Kristell, Räddningstjänsten i Svedala. Foto: Pernilla Nielsen-Negrén
Anhöriga till ägarna av Vismarlövs Café och bagarstuga kom förbi för att stötta och med egna ögon se förödelsen efter att bostadshuset, granne med café och bageri, totalförstörts av onsdagkvällens brand. Foto: Pernilla Nielsen-Negrén
En kraftig brand rasar sedan 19-tiden på onsdagskvällen i på en gård i Vismarlöv utanför Klågerup i Skåne. Branden skall enligt polisens hemsida börjat i en bostad och riskerar nu att sprida sig till kringliggande byggnader. På gården finns bland annat ett gårdsbageri. Ingen person har kommit till skada i branden. Räddningstjänsten är på plats med ett större antal enheter och räknar med att vara kvar hela natten. Foto: Johan Nilsson / TT
Foto: Johan Nilsson / TT
Foto: Johan Nilsson / TT

”Vi fick bara med oss katten”

Vismarlöv Förloppet gick så snabbt att ägarna till Vismarlövs Café och bagarstuga inte hann mer än att få med sig katten – och nyckeln till bageriet.
På onsdagen brann deras bostad ner till grunden, medan verksamhetens två byggnader i stort klarade sig intakt.

– Här ska igång och städas i dag. Det är bara jäklar anamma som gäller. Jag räknar med att vi håller stängt i helgen, sen öppnar vi som vanligt igen.

Det säger Carina Levin, ägare av Vismarlövs Café och Bagarstuga på torsdagens förmiddag, medan räddningstjänsten fortfarande inte lämnat brandplatsen, resterna av hennes och makens bostadshus som vid 19-tiden på onsdagskvällen började brinna. De förlorade inom loppet av några minuter allt i branden som hade ett mycket snabbt förlopp.
– Vi fick bara med oss katten när vi sprang ut. Jag har ingen aning om hur branden startat. Vi röker inte och vi har rör i skorstenen, så hur det börjat brinna det vet jag faktiskt inte.

Det säger Carina Levin som flyttade in i huset 1978. Sedan tio år tillbaka driver familjen det välbesökta utflyktsmålet i Vismarlöv som bland annat tilldelats det Skånska gastronomipriset i kategorin Årets skånska destination 2019 liksom de även prisades året innan.
På torsdagen var försäkringsbolaget på plats för att tillsammans med ägarna gå igenom brandplatsen och de skador som eldsvådan och även röken fört med sig. Den u-formade gården som ligger i direkt anslutning till det nedbrunna bostadshuset tycks i det mesta vara intakt när räddningstjänsten lyckades begränsa branden till just bostadshuset.

Även grannarnas intilliggande fastigheter lyckades räddningstjänsten hålla från elden. Röken är dock något annat.
– Bageriet och kaféet har klarat sig bra, jag tror bara det är rökskador. Jag tar hit personalen, alla ställer upp så vi ska komma igång så fort det bara går, säger Carina Levin.
Hon hyllar räddningstjänstens snabba insats och är tacksam för alla erbjudanden om bostad och annan hjälp som redan under onsdagskvällen kom från familj, vänner och bekanta.

– Vi har bott hos vår dotter i natt, men mäklaren Micke Ottosson har erbjudit lägenhet, Nötesjö och Börringe har hört av sig och erbjuder boende och flera andra har kommit hit eller ringt. Det känns oerhört fint, säger Carina Levin, som framför allt är tacksam för att alla klarade sig levande ur de brinnande huset.

Bredvid står svägerskan Venke med tårar i ögonen. Tillsammans med andra nära och kära är hon på plats för att bistå med det som behövs. Hon drar paralleller till när Carinas barndomshem 1968 brann ner till grunden på ett liknande sätt. Det väcker minnen.
– Men är det någon som kan klara det här så är det Carina. Hon är fantastisk, säger hon och kramar om svägerskan.

Räddningstjänst från flera stationer arbetade hela natten med att släcka branden. Fredrik Kristell, yttre befäl på räddningstjänsten i Svedala, kunde på plats på torsdagsmorgonen konstatera att elden var släckt och att det inte fanns någon risk för att den skulle ta sig igen.
– Vi tror branden började på vinden, men det är inget jag vill spekulera i. Det får brandutredningen visa, säger yttre befäl Fredrik Kristell från Räddningstjänsten i Svedala, som under torsdagen lämnade över ansvaret för fastigheten till ägaren.

Dagens fråga

Är du rädd för att åka utomlands på grund av Coronaviruset?

Loading ... Loading ...