Recension

Essäsamling som ger djupa insikter

Jonathan Franzen. Pressbild
Artikel Recension Thomas Almqvist har läst Jonathan Franzens essäsamling Här slutar världens ände.

Sedan genombrottet 2001 med romanen Tillrättalägganden och efter succéer med romaner som Frihet och Renhet räknas Jonathan Franzen till USA:s mest framträdande författare. Han har gjort sig känd som en mycket duktig samhällsskildrare men är också en skicklig skildrare av relationer mellan människor.

På sätt och vis fortsätter han att odla 1800-talsromanens psykologiska och realistiska berättarkonst med självklara förebilder som Dickens och Balzac. För mig har han alltid varit en i ordets bästa mening underhållande författare. Hans efternamn är svenskt. Farfadern invandrade från Östergötland i slutet av 1800-talet. Trots de svenska rötterna fick Jonathan aldrig uppleva svensk kultur under uppväxttiden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Åldring åtalas för dödsolycka

En bilförare i 90-årsåldern har åtalats för en dödsolycka i Borås. Arkivbild.
En bilförare i 90-årsåldern har åtalats för en dödsolycka i Borås. Arkivbild.
Foto: Thomas Johansson/TT
Inrikes
Inrikes

En bilförare i 90-årsåldern har åtalats för en dödsolycka i Borås tidigare i år.

Olyckan inträffade i april när mannen körde på en kvinna i permobil på ett övergångsställe. Kvinnan fördes till sjukhus med ambulans, men hade så svåra skador att hon avled dagen efter.

Nu åtalas mannen för vållande till annans död. Han förnekar brott och har sagt i förhör att han aldrig hann se kvinnan, skriver Borås Tidning.

– Han hade låg hastighet, men kör man på någon på ett övergångsställe och den personen avlider, då är det svårt att undgå ansvar, säger åklagaren Mattias Sjösten till tidningen.

Malmö

Möllankrögare vill ej betala för sängtillsyn

Det var den här bädden i restaurangens källare som miljöförvaltningen menade var olaglig.
Foto: MIljöförvaltningen
Malmö
MALMÖ I början av januari i år gjorde miljömyndigheten en tillsyn på en av krogarna runt Möllevångstorget. krögaren blev då förbjuden att använda källaren till bostad. Nu överklagar han - inte beslutet - men tillsynsavgiften.

– Jag driver en liten restaurangverksamhet och det är stor konkurrens i området. Det är därför en stor ekonomisk fråga med så många tillsynsavgifter som grundar sig på falska anklagelser, skriver krögaren i sitt överklagande.

Det var i samband med en oanmäld tillsyn efter ett klagomål som en säng upptäcktes i ett källarlager. Miljöinspektörerna tog sig in med hjälp av en varuleverantör, som sa att han misstänkte att de anställda bodde i en lägenhet i anslutning till restaurangen.

När inspektören bjöds in av krogägaren visade det sig att det fanns anställda i den kvava och fuktiga lägenheten, som tidigare hade varit ett kontor. Enligt krögaren bodde den anställde dock med sin familj.

Han pekade också på att sängen i källaren bara användes för att vila i då och då och att samtliga anställda hade bostad på annat håll. Den aktuella ”sängen” var egentligen möbler från uteserveringen, enligt ägaren.

Miljöinspektören menade dock att det fanns risk för att utrymmet används bostad eftersom att där fanns en säng. Som kudde fanns en säck med ris.

I källaren saknades det också fönster, tilluft, toalett, möjligheter till att sköta sin hygien eller laga mat. Därför skrevs miljöförvaltningen den 14 januari ett beslut om förbud mot bostad i källaren, som skulle följas upp.

– Enligt miljöskyddsbalken uppfyller sängen i källaren inte kraven för att användas som bostad. Därför meddelade vi förbud för boende där. Om inte sängen tas bort kan det bli tal om att utdöma ett vite, säger enhetschef Arvid Nordland på miljöförvaltningen.

I april togs också ett beslut om en timavgift för tillsynen av det olovliga boendet, vilket alltid tas ut, enligt miljöbalken. I den aktuella krögaresn fall handlade det om totalt nio timmar, inklusive ett telefonsamtal.

Fakturan slutar på 10 350 kronor och det är det beslutet som krögaren nu har överklagat till länsstyrelsen. Han menar att han ”inte vill betala tillsynsavgift för just detta tillsynstillfället”.

– Vi följer lagen om att tillsynen ska debiteras och ser ingen anledning till att detta skulle vara något undantag. Men det blir länsstyrelsen som får avgöra om överklagandet ska godkännas eller ej, menar Arvid Nordland.

För närvarande finns inga andra ärenden på miljöförvaltningen, som rör de två restauranger på Möllan, som den aktuella krögaren officiellt driver i nuläget. Flera av krögarens restauranger har tidigare hamnat på en bojkotta-lista bland gästerna.

Det har gjorts ett flertal razzior av myndigheterna på krogarna runt Möllevångstorget, bland annat på grund av misstänkt svartarbete.
Foto: Johan Nilsson/TT

Inrikes

En saknas efter vattenskoterolycka i Lerum

En person saknas efter en olycka i Lerum. Arkivbild.
En person saknas efter en olycka i Lerum. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En person saknas efter en olycka i närheten av en småbåtshamn i Lerum på torsdagskvällen.

– Det är tre personer som har hamnat i vattnet och två har kommit upp på land medan vi söker efter den tredje. Det är en vattenskoter som varit inblandad men jag vet inte hur olyckan gått till, säger ledningsoperatör Bosse Johansson vid räddningstjänsten till TT.

Dykare söker efter den saknade personen i en insats där också helikopter och drönare används.

Det finns inga uppgifter om hur olyckan gått till eller vilken ålder eller kön som de inblandade personerna har.

Inrikes

Extra osäkert för studenters bostäder i höst

Var snabb med att söka bostad då antagningsbeskedet kommer. Arkivbild.
Var snabb med att söka bostad då antagningsbeskedet kommer. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Inrikes
Inrikes Var supersnabb. Häng på låset direkt när antagningsbeskedet kommer nästa vecka och ställ dig i studentbostadskö, gärna hos flera hyresvärdar, lyder tipset.
Till hösten är läget extra osäkert på studentbostadsfronten på grund av pandemin.

Till hösten väntas fler studenter till högskolorna på grund av coronapandemin. Regeringen har utökat antalet studieplatser både på kortare kurser och på längre utbildningar, som kräver att studenter får bostad på studieorten. I veckan presenterades ytterligare 1 300 platser på utbildning till bristyrken som lärar- och sjuksköterskeutbildningar. Tidigare har 1 300 platser tillkommit.

Det gör att massor av studenter kommer att slåss om studentbostäderna i höst.

Stina Olén, vd på organisationen Studentbostadsföretagen, konstaterar dock att läget är extra osäkert i år. Antalet inhemska studenter kommer att vara större än vanligt, men samtidigt så väntas de utländska studenterna stanna hemma.

Utländska studenter

De cirka 5 000 bostäder som vanligtvis är vikta för utländska studenter kommer nu att få hyras ut till inhemska, enligt nya regler som presenterades av regeringen i veckan.

– Det kommer att vara ett stort tryck från de inhemska studenterna att få bostad. Men utländska studenter och gästforskare kommer att vara färre, fast ingen vet hur stor minskningen blir, säger hon.

Det har talats om mellan 30 och 70 procents minskning, förklarar hon.

– Många har ansökt, men så får vi se om de dyker upp i augusti. Om det kommer att vara distansundervisning i höst så kan det bli svårt med uppehållstillstånd för utländska studenter, och så kan det vara reserestriktioner.

Korta kontrakt

De utländska studenternas frånvaro kan alltså göra läget lite ljusare för inhemska studenter, men då handlar det om korta kontrakt. De bostäderna är också oftast möblerade, och lite dyrare än andra studentbostäder, förklarar hon.

– Ingen vet hur det kommer att se ut i höst. Det är svårt att bedöma hur många utländska studenter som kommer, och det är också rent juridiskt svårt att få till bra kontrakt.

Det är allra svårast att få bostad på de största studieorterna. Därför gäller det att var riktigt snabb på tangenterna och ställa sig i bostadskö direkt då beskeden om antagning kommer den 9 juli, råder hon.

– Det är bra att ställa sig i flera köer, och även att bevaka andrahandsmarknaden. Det är bra att använda de trygga vägarna för andrahandsbostäder, som exempelvis via kåren, säger Stina Olén.

Johanna Cederblad/TT

FAKTA

Fakta: Svårt på största orterna

Stockholm, Göteborg, Lund, Uppsala, Umeå, Linköping, Malmö, Skövde och Borås hör till de orter som det är svårast att få bostad på. Vissa, som Trollhättan, har bostadsgaranti. På några ställen, som i Piteå och Karlshamn, är det överskott på studentbostäder.

Studentbostadsföretagen representerar 80 procent av landets ca 90 000 studentbostäder och samtliga stora studieorter. Cirka 5 000 bostäder är avsedda för utländska studenter. Vanligast är dock att de utländska studenterna söker sig till den vanliga studentbostadsmarknaden.

Källa: Studentbostadsföretagen

FAKTA

Fakta: 38 000 utländska studenter

Under läsåret 2028/2019 kom drygt 38 000 utländska studenter till Sverige. Hur det blir i år vet ingen ännu, pandemin gör att många inte kan resa, och distansstudierna på högskolorna innebär också att de utländska studenterna inte kommer.

Topp tio lärosäten inresande studenter läsåret 2018/2019

Lunds universitet: 5 015

Uppsala universitet: 4 131

Stockholms universitet: 3 739

Kungliga Tekniska Högskolan: 3 490

Göteborgs universitet: 2 929

Linköpings universitet: 2 403

Linneuniversitetet: 2 264

Umeå universitet: 1 882

Högskolan i Jönköping: 1 718

Chalmers tekniska högskola: 1 591

Källa: Universitetskanslersämbetet

Opinion

Vårdskulden en utmaning

Den vårdskuld som byggts upp blir svår att hantera.
Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Opinion
Opinion

I Coronapandemins spår har ett nytt begrepp blivit relevant, ordet vårdskuld. Med det menas det behov av sjukvård av olika slag som skjutits på framtiden för att vården behövt prioritera sina resurser på de coronasjuka, men också för att av smittoskäl annan icke akut nödvändig sjukvård fått skjutas på framtiden. Flera grupper har drabbats hårt av detta t.ex människor i operationsköer och - något som fanns i nyhetsflödet igår - personer som väntar på livsviktiga transplantationer som skjutits på framtiden. Det kan handla om ett års tid att arbeta av denna vårdskuld för sjukvårdsapparaten även i ett optimistiskt perspektiv där coronapandemin ebbar ut under höstmånaderna. Får vi en andra smittovåg kommer å andra sidan vårdskulden att fortsätta växa.

Men att hantera denna vårdskuld handlar inte bara om tiden som det tar för sjukvårdsapparaten. Det kommer att kosta mycket pengar för den regionala sjukvården. En överslagsberäkning talar för att det kan handla om ytterligare 10 miljarder som sjukvården runt om i landet behöver för att beta av det ackumulerade vårdbehovet och återkomma till ett normalläge.

Men det handlar inte enbart om tid och pengar. Många anställda inom sjukvården har gjort heroiska och slitsamma insatser under pandemihanteringen. Och det sker fortfarande eftersom smittspridningen är hög och dödstalen ligger kvar på en hög nivå. Många tvingas skjuta på sina semestrar och är nära att gå in i väggen. Även vårdanställda kan få hälsoproblem och behöva pausa framöver. Vi står därmed inför en mycket stor utmaning.

Ett ansvar vilar därför på gemene man. Många överutnyttjar sjukvårdens resurser och springer till vårdcentraler och akutsjukvården med krämpor eller bara sjukoro, som inte borde belasta sjukvården. För närvarande ökar exempelvis trycket från människor som utifrån minsta tecken på förkylning tror de är smittade av coronaviruset men också de som tror att de haft corona och inbillar sig att vanlig trötthet är coronarelaterat. De friska måste därför visa solidaritet med de allvarligt sjuka och vårdspersonalen och inte överbelasta sjukvården.

Lars J Eriksson

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Tote erbjuder i samarbete med ATG betting på svensk hästsport i Storbritannien

CasinoHex.se Brittiska Tote Group har kommit fram till ett avtal med Sveriges före detta monopolföretag inom hästsport, AB Trav och Galopp (ATG) som gör att de kan erbjuda deras kunder tillgång till betting på svensk hästsport.

Bortsett från trav och galopp är ATG numera också ett casino som var högt rankade av sajten CasinoHEX.se som specialiserar sig på att kontrollera och betygsätta casinon online.

Brittiska gamblers kommer att ha möjlighet att placera sina bets på svensk galopp och trav. Tote kommer också att livestreama de svenska loppen på deras sajt och kunder kommer att få tillgång till sändningarna utan att behöva placera bets på loppen i fråga.

Avtalet kommer till eftersom brittiska gamblers nu har ett mycket begränsat utbud på lopp att satsa på i och med coronaviruset (Covid-19). Nästan varje UK spelbolag har få odds på all typ av sport att erbjuda sina kunder.

Alla brittiska hästlopp har ställts in till åtminstone den 30:e april medan irländska lopp är inställda till tidigast 19:e april. I Nya Zeeland är det för tillfället den 21:a april som gäller. Alla spelbolag och casino på nätet kommer alltså att ha begränsade utbud på odds den närmaste tiden.

”I dessa oförutsägbara tider jobbar vi alla tillsammans inom hästsporten och gör det vi kan för att stötta sporten och deras deltagare”, säger UK Tote Groups VD Alex Frost och fortsätter: ”Vi vill hjälpa till att öka på intresset inom trav och galopp och genom innovation och samarbeten hjälpa industrin att få tillbaka normal omsättning”.

”Vårt nya samarbete med ATG är ett bra exempel på detta och travfans som nu får möjlighet att njuta av att se och betta på svensk trav och galopp för första gången med Tote”.

ATG:s VD Hasse Lord Skarplöth tillägger: ”Vi drabbas alla av situationen i världen just nu, både i våra privata liv och i arbetslivet. Under dessa omständigheter är det bra att under den korta tid vi har kunnat arbeta med brittiska Tote kunna erbjuda svensk hästsport till deras kunder för första gången och på så sätt generera omsättning inom sporten”.

”Vi tänker fortsätta utbyta idéer och utveckla partnerskapet mellan UK Tote och ATG för att hjälpa till att gagna trav och galopp i båda våra länder”.

UK Tote Groups VD, Alex Frost, säger att organisationen också samtalar med ett antal andra förbund runt om i världen för att kunna lägga till fler möjligheter till spel för spelare i Storbritannien.

Frost säger: ”Vid sidan av vårt jobb med ATG pågår också diskussioner med ett antal andra internationella partners som vi ser fram emot att kunna uppdatera er om inom ett par veckor”.

Sport

Leipzig får grönt ljus för publik nästa säsong

Emil Forsbergs RB Leipzig ges ett provisoriskt tillstånd för publik nästa säsong. Arkivbild.
Emil Forsbergs RB Leipzig ges ett provisoriskt tillstånd för publik nästa säsong. Arkivbild.
Foto: Michael Sohn
Sport
Sport

RB Leipzig får som första klubb i Tyskland ett provisoriskt grönt ljus för publik nästa säsong.

Arenan som tar in närmare 41 000 åskådare kommer att få fyllas till hälften.

"RB Leipzig har presenterat riktlinjer som hälsomyndigheten anser vara hållbara för att minimera risken för smittspridning", säger en lokal tjänsteman till AFP.

"Därför har vi beslutat att godkänna klubbens ansökan".

Utöver RB Leipzig har också Bayern München och Borussia Dortmund gjort liknande ansökningar, men i och med att smittspridningen varierar i olika städer är det upp till varje lokal hälsomyndighet att ta ett eget beslut.

RB Leipzig kan dock inte jubla riktigt än. För att överenskommelsen ska gälla krävs att smittspridningen fortsätter ligga på en låg nivå och att restriktionerna om max 1 000 personer på evenemang hävs.

Utrikes

Över 160 döda efter jordskred i jadegruva

Dödliga jordskred sker inte sällan i området Hpakant i norra Myanmar.
Dödliga jordskred sker inte sällan i området Hpakant i norra Myanmar.
Foto: /TT
Utrikes
Utrikes Dödstalet efter jordskredet i en jadegruva i Myanmar (Burma) stiger till 162, uppger landets myndigheter.
Regeringen kritiseras för att trots upprepade olyckor inte ha städat upp i den riskfyllda jadeindustrin.

Ytterligare över 50 skadade vårdas på sjukhus.

Personerna arbetade i gruvan då de begravdes i en "våg av lera" orsakad av kraftiga skyfall, enligt räddningstjänsten. Olyckan inträffade i området Hpakant i delstaten Kachin, som är rik på jade.

Räddningsarbetare jobbade intensivt för att gräva fram människor ur leran. Arbetet försvårades av fortsatt kraftiga regn och oron för ytterligare skred.

Enligt al-Jazira var de döda arbetare i jakt på fyndigheter efter det att ett stort gruvbolag lämnat området.

– Det finns inget hopp om kompensation för familjerna eftersom att de var frilansande gruvarbetare, säger Than Hlaing som hjälpte till i sökarbetet till tv-bolaget.

Dödliga jordskred inträffar med jämna mellanrum i Myanmars ofta illa underhållna gruvor.

Människorättsorganisationer har riktat kritik mot regeringens oförmåga att skapa en trygg arbetsmiljö för gruvarbetarna. Regeringen, med tidigare fredspristagaren Aung San Suu Kyi i spetsen, har lovat att städa upp mångmiljonindustrin – men enligt aktivister har mycket lite skett. Enligt organisationen Global Witness har utvinningen kopplingar till tidigare juntaledare och militärelit.

Torsdagens jordskred är ett av de dödligaste som drabbat landets jadeindustri.

Räddningsarbetare bär en omkommen gruvarbetare efter jordskredet i delstaten Kachin.
Räddningsarbetare bär en omkommen gruvarbetare efter jordskredet i delstaten Kachin.
Foto: Myanmar Fire Service Department/AP/TT

Inrikes

Saknad kanotist tros ha hittats avliden

En man hittades avliden i Karlshamn nära den plats där en person försvunnit i samband med en kanottur under gårdagen. Arkivbild.
En man hittades avliden i Karlshamn nära den plats där en person försvunnit i samband med en kanottur under gårdagen. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Inrikes
Inrikes

Den man som försvann under onsdagen i samband med en kanottur i en sjö utanför Karlshamn har med all sannolikhet hittats avliden.

– Formellt är kroppen inte identifierad, men utifrån det vi vet kring omständigheterna ser vi det som sannolikt att det är han, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisen i region Syd.

Det var strax innan klockan åtta på onsdagskvällen som polis och sjöräddning larmades till en sjö utanför Karlshamn. En man hade anmälts försvunnen efter en kanottur, där man hittat kanoten tom i vattnet. Under torsdagen hittades en kropp av kustbevakningen.

Polisen misstänker för tillfället inget brott i samband med händelsen.

– Kroppen ska nu underställas en rättsmedicinsk undersökning, säger Rickard Lundqvist.

NÄSTA ARTIKEL