Kultur

De placerar Malmös prekariat på Intiman

Felicia Ohly, Matilde Böcher och regissören Liv Helm har skapat föreställningen Prekariatet tillsammans. Foto: Gunilla Wedding
Artikel Kultur och Nöje Tragikomisk musikteater. Så beskriver regissören Liv Helm, kompositören och ljudkonstnären Matilde Böcher och dramaturgen Felicia Ohly sin nyskrivna pjäs Prekariatet som får premiär på Intiman på lördag 8 februari.

I Prekariatet möter publiken fem karaktärer som alla tillhör det så kallade prekariatet, en grupp i samhället som befinner sig utanför den etablerade arbetsmarknaden och har osäkra arbetsförhållanden.

De fem är journalisten Alexandra som aldrig haft ett fast jobb, Morteza som kom till Malmö från Afghanistan för två år sedan och har ett arbete men inte ett fast arbete, Göran som blir av med sitt konsultjobb och bestämmer sig för att starta eget, Linnea som har en högskoleutbildning men inte får jobb inom det hon är utbildad för utan jobbar på sms-anställningar med kort varsel och så Eva som jobbat inom hemtjänsten men nu jobbar för en app som matchar städtjänster privat mot folk som kan städa.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Brand i Bredängsskola under kontroll

Räddningstjänsten larmades till Slättgårdsskolan i Bredäng under natten.
Räddningstjänsten larmades till Slättgårdsskolan i Bredäng under natten.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes

Branden i en grundskola i Bredäng i södra Stockholm är under kontroll.

– Vi har inlett en förundersökning gällande mordbrand, det finns misstanke om att den här branden är anlagd, säger Daniel Johansson vid polisen.

Räddningstjänsten larmades till Slättgårdsskolan vid 01.30. Branden började i en byggnad men spred sig vidare under natten. Två byggnader har fått totalskador och har inte gått att rädda, uppger räddningstjänsten under morgonen, då arbetet för att rädda två andra hus fortsätter.

– Tidigare satta begränsningslinjer håller vi, säger Kurt Jonsson, ledningsoperatör vid räddningstjänsten.

Under morgonen finns 13 enheter på plats.

– Det har varit fler under natten men vi löser ju av varandra hela tiden där.

Förhoppningen är att släckningsinsatsen ska kunna vara klar under förmiddagen.

Skolans gymnastiksal förstördes vid en brand i mars i år, rapporterar P4 Stockholm.

Branden i Slättgårdsskolan spred sig under natten en var under morgonen under kontroll.
Branden i Slättgårdsskolan spred sig under natten en var under morgonen under kontroll.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT

Inrikes

Svensk död i coronadrabbat fängelse i USA

Många fängelser i USA har drabbats hårt av coronaviruset. Arkivbild.
Många fängelser i USA har drabbats hårt av coronaviruset. Arkivbild.
Fotograf: L M Otero/AP/TT
Inrikes
Inrikes En 37-årig svensk man har avlidit i covid-19 i fängelset Lompoc i USA.
I fängelset, som ligger norr om Los Angeles, har coronasmitta konstaterats hos nära 70 procent av de intagna.

Familjen i Sverige berättar för SVT att det under våren har varit svårt att hålla kontakt med 37-åringen, skriver SVT Nyheter.

– Under fyra veckor var det total radiotystnad. Det gick inte att ringa, inte att skicka brev eller någonting. Efteråt berättade han för mig att det var på grund av coronaviruset som de stoppat besök och kommunikation, säger mannens bror till SVT.

37-åringen dömdes 2016 för terrorbrott efter att ha erkänt att han försökt stötta terrorrörelsen al-Shabaab. Fallet, plus ett fall med en annan till svensk, fick stor uppmärksamhet 2013 då det framkom att Säpo hade delat med sig av material om männen till amerikanska myndigheter, trots att männen aldrig har åtalats för något brott i Sverige.

UD ger inga detaljer kring uppgifterna, men bekräftar att en person har avlidit.

– Vi känner till att en svensk medborgare i 35-årsåldern har avlidit i Kalifornien och att anhöriga är underrättade, säger Lina Eidmark vid UD:s presstjänst till TT under morgonen.

Inrikes

Skört läge för brand i naturreservat

Skogbranden som rasar i Svartsjöns och Paradisets naturreservat i Haninge och Huddinge kommun, söder om Stockholm, uppges vara under kontroll. Men det brinner fortfarande. Bilden är från söndagen.
Skogbranden som rasar i Svartsjöns och Paradisets naturreservat i Haninge och Huddinge kommun, söder om Stockholm, uppges vara under kontroll. Men det brinner fortfarande. Bilden är från söndagen.
Fotograf: Pontus Altin/TT
Inrikes
Inrikes Räddningstjänsten fortsätter att kämpa mot branden i Svartsjöns och Paradisets naturreservat söder om Stockholm.
Branden uppges vara under kontroll – men under måndagen väntas varmare väder.

På söndagen var uppskattningen att ett område på omkring tolv hektar brann i Svartsjöns och Paradisets naturreservat i Haninge och Huddinge kommun.

– Under gårdagen kördes det rätt så hårt med fyra helikoptrar och fyra stationer. Under natten har man av säkerhetsskäl, och för att bränderna brukar lugna ner sig på grund av högre luftfuktighet, haft en station där och branden har hållit sig, säger Roger Magnusson, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund, till TT.

Varmt och torrt

Tidigt på måndagsmorgonen skickade man ut två stationer för att ta vid arbetet och göra nya bedömningar.

– Under dagen kommer vi åtminstone ha två stationer på marken och tre helikoptrar under förmiddagen.

Branden uppges vara under kontroll och omringad, men det brinner fortfarande. Räddningstjänsten kommer att finnas på plats åtminstone hela måndagen och helikoptrarna finns på plats i fall läget förvärras.

– Vi vill vara säkra på att branden verkligen inte sprider sig, det ska ju vara ännu varmare i dag och därigenom torrare, säger Roger Magnusson, och tillägger:

– Det finns ökade förutsättningar för en brandspridning och att branden helt enkelt ska sprida sig utifrån det område som är brandskadat.

Kan bli eldningsförbud

Och det är torrt i marken, speciellt i markens yttersta lager.

– Jag tror säkert att det kommer att bli eldningsförbud, säger Roger Magnusson.

Räddningstjänsterna i länet avråder från eldning sedan i fredags på grund av det varma och torra vädret. Enligt SMHI är det fortsatt risk för skogsbrand i stora delar av landet.

Malin Johanson/TT

Ekonomi

Allt fler män sparar i fonder

Sparkonto är fortfarande den vanligaste sparformen, men svenskarna anser att fonder är bäst för ett långsiktigt sparande. Arkivbild.
Sparkonto är fortfarande den vanligaste sparformen, men svenskarna anser att fonder är bäst för ett långsiktigt sparande. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi

Fler sparar i fonder, enligt Fondbolagens förenings undersökning. Av 1 001 intervjuade svenskar har 70 procent ett privat fondsparande. Det är en ökning med fem procentenheter sedan den senaste undersökningen 2018.

Och det är männen som står för en majoritet av ökningen – andelen kvinnor som fondsparar privat har stigit med en procentenhet. Trots att sparkonto är den absolut vanligast sparformen, som 87 procent av svenskarna använder sig av, är fonder den sparform som flest anser vara bäst för ett långsiktigt sparande.

"Att spara i fonder är mer populärt än på länge. En del av förklaringen kan vara att fonder ger den enskilda spararen automatisk riskspridning från första kronan. Och i ett läge där världsutvecklingen känns osäkrare än vanligt är det a och o att sprida risker både över marknader och tid”, säger Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening, i ett pressmeddelande.

Utrikes

Ridande Bolsonaro i protest mot domstol

Brasiliens president Jair Bolsonaro ridande på en polishäst vid en protest utanför presidentpalatset i huvudstaden Brasília på söndagen.
Brasiliens president Jair Bolsonaro ridande på en polishäst vid en protest utanför presidentpalatset i huvudstaden Brasília på söndagen.
Fotograf: Andre Borges/AP/TT
Utrikes
Utrikes Brasiliens president Jair Bolsonaro har slutit upp till häst vid en protest mot landets högsta domstol, som bland annat utreder hans misstänkta politiska klåfingrighet mot polisväsendet.

Bolsonaro överblickade först sina anhängare i Brasília från en militärhelikopter. Deltagarna bar banderoller med krav på att stänga både kongressen och högsta domstolen. Minst en av dem uppmanade till militäringripande för att uppnå detta.

Efter sin helikoptertur anslöt sig presidenten till protesten och kunde ses skaka hand med sina anhängare, utan att bära det i huvudstaden obligatoriska munskyddet. Därefter steg han upp på en polishäst och travade vidare längs folkmassan.

Varnar för militärdiktatur

Bakgrunden är anklagelser från den tidigare justitieministern Sérgio Moro om att presidenten av personliga skäl försökt blanda sig i den federala polisens arbete. Moro avgick i protest då Bolsonaro i slutet av april sparkade polischefen Maurício Valeixo, som han senare försökte få ersatt med en familjevän. Moro har antytt att Bolsonaro velat få insyn i utredningar som pågår mot hans söner.

HD-domaren Celso de Mello, som ansvarar för utredningen av anklagelserna, varnar samtidigt för att presidentens anhängare vill se en återgång till militärdiktatur. En sådan rådde i Brasilien mellan 1964–1985 – en period som presidenten hyllat.

Ytterligare utredning

"Vi måste stå emot förstörande av den demokratiska ordningen för att undvika det som hände i Weimarrepubliken när Hitler, efter att ha kommit till makten via val [...] inte tvekade att upphäva konstitutionen och införa ett totalitärt system 1933", skriver de Mello i ett meddelande till andra domare som Reuters tagit del av.

de Mellos stab säger i en kommentar att meddelandet var av privat karaktär.

Högsta domstolen utreder även anklagelser om hat och hot på sociala medier från Bolsonaro-anhängare.

Brasiliens president Jair Bolsonaro ridande på en polishäst vid en protest utanför presidentpalatset i huvudstaden Brasília på söndagen.
Brasiliens president Jair Bolsonaro ridande på en polishäst vid en protest utanför presidentpalatset i huvudstaden Brasília på söndagen.
Fotograf: Andre Borges/AP/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Skurup

Villabrand släcktes i Slimminge

Skurup
Skurup

Räddningstjänsten släckte under natten till måndag en brand som utbrutit på ett trädäck utanför en villa i Slimminge.

– Det var även viss brand- och rökspridning till ett rum inne i fastigheten men vi lyckades klara av att släcka det snabbt där, säger Jörgen Björk, larmbefäl hos räddningstjänsten Syd.

Brandorsaken är ännu inte kartlagd. Ingen person uppges ha kommit till skada.

Inrikes

Båstad stäms för brott mot visselblåsarlagen

Stämningen av Båstad kommun blir ett av de första rättsfallen på området, enligt SVT. Arkivbild.
Stämningen av Båstad kommun blir ett av de första rättsfallen på området, enligt SVT. Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes De två visselblåsarna larmade om barn i Båstad som misstänks ha farit illa utan att socialtjänsten ingripit. Ett drygt halvår senare har de fått lämna sina tjänster.
Nu stämmer en av dem Båstads kommun för brott mot visselblåsarlagen, rapporterar SVT Nyheter Helsingborg.

– Min klient har i samband med att hon påtalat brister i verksamheten utsatts för en rad åtgärder. Det handlar bland annat om undanhållande av information, hon har stängts ute och hon har stängts av och nu slutligen sagts upp, säger Karin Henrikz, juridiskt ombud för visselblåsaren, till SVT.

Båstad har anmält sig själv till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) sedan medarbetarna slagit larm om bristande rutiner och felaktig handläggning inom den enheten Barn och unga. Först handlade det om nio fall där allvarliga fel misstänks vara begångna, senare har medarbetare pekat på ännu fler fall. Bland annat ska en orosanmälan om ett barn som fick stryk hemma ha hittats i en handläggares skåp efter två år, har HD/Sydsvenskan tidigare rapporterat.

Visselblåsarlagen, syftar till att ge stärkt skydd till personer som slår larm om missförhållanden, infördes för drygt tre år sedan. Stämningen av Båstad kommun blir ett av de första rättsfallen på området, enligt SVT.

Utrikes

Australien lättar på virusrestriktioner

I Sydney börjar folk åter gå på restaurang, efter att de hårda virusrestriktionerna börjat lätta.
I Sydney börjar folk åter gå på restaurang, efter att de hårda virusrestriktionerna börjat lätta.
Fotograf: Rick Rycroft/AP/TT
Utrikes
Utrikes

I Australien öppnar samhället successivt igen, efter det att hårda restriktioner infördes i mars. Från och med måndagen tillåts restauranger att ta emot fler gäster än tidigare och offentliga attraktioner som djurparker, museer och gallerier tillåts att öppna. Regionalt resande kommer också att kunna återupptas.

Landet har relativt låga covidsiffror – 7 200 fall är registrerade, varav 103 personer har avlidit. Antalet nya smittade är få och smittspridningen bedöms vara under kontroll.

Trots det väljer delstaterna att öppna i olika takt. I delstaten New South Wales får till exempel restauranger från och med nu ta emot 50 gäster, medan det i grannstaten Victoria är endast 20 gäster som gäller.

NÄSTA ARTIKEL