Polisen håller presskonferens om Hagelstorm. Foto: TT

Bra medborgarstöd

Många Rosengårdsbor verkar tycka att polisens stora insats Operation Hagelstorm var bra. När Sveriges Television intervjuar Rosengårdsbor säger alla att det var ett bra initiativ. Våldet, sprängningarna, skjutningarna och knarkhandeln är extra obehagligt för dem som bor nära och drabbas av otrygghet i sin vardag. Det är inte första gången medborgarna i utanförskapsområden säger att de vill ha sitt område tillbaka.
Kriminologiprofessorn Janne Flyghed varnade för att en så stor operation som Hagelstorm kan ha tveksam legitimitet och till och med försvåra polisens arbete om medborgarna i områden där polisen gör tillslag känner sig trakasserade.
I bästa fall kan polisnärvaron göra att folk känner sig tryggare i tungt kriminellt belastade områden, om polisen sköter sina kort rätt. Flyghed har rätt i att Hagelstorm måste utvärderas och analyseras, så att man inte i sin iver att trycka till de kriminella utarmar rättsstaten. Men det är en bra början att medborgarna är positiva till insatsen.
Däremot har flera av de tillfrågade upplevt händelsen som skrämmande innan de förstod vad som hände. Polisen har enligt information från en presskonferens berättat att information gått ut om att det skulle ske större polisinsatser. Detta visar på att man kan fundera ytterligare över hur man kan få medborgarna att känna sig trygga under kommande insatser utan att skrämma bort de kriminella man söker.
Rimfrost är ett nationellt projekt, även om fokus i media har legat på Skåne och Malmö. Göteborg har lyckats bäst med att få bukt med skjutningarna, så förhoppningsvis har de en del att lära andra städer med samma problem om hur man får till ett bra samarbete med lokalbefolkningen. Inga polisinsatser i världen slår den lokalkännedom som finns i närområdet. Det är positivt att de ser Hagelstorm som något som handlar om deras säkerhet: kanske ökar viljan att samarbeta med polisen om laglydiga medborgare känner sig tryggare.

Dagens fråga

Har du ätit på någon restaurang med stjärna i Guide Michelin?

  • Nej (77%, 524 Röster)
  • Ja (23%, 160 Röster)

Antal röster: 684

Loading ... Loading ...