Foto från Trafikverkets rapport.

Övningskörare påkörd av tåg – nu är utredningen klar

Svedala Den 16 september var dramat stort i järnvägskorsningen på väg 833 utanför Svedala då en övningskörare blev fast på spåret mellan bommarna och tåget närmade sig. Nu har Trafikverkets rapport om händelsen kommit.

Rapporten går noga igenom händelseförloppet och där står det klart att övningskörarens handledare, pojkens pappa, ska ha sagt till föraren att köra, trots att signalerna vid tågkorsningen blinkade rött.
”Den uppkomna situationen framstod troligen som stressframkallande hos övningsföraren”, skriver Trafikverket i sin rapport.

Väl i korsningen fick föraren motorstopp och kunde efter det inte få igång bilen. En av bommarna hamnade på bilens tak och pappan gick ut för att försöka lyfta upp den, vilket också misslyckades. Därefter gick pappan till förarplatsen och försökte starta bilen. Då kom tåget.
– När jag närmade mig plankorsningen ser jag att det är en bil och att den står i spårområdet. Jag inleder då med snabb-broms i hopp om att få ner hastigheten så mycket som möjligt och börjar tuta tåg kommer. Tanken slår mig att springa ut ur hytten då jag inte vet hur hårt det kommer att smälla vid kollision, har föraren sagt i sin rapportering till Trafikverket.

Därefter går allt snabbt, tåget krockar med bilens front med pappan i bilen. Lyckligtvis innebar kollisionen inga personskador. Trafikverket gör bedömningen att det hela rör sig om en olycka och polisen har meddelat att ingen förundersökning kommer inledas så de inte misstänker brott.

Läs mer:

Dagens fråga

Har du ätit på någon restaurang med stjärna i Guide Michelin?

  • Nej (77%, 524 Röster)
  • Ja (23%, 160 Röster)

Antal röster: 684

Loading ... Loading ...