Det ska vara svårt att skuldsätta sig

Regeringen har överlämnat en proposition till riksdagen om att kredit som betalningsalternativ inte ska få ligga som första val vid nätshopping. I allt större utsträckning presenteras ”betala senare” som standardalternativ, vilket gör det dels lätt att shoppa sådant som man inte har råd med och dels gör det lätt att glömma att betala fakturan.
Finansmarknadsminister Per Bolund säger att syftet med förslaget är att öka chansen att konsumenter som väljer att handla på kredit ska göra det medvetet och inte för att de övriga alternativen är svårare att hitta.
Allt fler skåningar ansöker om skuldsanering, även om alla inte får det beviljat. Tittar man på de senaste tio åren har antalet ansökningar om sanering ökat kraftigt. Malmö, Lund, Helsingborg och Hässleholm tillhör de kommuner där skuldsättningen ökat, enligt färsk statistisk från Kronofogden.
Det krävs dock rätt mycket för att man ska få skuldsanering. Det innebär att det finns många som är svårt skuldsatta och men inte får någon hjälp. Ett av kraven är att man ska kunna bevisa att man ansträngt sig för att minska kostnaderna. Att göra det svårare att handla på krita kan vara en fördel för många med knackig ekonomi.
Det är ens eget ansvar att se till att man har råd med det man köper, men i takt med att e-handeln ökar skadar det inte att hjälpa konsumenterna att hjälpa sig själva. Kreditalternativet finns kvar även om det inte är förstaval.
Martina Jarminder

Dagens fråga

Är du rädd för att åka utomlands på grund av Coronaviruset?

Loading ... Loading ...