Coronaviruset påverkar världsekonomin

Det krävs ingen större kunskap om ekonomi för att förstå att coronavirusets härjningar inte bara påverkar mänskliga kroppar utan också hela samhällssystem. Flygbolag ställer in flygningar till och från Kina, människor evakueras och isoleras i bostaden, potentiella turister låter bli att resa. Smittskyddsläkare i Sverige tycker till exempel att det är klokt att stanna hemma från den planerade Thailandsresan, då den thailändska sjukvården skulle ha svårt att klara av att kurera turister utöver den egna befolkningen.
Många varor tillverkas i Kina och nu tvekar andra bolag om de ska våga beställa från Kina. Kineserna själva håller sig i bostaden och handlar därför mindre eller inte alls. Alla kineser som tänkt turista utomlands och nu i stället stannar hemma innebär förlorade intäkter i många länder. Och så blir den onda cirkeln värre och värre.
Att Kinas tillväxt dämpas och minskar påverkar inte bara det egna enorma landet, utan även andra, närliggande framför allt. Men hela världsekonomin kommer att påverkas eftersom den är så gott som integrerad idag. Ekonomer tror därför att tillväxten kommer att minska i hela världen, men hur länge beror på omfattningen på coronavirusets spridning. På kort sikt kommer det vara svajigt på världens börser, men ekonomin brukar återhämta sig ganska snabbt visar erfarenheter från liknande epidemier.

Dagens fråga

Kommer du att äta någon semla i dag?

Loading ... Loading ...