Kultur

Från skola till Mello

När Suzi P var yngre vågade hon inte sjunga inför folk. I kväll kan hela svenska folket se och höra henne, i Melodifestivalen. Foto: Sony Music
Ingen Sektion satt
Kultur och Nöje Vägen till Mello gick fort för Suzi P från Bjuv. I kväll intar hon scenen med den energiska låten ”Moves”.

Jo, nog har det gått fort för 17-åringen från Bjuv. Hennes första singel, Shunon, släpptes i mars förra året. Sedan dess har den strömmats över en miljon gånger på Spotify, dess text har fått föräldrar att rasa och hennes framträdande i Sommarlov ledde till en hel massa anmälningar till granskningsnämnden, trots att hon bytte ut ordet ”kokain”, som är det som väckt så mycket ilska, just den gången.

– Det är den första låten jag testade att skriva. Jag visste inte hur man skrev text, och trodde att allt skulle rimma, så jag rimmade fin och min med kokain. Jag tänkte inte då på att jag skulle släppa låten utan det var mer som, ”ok, Suzi, kan du på riktigt skriva text?”, förklarar hon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

"Krisen kom så fruktansvärt fort"

Mars var den sämsta månaden som någonsin uppmätts vad gäller modehandelns försäljning. Arkivbild.
Mars var den sämsta månaden som någonsin uppmätts vad gäller modehandelns försäljning. Arkivbild.
Fotograf: FREDRIK SANDBERG / TT
Ekonomi
Ekonomi Nya siffror visar hur djup krisen är för landets modehandel. I mars halverades skoförsäljningen, och nu spår Svensk Handel att en konkursvåg väntar om inga nya besked kommer från regeringen.

Under början av mars pekade försäljningen nedåt för modehandeln, med en minskning runt 18 procent för både kläder och skor jämfört med motsvarande period förra året, visar Stilindex från Svensk Handel.

Men från den 11 mars, då sammankomster med över 500 personer förbjöds, rasade försäljningen betydligt mer. Under perioden 12-31 mars föll klädesförsäljningen med 49 procent, och skoförsäljningen med hela 57 procent.

Totalt för mars ger det tapp på 39 respektive 47 procent för försäljningen av kläder och skor i mars, jämfört med mars 2019.

Fysiska handeln drabbas värst

Tittar man specifikt på siffrorna för den fysiska handeln i mars ser det ännu mörkare ut. Klädförsäljningen tappade över 46 procent och skoförsäljningen över 50 procent, enligt Mikael Sandström, ordförande för Svensk Handel Stil.

– Problemet är att den här krisen kom så fruktansvärt fort. Många har inte hunnit reagera, säger Mikael Sandström som själv driver tio egna modebutiker.

Han menar att hyresrabatter för de fysiska butikerna bidrar till att lätta bördan för många, men att det främst är hyresvärdar i småstäder som erbjuder detta.

– När det gäller hyresförhandlingar så har värdarna i mindre städer större förståelse och vilja att bevara butikerna, säger Mikael Sandström.

Han menar att små butiker som tar emot få kunder klarar sig något bättre än större butiker. Värst är det för butikerna med en äldre målgrupp.

"Finanskrisen 2008 inte i närheten"

Även Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel, är oroad.

– Vi har aldrig varit med om något liknande. De här siffrorna speglar hur det ser ut inom stora delar av sällanköpshandeln, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

TT: Hur står det här mot tidigare tapp, exempelvis efter finanskrisen 2008?

– Då var det inte i närheten av så här stort. Det var en sättning, men inte alls på samma sätt som i dag, efterfrågan hölls fortfarande uppe. Det gör den inte nu.

Näthandel kompenserar inte

Medan det ser riktigt mörkt ut gällande den totala försäljningen är näthandeln en ljuspunkt. Men ökningen där kompenserar inte på långa vägar för tappet ute i butikerna.

Regeringen har presenterat flera stödpaket för företagen, och möjliggjort korttidspermittering av personal. Men det är inte tillräckligt, enligt Johan Davidson.

– Många försöker plocka bort inhyrning av timanställda och permittera, men det räcker inte när omsättningen dyker 50-60 procent. Det är tyvärr krisläge, säger han.

Risk för flera konkurser

Svensk Handel har genom en undersökning med hela sällanköpshandeln visat att 30 procent av företagarna bedömer sig kunna driva vidare verksamheten i högst två månader, under rådande omständigheter.

– De mindre företagen har det alltid tuffast. Det finns flera som redan gått i konkurs, och det finns en risk för att betydligt fler går den vägen om regeringen inte kommer med nya besked om stöd till företag, säger Johan Davidson.

Svensk Handel förespråkar bland annat mer omfattande permitteringsstöd och en annan typ av hyressubvention, där stödet går direkt till företagen.

Henning Eklund/TT

Ellinor Knoxborn/TT

Kultur och nöje

King förändrar boken – på grund av pandemin

Coronapandemin påverkar handlingen i Stephen Kings kommande bok. Arkivbild.
Coronapandemin påverkar handlingen i Stephen Kings kommande bok. Arkivbild.
Fotograf: Evan Agostini
Kultur och nöje

Boken som Stephen King just nu arbetar med var tänkt att utspela sig 2020, vilket till en början såg ut att vara ett harmlöst val.

"Jag tänkte att när jag publicerar den 2021 kommer 2020 att vara i dåtiden", berättar King för NPR.

Men under pandemin insåg skräckförfattaren att en del av hans romanfigurer åker på en kryssning.

"Jag tänkte, ingen åker på en kryssning det här året. Så jag kollade tillbaka på allting och lät omedelbart boken utspela sig 2019, där människor kunde samlas och vara tillsammans så att berättelsen skulle fungera", fortsätter han.

Under coronapandemin har han hört många berätta att verkligheten känns dystopisk.

"Människor fortsätter säga, 'det är som att vi lever i en Stephen King-berättelse'. Mitt enda svar på det är 'jag beklagar', säger King till tidningen.

Inrikes

Polishus i Helsingborg delvis utrymt

Delar av polishuset i Helsingborg har utrymts sedan ett misstänkt farligt föremål tagits dit av en person som ville lämna hittegods.
Delar av polishuset i Helsingborg har utrymts sedan ett misstänkt farligt föremål tagits dit av en person som ville lämna hittegods.
Fotograf: Andreas Hillergren/TT
Inrikes

Delar av polishuset i Helsingborg är fortsatt utrymda sedan ett misstänkt farligt föremål tagits dit av en person som ville lämna hittegods.

Polisens bombskyddsgrupp är klar med sin undersökning på plats, men vid polisens ledningscentral har personalen inte någon information att lämna om vad det är för typ av föremål.

– Det som sker nu är att vi har beställt ner tekniker till platsen, som ska ta över här, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid polisens ledningscentral för region Syd.

Avspärrningarna är kvar tills vidare, uppger hon.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Wästgötafinans.se

Vilka kriterier måste jag uppfylla för att få ta ett privatlån?

Wästgötafinans

För att du ska kunna få igenom ett privatlån så behöver du uppfylla ett antal kriterier. Dessa kan komma att ändras beroende på vem du ansöker om lånet hos men de följer oftast ett antal generella punkter (mer om det senare) vilka du måste uppfylla för att överhuvudtaget kvalificera dig för privatlånet.

Vad är ett privatlån egentligen för något?

Innan vi går in på dessa kriterier, så vill vi kortfattat förklara vad ett privatlån egentligen är för något. Ett privatlån är helt enkelt en form av lån utan säkerhet, vilket innebär att det inte krävs någon form av säkerhet för att lånet ska beviljas.

Det är viktigt att understryka det faktum att själva lånet i sig egentligen kan använda till vad du än önskar. Oavsett om du planerar att renovera huset, boka din drömsemester eller finansiera den senaste elektroniken, är helt upp till dig själv.

Du behöver också vara medveten om att privatlån har flera olika benämningar där termer såsom blanco lån, smslån, snabblån och andra liknande termer som kreditgivare använder sig av för att marknadsföra det till sina konsumenter.

Vilka är grundkriterierna för att få låna?

Privatlån kräver alltid att du uppfyller flera grundkrav för att överhuvudtaget kunna ha möjligheten att ansöka om lånet i först taget. VI kan inte lista alla de kriterier eftersom alla långivare har olika krav, dock så finns det ett antal av dessas som alla kreditgivare tillämpar när det kommer till låneprocessen såsom www.wastgotafinans.se, nämligen följande:

● Du måste vara minst 18 år gammal, vissa aktörer kan kräva att du är äldre än så.

● En deklarerad inkomst krävs, dock så kan summan variera beroende vem du ansöker hos.

● De flesta långivare kräver att deras sökande har ett fläckfritt förflutet utan några betalningsanmärkningar men det finns också långivare som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar (mer om det senare).

● Du får inte ha ett skuldsaldo hos Kronofogden oavsett hur stor beloppet är.

● Du får inte ha en skyddad identitet

● Du måste även vara folkbokförd i Sverige med en fysisk adress

Förutom ovanstående så kan du även få igenom privatlånet genom att använda dig av en medsökande, som självfallet måste uppfylla grunder kriterierna ovan, samtidigt som hen behöver en stabil och fläckfri privatekonomi.

Kan jag få igenom lånet även om jag har en eller flera betalningsanmärkningar?

Förr i tiden så var det i princip omöjligt att få igenom ett privatlån om man hade en eller flera betalningsanmärkningar. Dock så har det på senare år dykt upp flera aktörer vilka specialiserat sig på att erbjuda privatlån till konsumenter vilka har betalningsanmärkningar i bagaget.

Dessa kreditgivare bedömer varje sökande individuellt vilket innebär att även om du har en eller flera betalningsanmärkningar sen tidigare men har en ordnad ekonomi vid tillfället som du ansöker, så kan du komma att få igenom privatlån.

Du kan även få erbjudanden om en mindre lånesumma än den du ansökt om, men detta är något som återigen sker per individuell basis. Med andra ord så kan du aldrig veta vad som gäller i ditt fall innan du ansöker om privatlånet.

Hur gör jag för att hitta det bästa privatlånet?

Man ska aldrig hoppa på de första erbjudanden som erbjuds utan beakta sina alternativt genom att jämföra ett antal erbjudanden och ställa de helt enkelt mot varandra. Även om det låter som sunt förnuft så skulle du bli förvånad gällande hur många sökanden som hoppar på den första bästa erbjudande som då får syn på. Vi har genom att anamma ovanstående lyckats spara flera tusen kronor per månad genom att helt enkelt jämföra olika erbjudanden.

Inrikes

Polishus i Helsingborg delvis utrymt

Delar av polishuset i Helsingborg har utrymts sedan ett misstänkt farligt föremål tagits dit av en person som ville lämna hittegods.
Delar av polishuset i Helsingborg har utrymts sedan ett misstänkt farligt föremål tagits dit av en person som ville lämna hittegods.
Fotograf: Andreas Hillergren/TT
Inrikes
Inrikes Delar av polishuset i Helsingborg är fortsatt utrymda sedan ett misstänkt farligt föremål tagits dit av en person som ville lämna hittegods.

Polisens bombskyddsgrupp är klar med sin undersökning på plats, men vid polisens ledningscentral har personalen inte någon information att lämna om vad det är för typ av föremål.

– Det som sker nu är att vi har beställt ner tekniker till platsen, som ska ta över här, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid polisens ledningscentral för region Syd.

Avspärrningarna är kvar tills vidare, uppger hon.

Inrikes

Ökat tryck även i Västra Götaland

Ann Söderström, hälso- och sjukhusdirektör i Västra Götalandsregionen, och Thomas Wahlberg, chef för smittskyddet, under regionens pressträff på torsdagen.
Ann Söderström, hälso- och sjukhusdirektör i Västra Götalandsregionen, och Thomas Wahlberg, chef för smittskyddet, under regionens pressträff på torsdagen.
Fotograf: Adam Ihse/TT
Inrikes
Inrikes Antalet coronasmittade ökar även runt Göteborg och Malmö. Men betydligt långsammare än i Stockholm.
Varför är dock oklart.
– Vi vet inte, är väl det enkla svaret, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.

Det har varit mycket fokus på Stockholmsregionen hittills under coronapandemin. Även i Västra Götalandsregionen ökar dock antalet fall.

Men det har fortfarande inte tagit fart ordentligt än. På torsdagsförmiddagen vårdades 135 personer för covid-19 på regionens sjukhus, varav 49 behövde intensivvård.

– Det är en långsam ökning. Vi har legat mellan 40 och 45 på intensiven sedan en vecka tillbaka, så det ligger rätt så still, säger Ann Söderström, som är hälso- och sjukvårdsdirektör i VG-regionen.

– Vi har inte den här branta ökningen än som vi har sett i andra delar av i Sverige.

Tidigare sportlov

Det innebär att det fortsatt är stora skillnader mellan Göteborgs- och Malmöområdet jämfört med siffrorna som redovisats från Stockholm. Frågan är varför?

– Det klassiska som vi hänvisar till är att vi vet inte. Det är samma svar som Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten gav i går, säger Ann Söderström.

– När vi får vår topp eller hur brant kurvan kommer att bli, är det ingen som vet. Vi kan inte riktigt förklara de här skillnaderna, att det går långsammare i Göteborg och Malmö.

Men, fortsätter hon, en del av förklaringen kan vara att Stockholmsregionens sportlov kom två veckor senare.

– Vi som hade sportlov tidigt, Skåne och vi, var i Italien under en period så smittan inte var lika spridd där, så vi fick kanske inte in en lika stor smittdos i samhället.

– Det är möjligt att våra åtgärder med smittspårning och begränsning var enklare att göra vecka 7 än vecka 9.

"Måste hålla i"

Det nya coronaviruset har även i Västra Götaland spridit sig till äldreboendena. Enligt Thomas Wahlberg, som är chef för smittskyddet i regionen, har ett 40-tal äldreboenden konstaterade fall.

– Av de totalt 33 avlidna hittills i regionen rör det sig om ungefär en tredjedel som avlidit på äldreboenden, säger han.

Thomas Wahlberg poängterar dock att det är alldeles för tidigt att dra några långtgående slutsatser av hur siffrorna ser ut just nu.

– Det är viktigt att vi nu inte tycker att det inte händer så mycket här jämfört med Stockholm, så nu kan vi släppa på många saker, säger han.

– Det är det vi absolut inte får göra, utan vi måste hålla i, hålla i, hålla i. Vi vet inte hur det här kommer att sluta i vår region, så det är alldeles för tidigt att säga något. Vi ser att vi har en ökning hela tiden även hos oss.

Jens Bornemann/TT

Sjukvårdstälten på Östra sjukhuset i Göteborg. Trycket ökar nu på sjukvården. Arkivbild.
Sjukvårdstälten på Östra sjukhuset i Göteborg. Trycket ökar nu på sjukvården. Arkivbild. Fotograf: Adam Ihse/TT

Ekonomi

Svagt uppåt när börsen stänger för påsk

Börsen lyfter. Arkivbild
Börsen lyfter. Arkivbild
Fotograf: Terje Pedersen
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen har avslutat ännu en stökig vecka i coronans tid. Den sista och förkortade handelsdagen inför påskhelgen slutade på en svag uppgång.

När sista avslutet var inräknat på Skärtorsdagen hade Stockholmsbörsens OMXS-index gått upp 0,3 procent.

Getinges aktie sjönk 0,4 trots en så kallad omvänd vinstvarning. Medicinteknikbolaget flaggar för en ökning av orderingången med 47,2 procent och nästan en fördubblad vinst under första kvartalet med hänvisning till coronapandemins effekter på efterfrågan.

Samtidigt kommer en regelrätt vinstvarning från den i coronakrisen hårt drabbade hotellkedjan Scandic, vars omsättning i mars rasade med 47 procent. Scandic-aktien lyfter trots varningsflaggorna med 19 procent. Trots detta kraftiga kurslyft har Scandic-aktien sedan toppnoteringen den 18 februari i år tappat omkring två tredjedelar av sitt börsvärde.

OMXS-index har med skärtorsdagens uppgång på lite drygt två veckor lyft med 20 procent, från coronakraschens bottennotering den 23 mars. Men för att nå upp till den historiska toppnoteringen den 19 februari krävs att börsen fortsätter upp med ytterligare 28 procent från dagens nivåer.

Fortsatt osäkerhet kring euroländernas förmåga att göra upp om gemensamma stödåtgärder i coronakrisen präglade stämningen på marknaden.

Den underliggande positiva trenden fick draghjälp av förhoppningar om att covid-19-spridningen i USA och Europa kan ha nått en topp samtidigt som Saudiarabien och Ryssland verkar vara nära en uppgörelse om produktionsminskningar som skulle sätta punkt för det brutala oljepriskriget om marknadsandelar som brutit ut mellan länderna i coronakrisen.

Sport

Zlatan tränade med Hammarby: Det är kvalitet

Zlatan Ibrahimovic på väg att lämna Årsta IP efter träningen med Hammarby.
Zlatan Ibrahimovic på väg att lämna Årsta IP efter träningen med Hammarby.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Zlatan Ibrahimovic har gjort ett första träningspass med Hammarby.
Och det såg bra ut.
– Han är Zlatan liksom. Det är kvalitet, säger sportchefen Jesper Jansson.

Skälet till att Milananfallaren tränade med Hammarby, som han är delägare i, handlar förstås om att Serie A-fotbollen tagit paus på grund av coronapandemin.

– Han har varit hemma i Stockholm med familjen några dagar och ville köra lite med bollen, säger Jansson.

Och trots att det var några veckor sedan som Ibrahimovic tränade fotboll senast verkade han inte ringrostig.

– Han är Zlatan liksom. Det är kvalitet. Han kom in som en i gänget, säger Jansson.

Enligt Expressen körde den tidigare landslagskaptenen bland annat smålagsspel tillsammans med resten av laget. Han hade på sig ett grönt träningsställ med texten ”Bajen” på ryggen och delade lag med bland annat Muamer Tankovic.

– Det är framför allt kul för de yngre killarna. Det var många yngre med, säger Jansson och medger att Ibrahimovic kan dyka upp på fler träningar.

– Det är inte omöjligt. Det är återstart på måndag med riktig träning så att säga. Han är välkommen då.

I slutet av förra året köpte Ibrahimovic 25 procent av aktierna i allsvenska Hammarby.

Petter Nilsson/TT

Utrikes

Närmare 700 döda senaste dygnet i Spanien

En kvinna med skyddsmask vid en stängd butik i spanska Pamplona.
En kvinna med skyddsmask vid en stängd butik i spanska Pamplona.
Fotograf: Alvaro Barrientos/AP/TT
Utrikes

I Spanien har 683 människor avlidit i sviterna av coronaviruset det senaste dygnet. Det är något färre än de föregående två dagarna då antalet legat över 700, rapporterar hälsodepartementet. Före det minskade antalet döda fyra dagar i rad.

Sammanlagt har över 15 000 människor avlidit efter att ha smittats av sjukdomen. Över 150 000 människor har bekräftats vara smittade.

Premiärminister Pedro Sánchez anser att torsdagens siffror inger hopp och är ett tecken på att landet närmar sig början på en nedgång i smittspridningen.

– Elden börjar komma under kontroll, säger han i parlamentet.

NÄSTA ARTIKEL