Podd

De gör podd om ond bråd död

Gunilla Wedding och Pernilla Ekdahl tar sig an vår kanske mest populära litterära genre i podden Deckardårarna.Foto: Ralph Bretzer
Ingen Sektion satt
Podd Deckare, vår kanske mest populära litterära genre, står i centrum för tidningens första kulturpodd någonsin: Deckardårarna. – Ett svar på frågan om varför deckargenren är så populär kan vara att fiktion känns tryggare än verkligheten, säger Gunilla Wedding, Skånskans kulturchef och ena halvan av duon som gör podden.

Det är naturligtvis inte den enda orsaken till deckargenrens popularitet. Gunilla Wedding pekar även på genrens användbarhet för att belysa problem i samhället.

– Dessutom är det underhållande och spännande läsning, säger hon.

Förutom att vara Skånskans kulturchef sitter Gunilla Wedding med i Svenska Deckarakademien och i den rollen läser hon en stor del av de deckare som ges ut i Sverige varje år. Hennes parhäst i bloggen, Pernilla Ekdahl, kommer in i det lite från andra hållet.

Förutom att vara kulturredaktör på Norra Skåne är hon även kriminalreporter.

– Egentligen var det tanken på att göra en podd som kom först. Vi var intresserade av att utforska formatet. Att det blev just deckare handlar om att gräva där man står, säger hon.

– Det är himla skönt att få nörda ned sig och bara prata om ett enda område som man själv tycker är roligt, säger Gunilla Wedding.

De har jobbat ihop i tio år och känner varandra väl.

– Vi har alltid pratat mycket om böcker vi läst och tv-serier vi sett. Även om det är Gunilla som sitter inne med proffskunskapen om deckare så delar vi intresset, säger Pernilla Ekdahl.

Även om det är första gången de gör en podd så är formatet inte helt obekant.

– Vi har lett boksamtal med författare på scen under Bokens dag i många år. Vi är vana vid den typen av samtal, säger Gunilla Wedding.

Kommer det bara handla om böcker eller blir det även tv-deckare?

– Det handlar om krimdrama, framförallt böcker men även tv-serier och kanske till och med någon film, säger Pernilla Ekdahl.

– Tanken är att det ska vara en kombination av aktuellt, sådant man läser eller ser just nu, men också teman där man talar om till exempel översättningar eller olika miljöer, säger Gunilla Wedding.

En blödande man med stickskador upptäcktes i en trappuppgång i stadsdelen Farsta, i södra Stockholm. Polisen fick larmet vid 23-tiden på onsdagskvällen.

– Det var grannar som ringde om en skadad person i trapphuset, säger Andreas Dahlin vid polisen.

Mannen fördes med ambulans till sjukhuset. Det är oklart hur pass allvarligt skadad han är.

Utrikes

Trump överväger stoppa flyget i USA

Medlemmar av USA:s nationalgarde transporterar under tisdagen sjukvårdsmaterial för att bekämpa coronaviruset i delstaten Connecticut.
Medlemmar av USA:s nationalgarde transporterar under tisdagen sjukvårdsmaterial för att bekämpa coronaviruset i delstaten Connecticut.
Fotograf: Kathy Willens/AP/TT
Utrikes
Utrikes Hot om inställda inrikesflyg, stängt Grand Canyon och nära 900 nya dödsfall under det senaste dygnet. Coronapandemin stärker sitt grepp om USA.

Under sin dagliga presskonferens sade president Donald Trump att han överväger att stänga allt inrikesflyg till och från de delar av landet som är värst drabbade av coronapandemin.

– Vi tittar definitivt på det, men när man börjar göra det börjar man verkligen sätta dit en bransch som är helt nödvändig. Att stoppa varje flygning för alla flygbolag, det är väldigt, väldigt tufft, sade Trump, som fortsatt motsätter sig en nationell nedstängning av landet.

Trump vill kunna vara flexibel och inte vidta åtgärder i stater som påverkats i mindre skala, säger han. Vita huset har bland annat inte stängt landets 419 nationalparker, vilket väckt kritik. På onsdagen stängdes dock Grand Canyon i Arizona.

Hur länge de delstater som infört karantänregler kommer att behöva följa dem är fortsatt en öppen fråga.

Doktor Anthony Fauci, som ingår i Vita husets så kallade insatsstyrka mot coronaviruset sade under presskonferensen att reglerna om social distansering kan lättas först när inga nya smittade och inga fler dödsfall rapporteras.

884 nya dödsfall rapporterades i USA under onsdagen, ett nytt mörkt rekord. Sammanlagt har över 4 600 personer avlidit i covid-19 i USA, 206 000 har smittats av viruset, enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning.

Ett av de nya dödsoffren är det hittills yngsta som kan kopplas till coronaviruset. Ett sex veckor gammat spädbarn i Connecticut avled efter att ha smittats av covid-19.

"Det här är ett virus som utan nåd attackerar våra mest ömtåliga", skriver Ned Lamont , guvernör i delstaten på Twitter.

I helgen avled ett nio månader barn i Illinois i covid-19.

Kultur och nöje

NBA-proffs gör upp i digital turnering

Kultur och nöje
Kultur och nöje Basketstjärnan Kevin Durant gör upp med 15 andra NBA-proffs i en digital välgörenhetsturnering.

Den så kallade NBA 2 K Players Tournament är ett välgörenhetsjippo i coronatider. När basketproffsen inte kan göra upp ansikte mot ansikte, får de göra det via handkontrollen i stället.

16 proffs kommer att mötas i en elimineringsturnering i "NBA 2K20" på Xbox One med start den 3 april. Första matchen blir mellan Brooklyns Kevin Durant och Miamis Derrick Jones Jr och finalen hålls den 11 april.

Vinnaren av turneringen får skänka 100 000 dollar till en välgörenhetsorganisation som på något sätt arbetar för att hjälpa till med coronapandemin.

Matcherna kommer att streamas via diverse sociala medier, sajter och appar.

Basketen är inte den enda sporten som vänt sig till det digitala i coronavirustider. Formel 1 har lanserat ett virtuellt mästerskap i Codemasters "F1 2019", där F1-förare som Nico Hülkenberg och Lando Norris deltar, liksom före detta F1-förare som Esteban Gutiérrez och Stoffel Vandoorne.

Gustav Sjöholm/TT

FAKTA

Fakta: Basketspelarna i turneringen

Kevin Durant, Brooklyn Nets

Trae Young, Atlanta Hawks

Hassan Whiteside, Portland Trail Blazers

Donovan Mitchell, Utah Jazz

Devin Booker, Phoenix Suns

Andre Drummond, Cleveland Cavaliers

Zach LaVine, Chicago Bulls

Montrezl Harrell, LA Clippers

Domantas Sabonis, Indiana Pacers

Deandre Ayton, Phoenix Suns

DeMarcus Cousins

Michael Porter Jr, Denver Nuggets

Rui Hachimura, Washington Wizards

Patrick Beverley, LA Clippers

Harrison Barnes, Sacramento Kings

Derrick Jones Jr, Miami Heat

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Inrikes

Tjuv brottades ned under after work

Tjuven greps på bar gärning. Arkivbild.
Tjuven greps på bar gärning. Arkivbild.
Fotograf: JONAS EKSTRÖMER / TT
Inrikes
Inrikes

Inbrottstjuven trodde att det skulle bli en enkel stöt. Larmet gick inte ens när rutan på övervåningen krossades i helgen och han tog sig in i Skellefteåföretagets lokaler.

Men på nedervåningen hade några i företaget after work, och en av deltagarna gick upp för att se vad som lät och träffade där på tjuven.

– Jag frågade ”Vad fan håller du på med?”, och då rusade han mot mig. Vi brottades litegrann, jag lyckades få omkull honom och hålla fast honom. Jag ropade till mina kollegor att de skulle ringa polisen, berättar den anställde för Norran.

Polisen kunde senare gripa mannen och han häktades under veckan.

Inrikes

Stormbyar stoppar tåg i söder

Södra Sverige får räkna med stormbyar under torsdagen. Arkivbild.
Södra Sverige får räkna med stormbyar under torsdagen. Arkivbild.
Fotograf: Arne Dedert/AP/TT
Inrikes
Inrikes Det blir ordentligt blåsigt i södra Sverige under torsdagen. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för Götaland och södra Svealand.

De hårda vindbyarna kommer att dra in över norra västkusten på torsdagsförmiddagen.

– Det blir blåsigt i samband med att en kallfront kommer in över Bohuslän och som sedan fortsätter österut över landet, säger Chrysanthi Unnerstad, meteorolog på SMHI.

Träd kan falla

En klass 1-varning för hårda vindar är utfärdad för Götaland och Svealand, till Värmland och södra Uppland, fram till torsdag kväll. Vindbyarna kan komma upp i 21–24 meter på sekund och Trafikverket väljer därför att ställa in viss tågtrafik i Bohuslän, Halland, Västergötland och Småland.

– Risken finns att träd eller andra föremål faller på spår eller på kontaktledningar och vi vill undvika att resenärer fastnar ute på spåren, säger Jörgen Pettersson, presstalesperson på Trafikverket.

Längre restid

Tågen mellan Uddevalla och Strömstad slutar gå klockan 10 på förmiddagen. Även regionaltrafiken på Kinnekullebanan i Västergötland stängs av klockan 10. Trafiken på sträckan Halmstad–Nässjö via Värnamo slutar från klockan 12. Det gör den även på sträckorna Jönköping–Vaggeryd, Nässjö–Hultsfred och Nässjö–Vetlanda. Mellan Varberg och Borås ställs tågen in från klockan 15 på torsdagen.

Trafiken på alla berörda sträckor kommer att vara avstängd under resten av dygnet. Bussar ersätter de inställda tågen och resenärerna får räkna med längre restid än normalt.

Ekonomi

BA permitterar 36 000 anställda

De flesta av British Airways plan står kvar på marken. Arkivbild.
De flesta av British Airways plan står kvar på marken. Arkivbild.
Fotograf: Frank Augstein/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Flygjätten British Airways (BA) kommer att permittera 36 000 av sina anställda, rapporterar BBC. Det motsvarar 80 procent av BA:s kabinanställda, markpersonal och de som arbetar på huvudkontoret. Ingen medarbetare ska avskedas.

Beslutet har under en veckas tid förhandlats fram med fackförbundet Unite.

I tisdags stängde BA all trafik från Londonflygplatsen Gatwick, samtliga BA-anställda där och på London City Airport ingår bland de permitterade.

Inrikes

Person till sjukhus efter frontalkrock

Två personbilar frontalkrockade i västra Blekinge på onsdagskvällen. Arkivbild.
Två personbilar frontalkrockade i västra Blekinge på onsdagskvällen. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En person fick föras till sjukhus i ambulans efter att två personbilar frontalkrockat i Olofströms kommun under onsdagskvällen.

Polis och räddningstjänst skickades till olycksplatsen strax norr om Kyrkhult och vägen stängdes av under räddningsinsatsen.

Sammanlagt fyra personer färdades i bilarna.

– Vi har upprättat en anmälan om vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada, säger polisens presstalesperson Rickard Lundqvist till TT.

skriver att tre personer skadades i olyckan, varav en klämdes fast och fick plockas ut av räddningstjänsten. Det är okänt hur svåra skador det rör sig om.

– Flera personer skadades i olyckan, men det var bara en person som fördes till sjukhus i ambulans, säger Rickard Lundqvist.

Inrikes

Coronakrisen: Globala klimatmötet skjuts upp

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP). Arkivbild.
Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP). Arkivbild.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes Det internationella klimatmötet i Glasgow i november skjuts upp på grund av coronakrisen.

FN:s klimatsekretariat UNFCCC skjuter upp klimattoppmötet COP 26 som var planerat att hållas i Glasgow i november i år.

Klimatsekretariatet skriver i ett pressmeddelande att det inte längre är möjligt att hålla ett ambitiöst och inkluderande möte på grund av coronapandemins globala återverkningar.

Ett nytt datum för mötet i Glasgow, som arrangeras av Storbritannien och Italien, ska tas fram i samarbete med de berörda parterna, enligt UNFCCC.

"Inte förlora momentum"

"Coronakrisen hotar liv och hälsa världen över och gör att det viktiga förberedelsearbetet med att få med länder att höja sina klimatambitioner inför COP26 inte kan ske som planerat. Men det betyder inte att klimatarbetet pausas", säger Sveriges miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) i en skriftlig kommentar.

Hon skriver också att hon ska ha kontakt med kollegor för att inte "förlora momentum".

"Det är oerhört viktigt att den ekonomiska återhämtningen efter den här krisen klimatsäkras. Det är den fråga som blir den viktigaste med tanke på Coronakrisens stora ekonomiska påverkan", säger Lövin.

Svårt att mötas digitalt

Mattias Frumerie, chef för Sveriges delegation, säger att klimatarbetet riskerar att försenas när mötet skjuts upp, särskilt i förhandlingar om utsläppsrätter och om ett ramverk för insyn i andra länders utsläpp.

– Det är klart att det blir en fördröjning när ett sådant centralt möte inte kan genomföras, och inte heller förberedelsearbetet har det tempo som vi hade hoppas. Men samtidigt är det fullt förståeligt eftersom världen måste se till att kunna hantera covid-19-krisen, säger Frumerie.

Coronakrisens reserestriktioner innebär att möten i hela världen hålls med hjälp av videolänk i stället för i fysiska rum, men en sådan lösning är svårare att genomföra vid ett internationellt toppmöte eftersom länderna befinner sig i olika tidszoner och inte har samma tillgång till bredband.

– Det finns en del praktiska element just när man ska genomföra möten med representanter för många av världens länder. Men de går självklart att lösa, förhoppningsvis ska det kunna hjälpa oss att hitta nya arbetssätt, säger han.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Mattias Frumerie, Sveriges chefsförhandlare. Arkivbild.
Mattias Frumerie, Sveriges chefsförhandlare. Arkivbild. Fotograf: Jessica Gow/TT
NÄSTA ARTIKEL