Gunilla Wedding och Pernilla Ekdahl tar sig an vår kanske mest populära litterära genre i podden Deckardårarna.Foto: Ralph Bretzer

De gör podd om ond bråd död

Podd Deckare, vår kanske mest populära litterära genre, står i centrum för tidningens första kulturpodd någonsin: Deckardårarna.
– Ett svar på frågan om varför deckargenren är så populär kan vara att fiktion känns tryggare än verkligheten, säger Gunilla Wedding, Skånskans kulturchef och ena halvan av duon som gör podden.

Favoriter:
Tre av Gunilla favoritdeckare:
 Händelser vid vatten av Kerstin Ekman
Kamratfesten Dorothy Sayers
Garnethill av Denise Mina
Tre av Pernillas favoritpoddar:
Spår, med Anton Berg och Martin Johnson
P3 Dokumentär
In the Dark, amerikansk krimpodd

Det är naturligtvis inte den enda orsaken till deckargenrens popularitet. Gunilla Wedding pekar även på genrens användbarhet för att belysa problem i samhället.
– Dessutom är det underhållande och spännande läsning, säger hon.

Förutom att vara Skånskans kulturchef sitter Gunilla Wedding med i Svenska Deckarakademien och i den rollen läser hon en stor del av de deckare som ges ut i Sverige varje år. Hennes parhäst i bloggen, Pernilla Ekdahl, kommer in i det lite från andra hållet.

Förutom att vara kulturredaktör på Norra Skåne är hon även kriminalreporter.
– Egentligen var det tanken på att göra en podd som kom först. Vi var intresserade av att utforska formatet. Att det blev just deckare handlar om att gräva där man står, säger hon.
– Det är himla skönt att få nörda ned sig och bara prata om ett enda område som man själv tycker är roligt, säger Gunilla Wedding.

De har jobbat ihop i tio år och känner varandra väl.
– Vi har alltid pratat mycket om böcker vi läst och tv-serier vi sett. Även om det är Gunilla som sitter inne med proffskunskapen om deckare så delar vi intresset, säger Pernilla Ekdahl.
Även om det är första gången de gör en podd så är formatet inte helt obekant.
– Vi har lett boksamtal med författare på scen under Bokens dag i många år. Vi är vana vid den typen av samtal, säger Gunilla Wedding.

Kommer det bara handla om böcker eller blir det även tv-deckare?
– Det handlar om krimdrama, framförallt böcker men även tv-serier och kanske till och med någon film, säger Pernilla Ekdahl.
– Tanken är att det ska vara en kombination av aktuellt, sådant man läser eller ser just nu, men också teman där man talar om till exempel översättningar eller olika miljöer, säger Gunilla Wedding.

Första avsnittet, som har temat Årets bästa deckare 2019, är redan inspelat och finns nu ute att lyssna på.
Hur var upplevelsen att spela in första avsnittet?
– Vi satte oss ned framför mikrofonerna och visste inte riktigt om vi skulle ha något att prata om. Vi hade naturligtvis förberett oss men vi var inte säkra på att vi skulle kunna hålla ett samtal, bara vi två och en mikrofon, men det visade sig, precis som när vi pratar privat, att vi inte hade några problem med det, säger Pernilla Ekdahl med ett skratt.
– Det var ganska uppenbart när vi först gjorde ett provprat så blev det allra bästa. När man ska göra om det en gång till blir det inte lika bra. Vi kommer nog i fortsättningen att bara sätta oss ned med en trave böcker, och ett tema och sedan bara köra, säger Gunilla Wedding.

Det här med podd-radio har ju fullkomligt exploderat på senare år. Vad tror ni att det beror på?
– Jag tror att det är en del av en större utveckling och ett mer stressat samhälle. Det hänger väl ihop med utvecklingen av smarta telefoner och ljudböcker, att man alltid har dem med sig och det är inte krångligt, säger Gunilla Wedding.
– Jag lyssnar mycket på poddar och tycker att det är ett fantastiskt format. Jag har ganska mycket att göra med familj och annat och har svårt att hinna med att sätta mig ned. Jag lyssnar på poddar när jag gör tråkiga saker, säger Pernilla Ekdahl.
– De poddar som man gillar allra mest är de där man känner sig som en fluga på väggen och lyssnar på folk som pratar om något man själv tycker är intressant. Att tjuvlyssna på samtal är kul. Dessutom ser vi det här som ett sätt att tipsa om bra litteratur, förstås, säger Pernilla Ekdahl.
– Med tiden hoppas jag att vi kan få ett utbyte med folk som lyssnar. Vi kanske också kommer att klippa in intervjuer med deckarförfattare eller någon gång ringa upp i podden. Men stommen är ändå vi och vårt samtal, säger Gunilla Wedding.

Här hittar du till första avsnittet

Favoriter:
Tre av Gunilla favoritdeckare:
 Händelser vid vatten av Kerstin Ekman
Kamratfesten Dorothy Sayers
Garnethill av Denise Mina
Tre av Pernillas favoritpoddar:
Spår, med Anton Berg och Martin Johnson
P3 Dokumentär
In the Dark, amerikansk krimpodd

Läs mer: