Kultur

I svallvågorna av en katastrof

Tomas (Henrik Norlén) och Emelie (Louise Peterhoff) i Tsunami, SVT-serien som har premiär på måndag, den 3 februari. Foto: Carolina Romare/Filmlance
Ingen Sektion satt
Kultur och Nöje Hur reagerar vi när livet ställs på sin spets? Det utforskas i det psykologiska spänningsdramat Tsunami, som har premiär på SVT den 3 februari.– Skillnaden mellan vilka slags människor vi vill vara och vilka vi i grund och botten är – det är det jag tycker är spännande med den här historien, säger Sara Kadefors som skrivit serien.

Dramat utspelar sig i Stockholm med tsunamikatastrofen som fond och kretsar kring Tomas, som är chef för en biståndsorganisation. Det knakar i hans förhållande, hans relation till styvsonen är ansträngd och på jobbet upptäcker han att det har förskingrats pengar. I ett försök att komma närmare styvsonen åker de två till Thailand för att fira jul och det som sker där ställer tillvaron på sin spets för alla i hans närhet.

Det var producenten Anders Landström som planterade fröet till Tsunami hos Sara Kadefors.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Rohingyer isoleras för att stoppa virus

Rohingyer i flyktinglägret Kutupalong i Cox´s Bazar i Bangladesh. Oron växer för att coronaviruset ska få fäste i området.
Rohingyer i flyktinglägret Kutupalong i Cox´s Bazar i Bangladesh. Oron växer för att coronaviruset ska få fäste i området.
Fotograf: Suzauddin Rubel/AP/TT
Utrikes

Över en miljon rohingyer bor i flyktingläger i Cox's Bazar i Bangladesh. Nu isoleras de helt för att stoppa spridningen av coronaviruset.

Inget fall har ännu bekräftats i lägren, men experter har varnat för att viruset lätt kan spridas om det får fäste. Nu är det förbjudet att både gå in i och lämna läger i området och polis och soldater patrullerar för att kontrollera att reglerna följs. Också hjälparbetare berörs av restriktionerna och arbetsstyrkan har krympt med 80 procent, enligt flyktingkommissionären Mahbub Alam Talukder.

– Bara människor som jobbar med akut livsmedelsförsörjning och vård får fortsätta arbeta och måste vidta extrem försiktighet, säger han.

Rohingyerna är enligt FN en av världens mest utsatta minoriteter. 2017 slog militären i Myanmar ner hårt mot rohingyer i delstaten Rakhine, vilket tvingade över 700 000 människor på flykt över gränsen till Bangladesh.

Malmö

Coronasmitta konstaterad på två äldreboenden i Malmö

Presskonferens med Malmö stad om coronaläget med stadsdirektör Andreas Norbrant, ledningsstrateg Per-Erik Ebbeståhl och Gisela Öst, förvaltningsdirektör för hälsa, vård och omsorg.
Fotograf: Elisabeth Sandberg
Malmö
MALMÖ De två personer som bor på äldreboenden och som har smittats av covid-19 vårdas i sina egna lägenheter.

Under onsdagen kom beskedet att två personer som bor på två olika äldreboenden som drivs av Malmö stad har smittats av corona. På torsdagsförmiddagen sammanfattade Malmö stad coronaläget på en pressinformation.

– Nu när vi har konstaterad smitta följer vi självklart de rutiner och arbetssätt som vi har förberett oss för sedan tidigare, berättade Gisela Öst som är direktör för hälsa, vård och omsorgsförvaltningen. Är man smittad och bor på vårdboende isoleras man i sin lägenhet och vården bedrivs inne i den.

Ställa om

Både när det finns konstaterad smitta eller en misstänkt sådan använder medarbetarna skyddsutrustning i form av skyddsrock, munskydd, visir/skyddsglasögon och handskar. Inom Malmö stad finns det ingen brist på sådan utrustning just nu.

– Om det blir flera vårdtagare med konstaterad smitta kommer vi att kunna ställa om våra resurser och jobba med särskilda covid-team, fortsatte Gisela Öst.

Om smittan skulle sprida sig ytterligare finns det möjlighet att alla med covid-19 vårdas på samma enhet.

– Vårt fokus är att fortsatt skydda våra äldre som tillhör riskgruppen och se till att våra medarbetare arbetar i en god arbetsmiljö. Det gör vi genom att arbeta med ett varmt hjärta och rena händer, avslutade Gisela Öst.

Prognosen om att Malmö ligger 4-5 veckor efter utvecklingen i Stockholmsregionen håller fortfarande.

Slutet av maj

– I det läge som Stockholm är nu förväntar vi oss vara i slutet av maj och början av juni, meddelade Per-Erik Ebbeståhl som är ledningsstrateg på stadskontoret.

Region Skåne ligger nu på plats 17 i landet när det gäller antalet smittade per invånare.

– Mycket av frågorna vi jobbar med är att säkerställa vår verksamhet, den behövs för att övriga delen av samhället ska fungera. Vi jobbar för att säkerställa den med ett mera utbrett smittscenario än vad vi har nu, fortsatte Per-Erik Ebbeståhl.

Stadsdirektör Andreas Norbrant leder den grupp inom Malmö stad som arbetar nära både region Skåne och länsstyrelsen och följer riktlinjer från myndigheter och regeringen.

– Det här är ett gemensamt arbete och jag kan inte nog understryka hur stolt och tacksam jag är över det arbete som Malmö stads medarbetare bidrar med i denna situation, poängterade han bland annat. Alla är viktiga och vi gör det här tillsammans.

Skåne

Region Skåne: Stanna hemma i påsk

Skåne
Skåne I sin dagliga pressbulletin om coronaläget uppmanar Region Skåne skåningarna att stanna hemma under påskhelgen.
”Den som hade tänkt resa bort över påsken får tänka om”, skriver man.

Det står skärtorsdag i kalendern och påskhelgen är en helg när många brukar ge sig ut på resande fot. Samtidigt närmar sig antalet människor i Skåne som har testats positiva för coronaviruset 400. Då ligger man ändå långt efter såväl Västra Götaland som, framförallt Stockholms län med cirka 730 respektive drygt 3 600 smittade.

Det är mot den bakgrunden man nu rekommenderar skåningarna att stanna hemma i helgen.

– Jag vill verkligen uppmana alla att avstå från resor som inte är nödvändiga, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Skåne, i ett pressmeddelande.

– Men det innebär inte att man måste sitta inomhus hela påskhelgen. Tvärtom – var gärna ute och njut av naturen.

Där gäller dock att man ska vara frisk och hålla distansen till andra människor.

🎥 Idag kl. 13.00 visar vi upp vårdmodulerna i Helsingborg och de tre ambulanser som Försvarsmakten har lånat oss. Du...

Publicerat av Region SkåneTorsdag 9 april 2020

FAKTA

Coronasmitta i Skåne

Antal konstaterade fall i Skåne: 395

Totalt antal provtagna i Skåne: 4 992

Totalt antal covid-patienter som vårdas på sjukhus:46, varav 18 i intensivvård

Totalt antal covid-positiva som avlidit på sjukhus: 19

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Sport

Även Piteå får extrastöd

Damallsvenska Piteå får 250 000 kronor i exrastöd av en sponsor. Arkivbild.
Damallsvenska Piteå får 250 000 kronor i exrastöd av en sponsor. Arkivbild.
Fotograf: Pär Bäckström/TT
Sport

Luleå Hockeys damverksamhet får 250 000 kronor av en bank i extrastöd under coronakrisen.

Nu fortsätter Sparbanken Nord att dela ut pengar till damidrott. Det är fotbollsallsvenska Piteå som får lika mycket pengar till A-laget och F19-laget.

"För oss betyder ett tillskott på en kvarts miljon kronor så enormt mycket i dessa tider när man kastas mellan hopp och förtvivlan nästan dagligen", säger ordföranden Rikard Fahlman i ett pressmeddelande.

Banken har beslutat att avsätta sammanlagt 8 miljoner kronor till verksamheter inom idrott, kultur och näringsliv som drabbats ekonomiskt av coronakrisen i Norrbotten.

Utrikes

Närmare 700 döda senaste dygnet i Spanien

En kvinna med skyddsmask vid en stängd butik i spanska Pamplona.
En kvinna med skyddsmask vid en stängd butik i spanska Pamplona.
Fotograf: Alvaro Barrientos/AP/TT
Utrikes

I Spanien har 683 människor omkommit i sviterna av coronaviruset det senaste dygnet. Det är något färre än de föregående två dagarna då siffran legat över 700, rapporterar hälsodepartementet. Före det minskade dödstakten i landet fyra dagar i rad.

Sammanlagt har 15 238 människor avlidit efter att ha smittats av sjukdomen i landet. 152 446 människor har bekräftats smittade.

Premiärminister Pedro Sánchez anser att de senaste siffrorna är hoppfulla och ett tecken på att landet närmar sig början på en nedgång i smittspridningen.

– Elden börjar komma under kontroll, säger han i parlamentet.

Sport

Talangen kan återvända till Luleå

Filip Hållander, till vänster, återvänder till Luleå om han inte tar en plats i NHL. Arkivbild.
Filip Hållander, till vänster, återvänder till Luleå om han inte tar en plats i NHL. Arkivbild.
Fotograf: Andreas Hillergren/TT
Sport

Forwardstalangen Filip Hållander ska försöka slå sig in i NHL-topplaget Pittsburgh nästa säsong – misslyckas han så återvänder han till Luleå.

Det har parterna bestämt och skrivit ettårsvtal.

"Målsättningen är så klart att ta en NHL-plats hos Pittsburgh Penguins. Men om det inte blir så redan kommande säsong känns det jättebra att få komma tillbaka till Luleå", säger Hållander, som har kontrakt med Pittsburgh, i ett pressmeddelande.

Hållander, 19, bröt benet i september i fjol och missade halva säsongen, däribland junior-VM. Han gjorde 5 mål och 14 poäng på de 27 matcher han spelade.

Inrikes

Höll 18-åring som slav - döms till fängelse

'Det är en unik dom där en man haft en flicka som en personlig slav', säger Per Björkman vid regionala sektionen mot internationell och grov organiserad brottslighet. Arkivbild
"Det är en unik dom där en man haft en flicka som en personlig slav", säger Per Björkman vid regionala sektionen mot internationell och grov organiserad brottslighet. Arkivbild
Fotograf: Naina Hel n Jåma/TT
Inrikes
Inrikes Den 37-årige mannen lurade en 18-årig flicka från Rumänien att komma till Sverige. Här höll han henne sedan inspärrad under slavliknade förhållande i flera månader. Nu har han dömts till fängelse för människohandel och våldtäkt.
– Det är en unik dom där en man haft en flicka som en personlig slav, säger polisen Per Björkman till TT.

Den 36-årige mannen fick kontakt med flickan i Rumänien. Han åkte dit och tog henne till Sverige med hjälp av löften och hot. Flickan anlände i september 2019. Men livet i Sverige blev inte vad hon trott.

Mesta tiden fick hon sova instängd i en handikapptoalett i en lokal på Hisingen i Göteborg. Hon fick sköta hushållssysslor åt mannen och utnyttjades av honom sexuellt. Hon var ständigt utsatt för misshandel då mannen bland annat skar henne med kniv, rispade henne med en skruvmejsel och slog henne med en kabel.

Avsikt att sälja

– Vi utesluter inte att tanken var att han hade för avsikt att sälja henne till andra män, säger Per Björkman vid regionala sektionen mot internationell och grov organiserad brottslighet.

Men en misshandel kunde observeras av några grannar som larmade polisen. Och så kunde allt rullas upp.

– Det är ett otroligt allvarligt brott och det krävs en bred samverkan mellan många aktörer för att lyckas stoppa den här typen av brottslingar, säger Per Björkman.

Utvisas ur landet

Mannen dömdes nyligen av Göteborgs tingsrätt till sex års fängelse för människohandel, grov våldtäkt, olaga hot, ofredande och misshandel. Mannen ska även betala 270 000 kronor i skadestånd till flickan. Dessutom ska han efter avtjänat straff utvisas ut landet.

– Flickan har fått hjälp via en internationell organisation som hjälper människohandelsoffer. Hon har även mycket hjälp från Socialtjänsten i Sverige, säger Per Björkman.

Mannen har överklagat den fällande domen.

Jonas Dagson/TT

Utrikes

Tyska restriktioner kan börja lyftas efter påsk

Två par i solen på trappan till operahuset i tyska München. Arkivbild.
Två par i solen på trappan till operahuset i tyska München. Arkivbild.
Fotograf: Matthias Schrader/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tysklands hälsominister öppnar för att landets coronarestriktioner kan komma att börja lyftas efter påsk – om den senaste tidens relativt kontrollerade spridning stabiliseras.

– Vi ser en positiv trend. Men den måste hålla i sig, säger Jens Spahn (CDU) till tidningen Handelsblatt.

En förutsättning för att börja diskutera lättnader är att befolkningen fortsätter följa restriktionerna under påskhelgen, tillägger hälsoministern. Om så siffrorna över antalet smittade fortsätter att följa en positiv utveckling så "kommer vi att tillsammans med delstatsregeringscheferna kunna diskutera en gradvis återgång till normalitet efter påskhelgen", säger Spahn.

Förbundskansler Angela Merkel har tidigare sagt att regeringen kommer att göra en ny bedömning av situationen efter påsken.

Samtidigt visar de senaste siffrorna på en ökning av antalet nya coronafall för tredje dagen i rad, uppger Robert Koch-institutet, landets smittskyddsmyndighet, enligt Reuters. Detta efter att antalet nya fall minskat de fyra föregående dagarna.

Det senaste dygnet har 4 974 nya fall av coronaviruset konstaterats i Tyskland. Sammanlagt har 108 202 människor rapporterats smittade i landet.

Under samma dygn har antalet döda i Tyskland stigit med 246 personer, vilket tar dödssiffran till 2 107.

NÄSTA ARTIKEL