Malmö

Utpressad och rånad i Limhamn

Malmö
Malmö En man i 18-årsåldern sitter frihetsberövad misstänkt för utpressning och rån vid Karl Johansskolan i Limhamn.

En man i 18-årsåldern sitter frihetsberövad misstänkt för utpressning och rån vid Karl Johansskolan i Limhamn. Händelsen ska ha inträffat någon gång mellan 16.10 och 16.30 på måndagen.

Målsägande är en man i 20-årsåldern som under rånet hotades. Vad som stulits är ännu oklart.

Coronaviruset

Buffégäster uppmanas hålla avstånd till varandra

Patrik Larsen, ägare till Kiels Kök, vid buffén i restaurangen.
Patrik Larsen, ägare till Kiels kök, uppmanar gästerna att hålla avstånd när de tar upp mat. Högst tre personer åt gången på varje sida.
Fotograf: Stefan Persson
Malmö
Malmö Bufférestauranger kan ses som en potentiell smittkälla för coronaviruset. Men Malmö stads miljöförvaltning har i nuläget inga särskilda direktiv till Malmös bufférestauranger.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det har inte kommit något kring bufféer, förutom att det inte ska vara trängsel, säger Arvid Nordland, enhetschef på miljöförvaltningen.

Han har själv ätit lunch i stadshuset, där det serveras buffé. På golvet har man fäst tejp som markerar hur gästerna ska köa.

– Vi ser också att det är mindre folk på restaurangerna. Då blir det lite självreglerande. Men det är viktigt att hålla koll om det blir rusning, så folk håller avstånden, säger Arvid Nordland, som betonar att buffématen i sig inte för smitta vidare.

– Det är nära kontakt med andra människor som är riskfyllt

Kiels Kök på Jägersro serverar dagligen hundratals lunchsugna gäster. Maten serveras som buffé, där besökarna tar upp själv.

Restaurangägare Patrik Larsen övervakar själv så att gästerna håller avstånd.

– Jag berättar att de högst får vara tre åt gången på vardera sidan om buffén, säger Patrik Larsen.

Det är betydligt glesare än normalt i den annars välfyllda restaurangen. Ändå har Kiels Kök klarat sig bättre än konkurrenter i branschen.

– Vi har nog tappat 60 procent. Ändå är vi lyckligt lottade, säger Patrik Larsen.

Innan coronaepidemin var det fullt vid borden under lunchtid. Nu uppstår det sällan köer vid buffén. Och skulle det göra det ber Patrik Larsen vänligt gästerna att hålla avstånd.

De nya direktiven som stipulerar att gästerna ska serveras vid borden gäller inte för bufféservering. Därför hade inte förra veckans nya regler från regeringen så stor inverkan på Kiels Kök.

– Vi påverkades direkt från början, när de första rekommendationerna om att hålla avstånd kom. Nu är folk rätt uppdaterade, och gör det. Det svåraste är när fyra-fem personer kommer i en bil, och sedan inte riktigt förstår att de ska hålla avstånd här. Då säger jag att det är för att visa andra respekt, säger Patrik Larsen.

Skylt med uppmaning om att hålla avstånd.
Gästerna uppmanas hålla avstånd. Fotograf: Stefan Persson
Buffégäster tar för sig på Kiels kök.
Buffégäster tar för sig på Kiels kök. Fotograf: Stefan Persson
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

spelaspel.se

Kommer Trump stanna i vita huset efter nästa presidentval?

Spelaspel.se Den 3 november 2020 avgörs det amerikanska presidentvalet och många undrar om Donald Trump kommer att få sitta kvar i Vita huset. Sett till att hans stående förmåga att vara immun mot diverse kontroverser har många länge sett hans andra mandatperiod som säkrad, men nu tycks coronaviruset kunna bli hans fall. I denna artikeln tittar vi närmare på vad som talar för och vad som talar emot att president Donald Trump får sitt ämbete förlängt.

Efter en skandalomsusad valkampanj chockades många när beskedet kom om att Donald Trump blev USA:s 45:e president. Den största förklaringen troddes ligga i hans populistiska approach och amerikanarnas utbredda misstro mot demokraternas kandidat, Hillary Clinton. Snart har fyra år gått sedan dess och den 3 november får vi veta om Donald Trump får sitta kvar eller inte. Intresset är ovanligt stort och redan nu går det att betta på presidentvalet – om vi ser till spelbolagens siffror ser vi snabbt att de räknar med en ny seger för Trump (1.75 i odds), men demokraternas kandidat Joe Biden ligger inte långt efter (2.05 i odds).

Vad talar för en Donald Trump-seger?

Donald Trump har varit i blåsväder för olika kontroversiella uttalanden och skandaler sedan han inledde sin valkampanj. Under hans första presidentperiod har kontroverserna fortsatt att dugga tätt, men han har alltid lyckats trolla sig ur de besvärliga situationerna med att starta nya skandaler, skylla på “fake news” eller skicka iväg några tweets. Exempelvis har det pratats om grova skattebrott och en förmodad inblandning i “Rysslandsaffären” där tydliga bevis pekar på att Donald Trumps valkampanj haft regelbunden kontakt med Ryssland, som i sin tur påverkade presidentvalet. Efter att mail läcktes ut som bevisade att han utpressat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på 3,7 miljarder kronor för att få dem att gräva fram smuts om demokraternas troliga presidentkandidat Joe Bidens son, ställdes han inför riksrätt. Något som bara hänt två presidenter före honom under landets 200-åriga historia. Föga förvånande lämnade han rättegångssalen som vinnare, vilket återigen talar för hans otroliga förmåga att slingra sig ur krissituationer och behålla det amerikanska folkets tillit.

En annan stark fördel för Donald Trump är hur starkt den amerikanska ekonomin har gått under de senaste åren. Även om detta är effekter av vad tidigare regeringar har banat vägen för så tar han ogenerat åt sig äran för landets ekonomiska framgång. På Twitter i somras skrev han följande:

“Big Rally tonight in Greenville, North Carolina. Lots of great things to tell you about, including the fact that our Economy is the best it has ever been. Best Employment & Stock Market Numbers EVER. I’ll talk also about people who love, and hate, our Country (mostly love)! 7:PM”

Coronaviruset är Trumps stora hot

Den 3 november avgörs alltså valet men kampanjandet har börjat för länge sedan. På demokraternas sida ser det ut som att Joe Biden kommer att bli deras kandidat. Flera favoriter har redan fått erkänna sig besegrade och nu är det Biden eller Bernie Sanders som gäller. Sett till Sanders vänsterpolitik är det inte särskilt troligt att han blir demokraternas kandidat, men samtidigt har Joe Biden varit i blåsväder för att flera gånger ha anklagats för att ha betett sig olämpligt mot kvinnor vilket kan vara till Sanders fördel.

Om det blir Joe Biden eller Bernie Sanders som ställs mot Trump är nog inte något presidenten oroar sig över just nu. Hans primära fokus bör vara det omskrivna Coronaviruset som kommit till USA. Nu har han stoppat alla till USA från Europa, men det är på hemmaplan han måste agera istället. Sett till att 27 miljoner amerikaner saknar sjukhusförsäkring och därmed inte har råd att vara sjuka från jobbet, kommer viruset att sprida sig som en löpeld.

Med Coronaviruset har också handeln avstannat vilket lett till kraftiga nedgångar på börsen. USA kan komma att drabbas hårt av detta och då den starka ekonomin länge har varit Trumps stöttepelare kan ett fortsatt börsras bli hans dödsstöten för hans kandidatur.

Under de närmsta månaderna lär vi se en del svängningarna i spelbolagens odds för Donald Trump och Joe Biden. För den som vill spela på presidentvalet så gäller det att hålla sig uppdaterad framöver.

Malmö

Misstänkt bombman med pistol ville gripas av polis

Malmö
Malmö

19-åringen hade tröttnat på livet som kriminell, med ständiga hot mot sin person. Därför tog han tåget från Helsingborg till Malmö.

På Centralstationen gick han fram till några ordningsvakter och sa att han hade en revolver i ryggsäcken.

Vakterna tillkallade polis. När patrullen anlände blev 19-åringen lättad. Han såg arresten som än fristad från människor som ville honom illa.

Nu kan 19-åringen också få som han vill under en längre tid. På måndagen åtalades han misstänkt för grovt narkotikabrott. Vapnet som hittades i hans ryggsäck var en ombyggd startpistol som, efter att det undersökts, visade sig vara dödligt om det använts mot någon.

Går fram till vakter

På övervakningskameror från Centralen syns hur mannen åker upp i rulltrappan till ankomsthallen. Där går han fram mot några ordningsvakter, tvekar och går ut ur lokalen på baksidan.

En stund senare kommer han in igen, visar övervakningsbilderna, och går fram till ordningsvakterna och överlämnar sig.

Hotbild över sig

– Han var väldigt medgörlig och lugn när han berättade att han hade en revolver i sin ryggsäck. Den misstänkte var ledsen och sa att han var trött på det här och att han ville lämna in sig själv, han ville inte bli dödad då det fanns personer som ville döda honom, säger en av vakterna i förhör om gripandet.

19-åringen själv hade bara varit på fri fot i drygt en veckan när han greps. Han hade suttit häktad i flera veckor misstänkt för att ha varit med om att förbereda en sprängning i ett flerfamiljshus i Helsingborg. I de inledande förhören påstod han också att personer försökt döda honom vid flera tillfällen.

– Det är många människor som ogillar mig, gav han som förklaring.

Erkänner vapenbrott

Vem som försökt döda honom ville han inte säga, för att inte andra i hans närhet skulle skadas. I senare förhör hävdade han dock att han inte längre har några fiender.

Däremot erkänner han vapeninnehavet.

Malmö

700 000 beslagtogs från drogad förare

Pengar som hittades i lägenheten, 500-lappar.
En del av kontanterna som hittades hemma hos den misstänkte knarklangaren.
Fotograf: Foto: Polisen
Malmö
Malmö En vanlig poliskontroll där föraren var drogpåverkad följdes upp av en husrannsakan hemma hos den 24-årige Malmöbon.

Den 4 november i fjor stoppade polisen en bilist på Västra Skrävlinge kyrkoväg. Patrullen tyckte att han betedde sig märkligt, vilket skulle visa sig vara ett riktigt antagande.

När 24-åringen stoppades visade han tydliga tecken på att vara narkotikapåverkad. Det räcker för att polisen ska kunna få åklagares tillstånd att genomföra en husrannsakan.

Pengar i beslag

På mannen hittades bland annat en nyckelknippa till en lägenhet på Segevång, som 24-åringen enligt egen utsago hyrde ut i andra hand till en bekant. I bostaden hittades nästan 125 gram kokain, 670 gram cannabis och knappt ett gram metamfetamin. Där fanns också en stor summa kontanter, runt 650 000 kronor och drygt 3 000 euro.

Den 24-årige mannen misstänks nu för grovt narkotikabrott. Han riskerar ett långvarigt fängelsestraff, men också att bli av med pengarna som hittades i hans bostad. De togs i beslag av polisen då 24-åringen misstänks ha tjänat dem på brottslig väg.

Inte hans knark

Mannen förnekar att såväl narkotikan som pengarna är hans. Han hävdar i förhör att det tillhörde mannen som han hyrde ut lägenheten till. Att 24-åringens fingeravtryck trots allt hittades på narkotikan säger han beror på att han flyttade den vid ett besök i lägenheten. Han vågade dock inte anmäla hyresgästen av rädsla för reprissalier.

Malmö

Positiv till nya lägenheter

Malmö
MALMÖ

Många bostadsrättsföreningar och privata hyresvärdar väljer att bygga nya lägenheter på vinden. Hyresgästföreningen har yttrat sig över en ansökan som gäller vindslägenheter vid Falsterbogatan och är positiv.

- Malmö är i ett stort behov av nya bostäder och detaljplanen föreslår tillkomsten av tolv nya lägenheter, dessutom i ett område som har ett stort behov av lägenheter, skriver Hyresgästföreningen Västra Malmö i sitt yttrande.

Den konstaterar också att ombyggnader av vindsutrymmen bidrar till att lösa bostadsbristen men det är inte tillräckligt. Det är även viktigt att bygg- och bostadskvaliteten bibehålls, poängterar hyresgästföreningen.

Malmö

Vill stötta näringslivet med värdecheck på 500 kronor

Malmö
MALMÖ Sverigedemokraterna föreslår att alla medarbetare i Malmö stad ska få en värdecheck på 500 kronor. På så sätt menar partiet att stödet till det lokala näringslivet skulle kunna öka.
PREMIUM

Med värdechecken ska de kommunanställda kunna handla hos ett företag i Malmö. SD-förslaget har lämnats in som ett nämndsinitiativ till kommunstyrelsen. Partiet vill nu att det snabbutreds för att undersöka om det är juridiskt gångbart.

- Från kommunens håll måste mer göras. Konsumtionen måste upp igen. Det viktigaste nu är att rädda så många liv som möjligt med samtidigt se till att det finns ett lokalt näringsliv kvar efter Coronakrisen. Om staden kan öka efterfrågan borde vi göra det, säger kommunalrådet Magnus Olsson (SD) i en kommentar i ett pressmeddelande.

Malmö

Kultur direkt på skärmen

Nu har Malmö stad lanserat kulturakuten. Delar av kulturutbudet finns nu på malmo.se/kulturakuten.
Fotograf: foto: Malmö stad
Malmö
MALMÖ Lär dig laga mannagrynskotletter, följd med på en titt in i Ebbas hus eller möt museets pirayor. Möjligheterna finns på kulturakuten som Malmö stad precis lanserat och som snabbt kommer att byggas ut.

I tider när det blir allt svårare för många att besöka ett museum, bibliotek eller ett kulturevenemang har kulturförvaltningen valt en ny väg. En del av stadens kulturutbud blir istället tillgängligt på nätet.

Efter en smygpremiär under helgen öppnades de virtuella dörrarna under måndagen. Malmö museer, konstmuseum, bibliotek med flera verksamheter har fortfarande öppet men det märks tydligt att besökarna är färre. Därför finns nu kulturakuten på nätet.

- Vi märker av ett besökstapp, konstaterar kommunikationschef Anna Nystedt på kutlurförvaltningen. Mitt i allt elände försöker vi hitta ett nytt sätt att jobba och det känns positivt.

- Nu har vi tvingat oss in i det digitala. Vi livestreamar inte utan just nu är det inspelat material som gäller.

Besökarna kan följa med på en filmad visning av den pågående utställningen på Malmö konsthall med Ragna Bley och Inger Ekdahl. Visningen pågår i en kvart.

I en film från Malmö museer pågår matningen av pirayorna för fullt.

- Vi undersöker möjligheten med slow tv som Svt gjorde med älgvandringen, fortsätter Anna Nystedt. Det hade varit roligt att följa livet i ett akvarium på samma sätt.

På biblioteken pågår sagostunderna som vanligt. Förhoppningen är att det även ska gå att ta del av dem via kulturakuten.

- Vi har många tankar och idéer. Vi vill inte bara göra våra egna verksamheter tillgängliga utan kommer även att länka till andra kulturella aktiviteter och tipsa om vad de har på gång.

Den som besöker kulturakuten på nätet just nu kan även följa med till Ebbas hus som är Malmös minsta museum. Här får filmteamet ta på sig skyddsutrustning för att få komma in. Det beror inte på corona. Hela museet saneras och töms på föremål.

I en annan film är temat Matlagning i dyrtid. Med hjälp av Malmö stadsarkiv har man tagit fram ett recept på mannagrynskotletter som tillagas av överbliven mannagrynsgröt. Receptet har hämtats från en kokbok som togs fram under första världskriget när priserna var höga och många varor inte gick att få tag på.

Malmö

Flickor rånade på elskotrar

Malmö
Malmö Två flickor, tolv och tretton år gamla, rånades på lördagskvällen på sina elskotrar när de körde med dem på Stensjögatan.

Flickorna försökte köra från platsen när tre för dem okända och maskerade personer närma sig, men de lyckades inte undkomma.

Rånarna tvingade till sig skotrarna, värda runt 5 000 kronor styck, och lämnade sedan platsen.

Malmö

Man lindrigt skadad av knivman

Malmö
Malmö En 23-årig man greps sent i lördags kväll efter att ha gjort ett utfall med kniv mot en man i 25-årsåldern.

Offret klarade sig undan med en mindre sårskada i handen. Han kunde själv ta sig till sjukhus.

Händelsen rubriceras som försök till grov misshandel. Den skedde vid 23.30-tiden på lördagen. Strax efter midnatt kunde den misstänkte gripas.

NÄSTA ARTIKEL