Lund

Spykeneleverna firar jubileum i scenkonst

Reem Abbo spelar karaktären Ullis och Mauritz Nero Simonsson Bob. FOTO: Joakim Stierna
Lund
Lund Musikalen sätts upp för 25:e året i rad.

Fast jubileet ska inte firas på något särskilt sätt, uppger eleverna Reem Abbo och Mauritz Nero Simonsson.

At få vara med om en så stor uppsättning har varit en fantastisk resa, intygande båda två.

– Det känns som något man får vara med om en gång i livet. Det är så spännande. Jag känner mig väldigt privilegierad, säger Reem Abbo.

För både henne och Mauritz Nero Simonsson har koreografin varit det svåraste – att göra rörelserna på scen och samtidigt se glad ut och sjunga.

– Men det är kul också. Det är inget som ger ångest, säger Mauritz Nero Simonsson.

Deras lärare Charlotte Engel är stolt över elevernas insatser. Det har blivit långa dagar så här på sluttampen.

– Det är fantastiska ungdomar. Att de klarar av att hålla humöret och känslan uppe till tio på kvällen, säger hon.

Eleverna får också lära sig att alla är viktiga för att föreställningen ska flyta. Alla är kuggar i maskineriet och samtliga måste ta ansvar för varandra.

Föreställningen spelas total fyra gånger mellan onsdag och fredag.

Lund

Rektorsuppvaktning skjuts upp

Lund
lund

Till följd av den rådande situationen med sänkt deltagarantal vid evenemang till följd av covid-19, samt den höjda smittorisken, har Lunds Universitets Studentkårers (Lus) styrelse fattat beslut att skjuta upp årets Rektorsuppvaktning, som traditionsenligt hålls i Lundagård den 1 maj. Mösspåtagningen ska ske, men endast digitalt.

Rektorsuppvaktningen planeras preliminärt till den 6 juni, med möjlighet att skjuta fram evenemanget till senare under året. Rörande mösspåtagningen den 30 april kommer denna inte ske som en offentlig tillställning. Istället spelas vice ordförandens tal till våren in, alternativt live-streamas, vid samma tid och dag som den traditionsenliga mösspåtagningen vanligtvis hålls.

"Vi i styrelsen är självklart sorgsna över dessa beslut, men under rådande omständigheter anser Lus att det är viktigt att föregå med gott exempel. Vi upplever inte något annat tillvägagångssätt skulle kvarhålla upplevelsen av Rektorsuppvaktningen och mösspåtagningen samtidigt som vi kunde garantera deltagarbegränsningarna vid bägge evenemangen." skriver Lus i ett pressmeddelande.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

spelaspel.se

Kommer Trump stanna i vita huset efter nästa presidentval?

Spelaspel.se Den 3 november 2020 avgörs det amerikanska presidentvalet och många undrar om Donald Trump kommer att få sitta kvar i Vita huset. Sett till att hans stående förmåga att vara immun mot diverse kontroverser har många länge sett hans andra mandatperiod som säkrad, men nu tycks coronaviruset kunna bli hans fall. I denna artikeln tittar vi närmare på vad som talar för och vad som talar emot att president Donald Trump får sitt ämbete förlängt.

Efter en skandalomsusad valkampanj chockades många när beskedet kom om att Donald Trump blev USA:s 45:e president. Den största förklaringen troddes ligga i hans populistiska approach och amerikanarnas utbredda misstro mot demokraternas kandidat, Hillary Clinton. Snart har fyra år gått sedan dess och den 3 november får vi veta om Donald Trump får sitta kvar eller inte. Intresset är ovanligt stort och redan nu går det att betta på presidentvalet – om vi ser till spelbolagens siffror ser vi snabbt att de räknar med en ny seger för Trump (1.75 i odds), men demokraternas kandidat Joe Biden ligger inte långt efter (2.05 i odds).

Vad talar för en Donald Trump-seger?

Donald Trump har varit i blåsväder för olika kontroversiella uttalanden och skandaler sedan han inledde sin valkampanj. Under hans första presidentperiod har kontroverserna fortsatt att dugga tätt, men han har alltid lyckats trolla sig ur de besvärliga situationerna med att starta nya skandaler, skylla på “fake news” eller skicka iväg några tweets. Exempelvis har det pratats om grova skattebrott och en förmodad inblandning i “Rysslandsaffären” där tydliga bevis pekar på att Donald Trumps valkampanj haft regelbunden kontakt med Ryssland, som i sin tur påverkade presidentvalet. Efter att mail läcktes ut som bevisade att han utpressat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på 3,7 miljarder kronor för att få dem att gräva fram smuts om demokraternas troliga presidentkandidat Joe Bidens son, ställdes han inför riksrätt. Något som bara hänt två presidenter före honom under landets 200-åriga historia. Föga förvånande lämnade han rättegångssalen som vinnare, vilket återigen talar för hans otroliga förmåga att slingra sig ur krissituationer och behålla det amerikanska folkets tillit.

En annan stark fördel för Donald Trump är hur starkt den amerikanska ekonomin har gått under de senaste åren. Även om detta är effekter av vad tidigare regeringar har banat vägen för så tar han ogenerat åt sig äran för landets ekonomiska framgång. På Twitter i somras skrev han följande:

“Big Rally tonight in Greenville, North Carolina. Lots of great things to tell you about, including the fact that our Economy is the best it has ever been. Best Employment & Stock Market Numbers EVER. I’ll talk also about people who love, and hate, our Country (mostly love)! 7:PM”

Coronaviruset är Trumps stora hot

Den 3 november avgörs alltså valet men kampanjandet har börjat för länge sedan. På demokraternas sida ser det ut som att Joe Biden kommer att bli deras kandidat. Flera favoriter har redan fått erkänna sig besegrade och nu är det Biden eller Bernie Sanders som gäller. Sett till Sanders vänsterpolitik är det inte särskilt troligt att han blir demokraternas kandidat, men samtidigt har Joe Biden varit i blåsväder för att flera gånger ha anklagats för att ha betett sig olämpligt mot kvinnor vilket kan vara till Sanders fördel.

Om det blir Joe Biden eller Bernie Sanders som ställs mot Trump är nog inte något presidenten oroar sig över just nu. Hans primära fokus bör vara det omskrivna Coronaviruset som kommit till USA. Nu har han stoppat alla till USA från Europa, men det är på hemmaplan han måste agera istället. Sett till att 27 miljoner amerikaner saknar sjukhusförsäkring och därmed inte har råd att vara sjuka från jobbet, kommer viruset att sprida sig som en löpeld.

Med Coronaviruset har också handeln avstannat vilket lett till kraftiga nedgångar på börsen. USA kan komma att drabbas hårt av detta och då den starka ekonomin länge har varit Trumps stöttepelare kan ett fortsatt börsras bli hans dödsstöten för hans kandidatur.

Under de närmsta månaderna lär vi se en del svängningarna i spelbolagens odds för Donald Trump och Joe Biden. För den som vill spela på presidentvalet så gäller det att hålla sig uppdaterad framöver.

Lund

Nytt bibliotek drog ut på tiden

Bild som visar de hus som revs för att göra plats för Lund stadsbibliotek.
Så här såg det ut innan byggnaderna revs för att göra plats för stadsbiblioteket. Årtal okänt. Bilden är tagen i korsningen Sankt Petri kyrkogata och Bredgatan. Till höger syns Ekska huset. Bilarna står parkerade där ingången till biblioteket är i dag.
Fotograf: Kulturportal Lund
Lund
Lund Lunds stadsbibliotek fyller 50 år den 31 mars. Det firar vi genom att gå i genom historien om när det byggdes, en väldigt långdragen process.
PREMIUM

Lund har haft ett stadsbibliotek sedan 1864 och det har flyttat runt på flera platser.

1928 flyttar stadsbiblioteket till Stadshuset. Där kommer biblioteket att husera i 42 år innan nästa flytt. Lokalerna var små och redan 1937 behövs ett nytt bibliotek.

"Jag hart själv arbetat i det gamla biblioteket och vet att både publika utrymmen och personalens arbetsrum gjorde skäl för beteckningen "råttebo", " skriver Ingrid André i en text om biblioteket hon skrev för Kulturportal Lund.

Bristen på yta blir akut på 1950-talet men det är först 1960 som uppdraget går till danske arkitekten Flemming Lassen, han lämnar in en första skiss redan efter en månad.

Det stora problemet blir att hitta en plats åt biblioteket. Debatten rasar både över placering och utseende på byggnaden. Det sneglades på Petriplatsen men där hade det tidigare legat en begravningsplats. Fabrikör J.P. Borg donerade Mårtenstorget till kommunen i utbyte mot att Petriplatsen gick till universitetet och aldrig bebyggdes. Hade Petriplatsen bebyggts hade hela Mårtenstorget återgått till Borgs släkt.

Alternativet blev att riva tre hus och bygga biblioteket vid Ekska huset, där byggnaden står i dag. Först 1966 spikas ritningarna, 1967 påbörjas arkeologiska utgrävningar.Platsen har varit begravningsplats fram till 1816 och cirka 200 skelett grävs ut. Året därpå kan spaden äntligen sättas i marken för att bygga.

När biblioteket invigdes 1970 har det plats för över 120 000 böcker, tiodubbelt så stor yta som innan. Fönstren var guldfärgade och biblioteket var först i världen med att ha inbyggd belysning i hyllorna. Det fanns inte bara böcker, nu gick det även att lyssna på musik, kopiera och hänga upp sin jacka i den bemannade garderoben. Det fanns även en tv och arkivet Lundasamlingen startas.

1999 gjordes en stor ombyggnad. Möbler, inredning och teknik fräschades upp.

Källa: Utställningen på Lunds stadbibliotek och Kulturportallund.se

Lund

Stadsbiblioteket fick ställa in firande

Karin Bergendorff, bibliotekschef för Folkbiblioteken i Lund.
Fotograf: Pia Svensson Bengtsson
Lund
Lund Lunds stadsbibliotek fyller 50 år men allt firande har fått ställas in.
PREMIUM

Lunds stadsbibliotek skulle ha fyllt 50 år den 31 mars men det blir inget firande. Coronaviruset har gjort att personalen tvingats ställa in alla aktiviteter som skulle genomföras den 30 mars-4 april.

– Av känd anledning flyttar vi hela den veckan till hösten, säger bibliotekschef Karin Bergendorff.

Hon säger att det var nödvändigt att ställa in.

– Det är ju jättetråkigt men det är ingenting att välja på.

Vikbara väggar fulla med lappar.
Lunds stadsbibliotek blir 50 år och det hålls en utställning med lundabornas minnen av biblioteket. Fotograf: Linnea Nybogård

Bland annat skulle Gunnar Brådvik som är ordförande i Kultur- och fritidsnämnden hålla invigningstal. Det talet ställdes in bara några timmar innan eftersom det fanns en oro för att fler än 50 personer skulle närvara, något som inte är tillåtet i nuläget.

Det skulle bland annat hållas flera föreläsningar, bland annat en spökvandring, en föreläsning om 1970-talets mode, antikvarie Fredrik Tersmeden skulle berätta om Johan Lundbald som försökte starta Lunds första privata lånebibliotek och elever från Lunds- dans och musikalgymnasium skulle ha haft en musikuppvisning. Det skulle hållas en workshop om hur stadsbiblioteket ser ut om ytterligare 50 år, Sagoskåpet skulle öppna presenter (sagor) och en guidad konstvisning skulle berätta om det som hänger på väggarna.

Det finns inget datum för när firandet ska hållas i stället.

Det finns dock några saker som redan har släppts.

– Vi har en utställning som handlar om tiden före, hur bygget gick till och när man invigde, berättar Karin

Det finns även filmer gjorda om stadsbiblioteket.

– Vi har gjort lite filmer inför 50-årsjubileet och de har gått ut tidigare, säger Karin Bergendorff.

Den som vill läsa mer om när stadsbiblioteket byggdes kan fortsätta läsa artikeln som ligger här under:

Lund

Högevallsbadet stängs

Lund
lund På onsdag denna vecka, den 1 april, stängs äventyrsbadet på Högevall på grund av för få besökare. Stängningen är tillfällig, men gäller tills vidare. Övriga bassänger och verksamheter i Högevall berörs inte av stängningen, skriver Lunds kommun i ett pressnmeddelande.

Hanteringen av coronapandemin fortsätter inom Lunds kommun och idag introduceras nya åtgärder. Från och med måndagen möjliggör Lunds kommun ensamresor inom färdtjänsten.

Färdtjänstresenärer som känner oro för att samåka med andra under den pågående coronapandemin får möjlighet att beställa ensamresor med färdtjänsten inom kommungränsen. Ensamresor möjliggörs på vardagar mellan klockan 10 och 13 i mån av plats, och lämpar sig framförallt för resor till och från samhällsservice – exempelvis för att handla mat eller hämta ut medicin på apoteket. Det är inte bestämt hur länge denna tjänst ska finnas. Lunds kommun följer pandemiutvecklingen.

Fler och fler evenemang och möten påverkas av pandemin. Även Ungdomstinget planerar för att webbsända sina föreläsningar via Youtube-kanalen "Ung i Lund".

Lund

Strid om åkermark utanför Veberöd

Det är två olika markområden utanför Veberöd som kommunen vill köpa. KARTA: Lunds kommun
Lund
Lund
Jan Annerstedt (FNL), ordförande i tekniska nämnden, uppger att partiet linje står fast: den goda åkermarken ska värnas.
Karin Svensson Smith (MP) är besviken på att FNL inte stödde Miljöpartiets yrkande.

Kommunstyrelsen ska på onsdag ta ställning till ett köp av mark utanför Veberöd. Miljöpartiets Karin Svensson Smith yrkade i arbetsutskottet att det ska skrivas in att marken inte får bebyggas, något som bland annat Förnyalund röstade emot. Det får Karin Svensson Smith att tala om svek mot väljarna.

- Vi var flera partier som gick till val på att kommunen inte skulle bygga på åkermark, bland annat Förnyalund. Men Jan Annerstedt (FNL), röstade emot mitt yrkande, säger Karin Svensson Smith.

De övriga partierna som röstade emot var Moderaterna och Liberalerna. Socialdemokraterna lade ner sin röst.

Markområdet det gäller fastigheterna Hasslemölla 1:1 och Veberöd 8:30. De är 64,4 hektar respektive 12,9 hektar stora och ligger sydost och syd om tätorten Veberöd. För Hasselmölla är prislappen 11,2 miljoner kronor och för Veberöd 8:30 1,78 miljoner. Marken har varit privatägd men har nu lagts ut till försäljning.

Det Miljöpartiet yrkar på är att översiktsplanen 2018 ändras så att det inte ska gå att bygga på marken.

"Vi vill värna åkermarken och säkerställa att det blir ekologisk odling som gäller även när kommunen förvärvat marken." skriver Miljöparitet.

I översikts planen slås fast att huvuddelen av marken som värdefull för friluftsliv och rekreation. "Förvärvet innebär att kommunen säkrar tillgång till framtid tätortsnära rekreationsytor." står det i tjänsteskrivelsen.

En mindre del av fastigheten Hasslemölla 1:1, 1,3 hektar närmast Idala utpekas som utbyggnadsområde.

Karsin Svensson Smith menar dock att hela området ska skyddas som åkermark.

- Huvuddelen av planen är som vi vill, men jag tycker att vi ska ta bort all möjlighet till byggnation. Här har varit ekologisk odling jättelänge. Vi har gått till val på att vi inte ska bygga på åkermark.

Inga-Kerstin Eriksson (C) uppger att partiet kommer att rösta för markköpet på kommunstyrelsen på onsdag.

- Sedan är det viktigt att vi för en öppen dialog med eventuella intressenter av marken och ser vad som ska hända med den. Men det vi tar beslut om nu är själva köpet, säger hon.

Jan Annerstedt är inne på samma linje. Han menar att det ärenden som politikerna nu ska ta ställning till är den affärsmässiga biten, själva markköpet.

- Sedan är partiets linje att vi självklart ska kämpa för att den mark som är odlingsbar ska förbli åkermark. Men vi kan inte föregå den diskussionen. Vi får ta den senare och föra en dialog med alla intressenter, säger han.

Lund

Bröt sig in genom dörr

Lund
Lund

Någon har brutit sig in i en lägenhet på Skolgatan mellan halv tio på morgonen och åtta på kvällen. Det är oklart vad som har stulits. Händelsen rubriceras som bostadsinbrott.

Lund

Stal skulpturer från källare

Lund
Lund

Någon gång mellan den 26 februari och den 26 mars ska två statyer ha stulits från ett hus på Skolrådsvägen. Statyerna ha ett värde på 50 000 kronor styck och stod i en källare. Händelsen rubriceras som inbrott.

Lund

Blev rånad och misshandlad

Lund
Lund

En 15-åring blev rånad på sin mobil under söndagseftermiddagen på Fjelievägen. Han ska ha hållit sin mobil i handen när en annan person ryckte den ifrån honom. 15-åringen försökte hålla emot och blev då slagen i ansiktet. Polisen har namn på en misstänkt, en annan 15-åring.

NÄSTA ARTIKEL