Med känsla för grönt

Hon drömmer om att få jobba med vegetarisk och vegansk matlagning i framtiden och inspirera folk till att äta mer hållbart och hälsosamt. Men först har 35-åriga Tetyana Martyn från Svedala siktet inställt på att kamma hem vinsten i Sveriges mästerkock 2020.

Tetyanas favoriter
Råvara: Svamp.
Krydda: Lagerblad.
Redskap i köket: Kniv.
Kokbok: Plenty more av Yotam Ottolenghi, en bok om vegetarisk medelhavsmat.
Kock: Australienske kocken Simon Bryant som gör vegetarisk mat med asiatisk touch.
Maträtt: Dumplings i alla former.
Dryck: Champagne.
Matlagningsmusik: Lyssnar på en Spotifylista med musik från det land som maträtten kommer från. Gör vi pizza blir det en italiensk lista till exempel. Det skapar en bra känsla och stämning i köket.
• Sveriges mästerkock sänds i TV4 i kväll klockan 20.00 och finns även att se på TV4 Play.
• Tetyana Martyns matblogg hittar du på:
tatinomnom.com

Förra veckan hamnade hon i årets första elimineringstävling i Sveriges mästerkock. Hennes pocherade kycklingbröst med grön curry och haritcots verts tog henne dock vidare och i kväll ser vi henne återigen inta mästerkocksköket för nya utmaningar.
– Det var väldigt tufft att hamna i en elimineringstävling redan första veckan, inte minst för självförtroendet. Men det gick bra även om det var stressigt. Som tur var gillade juryn min rätt, säger Tetyana Martyn glatt.

Redan under uttagningen till programmet tog hon juryn med storm när ravioli med tigerräkor och bisque stod på menyn, en rätt som imponerade stort på Mischa Billing.
– Jag äter ju mest veganskt och vegetariskt egentligen men kände att jag kanske skulle ha mindre chans att gå vidare om jag körde på det temat. Sveriges mästerkock handlar mycket om klassisk matlagning och jag visste att jag inte ville laga kött, så eftersom jag älskar skaldjur, fisk och det italienska köket så kombinerade jag detta istället, förklarar hon.

Uppväxt i Ukraina med en mamma som hon beskriver som alldeles för snäll, var matlagningen inget som fångade Tetyana i ung ålder. Det är snarare de senaste åren som intresset har blivit stort på allvar.
– Mamma tyckte alltid att jag skulle gå ut och leka när jag var barn och menade att jag hade hela livet framför mig med att laga mat, haha. Så när jag flyttade hemifrån och började på universitetet kunde jag laga i princip två rätter bara. Soppa som vi äter mycket av i Ukraina och en slags potatisgratäng med kött i, berättar Tetyana.
När hon träffade sin man Andrew Martyn ändrades dock allt.
– Det var hans intresse för matlagning som också gjorde mig intresserad. Vi har lagat mat ihop i tolv år nu, men de senaste fem-sju åren är det jag som har tagit över köket hemma. Jag är köksmästare och han souschef, skrattar Tetyana.
– Vi lagar mycket grönt för att ta ansvar för planeten. Det är viktigt att vara medveten om hur våra matvanor påverkar miljön.

Vad lagar ni mest?
– Falafel! Alla älskar falafel här hemma. Jag gör den från grunden. Annars äter vi mycket asiatiskt. Det var faktiskt inget jag tyckte om från början men nu gillar jag det, framförallt tofu.

Får Tetyana Martyn beskriva en typisk Tetyana-rätt faller valet dock på något med chili och kimchi.
– Jag fermenterar min egen kimchi så att det alltid finns hemma. Jag älskar att göra olika asiatiska soppor med kimchi, sjögräs och svamp.

Varför sökte du till Sveriges mästerkock?
– Jag tittade på Australiens mästerkock på nätet förra året och blev kär i det programmet. Sedan såg jag att det fanns i Sverige också så jag och min man kollade på det och han sa direkt: ”ansök!”.

Förberedde du dig på något särskilt sätt?
– Ja, faktiskt. Jag gick till fiskehoddorna i Malmö och bad en av fiskehandlarna om att få rensa och filea fisk. Jag gick dit jättetidigt på morgnarna och började rensa. Så jag blev så glad i Gävle när en av tävlingarna var att filea fisk, haha. Men jag övade på kött också eftersom jag inte lagar det speciellt ofta.

Vad är det allra bästa du vet i matväg?
– Svamp! Jag älskar att plocka svamp och man kan göra så mycket av det. Men jag gillar tomater också, det använder man i all världens kök. Och aubergine, jag åt väldigt mycket av det i Krim och Ukraina.

Värsta då?
– Jag smakade på surströmming förra sommaren. Jag kände att nu har jag bott i Sverige i elva år och då måste jag prova. Men aldrig igen.

Många vill få in mer grönt i sin matlagning, vilket är ditt bästa tips då?
– De flesta av oss har lärt sig att grönsaker är tillbehör och inte huvudråvara, så man kan börja med att läsa på lite, det gjorde jag. Jag läste mycket om hur man får i sig protein rätt. Tack och lov gillar jag kikärter och linser och jag började med att göra en indisk daal. Den är enkel att laga, alla kan göra en god daal. Falafel är också bra, eller aubergine och svamp som kan man göra mycket med. Som en vegetarisk burgare. Svamp är skogens kött för mig. Den fungerar i alla rätter. Vill man ha något mindre hälsosamt är det bara att fritera. Det finns så mycket gott och enkelt som man kan göra.

Ja, du delar ju en hel del gröna recept på din blogg Tati Nom Nom som kan inspirera …
– Ja, den är ganska ny. Jag har aldrig vågat blogga innan eftersom jag inte visste hur stort intresset skulle vara men med Sveriges mästerkock är det lättare. Jag vill så gärna dela med mig av min erfarenhet och inspirera till att äta mer hållbart och växtbaserat. Min stora dröm är att kunna jobba med detta i framtiden.

Tetyanas favoriter
Råvara: Svamp.
Krydda: Lagerblad.
Redskap i köket: Kniv.
Kokbok: Plenty more av Yotam Ottolenghi, en bok om vegetarisk medelhavsmat.
Kock: Australienske kocken Simon Bryant som gör vegetarisk mat med asiatisk touch.
Maträtt: Dumplings i alla former.
Dryck: Champagne.
Matlagningsmusik: Lyssnar på en Spotifylista med musik från det land som maträtten kommer från. Gör vi pizza blir det en italiensk lista till exempel. Det skapar en bra känsla och stämning i köket.
• Sveriges mästerkock sänds i TV4 i kväll klockan 20.00 och finns även att se på TV4 Play.
• Tetyana Martyns matblogg hittar du på:
tatinomnom.com