Kultur och nöje

"Har fått många chanser att ta mig i kragen"

Tommy Nilsson berättar om sina 60 första år i sin nya självbiografi 'Om'. Arkivbild.
Tommy Nilsson berättar om sina 60 första år i sin nya självbiografi "Om". Arkivbild.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Tommy Nilsson fyller 60 år – och firar med en självbiografi om alkoholen, de trasiga romanserna och den krokiga vägen mot att bli en folkkär artist.
– Jag har fått många chanser att ta mig i kragen, säger han.

Egentligen innefattade jubiléet också kyrkoturnén "Allt som jag känner" med ett 30-tal spelningar, men liksom många andra artister fick Tommy Nilsson ställa in på grund av coronavirusets spridning i Sverige. Rent teoretiskt hade turnén gått att genomföra, då 500 åhörare tilläts i publiken. Men Tommy Nilsson tyckte inte att det kändes rätt i magen.

– Jag skulle ha träffat 10 000 personer under den här turnén. Publiken träffar bara 300, men vi träffar alla, vi skulle eventuellt vara de som spred viruset. Det vill man inte vara med om, säger Tommy Nilsson och fortsätter:

– Jag är ingen hypokondriker eller så där. Jag försöker att leva efter devisen att jag inte är rädd för någonting, men man behöver inte vara dum i huvudet för det.

Rädd för att bli lämnad

Tommy Nilsson har hunnit med mycket under sina 60 jordsnurr: Karriärmässigt har han spelat glamrock med Easy Action, slagit igenom som kommersiell popstjärna i Frankrike och vunnit schlagerfansens hjärtan i och med Melodifestivalvinsten 1989.

På det privata planet har han vuxit upp med en ensamstående mamma under tuffa ekonomiska förhållanden, och senare upptäckt att han har två biologiska bröder han inte kände till tidigare. Själv har han hunnit skaffa fem barn med fyra olika kvinnor – kärleksrelationer är ett ständigt återkommande ämne i biografin.

– Det är en stor del av mitt liv, att hitta någon som varje dag bekräftar en i kärlek. Jag kan tänka att det är viktigt för alla, men för mig kan det nästan bli sjukligt. Har man lite "issues", att man är rädd för att bli lämnad sedan barndomen, kan det bli knasigt. Jag har raserat förhållanden innan någon annan gör det, det är bättre att sticka innan den andra göra det, säger Tommy Nilsson.

Som allra stökigast var det under Tommy Nilssons franska karriär på 80-talet, när alkoholen flödade, pengarna snabbt försvann och han var otrogen gång på gång. En Tommy han inte känner igen sig i nu.

– Att vara en bra människa är någonting som man får jobba på varje dag, men för det mesta tycker jag att jag har kommit till ro med mig själv. Jag får så otroligt mycket bekräftelse genom mitt arbete, jag behöver inte mer, säger Tommy Nilsson och skrattar.

Slutade med alkohol

En avgörande faktor för att komma på rätt bana var att han slutade dricka alkohol.

– Det är tio år sedan nu. Det händer konstiga grejer under alkoholens inflytande, man tänker inte klart, alla känslor blir dubbelt så stora. När jag var 50 började jag inse att om jag ska ha en karriär, ett liv och någon som vill vara med mig måste jag kamma mig, skärpa mig helt enkelt, säger han.

– Jag vill att det ska vara en bok som är hoppfull men som också beskriver en del mörka saker, som ett liv innehåller. De flestas liv innehåller det, men mitt har kanske varit lite mer extremt, säger Tommy Nilsson.

Till sommaren väntar en Diggiloo-turné om coronaviruset inte sätter stopp för det med. Samtidigt planerar Easy Action att börja spela igen efter återföreningen på Sweden Rock 2019. Till hösten kommer Tommy Nilsson fortsätta på den nu avbrutna kyrkoturnén.

– Jag tror verkligen att det bästa ligger framför mig, det har med inställning att göra. Jag kommer säkert att skriva mina finaste texter eller göra min bästa konsert, säger han.

Sofia Sundström/TT

På senare år har Tommy Nilsson medverkat i tv-program som 'Stjärnornas stjärna' och 'Så mycket bättre'. Arkivbild.
På senare år har Tommy Nilsson medverkat i tv-program som "Stjärnornas stjärna" och "Så mycket bättre". Arkivbild. Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Tommy Nilsson, längst till väster, tillsammans med Freddie von Gerber, Kee Marcello, Chris Lynn och Alex Tyrone i rockgruppen Easy Action 1985. Arkivbild.
Tommy Nilsson, längst till väster, tillsammans med Freddie von Gerber, Kee Marcello, Chris Lynn och Alex Tyrone i rockgruppen Easy Action 1985. Arkivbild. Fotograf: Jan Collsiöö/TT
En ung Tommy Nilsson vinner Melodifestivalen 1989 med låten 'En dag'. Arkivbild.
En ung Tommy Nilsson vinner Melodifestivalen 1989 med låten "En dag". Arkivbild. Fotograf: Jan Collsiöö / TT /

FAKTA

Fakta: Tommy Nilsson

Tommy Nilsson föddes 1960 i Stockholm.

Han slog igenom brett i Sverige som soloartist 1987 med "Allt som jag känner" och vann Melodifestivalen 1989 med "En dag".

Tommy Nilsson har även spelat i banden Horizont och Easy Action. Under 80-talet har han också haft en karriär som popartist i Frankrike.

1994 kom hitlåten "Öppna din dörr". 2007 medverkade han återigen i Melodifestivalen. Låten "Jag tror på människan" gick direkt till final, men slutade på sista plats med noll poäng.

Han var tidigare gift med Malin Berghagen. Nu lever han ihop med musikalartisten Linda Olsson.

Malmö

Malmökyrkorna går över till digitalt

På grund av virusepidemin ställs gudstjänster in i traditionell form och sänds i stället på internet. Foto: Johan Nilsson/TT
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö ​Svenska kyrkan Malmö har beslutat att fira samtliga av påskens gudstjänster digitalt.

Med anledning av uppmaningen från Socialministern och Folkhälsomyndigheten kommer Svenska kyrkan i Malmö från och med måndagen den 6 april inte ha offentliga gudstjänster.

Alla är dock varmt välkomna att delta digitalt via nätet. Även den som inte har möjlighet att delta via nätet ska känna sig trygg med att påsken och gudstjänster firas i kyrkorna, om än på annat sätt, och att det hålls regelbunden bön i Malmös kyrkor, skriver kyrkan i ett pressmeddelande.

– Beslutet var inte enkelt att ta, säger kyrkoherde Per Svensson. Inte minst nu när påsken, som är kyrkans största högtid, står inför dörren. Det går emot allt som det vanligtvis innebär att vara kristen och kyrka: att bygga relationer och att samlas. Centralt i den kristna tron är att samlas fysiskt och firar gudstjänst tillsammans. Men just nu får vi samlas på ett annat sätt. Vi som kyrka måste ta vårt ansvar i denna kris och visa omsorg och kärlek till våra medmänniskor och kan därför inte, så länge pandemin fortgår, kalla samman människor till offentliga gudstjänster i kyrkorummen.

Kyrkklockorna kommer att ringa på de vanliga gudstjänsttiderna så att vi blir påminda om att det är många som ber, både i kyrkorummet och i hemmen. Flera gudstjänster kommer att webbsändas.

Många kyrkor kommer fortfarande att ha öppet dagtid för ljuständning och bön. Ofta finns också någon präst eller diakon på plats att prata med. Vad som gäller lokalt framgår av webben. Församlingsbor uppmuntras att ta kontakt med sin lokala kyrka för mer information.

Begravning, dop och bröllopsgudstjänster fortsätter hållas men inom den 50-personers gräns som regeringen har beslutat, lokalt kan det vara färre på grund av kyrkans storlek.

Eslöv

Misshandlad med laser

Eslöv
ESLÖV.
PREMIUM

En väktare blev på fredagskvällen utsatt för en laserattack när han befann sig på Ystadsvägen. En yngre man ska ha riktat en laserpekare mot väktaren och belyst honom med grön laser. Det ska ha lett till att väktaren blev irriterad i ögonen.

Men trots det lyckades väktaren följa efter mannen och larma polis. Mannen visade sig vara en 18-åring som är hemmahörande i Vellinge kommun. Han är nu misstänkt för misshandel.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Fartfesten i Höljes hotad i virustider

Risken är stor att det inte blir någon folkfest för rallycrossentusiaster i Höljes i början på juli. Nu tittar arrangörerna på alternativa lösningar. Arkivbild.
Risken är stor att det inte blir någon folkfest för rallycrossentusiaster i Höljes i början på juli. Nu tittar arrangörerna på alternativa lösningar. Arkivbild.
Fotograf: Pavel Koubek/TT
Sport
Sport Risken är stor att det inte blir någon folkfest för rallycrossentusiaster i Höljes i början på juli. De första tävlingarna i VM är redan uppskjutna. Och nu tittar de svenska arrangörerna på alternativa lösningar.

– I våra tankar är det ingen fråga om att ställa in tävlingen – i värsta fall får vi flytta den i stället, säger tävlingsledaren Morgan Östlund till Värmlands Folkblad.

Det brukar komma omkring 50 000 åskådare till rallycrossen i värmländska Höljes. Men med förbud mot samlingar på över 50 personer är tanken på en VM-deltävling i nuläget orimlig. Och ingen vet hur länge restriktionerna kommer att gälla.

Arrangörerna tittar nu på andra möjligheter.

– Vi vet ju att det publikmässigt och vädermässigt förmodligen blir sämre och sämre efter varje vecka som går efter det ursprungliga datumet. Det vi kollar på nu är en flytt till senare i juli eller i augusti – värsta fall till och med september, det hade varit tråkigt, säger Östlund.

Senast två månader före den planerade tävlingen den 4 och 5 juli behöver beslut fattas.

– I början på maj skulle jag säga att vi behöver veta. Annars är det inte rimligt att hinna planera och genomföra allt, säger Morgan Östlund.

Att köra tävlingen utan publik anses däremot inte vara något alternativ.

Mer

Mer

Malmö

Tre gripna för grovt narkotikabrott

Malmö
Malmö När den 22-årige mannen greps efter att ha visat tecken på påverkan gjorde polisen en efterföljande husrannsakan i hans bostad. Där hittades en större mängd narkotika, så stor att mannen nu misstänks för grovt narkotikabrott.

Mannen kontrollerades eftersom han är intresannt inom operation Rimfrost. Gripandet skedde i lördags kväll, och husrannsakan gjordes i hans bostad på Rosengård.

Ytterligare två män greps, också de misstänkta för grovt narkotikabrott, efter att polisen stoppat en av dem när han visade tiecken på att vara påverkad.

Inom Rimfrost

Vid den efterföljande husrannsakan hittades också i den bostaden tillräcklingt mycket knark för att den 42-årige mannen skulle gripas för grovt narkotikabrott. En 48-årig man som också befann sig i bostaden greps även han misstänkt för samma brott.

Eslöv

Misstänks för knarkinnehav

Eslöv
ESLÖV.

En 40-årig man är misstänkt för ringa narkotikabrott efter ett polisingripande vid lunchtid i fredags. Mannen stoppades av polis på Storgatan och hade då på sig en mindre mängd misstänkt cannabis och en tablett som misstänks vara narkotika.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Japan väntas vidta omfattande virusåtgärder

Covid-19 sprider sig i Japan, men långsammare än i Europa och i USA.
Covid-19 sprider sig i Japan, men långsammare än i Europa och i USA.
Fotograf: Eugene Hoshiko/AP/TT
Utrikes
Utrikes Antalet smittade av coronaviruset fortsätter att stiga i Japan, men i långsammare takt än i Europa och i USA. Regeringen uppges planera omfattande åtgärder för att bromsa smittan och de negativa ekonomiska följderna.

Pressen på den japanska regeringen att vidta nya åtgärder växer i takt med att fler blir sjuka i landet. Japan väntas under tisdagen utropa nödläge – men de nya åtgärderna ska främst omfatta de delar av landet där smittan sprider sig snabbast.

Det kommer troligtvis att handla om mildare åtgärder än de stora nedstängningar som andra länder har vidtagit. Guvernörer i drabbade områden kan exempelvis be – men inte beordra – invånare att stanna hemma. Regeringen kommer också att vidta omfattande ekonomiska åtgärder för att minska de negativa effekterna, enligt ett utkast som Reuters har tagit del av.

Premiärminister Shinzo Abe ska under måndagen träffa en expertgrupp som ger regeringen råd kring pandemin.

Japan har ungefär 3 650 bekräftade fall av coronasmittade runt om i landet. Det första fallet upptäcktes i mitten av januari och Abe förvånade många genom att stänga skolorna i februari – långt tidigare än många andra länder.

Tokyos guvernör Yuriko Koike har tidigare uppmanat stadens invånare att inte göra utflykter om det inte är nödvändigt och att jobba hemifrån.

Utrikes

Johnson fortfarande på sjukhus med corona

Boris Johnson är sjuk i covid-19. Här är han vid sin bostad den 2 april.
Boris Johnson är sjuk i covid-19. Här är han vid sin bostad den 2 april.
Fotograf: Pippa Fowles/AP/TT
Utrikes
Utrikes Storbritanniens premiärminister Boris Johnson befinner sig fortfarande på sjukhus, där han fått prover analyserade.
Enligt bostadsminister Robert Jenrick mår Johnson bra och fortsätter att leda regeringen.

– Han har jobbat extremt hårt, lett regeringen och hållit sig ständigt uppdaterad. Så kommer det att fortsätta, säger bostadsminister Robert Jenrick till BBC.

Han tillägger också att premiärministern mår bra och att han tror att Johnson kan vara tillbaka på 10 Downing Street relativt snart.

– Han kommer att stanna på sjukhus så länge han behöver, men jag har hört att han mår bra och jag ser fram emot att ha honom tillbaka på nummer 10 så snart som möjligt.

Inget akut

Boris Johnson lades in för provtagning under söndagen. Orsaken är att han fortfarande har symtom på covid-19, enligt brittiska medier hög feber, tio dagar efter att han testade positivt. Enligt en talesperson för Downing Street är sjukhusvistelsen en rent förebyggande åtgärd och inget som görs akut.

55-årige Johnson, som har fått fler prover tagna under måndagen, fortsätter att leda regeringen från sjukhuset, meddelar Robert Jenrick. Enligt medicinska experter har proverna troligtvis handlat om att analysera premiärministerns syresättning och hjärtfunktion.

– Uppenbarligen är han i dag på sjukhus för test men han kommer att hållas informerad om vad som händer och styra regeringen.

Utrikesminstern kliver in

Om Johnsons tillstånd förvärras kliver utrikesminister Dominic Raab in i hans ställe. Raab ansvarar under måndagsmorgonen för ett regeringsmöte där insatserna mot coronaviruset i landet samordnas.

USA:s president Donald Trump säger att hela USA ber för Boris Johnson ska tillfriskna.

– Han är min vän, han är en stor hedersman och en stor ledare, säger Trump vid en pressträff och fortsätter:

– Jag är hoppfull och förvissad om att han kommer att bli bra. Han är en stark man, en stark person.

NÄSTA ARTIKEL