Kultur

Hon tar över Kristin i Fröken Julie

Arina Katchinskaia tar över rollen som Kristin i Fröken Julie när det är dags för nypremiär på lördag 1 februari.Foto: Gunilla Wedding
Ingen Sektion satt
Kultur och Nöje På lördag är det nypremiär för Strindbergs Fröken Julie på Hipp i Malmö. Helt ny på scenen är Arina Katchinskaia som gick ut teaterhögskolan i Malmö våren 2019 och nu tar över rollen som kokerskan Kristin,

När jag träffar Arina Katchinskaia är det en dryg vecka kvar till premiär av Fröken Julie och dags att lämna stadsteaterns replokaler på Stadt Hamburgsgatan för att börja repetera på Hipps scen. Hon har precis fått tillgång sin loge och genom fönstret skymtar det gamla teaterhusets kupol. Arina Katchinskaia konstaterar att det känns både spännande och lite pirrigt.

– Hipp är den största scen jag stått på men samtidigt känner jag mig trygg med Karin och Fredrik, säger hon och syftar på Karin Lithman som spelar fröken Julie och Fredrik Gunnarson som spelar betjänten Jean.

Arina Katchinskaia är uppvuxen i Västerås men har hela sin teaterutbildning i Skåne, först på Fridhems folkhögskolas teaterlinje och sedan på Malmö teaterhögskola .

– Så fort jag kom till Fridhem var det något som bara slog an i mig, berättar hon. Det var mitt första möte med teatervärlden på riktigt. Jag fick hålla på med teater hela dagarna och vara med folk med jättemycket teaterbakgrund.

Efter Fridhem flyttade Arina Katchinskaia till Malmö och startade en frigrupp, Hålet Scenkonst, tillsammans med några av sina klasskamrater.

– Vi gjorde en föreställning 2015-2016 och sedan kom jag in på teaterhögskolan och blev kvar här i Malmö. Så man kan säga att jag tillbringat hela mitt vuxna liv här.

Efter examen i våras blev det dock dags att lämna Malmö för Örebro länsteater och en roll i Martina Montelius nyskrivna ungdomspjäs Förhör.

Hur hamnade du sedan på Malmö stadsteater?

– Eftersom Malmö stadsteater har vuxit så stark i mig genom alla föreställningar jag sett här under åren när jag gick mina utbildningar så kändes det naturligt när jag var på väg ut i branschen att höra av mig hit och berätta vad teatern har betytt. Då hade jag turen att få kontakt med Kitte (Wagner, Malmö stadsteaters chef, reds. anm.). Hon såg vår examensföreställning och vi träffades några gånger efter det och jobbade lite. Och så erbjöd hon mig jobb.

Hur kändes det?

– Det var så surrealistisk att jag inte vågade tro på det i början. Och det är absolut ett av de stoltaste ögonblicken i mitt liv.

Rollen som Arina Katchinskaia erbjöds då var inte Kristin i Fröken Julie utan Olga i den tyska dramatikern Roland Schimmelpfennigs nyskrivna pjäs Halva månen som får premiär på Intiman senare i vår.

– Men sedan hörde de av sig med förslag om att jag skulle göra Kristin också och det klaffade perfekt med att jag slutade i Örebro, berättar Arina Katchinskaia.

Strindbergs Fröken Julie, i regi av Moqi Simon Trolin, hade premiär på Hipp i december 2017. När den nu är tillbaka för nypremiär på lördag, 1 februari, är allt sig likt förutom att Kristin alltså spelas av Arina Katchinskaia i stället för Angelica Radvolt.

– Kristin är en jätteintressant roll, det går att göra henne på så många olika sätt beroende på vad man gör för läsning av pjäsen, säger Arina Katchinskaia. I vår version har vi tagit fasta på Kristins religiösa tro och att hon har en moralisk kompass som står över allt annat. Hon blir väldigt stark och bestämd och hon är väldigt rolig att undersöka och säger så kloka saker.

Hur har det varit att komma in i en pjäs som redan satts upp en gång?

– Det har fungerat jättebra. Det var som att kliva in i ett färdigt bygge. Visserligen är det första gången jag gör ett sådant inhopp men jag kan tänka mig att om det är ett rangligare bygge så är det svårare. Jag upplever att Karin och Fredrik har allt så tydligt i sin kroppar och då var det ganska lätt att haka på. Moqi har också varit väldigt lätt att jobba med och eftersom jag tycker att Kristin så som hon var gjord sist fungerade väldigt väl har jag tagit fasta på mycket från förra uppsättningen och inte känt behov av att gå in och ändra.

Samtidigt som Fröken Julie spelas på Hipp börjar så småningom arbetet med Halva månen och Olga. Pjäsen är specialskriven för Malmö stadsteater av Rolansd Schimmelpfenning och han regisserar också.

– Halva månen är väldigt annorlunda både till formen och sättet som den är skriven på jämfört med Fröken Julie och det ska bli kul att hoppa in och ur det här två världarna, säger Arina Katchinskaia. Jag tror att jag kommer att hitta saker i bägge som jag kan använda i bägge processerna.

Hur skulle du beskriva Olga?

– Hon är en ung tjej i en förort och handlingen kretsar kring henne och två män som hon är kär i. Det handlar mycket om vad kärlek och relationer är och jag kan känna mig igen i att vara ung och sökande, att försöka förstå sina känslor och forma sig själv. Sedan är jag själv uppvuxen i en förort och Roland Schimmelpfenning skildrar det så poetiskt med alla liv som pågår samtidigt. Det är som om han varit där jag växte upp och plockat upp alla människor där. Det är så fint,

Att vara tillbaka i Malmö tycker Arina Katchinskaia också känns skönt och hon hoppas få vara kvar ett tag även om det viktigaste för henne i framtiden är att få fortsätta utmana och göra komplicerade projekt.

– Så länge rollen utmanar spelar formen och platsen mindre roll.

Har du någon drömroll?

– Åh, det finns så många men en favoritpjäs är Linje Lusta och Blancherollen är så jäkla svår så den hade jag gärna velat göra. Och så lockar många av Shakespeares mansroller. De är mer smutsiga och direkta än kvinnorollerna. Richard III hade jag verkligen velat göra.

Och hur känns det inför premiären på lördag?

– Jag är så redo som man kan bli så här en vecka innan, svarar Arina Katchinskaia med ett leende.

FAKTA

Fakta:

Fröken Julie

Nypremiär på Hipp: 1/2 2020

Regi: Moqi Simon Trolin Medverkande: Karin Lithman, Fredrik Gunnarson, Arina Katchinska,

Scenografi, kostym: Ida Marie Ellekilde

Ljusddesign: Sven-Erik Andersson

Mask: Åsa Trulsson, Robin Davidsson

Ekonomi

H&M:s försäljning rasade 46 procent i mars

H&M:s vd Helena Helmersson, som tillträdde i januari. Arkivbild.
H&M:s vd Helena Helmersson, som tillträdde i januari. Arkivbild.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Ekonomi
Ekonomi Det blev vinst under förra kvartalet, men under innevarande kvartal kommer det att bli förlust för H&M, skriver bolaget i delårsrapporten.
Försäljningen i mars rasade 46 procent.

I slutet av mars var 3 778 av 5 065 butiker stängda på 54 marknader. Försäljningen minskade med 46 procent i mars jämfört med mars i fjol.

"Situationen vi nu befinner oss i kan inte jämföras med något annat vi har upplevt tidigare", skriver vd Helena Helmersson i rapporten.

Minskar kostnader

En ljusglimt är Kina, där butikerna börjar öppna igen när situationen långsamt återgår till det mer normala. Men det är efter ett februari där försäljning i Kina minskade med 84 procent när stora delar av landet var nedstängt.

Bolaget har därför vidtagit flera kraftfulla åtgärder för att möta krisen. Bland annat permitteras tiotusentals anställda världen över. Bolaget räknar med att kunna minska rörelsekostnaderna med 20–25 procent under andra kvartalet.

"För varje dag som vi behöver hålla butiker stängda blir läget alltmer utmanande. Vi har därför infört en rad kraftfulla åtgärder, bland annat rörande inköp, investeringar, hyror och bemanning. Alla delar av verksamheten omfattas och samtliga kostnader gås igenom", skriver Helmersson. H&M räknar dock inte med att minskade kostnader kan kompensera för tappet i försäljning.

Vinsten ökar

Helmersson tror att den nu akuta situationen kommer att förändra kundernas beteenden:

"Allt detta kommer även att skynda på den redan pågående förändringen av vår bransch. Vi bedömer att de kraftigt ändrade konsumentbeteenden vi nu ser kommer att ytterligare öka samhällets digitalisering och även fokus på hållbarhetsfrågor", skriver hon.

H&M:s försäljning på nätet ökade med 48 procent under det första kvartalet, jämfört med motsvarade kvartal 2019. Klädjättens vinst ökade också rejält. Före skatt gjordes en vinst på 2 504 miljoner kronor för perioden december–februari, det första kvartalet i företagets brutna räkenskapsår. Motsvarande period förra året gjorde bolaget en vinst på 1 043 miljoner kronor.

Nettoomsättningen ökade också, till 54 948 miljoner kronor, från 51 015 miljoner året innan.

Inrikes

HD fäller fentanylsäljande 25-åring

25-åringen (till vänster) på väg till förhandlingen i Högsta domstolen, med sin försvarsadvokat Kristofer Stahre. Arkivbild.
25-åringen (till vänster) på väg till förhandlingen i Högsta domstolen, med sin försvarsadvokat Kristofer Stahre. Arkivbild.
Fotograf: Jessica Gow/TT
Inrikes

En 25-årig man som stått åtalad för vållande till annans död sedan han via nätet sålt fenyanylvarianter som åtta människor dog av fälls av Högsta domstolen. Påföljden blir fängelse i fyra år.

Tidigare har både 25-åringen och hans 36-årige bror fällts av både tingsrätt och hovrätt för samma brott. Det var dock bara den yngre brodern som överklagade sin dom till HD.

Bröderna drev tillsammans en nätbutik där olika fentanylanaloger, alltså varianter av det smärtstillande läkemedlet fentanyl, såldes. Substansen, som kan ha en 50 gånger större verkan än heroin, förpackades i nässprejflaskor. Det innebar att mängden substans kunde skilja sig åt för varje dusch, vilket påverkade doseringen.

Då analogerna som bröderna sålde inte var narkotikaklassade vid tidpunkten så kunde polisen inte komma åt dem via narkotikalagstiftningen. I stället prövade man att driva en utredning om just vållande till annans död, eftersom flera av männens kunder dött av förgiftning.

Bröderna sålde fentanylanalogerna förpackade i nässprejsflaskor. Här liknande flaska på nationellt forensiskt centrum (NFC) på polisen. Arkivbild.
Bröderna sålde fentanylanalogerna förpackade i nässprejsflaskor. Här liknande flaska på nationellt forensiskt centrum (NFC) på polisen. Arkivbild. Fotograf: Jeppe Gustafsson/TT

Skurup

Lastbil välte vid museum

Skurup
Skurup På fredagsmorgonen ska en lastbil ha vält på väg 784 vid ett museum.

Larmet om olyckan inkom klockan 08.37. Polis, ambulans och räddningstjänst skickas då till platsen. Skadeläget är initialt oklart.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Säkert onlinespel - hur casinon håller dig trygg på nätet

Casinofeber De flesta har råkat ut för osäkra webbsidor online, men när det gäller spel på casino online har säkerheten kommit långt under de senaste två decennierna. Inte bara har kvaliteten och utbudet förbättrats, utan även många andra aspekter. Ända sedan det första online-casinot lanserades 1995 har en av de största frågorna varit en effektiv säkerhet online.

Vi vet alla att onlinevärlden inte är säker. Det finns alltför många historier om hur webbplatser har hackats och privata uppgifter spridits. Brottsliga hackare kan samla på sig alla slags detaljer som rör privata bankkonton, lösenord och inloggningsuppgifter. Oskyddade webbplatser är ofta benägna att ha och sprida virus, malware, trojaner, spionprogram och många andra skadliga dolda filer. Sådana filer är designade att förstöra din dator (eller mobila enhet), hacka hela din samling säkra lösenord, få tillgång till dina personliga uppgifter så att de kan ta över allt du gör online.

Vågar man registrera sig på ett casino?

Det skulle också vara ganska lätt att anta att hela casinospelsindustrin online är utsatt för samma risker vad gäller säkerheten, och ha liknande skräckhistorier om medlemmar som förlorat sitt konto och all bankinformation kommit i händerna på fel personer. Och vore det så, så skulle ingen våga anmäla sig eller skapa ett konto på ett casino online. Men casinobranschen är ju en av de snabbast växande det senaste decenniet, och miljontals människor världen över loggar in och spelar online varje dag.

Man kanske blir förvånad över att höra det,  men casinoindustrin online är faktiskt en av de säkraste branscherna på hela internet. Faktum är att många av branschens största onlinecasinon kan erbjuda mer sofistikerade säkerhetsåtgärder på webben än vad många ledande företag inom bank- och finansväsendet kan. Att hitta dessa casinon med hög säkerhet är ganska lätt, så länge du använder betrodda guider som www.casinofeber.se. Där kan du läsa recensioner av onlinecasinon för den svenska marknaden, och få tips på bonusar. De samlar även aktuella nyheter inom casinovärlden och guidar dig till hur du spelar på casino online. Så exakt hur uppnår casinon denna till synes otroliga prestation vad gäller säkerheten?

SSL - Gör "huset" säkert

Alla de största casinon online bryr sig om säkerhet, och de har en sak gemensamt när det gäller att ge sina spelare den mest effektiva onlinesäkerhet som finns - SSL-digitala krypteringsprotokoll. Då krävs det ett SSL-certifikat, som kan liknas vid ett slags bank-ID fast för webbplatser.

SSL betyder Secure Socket Layer, och är en slags kryptering. Det betyder att all data som skickas mellan din webbläsare och webbservern (i detta fall online casinot), är helt privat och säker.  SSL är den nuvarande branschstandarden för onlinecasinon, och du kan se det i webbläsarens adressfält. Om man ser certifikatet, att adressen i webbläsaren börjar med https, att det är ett grönt hänglås och att det står att webbplatsen är säker, då vet man att det onlinecasino man vill spela på och sätta in pengar på verkligen är helt tryggt.

Digital säkerhet på språng

Mobil casinospel har tagit spelvärlden online med storm de senaste åren, och många branschledande utvecklare tror att det kommer att bli det viktigaste sättet för användarna att komma åt sina favoritspel på casinon online framöver. Med införandet av HTML5, som tagit över det tidigare Flash-baserade direktspelet, försvann också de vanligaste säkerhetshoten.

Dagens mobila casinoplattformar använder sig också av mobil webbläsarteknik för HTML5, för att utöka säkerheten. Med hjälp av HTML5 kan spelarna nu logga in på sitt redan säkra casinokonto online direkt från sina mobila webbläsare, med samma SSL-certifikatprotokoll för att garantera säkert spel från hela världen, oavsett om man sitter på bussen hem från jobbet eller är hemma i soffan i vardagsrummet.

Ekonomi

Svensk tjänstesektor i fritt fall

I tjänstesektorn ingår bland annat restauranger och barer. Arkivbild.
I tjänstesektorn ingår bland annat restauranger och barer. Arkivbild.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi

Den viktiga konjunkturmätaren inköpschefsindex visar att den privata tjänstesektorn i Sverige faller snabbt. Indexet rasade från 56,4 i februari till 46,7 i mars. Det är den snabbaste nedgången i indexets 15-åriga historia, och den lägsta siffran sedan 2012.

Det finns dock en viss eftersläpning på grund av allt längre leveranstider.

"Det är sannolikt mer av ett utbudsproblem än en ökad efterfrågan. Den underliggande utvecklingen kan därför vara lägre" säger Jörgen Kennemar, analysansvarig på Swedbank, i ett pressmeddelande.

Inrikes

Långdragen tvist om Trelleborgs hamn över

Lastbilar rullar av en färja i hamnen i Trelleborg.
Lastbilar rullar av en färja i hamnen i Trelleborg.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Söderslätt

Ska infarten till hamnen gå väster- eller österifrån? Diskussionen om en ny östlig hamninfart i Trelleborg har pågått i över tio år, men nu är Trelleborgs kommun och Trafikverket överens. Planerna på en östlig infartpausas, rapporterar Trelleborgs Allehanda.

Kommunen har velat flytta hamninfarten för att frigöra ytan och få bort den tunga trafiken som man anser utgör en barriär mellan centrala Trelleborg och den ny havsnära stadsdel som planeras i området.

Det nya beslutet innebär dock att den västliga infarten till hamnen behålls tills vidare – samt att det byggs en ringväg för personbilar och kollektivtrafik som i framtiden ska kunna anpassas för att passa även lastbilstrafik

Men tanken på att flytta hamninfarten till öst är inte helt överspelad – Trafikverket och kommunen kommer i framtiden kunna utreda om en sådan ska kunna bli av.

Inrikes

Miljontals skyddsmasker stoppas i Frankrike

Miljoner ansiktsmasker tillhörande det svenska företaget Mölnlycke har fastnat i Frankrike. Arkivbild.
Miljoner ansiktsmasker tillhörande det svenska företaget Mölnlycke har fastnat i Frankrike. Arkivbild.
Fotograf: Thibault Camus/AP/TT
Inrikes

Fyra miljoner skyddsmasker som det svenska företaget Mölnlycke importerat från Kina har stoppats i Frankrike.

– Det är extremt störande. Ingenting av det vi skickar in i Frankrike kan vi skicka ut ur landet, säger Mölnlyckes vd Richard Twomey till Sveriges Radio Ekot.

En del av maskerna, som stoppades den 5 mars, skulle vidare till Italien och Spanien där coronaviruset har fått stor spridning. Men Frankrike införde bara ett par dagar tidigare en regel om att landet har rätt att beslagta produkter inom landets gränser som kan användas i kampen mot coronaviruset.

"Det är dock inte bara i Frankrike som olika typer av restriktioner införs, detta sker tyvärr i väldigt många av de länder som vi är aktiva i. Detta gör det allt svårare att återgå till en välfungerande produktion och distribution av viktig medicinsk utrustning i Europa", skriver Mölnlyckes kommunikationschef Jenny Johansson i ett mejl till Svenska Dagbladet.

Hon uppger att företaget kommunicerar med beslutsfattare i många länder om situationen.

Kultur och nöje

Iiris Viljanen släpper duett med Stina Ekblad

Stina Ekblad och Iiris Viljanen sjunger duetten 'Sordin' tillsammans. Pressbild.
Stina Ekblad och Iiris Viljanen sjunger duetten "Sordin" tillsammans. Pressbild.
Fotograf: Per Kristiansen
Kultur och nöje

Finlandssvenska sångerskan Iiris Viljanen är på gång med ett nytt album, en uppföljare till kritikerrosade "Mercedes" från 2016. Den här gången har hon tagit in Dramatenskådespelaren Stina Ekblad som duettpartner till första singeln "Sordin".

Iiris Viljanen och Stina Ekblad är båda uppvuxna i Korsholm i Österbotten i Finland. Viljanen beskriver låten som ett möte mellan två kvinnor ur olika generationer, den ena en yngre sjuksköterska och den andra en äldre person med demens.

Hon solodebuterade med instrumentala "Kiss me, stupid & 7 more solo piano pieces" 2016 och släppte samma år uppföljaren "Mercedes". Iiris Viljanen har tidigare bland annat spelat i bandet Vasas Flora och Fauna.

Nya albumet "Den lilla havsfrun" släpps den 8 maj.

Inrikes

Omfattande elfel stoppar tågtrafik

Samtliga pendel- och regionaltåg mellan Stockholm och Uppsala är inställda. Arkivbild.
Samtliga pendel- och regionaltåg mellan Stockholm och Uppsala är inställda. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes

Pendel- och regionaltågen mellan Stockholm och Uppsala är inställda under fredagsmorgonen, rapporterar SVT Nyheter Uppsala. Orsaken är ett omfattande fel som började redan under gårdagskvällen.

– Det är ett elfel mellan Märsta och Knivsta, säger Beisi Sundin vid Trafikverkets pressjour till TT, och fortsätter:

– Elfelet jobbar man fortfarande på, vi har personal på plats. Orsaken vet vi inte riktigt än, säger hon.

Trafikverket hoppas på att felet ska kunna vara åtgärdat senare under fredagen.

– Vi har ingen riktig prognos för när det ska vara klart, men vi hoppas på i eftermiddag.

Enligt Trafikverket kunde man öppna ett spår tidigt på fredagsmorgonen. Förseningar kan dock förekomma och vissa tåg leds om.

– Fjärrtågen, de långväga tågen, passerar som vanligt förbi Märsta, säger Beisi Sundin.

NÄSTA ARTIKEL