Sport

Höllviken bjöd på målkavalkad

Sport
Sport INNEBANDY Höllviken svarade för rena urladdningen i Wallenstamhallen och slog topplaget Pixbo med 11–7 efter rena målfyrverkeriet.

Sydskåningarna ligger pyrt till i SSL-tabellen, men efter två raka segrar så har läget ljusnat.

På söndagen fick Höllviken direkt full utdelning mot tabelltvåan Pixbo från Mölnlycke. I den första perioden gick i princip allt in. Nio skott förvandlades till hela sju mål.

Redan efter drygt tio minuters spel ledde Höllviken med 5–1, och efter den första perioden stod det 7–3. Därefter slog Höllviken vakt om sin ledning och målen fortsatte att trilla in.

Poängkungen Johannes Wilhelmsson har svårt att övertyga landslagsledningen om sin förträfflighet, trots att han presterar starkt i ett lag på den undre tabellhalvan säsong efter säsong.

Den här gången svarade ”JW” för sex nya poäng via fyra mål och två assist. Hans parhäst Pontus Karlsson Martell var också rejält på hugget och noterades för fyra poäng.

Nu är det landslagsuppehåll, så nästa match för Höllviken är den 8 februari hemma mot Växjö.

Sport

Rekordförsäljningen räddningen i krisen

Bosse Andersson, sportchef i Djurgården. Arkivbild.
Bosse Andersson, sportchef i Djurgården. Arkivbild.
Fotograf: Vilhelm Stokstad/TT
Sport
Sport Många klubbar har korttidspermitterat spelare.

Utbrottet av coronaviruset slår hårt mot de allsvenska fotbollsklubbarna.

I stället för att ladda för den efterlängtade seriepremiären, som skulle ha varit till helgen, är många spelare och ledare korttidspermitterade från sina klubbar i ett försök att mildra de ekonomiska effekterna av krisen.

Malmö FF och AIK är två storklubbar som valt att permittera personal.

Djurgården, däremot, har inte vidtagit några direkta åtgärder mer än att ordinera kortare semestrar.

Rekordförsäljningen av Marcus Danielson, som gick till kinesiska Dalian för rapporterade 50 miljoner kronor, kom lägligt innan coronakrisen slog till på allvar. Enligt sajten Fotbolldirekt har Djurgården ett eget kapital på över 100 miljoner kronor.

"Oerhört viktig"

– Den (försäljningen av Danielson) var oerhört viktig för att ge oss trygghet. Det skapar lugn inför framtiden, men framför allt skapar det lugn för våra spelare och ledare just nu. Kanske har vi längre uthållighet än vad många andra klubbar har, säger sportchefen Bosse Andersson.

Just tryggheten och välmåendet hos spelare och ledare är något som både Andersson och vd:n Henrik Berggren värderar högt.

– Det är oerhört viktigt att de känner trygghet och mår bra. Sedan har vi självklart en dialog och beredskap för det (permittering), men vi har inte för avsikt göra det i det korta perspektivet, säger Andersson.

– Men händer det andra saker i ett längre perspektiv måste vi vidta åtgärder.

"Måste ha perspektiv"

Henrik Berggren:

– Internkommunikation är viktigare än på länge. Det är otroligt sorgligt allt som händer nu, men man måste ha perspektiv på tillvaron. Mitt jobb är att driva en fotbollsklubb, det finns de som förmodligen har det mycket värre än vi. Alla får fatta sina egna beslut och vårt beslut hittills är att inte korttidspermittera, men det kan ändras med kort varsel.

Vad andra klubbar gör lägger varken Andersson eller Berggren någon större vikt vid.

– Henrik och jag har ett ansvar att driva Djurgården. Alla andra klubbar har sina förutsättningar och fattar sina beslut, det får man ha respekt för. Vi har möjlighet att hantera det i det korta perspektivet, säger Bosse Andersson.

Henrik Berggren menar att klubben "lever vecka för vecka".

– Vi får förhålla oss till vad myndigheterna säger och försöker se kortsiktigt på det vi håller på med. Det är mycket som snurrar i bakhuvudet, säger han.

Seriestart i juni?

TT: Beroende på läget, hur länge kan ni gå utan att permittera?

– Vår uthållighet är god, men inte evig. Och alla kostnader försvinner inte på grund av en permittering.

Planen är att den allsvenska säsongen ska dra i gång i början av juni.

Enligt Bosse Andersson planerar Djurgården för att kunna spela 30 matcher i allsvenskan plus Europaspel, kanske under en kortare tidsperiod än vanligt.

– Sedan kan det bli andra beslut, det finns nog ingen som vet svaret, säger han.

Simon Sjöstrand/TT

I februari sålde Djurgården Marcus Danielson till kinesiska Dalian. Övergångssumman var enligt uppgift 50 miljoner kronor. Arkivbild.
I februari sålde Djurgården Marcus Danielson till kinesiska Dalian. Övergångssumman var enligt uppgift 50 miljoner kronor. Arkivbild. Fotograf: Patric Söderström

FAKTA

Fakta: Läget i allsvenska klubbarna

Följande klubbar har korttidspermitterat spelare och ledare: AIK, Falkenberg, Häcken, IFK Göteborg, IFK Norrköping, Kalmar FF, Mjällby, Örebro, Östersund, Helsingborg (enats om permitteringar, enligt HD ) och Varberg (permittering inledd).

Malmö FF har korttidspermitterat "stora delar av organisationen", men herr- och damelitlagets träningsverksamhet fortgår.

Följande klubbar har ännu inte korttidspermitterat: Elfsborg, Sirius, Djurgården och Hammarby.

I Elfsborg har spelare, ledare och personal gått ner i lön. Sirius har flaggat för att de vill permittera, och Hammarby har signalerat att det är på gång.

FAKTA

Fakta: Det här är korttidspermittering

"Korttidspermittering kan användas när företag drabbas av tillfälliga ekonomiska problem till följd av något oväntat. I praktiken innebär det att anställda går ner i arbetstid under en period (permittering) samtidigt som staten går in och ger ekonomiskt stöd. Anställda får behålla en stor del av sin ordinarie lön under permitteringen och företagets personalkostnader minskar. Systemet används för att undvika uppsägningar och underlätta för företag att snabbt komma i gång igen när läget vänder."

Källa. Regeringen.se.

Sport

Efter kritiserade utspelet – lönestrid mot lösning

USA:s VM-vinnare hoppas vinna även striden om ersättning från förbundet. Arkivbild.
USA:s VM-vinnare hoppas vinna även striden om ersättning från förbundet. Arkivbild.
Fotograf: David Vincent/AP/TT
Sport
Sport Den infekterade lönestriden i amerikansk landslagsfotboll kan vara på väg mot en lösning – före rättegången i maj.

För bara några veckor sedan såg striden ut att eskalera ytterligare då advokater för USA:s fotbollsförbund (USSF) skrev i dokument att manliga landslagsspelare behöver vara snabbare och starkare och har större ansvar än kvinnliga. Det var ett försök att motivera varför herrlandslagsspelarna får mer i ersättning.

Uttalandet fick hård kritik och ledde till att ordföranden i USSF, Carlos Cordeiro, fick gå och vice ordförande, den förra landslagsspelaren Cindy Parlow Cone, tog över.

Mildare tonfall

Förbundet bytte ut advokaterna och i dokumenten som lämnats in till domstolen är tonfallet ett annat.

"USSF hävdar inte längre att det skulle vara någon skillnad i färdigheter, ansträngning och ansvar mellan landslagen, vilket betyder att de medger att spelarna utför ett likvärdigt arbete", skriver spelarnas advokater i sin framställan till domstolen.

För ett år sedan skickade 28 landslagsspelare in en stämningsansökan mot förbundet för "institutionaliserad könsdiskriminering". Efter damlandslagets VM-guld i somras inleddes ett medlingsförsök som inte lyckades.

Annan betalningsstruktur

Nu har parterna skickat in sina dokument till domstolen där förhandlingarna ska inledas den 5 maj. I dessa dokument försvarar USSF de olika landslagsersättningarna med att landslagen spelar på olika ställen – i olika städer och i olika länder – och mot olika motståndare. Dessutom, menar man, kan det se ut som att det finns skillnader eftersom damlandslaget har en annan betalningsstruktur som är framförhandlad av deras fackförbund.

Parlow Cone hoppas att en lösning kan nås redan före den 5 maj.

– Jag tycker inte att en rättegång är bra för någon av parterna eller för fotbollen, varken nationellt eller internationellt. Bevisligen är vårt damlandslag bäst i världen och jag tror att vi kan hitta en lösning innan det blir rättegång, säger hon.

Sport

RF: Barn- och ungdomsidrotten ska prioriteras

Barn- och ungdomsidrott ska prioriteras när regeringens stödpengar ska fördelas. Arkivbild.
Barn- och ungdomsidrott ska prioriteras när regeringens stödpengar ska fördelas. Arkivbild.
Fotograf: Grøtt Vegard Wivestad/NTB Scanpix/TT
Sport
Sport Barn- och ungdomsidrotten ska prioriteras när fördelningen av regeringens stödpaket ska fördelas över idrotts-Sverige.

Riksidrottsförbundet (RF) har inlett arbetet med att fördela de 500 miljoner kronorna som idrottsrörelsen tilldelats av regeringen på grund av coronakrisen.

I ett pressmeddelande skriver RF att kostnader och förlorade intäkter som rör verksamheter och evenemang för barn och ungdomars idrott "föreslås prioriteras".

"Värna om föreningslivet"

"Det handlar om att värna om föreningslivets fortlevnad. Vi är tacksamma för det förtroende som regeringen ger oss i att avgöra vad som är bäst för föreningsidrotten i denna svåra tid. Vi ser även hur kommunerna ställer upp för att hjälpa föreningslivet", säger RF:s ordförande Björn Eriksson.

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) säger till TT att man från regeringens håll inte kommer att skicka med så många direktiv över hur pengarna ska fördelas utan att idrottsrörelsen ska ha en stor frihet i det arbetet.

– Det vi har sagt det är att det viktigaste är att barn och ungdomsidrotten ska kunna fortleva starkt efter den här krisen. Men vi ska komma ihåg att elit- och breddidrott är väldigt integrerat i Sverige. Det kan vara föreningar som finansierar hela sin breddidrottsverksamhet på ett större evenemang eller av elitverksamheten. Så det är komplext, säger hon till TT.

Kan behövas mer

– Så det är här det är viktigt att RF och specialidrottsförbunden får möjlighet att analysera var de här pengarna behövs som mest.

Pengarna som regeringen har gett i ett stödpaket till idrottsrörelsen ska täcka idrottens inkomstbortfall under mars och april, efter beräkningar som RF har gjort för den perioden. Björn Eriksson har tidigare flaggat för att mer pengar kan komma att behövas om krisen blir utdragen.

Marie Carlsson/TT

Viktor Andersson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Priset per kvadratmeter för hyresrätter varierar stort på olika platser i Sverige

BOSTADSLISTAN Bostadslistan har tillsammans med Bostadshub gjort en stor undersökning av Sveriges dyraste och billigaste kvadratmeter under 2019. Skillnaderna var naturligtvis stora beroende på storleken på staden i fråga, men ett intressant fynd är att det var över 300% dyrare att bo i hyresrätt i Stockholm än i Åmål.

Kvadratmeterpriset för en hyresrätt kan variera från endast 85 kronor upp till hela 629 kronor på olika platser i Sverige. Det visar en ny undersökning utförd av Bostadslistan och Bostadshub, två sökmotorer för hyresrätter på den Svenska marknaden. Efter att ha granskat över 10 000 annonser från både privatpersoner och företag som publicerats på plattformarna under 2019, har företagen kunnat skapa en intressant överblick av den svenska hyresrättsmarknaden.

Här var det dyrast och billigast

Som nämnt ovan så var det stora variationer på kvadratmeterpriset för en hyresrätt i vårt land. Som förväntat så kan vi återfinna Sveriges dyraste kvadratmeter i Stockholm, mer bestämt Nacka, där du kan betala upp till 629 kronor per kvadratmeter i genomsnitt. Å andra sidan så kan man i genomsnitt bo i en hyresrätt i Åmål för endast 85 kronor per kvadratmeter.

Bostadsort spelar stor roll på kvadratmeterpriset

Utöver att endast titta på det genomsnittliga kvadratmeterpriset kunde undersökningen också peka på vad den genomsnittliga lägenheten kostar på olika orter i landet. Efter en grundlig genomgång av de annonser vi undersökt så kostar det i genomsnitt 17 571 kronor att bo i en hyresrätt i Stockholm, samtidigt som det bara kostar 5113 i Åmål. Detta är förstås en väsentlig skillnad, men det är ingen hemlighet att det är billigare att bo utanför huvudstadsområdet, oavsett vilket land som undersöks.

Dyrare än man tror att bo i Lund och Uppsala

Utöver att endast titta på var det var dyrast och billigast i Sverige kunde undersökningen också avslöja att några av landets dyraste kvadratmeter kan hittas bland lediga lägenheter på Sveriges studentorter. Lund och Uppsala hamnade på plats tre och fyra i undersökningen, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 217 samt 200 kronor.

Top 10: Sveriges dyraste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Top 10: Sveriges billigaste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Sport

Tegnell: "Rättelse om träningsmatcher"

Häcken och Utsikten kan även fortsättningsvis spela träningsmatcher – under anpassade former för att minimera smittspridningen.
Häcken och Utsikten kan även fortsättningsvis spela träningsmatcher – under anpassade former för att minimera smittspridningen.
Fotograf: ADAM IHSE / TT
Sport
Sport Folkhälsomyndigheten gick ut med en avrådan från att spela träningsmatcher, tävlingar och cuper.

På onsdagen kom nya riktlinjer från Folkhälsomyndigheten för att stävja spridningen av coronaviruset i samhället.

Bland annat skickades allmänna råd till idrottsrörelsen med följande punkter:

+ Se till att närkontakt mellan idrottsutövare undviks.

+ När det är möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus.

+ Skjuta upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper.

+ Begränsa antalet åskådare eller på annat sätt undvika trängsel.

+ Se till att onödiga resor i samband med idrottsutövande undviks.

Nu förtydligar statsepidemiolog Anders Tegnell oklarheter som uppstått gällande den tredje punkten – och säger att det visst är tillåtet med matcher så länge de är anpassade för att minimera riskerna för smittspridning.

– Jag vet att man har läst det här lite olika, så vi kommer ut med en liten rättelse som öppnar för mindre träningsmatcher och sådant, säger han till SVT.

Cuper och träningsmatcher ska kunna genomföras, medger Tegnell.

– Ja, så länge det är få åskådare och man fixar bitarna runtom. Det finns tillgänglig handtvätt och man inte tränger in spelarna i något utrymme.

På frågan om närkontakt under spelets gång är okej svarar han:

– Ja, så tolkar vi det vi har skrivit. Vi tycker att det är jätteviktigt att det här fortsätter.

Folkhälsomyndigheten hälsar att ett klargörande i frågan är att vänta på torsdagen.

Sport

RF: Barn- och ungdomsidrotten ska prioriteras

Barn- och ungdomsidrott ska prioriteras när regeringens stödpengar ska fördelas. Arkivbild.
Barn- och ungdomsidrott ska prioriteras när regeringens stödpengar ska fördelas. Arkivbild.
Fotograf: Grøtt Vegard Wivestad/NTB Scanpix/TT
Sport
Sport Barn- och ungdomsidrotten ska prioriteras när fördelningen av regeringens stödpaket ska fördelas över idrotts-Sverige.

Riksidrottsförbundet (RF) har inlett arbetet med att fördela de 500 miljoner kronorna som idrottsrörelsen tilldelats av regeringen på grund av coronakrisen.

I ett pressmeddelande skriver RF att kostnader och förlorade intäkter som rör verksamheter och evenemang för barn och ungdomars idrott "föreslås prioriteras".

"Värna om föreningslivet"

"Det handlar om att värna om föreningslivets fortlevnad. Vi är tacksamma för det förtroende som regeringen ger oss i att avgöra vad som är bäst för föreningsidrotten i denna svåra tid. Vi ser även hur kommunerna ställer upp för att hjälpa föreningslivet", säger RF:s ordförande Björn Eriksson.

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) säger till TT att man från regeringens håll inte kommer att skicka med så många direktiv över hur pengarna ska fördelas utan att idrottsrörelsen ska ha en stor frihet i det arbetet.

– Det vi har sagt det är att det viktigaste är att barn och ungdomsidrotten ska kunna fortleva starkt efter den här krisen. Men vi ska komma ihåg att elit- och breddidrott är väldigt integrerat i Sverige. Det kan vara föreningar som finansierar hela sin breddidrottsverksamhet på ett större evenemang eller av elitverksamheten. Så det är komplext, säger hon till TT.

Kan behövas mer

– Så det är här det är viktigt att RF och specialidrottsförbundet får möjlighet att analysera vart de här pengarna behövs som mest.

Pengarna som regeringen har gett i ett stödpaket till idrottsrörelsen ska täcka idrottens inkomstbortfall under mars och april. Björn Eriksson har tidigare flaggat för att mer pengar kan komma att behövas om krisen blir utdragen.

Marie Carlsson/TT

Viktor Andersson/TT

Sport

Hareide lämnar Danmark efter Uefas besked

Åge Hareide har gjort sitt som förbundskapten i Danmark. Arkivbild.
Åge Hareide har gjort sitt som förbundskapten i Danmark. Arkivbild.
Fotograf: Peter Morrison/AP/TT
Sport
Sport Åge Hareide har gjort sin sista match som förbundskapten för det danska fotbollslandslaget.

Kontraktet med Hareide, som har ett framgångsrikt förflutet som tränare i Malmö FF, löper ut i sommar och det danska fotbollsförbundet, DBU, planerar inte att förlänga avtalet trots att fotbolls-EM sköts upp till nästa år.

"Jag såg lite vart det var på väg, och naturligtvis är det irriterande att inte kunna säga adjö vid en internationell match på dansk mark framför våra fantastiska fans", säger den 66-årige norrmannen i ett uttalande.

Han tillägger:

"Situationen just nu är samtidigt speciell och mycket allvarlig, och i den stora bilden är jag inte viktig".

Hareides sista match skulle ha blivit när Danmark var tänkt att ta emot Sverige i ett vänskapsmöte den 7 juni, men så blir det alltså inte.

Hans ersättare blir FC Nordsjællands tidigare tränare Kasper Hjulmand.

Sport

Wesström byter roll i AIK

Björn Wesström byter roll från sportchef till klubbdirektör i AIK. Arkivbild.
Björn Wesström byter roll från sportchef till klubbdirektör i AIK. Arkivbild.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport

Den allsvenska fotbollsklubben AIK har presenterat Björn Wesström som ny klubbdirektör och vd, en roll som utses av styrelsen.

"Vi är glada över att Björn Wesström valt att tacka ja till rollen som klubbdirektör i AIK Fotboll. Det har varit en process med både interna och externa alternativ och vi landade till slut i valet av Björn", säger klubbens styrelseordförande Robert Falck i ett pressmeddelande.

47-årige Wesström har bland annat varit tränare och chefsscout i AIK och har från 2013 suttit som sportchef i klubben.

"Det finns en enorm kompetens hos AIK Fotbolls personal och mitt uppdrag blir att organisera, leda och stötta personalen på ett sätt som gör att vi tillsammans har möjlighet att jaga de drömmar som alla AIK:are har", säger han.

Sport

Zlatan om framtiden: "Vet inte vad jag vill"

Har Zlatan Ibrahimovic spelat sin sista match i Milan – och kanske också i karriären? Arkivbild.
Har Zlatan Ibrahimovic spelat sin sista match i Milan – och kanske också i karriären? Arkivbild.
Fotograf: Luca Bruno/AP/TT
Sport
Sport Det rapporteras allt mer intensivt om att Zlatan Ibrahimovic kommer lämna Milan.

Det har bara gått tre månader sedan den stora återkomsten då Zlatan Ibrahimovic drog på sig det rödsvarta matchstället igen och trollband fotbolls-Italien som i fornstora dagar.

Sedan dess har det hunnit hända en hel del.

Den svenske 38-åringen ryktas allt mer vara på väg bort från klubben han just återanslöt sig till. Italienska La Gazzetta dello Sport pryder sin förstasida på onsdagen med rubriken "Ibra bye bye Milan" och skriver att en förlängning av kontraktet inte är aktuellt. Nej, svensken rapporteras i stället ha hamnat på kant med klubben sedan den ena sportchefen Zvonimir Boban tvingats lämna Milan medan den andre, Paolo Maldini, väntas gå samma öde till mötes.

Fast i Stockholm

Och parallellt med detta pågår en coronapandemi som väcker frågan om vi rent av har sett det sista av Zlatan på fotbollsplanen.

Under tiden befinner han sig i Stockholm i karantän, och har i en intervju med Svenska Dagbladet uttalat sig om hur tiden i norra Italien var i samband med att smittan fick ett allt starkare fäste och gjorde så att ligaspelet avslutades för att kanske inte ens återupptas.

– Det började sprida sig till fotbollen, de stängde ner hela träningsanläggningen, vi fick inte röra oss ute. Det är tragiskt att fotbollsligorna stänger ner, men vi måste respektera systemet och ha tålamod. De måste hitta en lösning som är bra för hela samhället. Hälsan går före allt det sportsliga, säger han till SvD.

"Inte oroad"

På den oundvikliga frågan om hur han ser på sin framtid, dels i Milan, dels som fotbollsspelare, svarar han:

– Vi får se, jag vet inte ens själv vad jag vill, det händer något nytt varje dag. Vem hade kunnat förutspå det här med corona? Vi måste bara försöka leva och njuta av livet. Inte oroa oss för mycket. Jag har en familj att ta hand om, mår de bra så mår jag bra.

Tills vidare sitter Zlatan lugnt i båten, fördriver mest tiden i sin bostad och vidhåller att coronapandemin inte är något som bekymrar honom.

– Nej, jag är inte oroad för corona. Jag tror det kommer lösa sig, det gäller bara att avvakta tills experterna vet vad vi ska göra.

Serie A-fotbollen har varit pausad sedan den 9 mars. Spelförbudet var till en början tänkt att gälla fram till den 3 april men en förlängning av uppehållet är att vänta.

NÄSTA ARTIKEL