Fotboll

MFF:s damlag föll stort i premiärmötet

Malmö FF:s nya damlag.Foto: Arkiv
Artikel Fotboll Malmö FF:s nya damlag gjorde sin första match i de himmelsblå tröjorna på lördagen.

Division 4 har inte dragit igång än, men "det nya MFF" hade sin första träningsmatch på lördagseftermiddagen. Man ställdes mot Kristianstads DFF - som knep en sjundeplats i Damallsvenskan förra året - borta på Kristianstads IP och föll stort.

Efter 90 minuter spelade visade resultattavlan 7-0 till hemmalaget.

Johan Andersson, sportchef hos Kristianstads DFF, säger såhär om matchen.


– Det är ju bara en träningsmatch men jag tycker att KDFF visade på piggt spel med fina kombinationer, bra positionsspel och med fina individuella prestationer.

Trots sju insläppta mål och noll mål gjorda så hyllar Johan Andersson Malmö FF för deras spel.


– Det är lätt att tro att Malmö FF är ett division 4-lag, men så lätt är det inte. Det är bra fotbollslag med bra struktur, som både gör det bra kollektivt och individuellt. Låt oss istället säga att Malmö FF är av division 1-klass - då ska det ändå bli ett sånt här resultat.


– Men MFF ska ha en eloge för sin prestation, vi ska vara bättre och var också bättre i dag men de gör det jättebra. Att vinna division 4 ska nog inte vara några problem, säger Johan Andersson.

Trots de bistra siffrorna är även MFF:s huvudtränare Fredrik Jahnfors nöjd med sitt lags insats.


– Vi får, trots resultatet, mycket av att spela den här typen av matcher. Kristianstad är ett lag som siktar på guld i Damallsvenskan så det var en nyttig och lärorik match.


–  Vårt anfallsspel funkade ganska bra i sekvenser. Vi tappade lite energi i slutet av den första halvleken och släppte tyvärr in några mål där. Men våra tjejer har bara tränat fyra fotbollspass tillsammans, så vi kommer bara att bli bättre. Det är bara att köra vidare, säger Fredrik Jahnfors i ett pressmeddelande.

Sport

Ishockeyförbundet skickar inga reserver till OS

Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Sport
Sport SOK gav Damkronorna och Tre Kronor möjligheten.
Men Svenska Ishockeyförbundet väljer att inte skicka några reserver till OS.
"I nuläget väljer vi att låta våra tilltänkta reserver fortsätta träna på hemmaplan", säger Olof Östblom, tävlingschef- och landslagschef på förbundet i pressmeddelandet.

Beslutet att inte skicka några reserver fattades på torsdagen, trots möjligheten att ta med sex extraspelare till OS i Peking.

Svenska Ishockeyförbundets beslut gäller såväl Damkronorna som Tre Kronor.

"I nuläget väljer vi att låta våra tilltänkta reserver fortsätta att träna och genomföra covidtestning på hemmaplan, då vi bedömer att träningsmiljön och förberedelser för ett eventuellt spelarbyte sker bäst på hemmaplan", säger Olof Östblom, tävlings-och landslagschef för Svenska Ishockeyförbundet i ett pressmeddelande och fortsätter:

"Vi har möjlighet att skicka spelare till Peking innan och under turneringen så därmed har vi i dagsläget valt att inte utnyttja möjligheten att ha reserver på plats i Peking. Som vid övriga turneringar kommer vi inte att kommunicera vilka spelare som är aktuella som reserver".

Fredrik Andersson/TT

FAKTA

Gruppspelsmatcher för Damkronorna och Tre Kronor

09.40 Japan–Sverige, Discovery & Radiosporten

09.40 Tjeckien–Sverige, Discovery & Radiosporten

14.10 Sverige–Kina, Discovery & Radiosporten

14.10 Sverige–Danmark, Discovery & Radiosporten

05.10 Sverige–Lettland, Discovery & Radiosporten

09.40 Sverige–Slovakien, Discovery & Radiosporten

09.40 Finland–Sverige, Discovery & Radiosporten

Sport

Irma Schjött lämnar H65 Höör

Irma Schjött blir proffs i Tyskland.
Foto: Christoffer Borg Mattisson
Sport
handboll Härom veckan var hon matchens lirare i derbyt mot Kristianstad. Nu står det klart att målvakten Irma Schjött är förlorad för H65 Höör.

Redan den 2 februari gör Irma Schjött sin sista match med laget. Sedan gäller en ny utmaning i karriären, i tyska topplaget Thüringer.

Från början var det tänkt att övergången skulle ske först efter säsongen. Nu blir det tidigare än så.

– Det började med att jag skrev på ett kontrakt som skulle börja gälla efter sommaren. Men när deras målvakter föll ifrån av olika anledningar var de i behov av en snabbare transfer. Lösningen nu hoppas jag gagnar alla parter, säger Irma.

– Thüringer är en jättefinklubb som verkligen vill satsa. Det är en dröm som blir sann när jag nu får chansen att spela handboll professionellt.

Två och ett halvt år blev det till slut för Irma Schjött i H65 Höör.

– Det är självklart att vi gärna velat behålla henne. Men hennes mål har hela tiden varit att gå vidare och nu var det dags. Hon har utvecklats starkt här och betytt mycket både sportsligt och socialt, summerar H65 Höörs tränare Ola Månsson ...

... som kan trösta sig med att i stället få tillbaka Jannike Wiberg, 34. Stjärnmålvakten som bland annat tog den avgörande räddningen i Challenge Cup-finalen i Paris 2014 och som varit en nyckelspelare i klubben under en lång rad år.

Jannike Wiberg senast det begav sig i H65.
Foto: TT

Jannike Wiberg, som hela tiden varit registrerad i H65 Höör (men utlånad till Ystads IF) håller på att avsluta sin utbildning med praktik till redovisningskonom och kommer omgående in i truppen.

– Hon har varit på en och annan träning hos oss och är alltid ett säkert kort, även om hon förstås inte är fulltränad just nu, berättar Ola Månsson.

– Jag har hållit igång i YIF för att det varit roligt, men slutade nyss för att jag kände att tiden inte räckte till. Men när Ola Månsson ringde och sa att det var skarpt läge var det bara att ställa upp. Dels för att det är en kul utmaning att vara med och stötta upp bakom Gry, dels för att att H65 betyder mycket för mig personligen, berättar Jannike Wiberg själv.

Samtidigt meddelar H65 Höör att man säkrat just nu knäskadade Isabelle Andersson över säsongen 2022/2023.

– Det var hög prioritet på att behålla henne. Senast hon spelade handboll var hon på en OS-förberedande träning med landslaget. Det finns inte många av hennes kaliber i den här ligan, säger Ola Månsson.

– Hade hon varit frisk hade hon nog lämnat för någon av de stora ligorna nästa säsong. Å andra sidan behöver hon inte ha så bråttom, hon är 21 år och kan nu ta sig tillbaka efter skadan i en trygg miljö.

Sport

Ryske stjärnan åter – men får han spela i OS?

Artiom Anisimov, här i Ottawas tröja. Arkivbild.
Foto: Larry MacDougal/AP/TT
Sport
Sport Först covidpositiv – sedan covidnegativ.
Det har svängt snabbt kring den ryske ishockeystjärnan Artiom Anisimov de senaste dagarna.
Frågan är emellertid om han kommer kunna spela OS för det ryska laget i Peking, trots allt.

Sent på onsdagskvällen meddelade det ryska förbundet i ett uttalande till den statligt kontrollerade nyhetsbyrån Tass, att Artiom Anisimov hade testat positivt för covid-19. Därför skulle han bli ersatt av Vladimir Tkatjov i den ryska 25-mannatruppen och istället bli placerad i den så kallade taxitruppen.

Men nu, mindre än ett dygn senare, låter det annorlunda. Förbundet meddelar att storstjärnan Anisimov har lämnat sin karantän efter att ha testat negativt för covid-19, och att han därmed har kunnat återansluta till landslagets uppladdning.

Fem negativa test

"Artiom Anisimov har lämnat ett negativt test och har suttit i karantän den tid som krävs på Novogorsk (träningsanläggningen) och har återanslutit till laget i dag", säger det ryska lagets team manager Ilja Kovaltjuk till förbundets webbplats.

Det finns ingen information om när Anisimov testade positivt eller hur lång tid han satt i karantän. Personer som nyligen har varit smittade av covid-19 måste lämna fem negativa test för att släppas in i Kina för OS. Så det sista ordet är kanske inte sagt när det handlar om Anisimov.

Välmeriterad

33-årigen är den klart mest NHL-meriterade spelaren i det ryska laget med 376 poäng på 771 grundseriematcher för New York Rangers, Columbus, Chicago och Ottawa under de 13 säsonger han spelat i Nordamerika. Den här säsongen spelar han i Lokomotiv Jaroslavl i KHL där han har noterats för 19 poäng på 27 matcher. På meritlistan finns även ett guld, två silver och ett brons i VM.

Det ryska laget är regerande mästare i OS efter att tagit guld i Pyeongchang för fyra år sedan.

FAKTA

Fakta: Så spelas OS-hockeyn

Tolv lag deltar i herrarnas OS-turnering och delas in i tre fyrlagsgrupper. Gruppvinnarna och den bästa tvåan går direkt till kvartsfinal medan resterande lag går vidare till kvartsfinalkval.

Grupp A: Kanada, USA, Tyskland, Kina.

Grupp B: Ryska laget, Tjeckien, Schweiz, Danmark.

Grupp C: Finland, Sverige, Slovakien, Lettland.

Ekonomi

Regeringen klubbar ändringar i arbetsrätten

Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson (C), och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) presenterar las-paketet. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Nu är det klart. Regeringen klubbade i dag det omställningspaket, en del av den så kallade las-överenskommelsen, som fack och arbetsgivare sedan tidigare under stort rabalder enats om.
– Det här är en historisk arbetsmarknadsreform, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

I stora drag handlar det om att arbetsgivare får lättare att säga upp personal, mot att de anställda får bättre villkor vid uppsägningar. Det så kallade omställningspaketet, som regeringen ihop med Centerpartiet tidigare kommit överens om i januariavtalet, bygger på att politikerna lagstiftar kring en del frågor.

Regeringsbesluten handlar om två lagrådsremisser, dels en reformerad arbetsrätt, dels ett nytt omställningsstudiestöd. Detaljerna i utformningen är kända sedan tidigare.

– Det här ligger helt i linje med partsöverenskommelsen (mellan fack och arbetsgivare), säger Eva Nordmark och lägger till att vissa delar är utvecklade ytterligare utefter remissinstansernas synpunkter.

I ett gemensamt pressmeddelande skriver parterna LO, PTK och Svenskt Näringsliv att de är nöjda med det omställningspaket som klubbats igenom.

Omtvistat

Det mest omtvistade förslaget innebär att arbetsgivarna får lättare att bestämma vilka medarbetare som får sluta vid neddragningar, ett ingrepp i anställningsskyddet har facken invänt.

Flexiblare, bättre anpassat efter dagens arbetsmarknad där företagen måste trygga att de har rätt kompetens, väljer Centerns Martin Ådahl att kalla det.

– Och det gör vi genom att utvidga undantagen i turordningsreglerna, säger han.

I dag får arbetsgivare med färre än tio anställda undanta två personer från turordningen. Med de nya reglerna får alla arbetsgivare göra tre undantag, enligt lag. De företag som har kollektivavtal får göra ännu fler undantag.

Det blir också en kortare anställningsperiod innan arbetsgivaren måste erbjuda fast tjänst. Allmän visstid ersätts av särskild visstid som snabbare övergår till en tillsvidareanställning – tiden halveras.

Mitt i livet

I gengäld för ändringen i anställningsskyddet får de anställda, oavsett om de jobbar på ett företag med kollektivavtal, ett bättre omställningspaket för att lättare hitta ett nytt jobb. Det helt nya är dessutom att anställda får vidga sin kompetens utifrån vad som kan komma att behövas i en föränderlig värld – vidareutbildning mitt i livet som Nordmark och Ådahl kallar det.

Den som har arbetat i minst åtta år och är sugen på att ställa om kan få minst 80 procent av lönen i form av lån och bidrag för 44 veckors studier. Maxtaket per månad för bidraget är satt till 20 500 kronor och för lånet är taket 12 500 kronor per månad.

Villkoret är att utbildningen ska utgå ifrån arbetsmarknadens behov. Vilka behov som finns och vem som uppfyller villkoren bestäms av utsedda råd hos arbetsmarknadens parter.

Kostnader för staten landar enligt regering på elva miljarder kronor per år när reformerna är fullt utbyggda, vilket beräknas ske under 2026.

De nya reglerna ska börja gälla från 1 oktober i år.

Olle Lindström/TT

Tea Oscarsson/TT

Sport

Japan och Sydkorea närmade sig VM

Japans Yuya Osako sätter dit 1–0-målet mot i VM-kvalmatchen mot Kina.
Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT
Sport
Sport Både Japan och Sydkorea närmade sig en plats i fotbolls-VM i Qatar senare i år.
Ett skadedrabbat Japan vann med 2–0 mot Kina medan Sydkorea besegrade Libanon med 1–0.

Det asiatiska kvalspelet till VM i Qatar 2022 är inne i den tredje omgången, där tillräckligt framgångsrika nationer kan bli VM-klara.

I grupp A tog Sydkorea ett jättekliv mot VM. Utan skadade Tottenham-stjärnan Heung-Min Son fick man det tufft borta mot Libanon.

Cho Gue-Sung, till vardags i armélaget Gimcheon Sangmu, såg till att avgöra med matchens enda mål. Sydkorea är nu som sämst klart för playoff och blir VM-klart om Förenade arabemiraten tappar poäng mot Syrien senare i kväll.

Segern innebar att Sydkorea gick upp i tillfällig tabelltopp, förbi Iran som dock kan bli helt klart för VM om man besegrar Irak senare under dagen.

Utan PL-stjärnan och lagkaptenen

I grupp B ser Australien och Japan ut att gå en kamp mot tabelltoppande Saudiarabien om vilka som ska ta de två direktplatserna och vilket land som måste kvala vidare i den fjärde omgången.

Grupptvåan Japan såg till att göra sitt i hemmamötet mot Kina och tog sin fjärde raka seger, trots att man saknade backduon Maya Yoshida (Sampdoria) och Takehiro Tomiyasu (Arsenal).

Ett straffmål av förre Bundesliga-strikern Yuya Osako gav hemmalaget ledningen i den 13:e minuten och i den andra halvleken fastställde Genk-yttern Junya Ito slutresultatet 2–0.

Japan tar emot Saudiarabien hemma i Saitama nästa vecka i vad som kan bli ett avgörande möte.

– Matchen mot Saudiarabien kommer att ha en helt annan intensitet och anspänning än dagens möte och vi måste vara beredda att spela på vår högsta nivå, säger Japans förbundskapten Hajime Moriyasu till nyhetsbyrån AFP.

Australien tog chansen

Australien ville inte vara sämre än sina konkurrenter och körde över tabelljumbon Vietnam hemma i Melbourne. Jamie Maclaren gjorde 1–0-målet på arenan han spelar på till vardags.

Därefter fyllde, i tur och ordning, Celtic-mittfältaren Tom Rogic, vänsterbacken Craig Goodwin och Middlesbrough-nyförvärvet Riley McGree på till 4–0.

Resultaten innebar dock inte att någon av nationerna tog sig förbi Saudiarabien som spelar hemma mot Oman i kväll.

Australien innehar tredjeplatsen på 14 poäng, Japan är tvåa med en poäng fler och Saudiarabien är alltså fortsatt gruppetta med sina 16 poäng och kan rycka ifrån ytterligare vid en seger i kväll.

Tim Dahlbacka/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

När öppnar Casino Cosmopol igen?

Game Lounge Den 28 mars kom det tunga men kanske inte alltför överraskande beskedet att Casino Cosmopol tvingas stänga ned sina lokaler i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall på obestämd tid. Sedan dess har svenska spelentusiaster inte haft möjlighet att besöka någon av landets fyra landbaserade casinon. Frågan som många ställer sig nu är när dörrarna till “Sveriges enda riktiga casino” öppnar igen?

Därför stängdes Casino Cosmopol

Anledningen till varför Casino Cosmopol tillfälligt tvingades stänga sina verksamheter stavas såklart Covid-19. Casino Cosmopol höll fortsatt öppet under de första veckorna efter virusets intåg i Sverige, men i takt med att situationen förvärrades och antalet smittfall ökade för varje dag som gick fanns till slut inget annat val än att lägga in handbromsen.

Efter regeringens beslut om att införa ett förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer meddelade Casino Cosmopol omedelbart att man valt att stänga ned sina lokaler tills vidare.

”På grund av myndigheternas beslut med anledning av Covid-19 är Casino Cosmopol tills vidare stängt från och med söndag. Vi hoppas på att kunna välkomna dig som gäst snart igen”, skrev bolaget på sin hemsida.

Faktum är att redan innan Casino Cosmopol beslutade att stänga sina lokaler hade antalet besökare hos det statligt ägda casinot märkt av en kraftig minskning av antalet besökare till följd av coronavirusets snabba och okontrollerade spridning i samhället. Exempelvis uppgav Casino Cosmopol informationschef Nina Ehnhage till Di i mitten på mars att antalet besökare i Stockholm minskat från 900 till 300 personer i snitt per dygn den senaste tiden.

Oviss framtid för Casino Cosmopol

Trots att det nu har gått flera månader sedan portarna stängdes finns i dagsläget ingen given prognos för när Casino Cosmopol kan komma att öppna igen. En absolut förutsättning för att casinot ska kunna öppna är i alla fall att myndigheterna upphäver sitt förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. Så länge detta förbud gäller kommer Casino Cosmopols lokaler garanterat fortsätta hållas nedstängda.

En annan aspekt som måste lösas är antagligen personalfrågan. Dagen efter att Casino Cosmopols casinon stängdes ned varslades nämligen drygt 800 av totalt 900 medarbetare. Exakt hur många av de varslade som sedan har möjlighet att återvända i full tjänst när coronakrisen dragit förbi är högst oklart. I början av juni cirkulerade dessutom en del medieuppgifter om att verksamheten i Sundsvall hotas av nedläggning, men än i dag är inga definitiva beslut fattade kring Sveriges första internationella casino. Fram till dess att viruset har utrotats får således svenska spelentusiaster sannolikt finna sig i att enbart njuta av underhållningen från slots och bordsspel online istället. På SveaCasino.se kan man smidigt jämföra casinon på nätet.

Lagfarter SkD

Hus på 100 kvadratmeter sålt i Flyinge

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Försäljningen av fastigheten på adressen Roslövsvägen 8 i Flyinge är nu klar. Nya ägare är John Michael Andreas Vestergren, 31, och Maria Linnea Aurora Lavesson, 30, och säljare är Hans Johan och Carina Schmidt. Huset har en boyta på 100 kvadratmeter. Ägarbytet blev klart i januari 2022 och priset blev 3 300 000 kronor.

Nyligen såldes ett annat hus alldeles i närheten, på Runstensvägen 2. Priset blev där 1 600 000 kronor, för ett något större hus på 106 kvadratmeter.

De senaste tolv månaderna har det sålts tolv hus inom en kilometer från den här fastigheten. Det dyraste var Parkvägen 6, som gick för 5 550 000 kronor.

Ekonomi

Motvinden avtar på börsen

Ränteoro sänker börser världen runt. Arkivbild
Foto: Ahn Young-joon AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Börsen sjunker efter oväntat hökaktiga uttalanden av Fed-chefen Jerome Powell i onsdags kväll.
Men motvinden har avtagit under dagen och efter en oväntat hög BNP-siffra från USA ligger OMXS-index på minus 0,2 procent i eftermiddagshandeln

Bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index faller nätkasinoutvecklaren Evolution med 7,7 procent, medan molntjänstbolaget Sinch ligger på minus 2,3 procent.

Inför börsöppningen har Wallenbergsfärens storbank SEB som första storbank presenterat bokslut för 2021, med ett oväntat starkt resultat och förslag om återköp av aktier för 5-10 miljarder i år ovanpå ordinarie utdelning. Aktien sjunker 0,6 procent.

Bland de stora förlorarna finns dock vitvarutillverkaren Electrolux kvar. Aktien sjunker 1,2 procent sedan koncernen i onsdags kväll flaggat för en engångssmäll relaterad till amerikanska tullavgifter på 727 miljoner kronor, som tynger resultatet för fjärde kvartalet.

Kredithanteringsbolaget Intrum går mot strömmen och rusar uppåt med över 13 procent efter en rapportrökare, med ett oväntat stort vinstlyft och en höjd utdelning.

Marknaden tolkar Fed-chefen Jerome Powells uttalanden i onsdags kväll svensk tid som att det nu kan bli snabba penningpolitiska åtstramningar i USA, för att trycka ned den högsta inflationen på nästan 40 år i världens största ekonomi.

Men USA-börserna öppnar tydligt uppåt på torsdagen sedan USA:s BNP-tillväxt mätts upp till 6,9 procent i fjärde kvartalet i fjol.

Lund

Skotjuv som tog sig in i bostäder – i farten igen

Foto: Vilhelm Stokstad / TT
Lund
Södra Sandby Efter att ha tagit sig in flera bostäder i Staffanstorp under onsdagen omhändertogs mannen av polis i Kävlinge.
Samma dag greps han på nytt, den här gången i Södra Sandby. Även nu hade han varit inne i en bostad, och tagit ett par skor.

Mannen, som är i 20-årsåldern, tog sig på eftermiddagen in i en bostad i de södra delarna av byn och stal ett par skor. En som bor i huset konfronterade dock 20-åringen, som då gick till attack. Han ska ha knuffat omkull personen och sedan sprungit iväg med skorna.

Polisen fick larm om vad som hade hänt och ryckte ut med flera patruller till byn för att söka efter mannen. Han anträffades knappt två timmar senare, inte långt ifrån brottsplatsen, och greps.

– En av patrullerna identifierar den här gärningsmannen med hjälp av signalement från målsägaren, säger Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund.

Mannen anhölls senare misstänkt för rån, då han brukat våld mot den boende i samband med skostölden, samt våldsamt motstånd eftersom han gick till ”kraftigt motvärn” mot patrullen som grep honom.

Liknande brott samma dag

Historien tar dock inte slut där. Tidigare samma dag hade samme man omhändertagits av polis i Kävlinge. Detta efter att ha stämt in på signalement från flera Staffanstorpsbor som kontaktat polisen efter att på olika sätt haft påhälsning av en okänd man under natten och kvällen innan, vilket Skånskan rapporterat om.

Bland annat ska mannen ha tagit sig in i minst två bostäder på Nevisborg. Dels hos en man där han stal ett par skor, dels hos en kvinna där han tidigt på morgonen blev upptäckt när han befann sig i badrummet. Då hade han dessutom ätit av kvinnans mat och rökt hennes cigaretter.

Polisen sökte under både natten och morgonen efter mannen i Staffanstorp, men förgäves. Det var först på förmiddagen som han omhändertogs och då i Kävlinge, dit han troligen tagit sig med buss.

Men han släpptes snart på fri fot igen, misstänkt för våldsamt motstånd, hemfridsbrott i ett fall samt ringa narkotikabrott. Efter det åkte mannen, som tidigare nämnts, vidare till Södra Sandby och gjorde sig skyldig till ny brottslighet.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL