INRIKES

Två personer i Frankrike har smittats av viruset

En tågkupé saneras i Sydkoreas huvudstad Seoul på fredagen.Foto: TT
Artikel INRIKES Två människor har bekräftats smittade av coronaviruset i Frankrike, uppgav landets hälsominister Agnès Buzyn för franska medier på fredagskvällen.Ministern sa att det första fallet upptäcktes i Bordeaux och det andra i Paris, skriver Le Parisien.
PREMIUM

En av de smittade tog kontakt med sjukvården på torsdagen.

– Han har varit i kontakt med ett tiotal personer sedan han anlände till Frankrike, sa hälsoministern enligt Le Figaro.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kävlinge

Campingstugor kan nu byggas

bilden visar en badbrygga och havet.
Foto: Lena Breitner
Kävlinge
Barsebäcks strand Kävlinge tar ingen ny strid i domstol för att köpa färdiga campingstugor. Istället läggs Barsebäcks strand på totalentreprenad. Ett tiotal stugor ska vara klara i vår.

Planerna var stora om hur Barsebäcks strand, eller Barsebäcksstrand som man ibland skriver, skulle utvecklas.

En ny aktör driver campingen, som fått fler ställplatser. Turisthotellet har öppnat i år. Men ambitionerna var större.

I december utsågs tre leverantörer av campingstugor, som skulle varit en välkommet tillskott till campingen. Men det gick om inte då förlorande leverantörer drev en hård kamp i domstol.

Nu kan alla campingstugeleverantörer känna sig dragna vid näsan. Kävlinge kommun tar inte ny strid i domstol. Istället har hela Barsebäcks strand blivit en totalentreprenad som Thage i Skåne vunnit.

– Kontraktet har vunnit laga kraft, meddelar näringslivschef Mats Rosén.

husbilar och havet syns i bild.
Barsebäcks strands camping har haft en bra beläggning i år men stugorna borde varit på plats i år då trycket på campingstugor varit extra hårt.
Foto: Lena Breitner

Kontraktet kallas för strategisk partnering och betyder att entreprenör och beställare tillsammans ska samarbeta om det som ska byggas.

Exakt vad det är vill Mats Rosén inte säga då mycket ska beslutas på onsdagens möte. Syftet är att utveckla Barsebäcks strand med dess camping med ställplatser, gäststugor, servicehus och andra utrymmen.

Tiotal stugor 2021

– Målet är att ett tiotal gäststugor ska vara på plats nästa år, säger näringslivschef Mats Rosén.

Exakt hur många de blir och hur de ska placeras är inte klart ännu. Inte heller hur de ska se ut exteriört.

– Det får Thages ta fram.

Något bygglov finns ännu inte, men kommunen lär inte vara oäven eftersom kommunstyrelsen tillskjutit pengar till områdets utveckling.

Bilden visar en man i blå tröja och han står vid två tält.
Ola Ambuhm har ett år kvar att driva campingen innan ny upphandling ska ske.
Foto: Anders Bjurö/TT

Anna och Ola Ambuhm driver campingen ytterligare ett år. I år har de fått arton nya ställplatser. Servicehusen har blivit digitala där man kan checka in via en app. Kiosken har fått nytt trädäck.

– Vi har också fått en ny lekplats, som är jättefin, berättar Ola Ambuhm.

Han tycker det är synd att de planerade campingstugorna inte stod klara i år. Pandemin har lett till en hög efterfrågan på campingstugor där gästerna kan sköta sig själva.

– Vi har haft fullbelagt på våra campingar, säger Ola Ambuhm .

Större underlag behövs

Barsebäcks strand har bara fem stugor och de saknar både dusch eller toalett. Sammanlagt finns nu 80 ställplatser och ytterligare 20 tältplatser. Det är för lite enligt Ola Ambuhm. Området inte kan förlita sig på de dagar då det är badväder och många är lediga.

– För att få ekonomi behövs ett visst underlag, säger han. För att kunna driva camping, restaurang, hotell och aktiviteter behöver vi dubblera. Vi behöver femton-tjugo stugor och 200 campingplatser.

Med nästa års tillskott på ett tiotal stugor har man kommit en bit på väg, men fortfarande behövs dubbelt så mycket platser för husvagnar och husbilar. Vilket är en fråga för kommunen att lösa. Hittills har Länsstyrelsen varit ett hinder på vägen genom en tvist kring strandskyddet.

Ekonomi

Granskning: SEB inblandat i rysk penningtvätt

SEB:s vd Johan Torgeby har tidigare sagt att bolaget 'inte har några röda flaggor att oroa sig för. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Storbanken SEB har i Estland gjort affärer med misstänkta penningtvättare, med koppling till Ryssland. Det rapporterar SVT:s Uppdrag granskning.
– Det är en tvättmaskin, säger Graham Barrow, brittisk penningtvättsexpert, om ett av företagen.

Drygt ett och ett halvt år efter det att Uppdrag granskning avslöjade att Swedbank kan ha använts för penningtvätt i Baltikum under många år kommer nya uppgifter på samma tema. Denna gång handlar det om SEB, som enligt tv-programmet har gjort en mängd affärer med misstänkta bolag.

Det hela grundar sig på en läcka till nyhetssajten Buzzfeed, som skickade vidare den till den internationella journalistorganisationen ICIJ. Läckan omfattar fler än 2 000 dokument och visar hur storbanker gång på gång har försummat sin skyldighet att förhindra penningtvätt. Och i Sverige sticker SEB ut.

Totalt har banken i Estland haft 57 kunder som visar klassiska tecken på misstänkt penningtvätt. Det handlar sammanlagt om transaktioner värda 8,2 miljarder kronor under tidsperioden 2007–2016.

"En tvättmaskin"

Enligt UG finns tydliga kopplingar mellan SEB:s kunder och vad som kallas "den ryska tvättomaten". Det är ett projekt som totalt har tvättat mer än 180 miljarder kronor, och som har tagit pengarna från Ryssland till västvärlden. SEB ska ha gjort affärer med ett av bolagen som tillhör kärnan av "tvättomaten". Det bolaget skickade 2014 9,3 miljoner kronor från Storbritannien till skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna, via SEB i Estland.

– Företaget är en tvättmaskin. Det borde varit en stor röd flagga, säger Graham Barrow i programmet.

De misstänkta transaktionerna med koppling till Ryssland har gjorts via SEB i Estland fram till åtminstone 2017. Enligt läckan kan 26 dåvarande kunder hos SEB kopplas till den ryska tvättomaten. Värdet på deras transaktioner uppgår till runt 250 miljoner kronor.

Redan fått böter

I programmet säger sig SEB inte kunna kommentera innehållet av juridiska skäl. Men tidigare har vd Johan Torgeby uttalat sig i frågan:

– Vi jobbar bara med våra hemmamarknadskunder, våra företagskunder måste komma från den del av världen där vi befinner oss. Vi anser också att vi har en väldigt god kultur i banken vad gäller riskmedvetenhet, sade Torgeby i oktober 2018. Vd:n har också sagt att "från 2008 till i dag har vi inga röda flaggor att oroa oss för".

I slutet av juli delade Finansinspektionen ut en miljard kronor i böter till SEB, för bristfällig hantering av misstänkt penningtvätt i Baltikum.

– Banken har agerat för sent och för lite, sade då generaldirektör Erik Thedéen.

Henning Eklund/TT

Kultur och nöje

Fleet Foxes nya album "en gåva till fansen"

'Det känns fint att veta att det finns någon där ute som bryr sig om vad man gör', säger Robin Pecknold i Fleet Foxes. Arkivbild.
Foto: Thomas Johansson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Efter ett par tysta år dök plötsligt ett nytt Fleet Foxes-album, med titeln "Shore", upp utan förvarning.
– Vetskapen att en del människor verkligen skulle bli glada av det här var en stark drivkraft, säger bandets huvudsaklige låtskrivare Robin Pecknold till TT.

Ett tag under slutet på 00-talet verkade det råda Fleet Foxes-yra. Skägg odlades, klädaffärer tömdes på mössor och flanellskjortor, diskussioner om låttexternas litterära kvaliteter avlöste varandra – och i en skogsdunge någonstans i Sverige spelade de två systrarna Johanna och Klara Söderberg in en cover på Fleet Foxes-låten "Tiger mountain peasant song" som blev viral.

Medan systrarna Söderberg nådde allt större framgångar med sitt band First Aid Kit, vars uttryck bygger på samma folkmusik som genomsyrar Fleet Foxes tidigaste släpp, var Pecknolds ambition att röra sig bort från en växande klunga artister som går att sortera under det lösa begreppet "americana".

Den ambitionen kulminerade i "Crack-up", Fleet Foxes tredje album och ett verk som fick vissa kritiker att skruva på sig när det släpptes 2017. Utlåtanden som "för pretentiöst" eller "var är melodierna?" avlöste varandra.

– Jag tycker verkligen om "Crack-up" och ville att "Shore" skulle vara att komplement till det i större utsträckning än till de gamla albumen, säger Robin Pecknold.

"Berör mig inte"

Belackarna till trots finns det fortfarande personer som hoppfullt har tagit minsta aktivitet från Pecknold på sociala medier som tecken på att ett nytt album med Fleet Foxes varit i görningen, och det är dem han har haft i åtanke när han beslutade att överraska med "Shore".

– Jag säger verkligen inte att albumet är en gåva till världen, men det är en gåva till våra fans. Det känns fint att veta att det finns någon där ute som bryr sig om vad man gör, säger han.

Ironiskt nog har Robin Pecknold, stundtals kritiserad för sina pretentioner, tidigare hävdat att det är farligt att ha ett allt för intellektuellt förhållningssätt till musik, och det är någonting han står fast vid. I sin enklaste form, om lagren av komplexa musikaliska arrangemang skalas bort, är låtarna på "Shore" de mest rättframt komponerade han skrivit på länge.

– Den som verkligen var ute efter att göra överintellektuell musik skulle snarare ägna sig åt att skapa väldigt futuristisk konstmusik med hjälp av den senaste teknologin, med största möjliga musikteoretiska komplexitet. Sådant berör mig inte alls på ett musikaliskt plan, säger Pecknold.

"Inga jämförelser"

Han öppnar munnen för att fortsätta, hejdar sig och skrattar, börjar prata igen men tvekar än en gång.

– Jag vill säga någonting om "Ulysses" men jag kommer att framstå som ett praktarsel. Äh, jag säger det. Det är en störtlöjlig bok, väldigt rolig och konstig, som saknar riktig handling, säger han.

– Det jag menar är att den hålls upp som ett skinande exempel på litterär fullkomning, men boken är en komisk och plojig lek med själva skrivandet som konstform. Inga jämförelser i övrigt, men på det här albumet ville jag vara mer lekfull än intellektuell.

Patrick Stanelius/TT

Fleet Foxes anno 2009 – skägg, flanell och stämsång. Arkivbild.
Fleet Foxes anno 2009 – skägg, flanell och stämsång. Arkivbild.
Foto: Tor Erik Schrøder/TT

FAKTA

Fakta: Fleet Foxes

Bildades i Seattle 2006.

Medlemmar: Robin Pecknold, Skyler Skjelset, Casey Wescott, Christian Wargo, Morgan Henderson.

Diskografi: "The Fleet Foxes" (ep, 2006), "Sun giant" (ep, 2008), "Fleet Foxes" (2008), "Helplessness blues" (2011), "Crack-up" (2017), "Shore" (2020).

Nästa år ska Pecknold för första gången skriva nya låtar från grunden tillsammans med Skjelset, Wescott, Wargo och Henderson.

"Det blir spännande, en kul grej vi gör ihop eftersom vi inte får turnera", säger han.

Kultur och nöje

P2 gör podd om Beethoven

Ludwig van Beethoven hyllas hela hösten i P2. Arkivbild.
Foto: Pressens Bild/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

I år skulle den tyske tonsättaren Ludwig van Beethoven ha fyllt 250 år. Det uppmärksammas hela hösten i Sveriges Radio P2, som bland annat lanserar "Beethovenpodden" den 25 september.

Podden, ledd av Bodil Asketorp och Jack Lantz, släpps i sammanlagt tolv avsnitt.

Under hösten uppmärksammar P2 också kompositören i dokumentären ”Minnen av Beethovens violinkonsert” av Anton Karis. I "Klassiska konserten i P2" spelas bara verk av Beethoven på söndagar. Den 13 december blir det Beethoven-special i "Musikrevyn" och den 17 december avslutas firandet när P2 viger hela dagen åt Beethovens musik.

Utrikes

Rymdstation tvingades väja för rymdskrot

Den internationella rymdstationen ISS har tvingats väja för resterna av en gammal japansk raket. Arkivbild.
Foto: Nasa TV/AP/TT
Utrikes
Utrikes Astronauterna på den internationella rymdstationen ISS har tvingats göra en undanmanöver för att inte krocka med skrot från en gammal raket, meddelar den amerikanska rymdstyrelsen Nasa.

Det var under tisdagen som ryska och amerikanska flygledare tillsammans fick justera rymdstationens omloppsbana för att undvika kollisionen. Rymdskrotet passerade endast 1,4 kilometer från ISS, uppger Nasa.

De tre astronauterna ombord, två ryssar och en amerikan, var under manövern beredda på att evakuera i en rymdfarkost, i fall det skulle bli nödvändigt.

Rymdskrotet är resterna av en japansk raket från 2018, som förra året bröts i 77 delar, säger astronomen Jonathan McDowell på Twitter.

ISS cirkulerar runt jorden på 42 mils höjd, med en fart på över 27 000 kilometer i timmen, vilket gör att även små partiklar kan göra stor skada om de kommer i vägen för rymdstationen.

De senaste 20 åren har enligt Nasa 25 liknande väjningsmanövrar genomförts och troligtvis kommer dessa att bli fler, i takt med att jordens omloppsbana fylls med rester av gamla satelliter och raketer. Nasa passar därför på att uppmana till bättre hantering av skrotet i rymden.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Kultur och nöje

Prinsparet stödjer pjäs om ungas nätvardag

Om ungas vardag online – och om att det finns hjälp att få – handlar en ny teaterpjäs. Arkivbild.
Foto: Erik Nylander/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Hur är det att leva med många kontakter på nätet men ändå känna sig ensam? Om unga människors liv online handlar en ny teaterföreställning som får urpremiär den 28 september i Göteborg.

"Om jag säger något blir det bara värre" utgår från autentiska och anonyma berättelser från #viberättar, ett initiativ från Prins Carl Philips och prinsessan Sofias stiftelse och en sajt där barn och unga kan berätta om saker de varit med om nätet. Teater Fryshuset har tillsammans med stiftelsen producerat föreställningen som nu ska spelas runt om i landet för niondeklassare och gymnasieelever.

"Vi har många gånger fått ont i magen av de berättelser vi fått ta del av men också stärkts av tanken att detta är vårt sätt att kunna hjälpa till och stärka barnen kring att de har rättigheter och att det finns hjälp att få", säger Emil Rosén Adsten på Teater Fryshuset i ett pressmeddelande.

Utrikes

Hårdare restriktioner – i väntan på ett vaccin

Storbritannien inför en rad nya restriktioner för att hejda spridningen av det nya coronaviruset. Utöver de som redan finns. Bland annat skärps kraven på munskydd. Därutöver måste barer, pubar och restauranger stänga redan klockan tio på kvällen.
Foto: Frank Augstein
Utrikes
Utrikes Precis som många andra europeiska länder skruvar nu även Storbritannien åt sina virusrestriktioner. Enligt professor Johan Giesecke försöker länderna hålla nere smittspridningen så mycket som möjligt – i väntan på ett vaccin.
– Det anser jag är en farlig strategi, säger han.

Inget nattliv efter klockan tio, strängare krav på munskydd och ännu högre böter för den bryter mot reglerna. Det är några av de restriktioner som Storbritannien nu inför för att hindra att smittspridningen ökar ytterligare. Åtgärder som läggs ovanpå de som redan finns, som att det är förbjudet för fler än sex personer att umgås samtidigt.

Därutöver vill man att så många som möjligt arbetar hemifrån. Detta i ett land där man för inte så länge sedan uppmanade människor att gå tillbaka till arbetet.

Till en början ska de nya restriktionerna gälla i sex månader, samtidigt som premiärminister Boris Johnson inte utesluter ännu hårdare åtgärder längre fram, om smittspridningen inte går ner.

Danmark, Norge, Tyskland och Frankrike har också skärpt sina förhållningsregler.

Den tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke ser de plötsliga förändringarna som en direkt följd av de nedstängningar som genomfördes tidigare i år.

I väntan på vaccin

– Jag har hela tiden sagt att europeiska länder var väldigt snabba med att stänga ner, samtidigt som det fanns mycket lite diskussioner om vad man skulle göra sedan. Viruset kommer inte att försvinna. Det finns en risk att man får hålla på så här, öppna och stänga om vartannat, säger han.

Det var i måndags som den brittiska regeringens vetenskapliga rådgivare varnade för en skenande smittspridning med tiotusentals nya fall varje dag om inget görs. I dag fördubblas smittspridningen i Storbritannien var sjunde dag, enligt experterna.

– Om det fortsätter så kommer vi att ha någonstans runt 50 000 nya fall och runt 200 dödsfall per dag i mitten av oktober, sade den brittiska regeringens vetenskapliga rådgivare, Patrick Vallance, på en presskonferens igår.

Enligt Johan Giesecke försöker flera länder nu att hålla nere smittspridningen till dess att ett fungerande vaccin kommer.

– Uttalat eller outtalat, men det är vad de försöker göra och det anser jag är en farlig strategi.

TT: Varför då?

– För att det inte är säkert att det kommer ett vaccin. Men jag kan ha fel. Det kanske kommer ett jättebra vaccin som man hinner tillverka tio miljarder doser av till påsk.

Bara början

TT: Du låter skeptisk?

– Jag tror att det här kommer att hålla på länge. Vi är fortfarande bara i början. Vi kommer att få mindre utbrott kring vilka det kommer att ske smittspårning. Sen blir det lugnare, men efter ett par veckor är det dags igen, och så kommer det att hålla på.

Sverige kan ha en fördel, menar han, eftersom vi har haft samma restriktioner hela tiden.

– Det har nog gjort att vi inte ser samma ökning just nu, även om jag inte vågar uttala mig om hur det blir här.

TT: Varför inte då?

– Det kan mycket väl komma en ökning här också. Det är för tidigt att säga. Det här coronaviruset har överraskat oss förut. Vi måste vänta minst ett år innan vi jämför olika länder, men jag anser fortfarande att vi i Sverige gjorde rätt, även om vi borde ha tagit hand om de gamla och sköra bättre.

Johan Nilsson/TT

Sjöbo

Full styrka när fullmäktige möts efter sommaren

Fullmäktigesal, med  bord för presidiet och längst till vänster en talarstol med Sjöbos kommunvapen på.
Foto: Lennart Larsson
Sjöbo
SJÖBO Politikerna i fullmäktige vill fortsätta att vara full styrka. I kväll samlas 49 politiker, tjänstemän och kanske en och annan åhörare på biograf Flora.

– Jo, det kommer en bit över 50 personer. Men eftersom vi i presidiet sitter så långt ifrån så anser jag att vi inte räknas. Vi har dukat som vanligt, med gott om plats. Man sitter på varannan plats och den som sitter bakom sitter med förskjutning med en plats. Längst bak är det plats till allmänheten och pressen, säger fullmäktiges ordförande Thomas Quist (M).

Under våren har fullmäktigemötena på grund av coronarestriktioner varit halverade. Endast 25 av de 49 ledamöterna har mötts i sessionssalen på kommunhuset.

Men när budgeten skulle tas i juni ville partierna vara full styrka och mötet flyttades till den större Florabiografen.

Förlust

Full styrka vill man vara även i kväll.

– Jag gav gruppledarna i uppdrag att förhandla om hur många de ska vara. Det har vi sagt vi ska ta upp innan varje fullmäktige. Vissa partier upplever att de ligger på en brytpunkt, förlorar mandat och får inte den procentuella representation de ska ha om vi bara är 25 stycken. Och det kan inte jag ha någon synpunkt på. Detta är en frivillig sak vi gör med tanke på coronapandemin och dess regler.

– Men vi har sagt att ersättare som inte tjänstgör inte ska närvara. Vi kan däremot inte utesluta allmänheten, det får vi inte. Då är Florabiografen tyvärr just nu den enda möjliga. Vi har diskuterat Färsingaskolan aula men den är inte lika stor.

Mer på tv

Budgetfullmäktige var det första i Sjöbo som sändes ut som webb-tv på nätet.

Det kommer att bli fler sändningar. Men inte i år, det finns det inte pengar till.

– Om man ska göra det på det sättet det gjordes sist så kostar det ungefär 10 000 per fullmäktige. Och det finns det inte utrymme för i budgeten, säger Thomas Quist.

Kan klara det själv

Så mycket kostar det ungefär om man ska köpa in tjänsten. Men kommundirektör Karina Hansson är övertygad om att kommunen kan klarar filmandet med egen teknik framöver.

– Vi har kunnigt folk i huset, säger hon.

Digital närvaro

Men innan kamerorna sätts upp ska det ske andra saker. Fullmäktigemötena ska digitaliseras och förhoppningsvis förenklas. Upprop och närvarokoll på papper försvinner. Istället registreras politikerns närvaro när hen slår på sin padda.

– När man loggar i kommer det att synas på en skärm. Likadant blir det vid voteringar, de kommer också att ske digitalt.

Tekniken håller på att handlas upp.

– Vi kommer att installera den under hösten, lite pö om pö.

NÄSTA ARTIKEL