En tågkupé saneras i Sydkoreas huvudstad Seoul på fredagen. Foto: TT

Två personer i Frankrike har smittats av viruset

INRIKES Två människor har bekräftats smittade av coronaviruset i Frankrike, uppgav landets hälsominister Agnès Buzyn för franska medier på fredagskvällen.
Ministern sa att det första fallet upptäcktes i Bordeaux och det andra i Paris, skriver Le Parisien.

En av de smittade tog kontakt med sjukvården på torsdagen.
– Han har varit i kontakt med ett tiotal personer sedan han anlände till Frankrike, sa hälsoministern enligt Le Figaro.
Pasi Penttinen som är expert på luftburna sjukdomar vid Europeiska smittskyddsinstitutet sa i går att den här epidemin just nu utvecklar sig snabbare än sars-viruset gjorde.

Samtidigt menar smittskyddsexpert Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten att systemen för att hantera smittsamma virus fungerar väl.
Sverige har haft misstänkta fall och ett antal patienter har varit isolerade.
– Men hittills har alla fall kunnat avskrivas. Det hade nästan varit konstigt om vi inte hade haft misstänkta fall, med tanke på hur vi reser. Den svenska sjukvården är informerad och vet vad den ska göra. Det finns rutiner, säger Anders Tegnell, enligt svt.se.
Varken UD eller Folkhälsomyndigheten tycker att det i nuläget finns någon anledning att avråda från resor eller ge några andra rekommendationer när det gäller skydd mot virusutbrottet i Kina. De nya misstänkta fallen som dök upp i Finland ger ingen anledning till åtgärder här.
– Det är förväntat att fler misstänkta fall dyker upp här och där med tanke på att influensasymtom är vanliga så här års, säger Anders Tegnell.

De som dött av det nya coronaviruset har varit äldre och multisjuka människor. Den yngsta bland de avlidna var 48 år, den äldsta var 89. Inga barn eller friska vuxna finns bland de avlidna i sjukdomen, enligt Anders Tegnell och Världshälsoorganisationen WHO.

Dagens fråga

Är det rätt att företag i välfärdssektorn tar ut vinst?

Loading ... Loading ...