Andy Roberts, lokalpolisområdeschef, och Stefan Sintéus, regional kommenderingschef, håller en pressträff om operation Rimfrost i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT
Polisen delar med start i helgen ut en folder till Malmöborna, inför nästa veckas massiva insats mot kriminella. Foto: Stefan Persson

Massiva polisinsatser under hela nästa vecka

Malmö Dygnet runt i en hel vecka, med start på måndag, ska polisen slå till mot kriminella personer runt om i Malmö.
Inför insatserna delas en informationsfolder på fyra språk ut till boende i staden.

– Allmänheten kommer att märka att det är betydligt fler poliser i områdena. Det här är en operation som fokuserar på ett antal platser i Malmö där vi fått information om att vi har kriminella personer, men också andra uppgifter som tangerar de fyra målen i Rimfrost, säger Stefan Sintéus, kommenderingschef för Operation Rimfrost syd
Nästa veckas insats är nästa steg i Operation Rimfrost, polisens storsatsning mot grov kriminell brottslighet som startade höstas. De fyra målen Stefan Sintéus pratar om är att minska skjutningar och sprängningar i gängmiljö, antalet personer som ingår i nätverken ska reduceras, större mängd vapen och sprängmedel ska tas i beslag och tryggheten ska öka för allmänheten.
Sedan 12 november, då Operation Rimfrost inleddes, har 20 skjutvapen och 25 övriga vapen, bland annat elektroniska knogjärn och pepparsprej, och 2,75 kilo sprängmedel tagits i beslag. Dessutom har polisen beslagtagit 16,5 kilo narkotika och 13 717 tramadoltabletter på den öppna drogscenen.
– Vi har också gjort 1 132 kroppsvisiteringar och jobbat med 300 underrättelser, både egenproducerade och utifrån tips från kriminella, säger Stefan Sintéus.
Utöver det har drygt 400 fordon genomsökts. Kriminella gömmer gärna vapen och narkotika i sina bilar. Dessutom har polisen genomfört 136 husrannsakningar i jakten på vapen och narkotika.
Den senaste tiden har polisen noterat att allt fler unga killar i 15-18-årsåldern figurerar som narkotikakurirer. Det förekommer i hela Malmö, inte bara i de utsatta områdena, konstaterar Andy Roberts, lokalpolisområdeschef i Malmö.
– Det är hela stan. Även mitt eget område Djupadal och Kronprinsen. Men vi är där också, säger han.
– De unga utnyttjas som springpojkar, och det är vi bekymrade över. Det har varit känt för oss tidigare, men inte i den omfattningen. Vi har skrivit ett antal orosanmälningar, och jobbar nära staden och socialtjänsten för att förhindra det här.
Skälen till att polisen i förväg går ut och berättar om att man planerar massiva insatser är dels att de boende inte ska bli oroliga av att det är mycket poliser i ett område.
– Vi vädjar också till allmänheten att hjälpa oss med tips. De kan vara anonyma, men också berätta för de personer vi kommer att ha på plats, säger Andy Roberts.
Polisen efterlyser information om var kriminella gömmer narkotika och vapen, eller om platser där man misstänker att det förekommer kriminell verksamhet.
– Vi arbetar intensivt i olika områden. I allmänna utrymmen som källare och vindar där de gömmer narkotika går vi in. Det gör vi i princip varje dag. Men det finns andra platser som vi inte ser. Där behöver vi hjälp från allmänheten, säger Andy Roberts.

Foldern, som delas ut i hela Malmö, är skriven på fyra språk. Förutom svenska är det arabiska, serbokroatiska och pashto. Polisen är inte orolig för att kriminella nu förvarnas när den går ut med information i förväg inför nästa veckas insats.
– Det finns alltid den risken. Men vi är tydliga med varför. Det här är trygghetsskapande, och så vill vi ha tips från allmänheten. Den har bra koll på var det är mycket spring, sådant som vi inte kan upptäcka själv. Men vi går inte ut med vilka områden det rör sig om, säger Andy Roberts.

Dagens fråga

Brukar du låna böcker på bibliotek?

Loading ... Loading ...