Kultur

De tar powerpopen till Malmö

Killer Chilton. Pressfoto
Artikel Kultur och Nöje Hyllade Killer Chilton spelar på Grand öl och mat i kväll, fredag.

Gitarristen Nicklas Wright har precis slutat en lektion på Chalmers i Göteborg när han ringer upp. På dagarna läser han tekniskt basår och på kvällarna är det musiken som står i fokus. Framförallt med Killer Chilton, ett femmannapopband där några är boende i Göteborg och några i Malmö. Tillsammans skapar de något som de tror att många saknar i dag: powerpop. En stil som de också har hyllats och uppmärksammats för av såväl kritiker som musiknördar under det senaste året.

– Vi gör goa poplåtar med fullt band helt enkelt. Det saknas sådan musik idag, och det märks, säger Nicklas Wright samtidigt som han påpekar att de inte vill vara bundna till genren helt utan att det ibland smyger sig in både country- och rockinfluenser.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Claessons succé – bakom det mesta i storsegern

Viktor Claesson. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Sport
Sport Tredje matchen från start sedan knäskadan – då blev Viktor Claesson målskytt och framspelare.
Resultatet: Två mål, två assist.
Krasnodar vann till slut med hela 7–2 hemma mot Chimki.

Claesson gjorde 2–0 i 23:e minuten och 3–2 i slutet av första halvlek. Dessutom låg han bakom 5–2 och 6–2.

Viktor Claessons spel på hemmaarenan blev verkligen grunden till att ryska klubben Krasnodar säkrade en ny trepoängare i ligaspelet.

För 28-åringen själv var det första fullträffarna sedan han var tillbaka i spel efter olyckan på Santiago Bernabéu-stadion i juni förra året.

Efter knäskadan i Sveriges EM-kval borta mot Spanien fick Claesson vänta länge på att vara en del av den ryska klubbens startelva. I mötet med Arsenal Tula den 18 augusti byttes han in i 75:e minuten och därefter har belastningen ökats successivt.

Matchen mot Chimki var hans blott tredje start.

Claesson byttes ut i 76:e minuten.

Marcus Berg var dock den som ordnade Krasnodars ledning. Anfallaren brände visserligen en straff men tog sedan vara på returen och slog in 1–0-målet efter 19 minuter.

Kristoffer Olsson, tredje svensken i Krasnodars startelva, låg bakom 7–2 i slutet av matchen.

Inrikes

Brandrök från USA kan färga svensk himmel

Bränderna i västra USA har härjat nästan två miljoner hektar mark. Arkivbild.
Foto: Noah Berger/AP/TT
Inrikes
Inrikes

De enorma terrängbränderna i västra USA har härjat nästan två miljoner hektar mark, dödat över 30 personer och tvingat över 200 000 människor att lämna sina hem.

Röken från bränderna har drivit över hela kontinentala USA och ut över Atlanten. Där har den fångats i jetströmmen högt upp i atmosfären och fortsatt mot Europa – och till helgen når den Sverige, 850 mil från lågorna.

Även om det inte rör sig om några större mängder kan det leda till färgförändringar på himlen, enligt SVT Nyheter.

– Himlen skulle kunna få en rödlätt ton på sig runt solen, men koncentrationen är så låg att det inte kommer vara farligt för oss här hemma, säger SVT:s meteorolog Maria Augutis.

Kävlinge

Personalbrist på bygglov hot för padelklubb i Lödde

Bilden visar ett rack och padelbollar och ett nät.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Kävlinge
Löddeköpinge Fastighetsägaren Erho Bygg hotas av 416 831 kronor i vite för att de åter släppt in LPC Padel Club i en industrilokal i Lödde. Personalbrist på bygglov pekas ut som orsaken.

På torsdag ska bygg- och miljönämnden besluta om byggsanktionsavgift gällande en fastighet i Löddeköpinge, som används för idrottsändamål.

2019 inkom en anmälan om att en padelverksamhet fanns i en byggnad som enligt detaljplanen gäller för kontor och industri.

Vid inspektion visade det sig LPC Padel Club fanns i byggnaden, som alltså fått ny bygglovspliktig användning. Synpunkter gavs även på brandsäkerhet och tillgänglighet. Vid kontroll i våras hade nät och annat tagits bort, varför rättelse ansågs ha gjorts.

Fastighetsägaren lämnade i mars i år in en ansökan om tillfälligt bygglov för idrottsverksamhet. Fem månader senare har startbesked ännu inte getts.

I augusti fick förvaltningen veta att idrottsverksamhet återupptagits i lokalen. Fastighetsägaren har nu fram till sammanträdet den 24 september på sig att återigen göra en så kallad rättelse som innebär att nät, skyltar och annat som har med sport att göra tas bort. Verksamheten måste upphöra, annars kan det bli aktuellt med en byggsanktionsavgift om 416 831 kronor.

Erho Byggs representant Mikael Hofmann, som skrivit under handlingar som läggs fram till nämnden, säger till Skånskan att det är en jurist som skött det hela. Han har inte tid att svara på frågor, möjligen senare.

I den skriftliga kommunikationen framgår att det finns ett liknande fall i Lomma, där tillfälligt bygglov gavs med motivering att det kom kommuninvånarna till del.

– Det vore därför orimligt och svårförståeligt om invånarna i Lomma kommun i allmänhet, och i Borgeby i synnerhet, skulle ha tillgång till padelverksamhet samtidigt som vi på andra sidan Lödde å skulle nekas bygglov trots liknande grundförutsättningar, skriver Mikael Hofmann.

Erho Bygg har även lämnat synpunkter på att kommunens handläggning av den tillfälliga bygglovsansökan går alldeles för långsamt.

LPC Padel Clubs ordförande Peter Kristensson vägrar kommentera det pågående fallet. Han vill inte ens vara på om klubben fortfarande bedriver verksamhet i lokalerna.

– Vi kommer att gå ut med en skrivelse i nästa vecka, säger han.

Via LPC Padel Clubs hemsida framgår att det går bra att boka tider till och med den 23 september, men kommunstyrelsens ordförande Pia Almström (M) har fått besked att verksamheten är stängd.

– Vi tycker det här är jättetråkigt att det blivit så här för de har en jättebra ungdomsverksamhet, säger hon. Vi jobbar på att lösa frågan.

Skånskan har sökt nämndsordföranden Thomas Lövskog (M). Enligt Pia Almström arbetar man på en lösning, troligen likt den i Lomma med ett tillfälligt bygglov. Dock har haken varit att kommunen sedan ett par månader tillbaka har alldeles för få bygglovshandläggare.

– Det råder brist på bygglovshandläggare, och i synnerhet på erfarna sådana. Vi har tagit in en konsult och kommer att ta in ytterligare en, säger Pia Almström.

Sport

Norén ser ut att få spela vidare i US Open

Alex Norén. Arkivbild.
Foto: Charles Rex Arbogast/AP/TT
Sport
Sport Vägen till toppen är fortsatt lång.
Men Alex Norén ser i alla fall ut att få spela vidare i US Open i helgen.

Norén följde upp sin inledande 72-runda med 74 slag på fredagen och är därmed sex över par efter två rundor.

Den scoren ser enligt prognoserna ut att räcka för att svensken ska vara bland de 60 spelare som klarar kvalgränsen i golfmajorn utanför New York. Henrik Stenson var efter andrarundans fjärde hål +7 totalt och måste skärpa till sig för att få spela samtliga fyra rundor.

Efter förhållandevis låga scorer under första dagens spel på Winged Foot visade den beryktade banan tänderna rejält under andra rundan. Tuffare vindar gjorde det svårspelat och av första halvan av startfältet var det bara två spelare – amerikanerna Bryson DeChambeau och Bubba Watson – som lyckades gå under par.

Just DeChambeau är efter rundorna 69–68 tre slag under par totalt och bäst av de som har spelat klart. Landsmännen Patrick Reed och Justin Thomas delade ledningen på –4, efter att bara ha hunnit spela fyra hål.

Spelet i US Open pågår till efter midnatt, svensk tid.

Inrikes

Spår efter skottlossning i Malmö

Polisen har hittat spår efter en skottlossning i Malmö. Genrebild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Polisen har larmats till Bellevuegården i Malmö om en misstänkt skottlossning. Spår efter avlossade skott har hittats, men polisen vill inte i detalj berätta vad för slags spår det rör sig om.

– Fynden vi har gjort gör att vi är tämligen säkra på att det har skett en skottlossning, säger Rickard Lundqvist, polisens presstalesperson.

Efter larmet på fredagskvällen spärrade polisen av ett område vid Delsjögatan, och man söker en eller flera gärningspersoner.

Ingen person har hittats skadad och ingen misstänkt är gripen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Smartstudies

Ökat intresse för läxhjälp i Skåne

SmartStudies Allt fler skånska familjer vill ha läxhjälp.

Det beskriver läxhjälpsföretaget SmartStudies som menar att intresset ökar i de flesta av de skånska kommunerna.

Fram till 2015 var det möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Men även fast RUT-avdraget för läxhjälp har avskaffats, så har det fortsatt funnits ett stort intresse för att anlita privat läxhjälp. SmartStudies är ett företag som särskilt profilerat sig på mattehjälp. SmartStudies identifierar att intresset för läxhjälp ökat avsevärt bland de skånska kommunerna, det gäller läxhjälp både för elever i grundskolan- och gymnasieskolan. Men SmartStudies får också in förfrågningar om att hjälpa elever med exempelvis tekniker för uppsatsskrivande, men även om att hjälpa elever med kurser på avancerad nivå på högskolor och universitet.

Undervisning både fysiskt och online

SmartStudies erbjuder både läxhjälp fysiskt, hemma hos eleven eller på ett bibliotek eller på annan plats. Men också digital studiehjälp, vilket det nu finns en stor efterfrågan på med anledning av Coronavirusets spridning. Det finns även elever och familjer som efterfrågar kombinationer av fysisk och digital studiehjälp. Ett annat företag som erbjuder mattehjälp både fysiskt och digitalt är Allakando, läs mer om Allakando läxhjälp här.

Läxhjälp som leder till förbättrade kunskapsresultat

Läxhjälp är en beprövad metod för att höja en elevs kunskapsresultat. Självstudier är bra, nyttigt och oundgängligt, men forskningen är samtidigt tydlig med att en av de viktigaste faktorerna för att en elev ska lära sig så mycket som möjligt i skolan är att den får tillbringa så mycket tid som krävs med en ämneskunnig lärare. Svenska elever har dessutom mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder och läxhjälp kan på så sätt vara en möjlighet att få mer tid med en kunnig lärare. 9 av 10 av SmarStudies elever höjer sina betyg efter slutförd undervisning.

Privatlärare som kan ämnena och pedagogiken

En förklaring till att SmartStudies privatundervisning har varit så framgångsrik är att de har varit noggranna med att rekrytera de bästa privatlärarna. För att bli anställd som privatlärare, eller mattelärare, hos SmartStudies ska du genomgå en lång rekryteringsprocess som innefattar flertalet intervjuer, tester och en mycket noggrann referenstagning. SmartStudies ställer höga krav på att personen har en bra pedagogisk förmåga och djupa kunskaper i de ämnena som han eller hon ska undervisa i - för det är det som i slutändan avgör läxhjälpens kvalitet. Många av privatlärarna är studenter på framstående utbildningar på exempelvis Lunds Tekniska Högskola, Chalmers OCH Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett upplägg som passar dig

SmartStudies anpassar ett upplägg på undervisningens som passar dig och din familj. Undervisningen kan ges i de allra flesta ämnena och oavsett var du bor i Skåne, eller var du bor i landet. Om du vill veta mer om SmartStudies läxhjälp, klicka här.

Inrikes

14-årige pojken i Norrköping hittad

Norrköpingspojken som försvann från sitt hem har hittats. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En funktionsnedsatt 14-årig pojke, som försvann från sitt hem i stadsdelen Ljura i Norrköping på fredagsförmiddagen, har hittats.

Polis inledde en sökinsats som pågick större delen av dagen. Strax efter klockan 19.30 hittade privatpersoner pojken vid en fotbollsplan.

Enligt polisen var pojken lite ledsen men i övrigt oskadd, och han fick skjuts hem.

Utrikes

President ville lotta ut lyxplan till folket

Trots att det var pengar i potten pryddes lotterna med det oönskade presidentplanet.
Foto: Eduardo Verdugo/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ett presidentplan värt över en miljard kronor är symbolen för allt som är fel i Mexiko. Det anser president López Obrador som i flera år har försökt att göra sig av med sin föregångares lyxtransport och ge skattebetalarna deras pengar tillbaka.

I två och en halv timme ropade barnen ut vinnande nummer. Miljontals lotter hade sålts inför veckans dragning då hundra personer skulle få dela på två miljarder mexikanska pesos (motsvarande omkring 834 miljoner kronor).

Men den här historien handlar om mycket mer än ett lotteri.

Det var bara den senaste vändningen i vänsterpresidenten Andrés Manuel López Obradors många försök att framställa sig som ledaren som ska befria Mexiko från årtionden av korruption. I centrum står ett lyxigt presidentplan som López Obrador redan under sin valkampanj för två år sedan lovade att göra sig av med.

Marmor och läder

Planet, en Boeing 787 Dreamliner, beställdes av dåvarande presidenten Felipe Calderón 2012. Med marmorprytt toalettgolv, löpband, konferensrum och presidentsvit med privat dusch och dubbelsäng landade prislappen på motsvarande 1,9 miljarder kronor. I dag beräknas värdet ha sjunkit till 1,1 miljard.

När Mexikos nya Air Force One var klart för leverans hade Calderón lämnat makten. Istället var det Enrique Peña Nieto som fick sjunka ner i de nya lädersätena. Lyxkärran hamnade sedermera i frontlinjen för López Obradors valkampanj och han beskrev det som en symbol för regeringens korruption i ett land som kämpar med utbredd fattigdom. Han lovade att sälja planet och se till att pengarna gick tillbaka till folket. Själv skulle han ändå bara resa i ekonomiklass.

– Inte ens (USA:s president) Donald Trump har ett sådant här plan, dundrade den blivande presidenten.

Svårsålt

Han trodde nog inte att just det här löftet skulle vara så svårt att infria. Men trots att han satte sin stab på att hitta en köpare så snart han tillträtt i december 2018 skulle det visa sig att marknaden för ett begagnat specialbyggt miljardplan är ganska liten. Att bygga om det för kommersiellt bruk skulle kosta miljoner och få privatpersoner har råd att bekosta underhållet för en Dreamliner.

Enligt regeringen har det funnits flera intressenter – men ingen affär har gått i lås. López Obrador har sagt att regeringen inte kan sälja planet för mindre än vad det är värt.

I början av året kläcktes dock en ny idé för att göra sig av med planet. Ett lotteri. Det väckte många frågor bland folket som undrade saker som var vinnaren skulle parkera planet, vem som skulle flyga det och framförallt – vem skulle betala för kalaset? López Obrador lovade då att staten skulle stå för underhållet i åtminstone ett år, en nota motsvarande 15 miljoner kronor.

Den nya idén möttes av såväl skämtsamma tillrop som suckar över ännu en pr-kupp och planen skrotades snabbt. Men lotteriet anordnades ändå, men utan flygplan och med pengar i potten. Överskottet skulle stoppas in i det krisande vårdsystemet, lovade regeringen.

Kritiseras som pr-kupp

Målet var att sälja sex miljoner lotter för motsvarande 210 kronor styck, en stor summa i ett land där varannan invånare räknas som fattig. Dragningen skulle egentligen ske i maj, men för få hade köpt en lott. Och när vinnarna slutligen ropades upp i tisdags hade långt från alla sålts, vilket innebär att det mesta av intäkterna kommer att gå till att betala vinnarna.

Kritiker menar att tidpunkten för ett storartat lotteriskådespel är väl vald. López Obrador har haft blandade framgångar vad gäller sina löften att förändra Mexiko och hans popularitet har minskat i ljuset av regeringens hantering av pandemin, ekonomisk recession och ökat våld. Presidentens egen bror misstänks dessutom för att vara inbladad i korruption – så kanske hoppades López Obrador att Robin Hood-rollen skulle rikta strålkastarljuset bort från den besvärande detaljen en stund.

Och flygplanet? Det är fortfarande till salu.

Sofia Eriksson/TT

Prispengarna i lotteriet uppgår nästan till samma värde som det oönskade presidentplanet, enligt regeringen i Mexiko.
Prispengarna i lotteriet uppgår nästan till samma värde som det oönskade presidentplanet, enligt regeringen i Mexiko.
Foto: Eduardo Verdugo/AP/TT
Mexikos president Andrés Manuel López Obrador håller presskonferens framför det gamla presidentplanet som han försöker att göra sig av med. Arkivbild.
Mexikos president Andrés Manuel López Obrador håller presskonferens framför det gamla presidentplanet som han försöker att göra sig av med. Arkivbild.
Foto: Marco Ugarte/AP/TT
Bild inifrån Mexikos tidigare presidentplan. López Obrador vägrar använda sin föregångares lyxplan. Arkivbild.
Bild inifrån Mexikos tidigare presidentplan. López Obrador vägrar använda sin föregångares lyxplan. Arkivbild.
Foto: AP/TT

FAKTA

Fakta: Lovade förändring

I valet som hölls i Mexiko sommaren 2018 vände väljarna till stor del det traditionella etablissemanget ryggen och gav sitt stöd till Andrés Manuel López Obrador. Hans parti Rörelsen för nationell förnyelse (Morena) blev också störst i kongressen efter valet som innebar en jordskredsseger för vänstern.

López Obrador beskrivs som en vänsterpopulist och har lovat att ta itu med "maktmaffian" i Mexiko.

Samma dag som han svor presidenteden öppnade López Obrador i en symboliskt laddad gest dörrarna till presidentens residens Los Pinos i Mexico City för allmänheten. Han mer än halverade sin lön och gjorde sig av med en stor del av presidentens säkerhetsstyrka.

Börsen och valutan föll dock inför López Obradors tillträde, då många finansaktörer oroade sig för att den nya presidenten skulle agera näringslivsfientligt. Och 2019, under López Obradors första år vid makten, krympte ekonomin. Det var första gången sedan den globala finanskrisen 2009 som tillväxten var negativ, om än bara knappt.

Våren 2020 kom coronapandemin och under årets andra kvartal krympte ekonomin med drygt 17 procent.

Källa: Landguiden/UI

Sport

Antetokounmpo mest värdefull i NBA – igen

Giannis Antetokounmpo under en match i NBA-slutspelet. Arkivbild.
Foto: Mark J. Terrill
Sport
Sport

För andra säsongen i rad har Giannis Antetokounmpo utsetts till NBA-basketens "MVP" – mest värdefulla spelare. Den 25-årige greken i Milwaukee Bucks fick 85 av 101 röster som etta, medan LeBron James fick övriga 16 röster och slutade tvåa i omröstningen där totalt 100 journalister och en "fansens röst" har rösträtt.

Antetokounmpo är den blott tredje spelaren i historien som utses till MVP och ligans bästa defensiva spelare samma säsong, efter Michael Jordan 1988 och Hakeem Olajuwon 1994.

NÄSTA ARTIKEL