Health Officials in hazmat suits check body temperatures of passengers arriving from the city of Wuhan Wednesday, Jan. 22, 2020, at the airport in Beijing, China. Nearly two decades after the disastrously-handled SARS epidemic, China’s more-open response to a new virus signals its growing confidence and a greater awareness of the pitfalls of censorship, even while the government is as authoritarian as ever. Foto: AP Photo Emily Wang)

Spridningen av coronaviruset fortsätter

Utrikes På torsdagen inkom uppgifter om att en person i Saudiarabien smittats av viruset.
Samtidigt har kinesiska myndigheter stängt kollektivtrafiken i tre kinesiska städer.

Sedan den 31 december 2019 har fler än 400 laboratoriebekräftade fall av coronaviruset 2019-nCoV rapporterats. Merparten har konstaterats i den kinesiska staden Wuhan men fall har sedan utbrottet även bekräftats i andra delar av Kina, i Thailand, Japan, Sydkorea och USA. Bara i Kina har hittills 17 dödsfall bekräftats, enligt flera medier.

Staden Wuhan tros vara källan till utbrottet och under torsdagen stängde kinesiska myndigheter ned kollektivtrafiken i staden. Flygplan hindras från att lyfta, tåg- och busstrafiken har ställts in och myndigheterna har ombett invånarna att inte lämna sina hem utan anledning.

Meddelandet att världens 42:e största stad ”stängs ned” nådde lokalbefolkningen under morgonen och möttes av stor oro. Enligt en lokal källa, som Washington Post hänvisar till, ska nyheten ha lett till att fler än 300 000 Wuhanbor lämnat staden via tåg.

Senare på torsdagen beslutade ytterligare två kinesiska städer att stänga ned tågtrafiken. Det rör sig om staden Huanggang – med åtta miljoner invånare – samt staden Ezhou med cirka en miljon invånare, rapporterar BBC.

Parallellt med utvecklingen i sydöstra Kina sprider sig viruset längre västerut på den asiatiska kontinenten. Under torsdagsmorgonen skriver flera lokala medier att ett fall har bekräftats i Saudiarabien.

Enligt den indiska tidningen Times Now är den smittade en indisk sjuksköterska som arbetar på ett sjukhus i staden Abha. Sjuksköterskan tros ha dragit på sig smittan under ett uppdrag i den indiska regionen Ettumanoor. Ytterligare tre personer som befunnit sig i regionen befinner sig just nu i karantän på ett sjukhus i Saudiarabien för analys.

Under onsdagen konstaterades också det första bekräftade fallet av coronaviruset 2019-nCoV hos en person i Hong Kong, rapporterar Reuters.

Folkhälsomyndigheten bedömer dock fortfarande spridningsrisken till Sverige som mycket låg. Världshälsoorganisationen (WHO) har heller inte förklarat virusutbrottet som en folkhälsorisk av global omfattning än.

Organisationen möttes under onsdagen i Genéve men konstaterade att mer information behövs innan något beslut tas. Representanterna på mötet träffas igen under torsdagen för att diskutera ärendet ytterligare.

Dagens fråga

Är det rätt att företag i välfärdssektorn tar ut vinst?

Loading ... Loading ...