Polis på plats utanför den rånade gården i Högestad utanför Ystad på torsdagen. Enligt polisen handlar det om en eller flera aggressiva personer som kör in med bil vid gårdsplanen och som därefter försöker ta sig in i avsides belägna bostäder på Österlen. Foto: Johan Nilsson/TT
Carl Piper. Foto: Johan Nilsson / TT
Carl Piper rånades i sitt hem i Högestad på onsdagskvällen. Foto: Caroline Stenbäck
Carl Piper rånades i sitt hem i Högestad på onsdagskvällen. Foto: Caroline Stenbäck

Rånet mot godsherren del av en serie brott

Ystad Rånarna körde upp till mangårdsbyggnaden och ringde på. När greve Carl Piper öppnade blev han misshandlad.
Nu behandlar polisen rånet som inträffade på Österlen på onsdagskvällen som en del av en serie rån mot mer eller mindre ensligt belägna bostäder på landsbygden.

Vid halv åtta-tiden på onsdagskvällen gick larmet till polisen. Carl Piper, 73, hade då fått påringning hemma på gården i Sövestadsbygden och blivit slagen när han öppnade dörren.
– Gärningsmännen har inte hittat det man skulle och då har man tagit med sig honom och kört till en annan byggnad på gården, säger Ewa-Gun Westford, presstalesman på Skånepolisen.

Polisen var på onsdagskvällen på plats med en stor insats sin bland annat inkluderade en helikopter. Både mangårdsbyggnaden och färdvägen till den andra byggnaden på gården spärrades av för brottsplatsundersökning.
Mannen som utsatts för rånet behövde dock inte följa med ambulansen till sjukhuset.
– Han mår efter omständigheterna bra, säger hans dotter Anna Piper.

Carl Piper rånades i sitt hem i Högestad på onsdagskvällen. Foto: Caroline Stenbäck

Polisen kopplar ihop rånet med liknande händelser i Toarp, Borrby och Hemmeslöv där gärningsmän kört fram till gårdar och utsatt de boende för brott. I övrigt är Ewa-Gun Westford återhållsam med detaljer kring händelseförloppet, liksom signalement på gärningsmännen.
– Jag har sett att vi fått kritik på Facebook för det men vi vill inte gå ut med signalement, färg på bilen, om det eventuellt var utländska registreringsskyltar eller liknande för att vi vill få lite bättre grepp om händelsen själva först. Det är viktigt för oss att vittnesmål vi får in inte är färgade av det som berättats om händelsen. Vi behöver få in fräscha uppgifter.

Ewa-Gun Westford vill också uppmana personer som bor ensligt att vara uppmärksamma när det ringer på hemma på kvällen att tänka efter innan man öppnar.
– Jag vill medvetandegöra människor om ett säkerhetstänk, säger hon.
– Det är viktigt att man vet vad det gör om man är ensam hemma. Man måste fråga sig om det är relevant att det kommer någon till mig nu. Väntar jag på någon? Om man är tveksam bör man ringa en anhörig och vägra öppna för det vi såg igår var ett ganska aggressivt beteende från gärningsmännen. Det gick rätt snabbt när målsägaren öppnade dörren. Man ställer en fråga och sedan fick han motta slag.

Foto: Caroline Stenbäck

 

Dagens fråga

Är det rätt att företag i välfärdssektorn tar ut vinst?

Loading ... Loading ...