Foto: Dake Kang/AP Photo/TT

Sjätte person död – men låg risk här

Virus En sjätte person har dött i samband med utbrottet av den sars-liknande lungsjukdom som sprids i Kina, rapporterar flera medier.
Men risken att smittan skulle spridas till Sverige bedöms som mycket låg.

Kina har bekräftat att viruset kan sprida sig från människa till människa. Utbrottet har väckt internationell oro men Folkhälsomyndigheten bedömer risken för att smittan sprids till Sverige som mycket låg.
Myndigheter runtom i världen börjar nu att screena flygpassagerare som reser från Wuhan i Kina.
– Du kan inte till fullo förhindra att smittan sprids till landet, säger Brendan Murphy, medicinskt ansvarig vid det australiska regeringskansliet.

Det nya viruset upptäcktes först bland människor som besökt marknaden i staden Wuhan i Kina på nyårsafton. Marknaden har hållit stängt sedan den 1 januari. Sedan dess har över 200 laboratoriebekräftade fall rapporterats, uppger den svenska Folkhälsomyndigheten. De allra flesta smittade är kvar i Wuhan men två personer har bekräftats bära viruset i Thailand, en i Japan och en i Sydkorea.

Samtidigt har en man, som misstänks vara smittad, satts i karantän i Australien.
Flygbolagen Air China, China Eastern Airlines och China Southern Airlines föll alla hårt på börsen på tisdagen över oro för det sarsliknande coronavirus som i skrivande stund dödat sex personer.
Flygbolagen, Kinas tre största, tappade runt 6 procent. Utbrottet i Kina kommer mitt i det kinesiska nyårsfirandet då många förväntas resa, men rädslan för viruset får folk att avstå.

Nordkorea kommer att införa ett temporärt inreseförbud för samtliga turister efter utbrottet av lungviruset i Kina, skriver Reuters.
Den överväldigande majoriteten av turisterna i Nordkorea kommer från Kina.

Dagens fråga

Brukar du låna böcker på bibliotek?

Loading ... Loading ...