Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) kommenterar den samlade oppositionens budget förslag i riksdagen. Den samlade oppositionen, V, M, KD och SD, är överens om att köra över regeringen i budgetbråket om mer pengar till kommunerna. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Majoritet för extra miljarder till välfärd

Stockholm Förhandlingarna mellan M, KD och V har resulterat i ett förslag till en extra ändringsbudget med 7,5 miljarder till kommuner och regioner, nästan 2,5 miljarder mer än det förslag som regeringen lagt fram och som stöds av C och L.
Även SD stöder oppositionens förslag, som därmed har en majoritet i riksdagen.

Finansieringen ska bland annat ske genom att Miljöpartiets nya variant på friår dras in, vilket ger 216 miljoner. Även Centerpartiets ingångsavdrag, slopade arbetsgivaravgifter på enklare jobb, får stryka på foten. Det ger 1,67 miljarder. Även lärarassistenter och Innovationsrådet berörs.
– Det behövs. Vi måste se till att rädda varenda jobb som finns för undersköterskor, sjuksköterskor och lärare, för de behövs i välfärden, säger Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson till SVT Nyheter.

Hon är medveten om att det krävs att Sverigedemokraterna stöder förslaget för att det ska gå igenom i riksdagen.
– Vi har förhandlat med Moderaterna och Kristdemokraterna och kommer att lägga fram det här förslaget i riksdagen. Hur partierna i riksdagen ställer sig till det är upp till dem, säger hon.
Och Sverigedemokraterna har alltså meddelat att man stöder förslaget.
– Vi tycker i och för sig att slutprodukten är något mindre attraktiv än Moderaternas alternativ, i synnerhet vad gäller finansiering av det internationella biståndet och att rättsväsendet blir utan resurser. Men med det sagt är det bättre än ingenting, och då är beslutet enkelt, säger SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt till SVT Nyheter.

Moderaterna ekonomiskpolitiska talesperson säger till Dagens Nyheter att nedskärningar och uppsägningar på till exempel äldreboenden ska kunna förhindras.
– Vi menar att skattebetalarnas pengar ska gå till sjukvård och skolor i stället för friår. Friåret och ingångsavdraget är de stora posterna i vår finansiering, säger hon.
Finansminister Magdalena Andersson (S) sade på onsdagseftermiddagen till SVT att man ännu inte vet hur man ska ställa sig till förslaget.
Liberalernas gruppledare i riksdagen, Johan Persson, kommenterar på Twitter att M, KD, V och SD stöder ett större tillskott än regeringen:
”2 486 miljoner kronor mer till regioner och kommuner 2020. V och SD har fel i mycket. Men kanske inte främst detta. Inte hela världen. Sker genom att ta redan märkta pengar till exempelvis skolan.”

Centerpartiets ingångsavdrag riskerar att slopas. Partiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson kommenterar på Facebook:
”Moderaterna brukade vara ett parti som klarade av att hålla två tankar i huvudet samtidigt – vi kan både sänka skatten och satsa på välfärden. Det visade vi inte minst under Alliansåren. Nu överger M och KD traditionell borgerlig politik för att samarbeta med Vänsterpartiet”, skriver han.

Läs mer:

Dagens fråga

Är det rätt att företag i välfärdssektorn tar ut vinst?

Loading ... Loading ...