Här är årets matbluff

Vad tror du att gräddsubstitutet Alpro Cuisine soya vispbar består av?
Inte är det soja i någon större utsträckning i alla fall. Nu har produkten utsetts till årets matbluff.

Finalisterna

1. Alpro Cuisine soya vispbar (9 416 röster)
2. Skånemejerier Bara yoghurt frukt & bär hallon & jordgubb (3 431)
3. Pågen Brioche hamburgerbröd (3 270)
4. Rå Blåbär pressad råsaft (2 019)
5. Semper gluten free Bovete & Teff mjöl (964)

Konsumentföreningen Äkta Vara utser varje år Årets matbluff som röstas fram på organisationens hemsida. Årets ”vinnare” är ett alternativ till vispgrädde för den som vill undvika mjölkprodukter men den som tror att Alpro Cuisine soya vispbar består till någon större del av soja tror fel. Endast två procent består av sojabönor medan 25 procent är palmolja.

– Väldigt många känner sig uppenbarligen lurade av innehållet i produkten, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på konsumentorganisationen Äkta vara, som ligger bakom omröstningen.
– Palmoljan är kritiserad, bland annat av miljöskäl, och många konsumenter väljer bort produkter som innehåller den. Jag tror att den negativa bilden är ett av skälen till att Alpros sojavisp fick så många röster.

Närmare hälften av de 19 100 rösterna föll på vinnaren. Närmaste konkurrenter var Skånemejerier Bara yoghurt frukt & bär och Pågen Brioche hamburgerbröd.

Finalisterna

1. Alpro Cuisine soya vispbar (9 416 röster)
2. Skånemejerier Bara yoghurt frukt & bär hallon & jordgubb (3 431)
3. Pågen Brioche hamburgerbröd (3 270)
4. Rå Blåbär pressad råsaft (2 019)
5. Semper gluten free Bovete & Teff mjöl (964)

Dagens fråga

Brukar du låna böcker på bibliotek?

Loading ... Loading ...