Deckarspalten

Välbekant och bångstyrigt

Maria Adolfsson.Foto: Caroline Andersson
Artikel Deckarspalten I årets första deckarspalt recenserar Gunilla Wedding Mellan djävulen och havet, Min syster, seriemördaren och Där inget vissnar mer.

Deckaråret 2020 inleds på bästa tänkbara sätt med Mellan djävulen och havet (Wahlström & Widstrand), en ny bok från Maria Adolfssons fiktiva örike Doggerland. Som jag har längtat efter att återvända till den här lockande hitte-på-kombinationen av Skandinavien och Storbritannien och följa kriminalinspektör Karen Eiken Hornby i både jobb och privatliv.

Maria Adolfsson debuterade 2018 med Felsteg där läsarna fick lära känna både Karen och Doggerland under en mordutredning som framförallt höll sig på huvudön Heimö och i huvudstaden Dunker. I uppföljaren Stormvarning bar det av norrut till den nordligaste ön Noorö i en utredning där så väl mc-gänget Odin Predators som whiskytillverkarna Grooths stod i centrum.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Höör

Anmälan om slag

Höör
HÖÖR En kvinna i Höörs kommun har anmält sin man till polisen. Hon anklagar honom för att ha sparkat henne på armen.

Enligt anmälan ska misshandeln ha inträffat förra sommaren sedan paret hamnat i en muntlig dispyt.

Utrikes

Saudiarabien förnekar möte med Netanyahu

USA:s utrikesminister Mike Pompeo (till vänster) och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Arkivbild.
Foto: Debbie Hill/AP/TT
Utrikes
Utrikes Israels premiärminister Benjamin Netanyahu uppges ha träffat Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman för överläggningar, enligt medier och en israelisk minister. Men det stämmer inte, enligt Saudiarabiens utrikesminister.

Mötet i den saudiska staden Neom har beskrivits som hemligt – men uppgifter om att det ska ha ägt rum har återgetts av flera israeliska medier och en minister har även bekräftat det för arméradion. Det vore i fall det första kända besöket av en israelisk premiärminister i kungadömet.

Men nu skriver den saudiska utrikesministern Faisal bin Farhan Al Saud på Twitter att uppgifterna inte stämmer. "Inget sådant möte har ägt rum" skriver han.

Pompeo var där

USA:s utrikesminister Mike Pompeo, som besökte Israel förra veckan, ska enligt publice service-kanalen Kan ha varit med på mötet. Men han har bara bekräftat att han var i Neom och träffade Mohammed bin Salman som en del i en Mellanösternturné.

Uppgifterna om mötet ska ses i ljuset av att Israel den senaste tiden har ingått historiska avtal om normalisering med två av Saudiarabiens allierade på Arabiska halvön: Förenade arabemiraten och Bahrain. Alla tre delar – precis som Saudiarabien – en djup misstro mot Iran, vilket ses som en av de främsta förklaringarna till de återupprättade diplomatiska banden.

De så kallade Abrahamavtalen har mejslats fram och skrivits under med hjälp av Trumpregeringen i USA.

Vill se konfliktlösning

Men regimen i Riyad har officiellt hållit fast vid att man kommer att följa Arabförbundets gamla ståndpunkt, det vill säga att inte upprätta några formella relationer med Israel innan konflikten med palestinierna är löst.

Sudan är det senaste arablandet som kommit överens med Israel om normalisering. Och nu har Israel skickat sin första delegation till landet, rapporterar arméradion på måndagen. Det råder dock viss oenighet i Sudans ledarskikt kring hur snabbt och hur långt man ska gå.

Eslöv

Kvinna greps efter Cooprånet

Kvinnan som sprang mot Föreningstorget greps senare på kvällen och satt under måndagsförmiddagen anhållen.
Eslöv
ESLÖV Polisen har gripit en kvinna som misstänkt för rånet mot Coop på Västerlånggatan i Eslöv under söndagskvällen.

En maskerad kvinna klev vid 18.50-tiden in på Coop och tilltvingade sig med hjälp av knivhot cirka 1 000 kronor från en kassör.

Kvinnan var ”halvt maskerad” enligt larmet och lämnade platsen springande mot Föreningstorget medan polis tillkallades.

Poliserna fick ett signalement om en kvinna som var cirka 25-30 år gammal

Hon greps senare under kvällen. Det handlar om en 24-årig kvinna som under måndagsförmiddagen satt anhållen som misstänkt för rånet.

Hon är känd av polisen sedan tidigare.

Eslövspolisen ville inte gå närmare in på vilka förhållanden och var någonstans kvinnan kunde gripas. Men det ska handla om en ort utanför Eslöv.

Höör

Snattare med vinkelslip i byxorna

Snattaren försökte lämna Citygross med en vinkelslip nerstucken i byxorna.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Höör
HÖÖR Citygross i Höör utsattes på söndagen för en stöld av en man som försökte lämna affären med en vinkelslip nerstucken i byxorna.

Det var vid 16.30-tiden som butikskontrollanter stoppade mannen när hansista möjligheten att betala.

Polis tillkallades som gjorde en husrannsakan i mannens bil som stod parkerad utanför. I den påträffades ytterligare två maskiner som man tror är stulna.

Mannen som misstänks för stöld är från Örkelljunga och 46 år gammal.

Svalöv

Folkomröstning i Svalöv skjuts upp

Kommunstyrelsens ordförande Teddy Nilsson (SD) väljer att ställa in folkomröstningen i Svalöv.
Foto: Johan Nilsson/TT
Svalöv
Svalöv SVALÖV
Folkomröstningen i Svalöv ställs in och flyttas fram på obestämd tid.
Beslutet togs på måndagen och anledningen är den ansträngda situationen med covid-19.

Redan i fredagens tidning skrev SkD att kommunstyrelsens ordförande Teddy Nilsson (SD) helst såg att valet gällande en ny koncernbildning skjuts på framtiden.

Även övriga partier, speciellt oppositionen, har svängt i frågan och under måndagen kom beskedet:

- Det är bra att alla partier nu är överens om att vi, för våra medborgares hälsa, avvaktar konsekvenserna av coronapandemin innan vi genomför folkomröstningen, säger Teddy Nilsson.

Han är dock konfunderad över oppositionens agerande. I ett första skede gav man kalla handen att skjuta upp valet:

- Nu är det helt plötsligt den viktigaste saken i världen. Det är synd att de inte lyssnar på de som har ansvaret. Nu är vi väldigt, väldigt långt fram i alla processer. Alla knappar är tryckta på, allt material är på väg ut.

Teddy Nilsson ser det som ett givet beslut:

- Redan för fyra veckor sedan insåg jag att vi skulle ha en topp i smittspridningen, men nu när oppositionen har ändrat sig är jag villig att skjuta på omröstningen.

Andra partier är inne på samma linje och Socialdemokraternas Jan Zielinski ser det som naturligt att skjuta upp folkomröstningen.

Man lade även förslaget att hitta ett nytt datum, först i vår och då den 22 maj.

- Det är helt utifrån det ansträngda läget som råder och att vi vill visa att vi tar ansvar att både anställda, vi själva och nära och kära inte ska råka ut för att bli smittade.

De är lång tid framöver, men:

- Kan vi skjuta så pass långt fram så är vi mer kloka än vad vi är i dag och i ett annat läge när det gäller gynnsammare väder. Förhoppningsvis så har vi även ett vaccin framme.

Jan Zielinski anser även att antalet ledamöter i kommunfullmäktige ska bantas ner under den rådande och kritiska perioden.

- Vi kan tänka oss att få en borgfred, där vi går ner till minimalt antal ledamöter, Det känns magstarkt att sitta på ett möte med enorm massa punkter.

Här vill Zielinski dra ner till elva och sprida ut folket över hela aulan på Linåkerskolan

- Sedan att man kraftigt bantar dagordningen och bara har fyra-fem punkter.

Marie Irbladh i Centern är kluven, men inser allvaret:

- Det finns olika åsikter och vi tycker det är lite långt att vänta med folkomröstningen ända fram till maj.

Centern avvaktar och ser vad styret kommer fram till:

- Det är inte helt lämpligt att ha en folkomröstning nu.

Marie Irbladh hoppas på ett vaccin och att smittspridningen går ner efter jul. Då är det helt möjligt att ha valet i vår-vinter.

- Som läget är nu finns det anledning att avvakta. Men å andra sidan har andra länder haft val nyligen och ännu värre smittspridning än vad vi har här hemma.

På kommande möte den 30 november kommer kommunfullmäktige att ta det formella beslutet om att flytta på folkomröstningen i Svalövs kommun.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Inrikes

Pandemin tar fram flockdjuret inom oss

Det är inte lätta för oss att ändra beteende och många har därför svårt att följa enkla restriktioner som att hålla avstånd och sluta umgås. Det är också därför vi ibland sätter en orimligt stor tilltro till specifika lösningar, som munskydd och vaccin, ska skydda oss, enligt psykologen Filip Arnberg. Bilden är tagen på Strandvägen i Stockholm.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Sverige Först bunkring och panik, sedan somrig optimism och framtidstro — och nu trött nedstämdhet. Så har många upplevt coronapandemin hittills och det följer ett vanligt mönster i hur människor agerar i kristider.
Det här viruset och hur det verkar är en formidabel motståndare för oss, säger psykolog Filip Arnberg.Butikshyllorna gapade tomma, jakten på handsprit pågick för fullt och i stället för middagar och fester höll vi oss inne och bakade bröd och planterade växter. Färre uppsökte sjukvården och den äldre och yngre generationen möttes över videolänk.

Coronavirusets framfart fick många av oss att ställa om och ställa in vårens alla planer. Nu ökar smittspridningen igen och varningarna haglar från regering, opposition och myndigheter. Men följsamheten är hittills inte lika stor som i våras – trots att hotet mot oss består.

Varför?

– När det kommer ett nytt hot som är oklart och osynligt tar vi i ett första skede det säkra före det osäkra, säger Filip Arnberg, docent i klinisk psykologi vid Uppsala universitet och expert på katastrofpsykologi.

– Under våren hjälpte det oss att göra det lilla extra för att skydda oss.

Virus är vardag

Nu har vi vant oss vid viruset, som blivit en slags ny vardag, vilket försvårar för oss att "hålla i och hålla ut".

– Det är ganska svårt att vidmakthålla en oro eller stark beredskap inför något man inte kan se, säger Ann Enander, psykolog vid Försvarshögskolan som forskar om risk- och krispsykologi.

Uppmaningar om social distansering har blivit vardagsmat under pandemin, här på livsmedelsbutik i centrala Stockholm.
Foto: Amir Nabizadeh/TT

Dessutom upplever vi ingen uppenbar belöning av våra ansträngningar. Vi kan ju inte säkert veta om vår inställda middag, julfirande eller resa faktiskt minskade smittspridningen.

– Man upplever ganska lite feedback på egna åtgärder. Man får inte återkoppling på det man gör.

Följer krismönster

Vår hantering av coronapandemin följer ett vanligt mönster under kristider, enligt Filip Arnberg. Den första tiden präglas av oro och rädsla varpå en optimism om att det ska bli bättre vanligtvis sprider sig – något vi såg i somras när det var lätt att umgås ute och smittan lade sig.

– Då spelade det inte jättestor roll att folk pratade om en andra våg och en svår höst. Vi hade en så stor vilja att det skulle bli bra, säger han.

– Om det sedan inte sker inträder i stället den här förstämningen och risken för trötthet och uppgivenhet. Det tror jag att vi kan se i pandemin i dag.

Arnberg jämför med studier från kontaminerade områden efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl, som visar att människor som bor kvar känner en större uppgivenhet och inte är lika benägna att ta hand om sig och exempelvis röker i högre grad än andra. Poängen med att leva sunt är helt enkelt svår att se när platsen man bor på riskerar att göra en sjuk.

"Formidabel motståndare"

I Sverige går vi åter mot mörkare tider, såväl bokstavligt talat som pandemimässigt. Många har säkerligen slungats in i de här känslorna av nedstämdhet och uppgivenhet under den så kallade andra vågen, när det blir svårare att umgås på ett säkert sätt och ensamheten kryper sig på.

– Det här viruset och hur det verkar är en formidabel motståndare för oss. Det blir mer potent och bättre på att spridas just när vi har det som tuffast, säger Arnberg.

Många bibliotek, som Göteborgs stadsbibliotek, har stängt enligt rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.
Foto: Adam Ihse / TT

Det är heller inte lätt för oss att ändra vårt beteende och många har därför svårt att följa till synes enkla restriktioner som att hålla avstånd och sluta umgås. Det är också därför vi tenderar att sätta en ibland orimligt stor tilltro till att tekniska lösningar, som munskydd, visir och vaccin, ska skydda oss, enligt Arnberg.

– Det som är svårast för oss är att ändra på oss. Vi vill så hemskt gärna att det ska finnas någon teknisk mojäng som ska lösa det här åt oss, säger Arnberg.

Känslomässiga flockdjur

Men vad är det då som får vissa att agera direkt, isolera sig och följa råd och rekommendationer till punkt och pricka medan andra fortsätter sina liv som vanligt med krogbesök och utlandsresor?

Det finns flera svar, vi är ju alla olika individer som tolkar situationer olika. Men ju närmre hotet du är — hur stor smittan är i ditt land, om du jobbar inom vården, är i en riskgrupp eller har en anhörig som gått bort — desto större sannolikhet att värdera coronaviruset som allvarligt.

Ann Enander jämför med hur svårt vi har att ta till oss statistik om risker och kriser medan vi kan reagera väldigt starkt på ett enskilt öde. Det är lättare att ta till sig en bild av en drunknad treårig pojke på en strand än att förstå innebörden av hundratusentals människors flykt.

– Vi är duktiga på att slå ifrån oss det mentala men det känslomässiga har vi svårare att värja oss för, säger Enander.

Det finns också en annan viktig aspekt som påverkar – som ligger djupt i vår natur.

– Vi är ju flockdjur och gör som alla andra, säger Ann Enander.

– Om du vill hjälpa någon annan att bedöma en risk är det bästa ofta att bete sig på det sätt du tycker är rimligt och visa genom dina handlingar hur farlig situationen är, säger Filip Arnberg.

I våras gjorde oron för coronaviruset gör att människor hamstrade vissa matvaror, vilket resulterade i en del tomma hyllor på bland annat ICA Maxi i Sollentuna. Butikschef Håkan Persson konstaterade då att det långkorniga riset tagit slut.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

FAKTA

Fakta: Coronaviruset i Sverige

Det första fallet av coronavirus i Sverige upptäcktes 31 januari 2020.

Under våren tog smittspridningen fart och dödstalen i Sverige steg i hög takt. Under de värsta veckorna i april låg dödstalen runt, eller strax under, 100 per dag.

Efter införda råd och rekommendationer och när det varmare sommarvädret gjorde sitt inträde i maj minskade virusspridningen. Så småningom lättades vissa råd och restriktioner.

Under hösten har smittspridningen åter ökat, om än hittills inte lika brant som i våras, och hårdare allmänna råd än under våren införts. Alkoholförsäljning måste upphöra senast klockan 22, besöksförbud kan åter införas på äldreboenden och en del kommuner har stängt simhallar och gym till exempel.

Över 200 000 människor har bekräftats smittade i Sverige och drygt 6 400 personer med covid-19 har dött.

Källa: Folkhälsomyndigheten med flera.

Eslöv

Vandaler på barnens lekgård

Eslöv
ESLÖV I helgen var det någon som krossade glas vid skoområdet längs Skolgatan i centrala Eslöv.

De okända personerna hade också slängt runt bänkar och bord, kastat upp en barnvagn på taket och förstört leksaker på gården där barnen leker.

En polisanmälan om det hela har lämnats in via Internet.

Ekonomi

Börsen vänder nedåt

Stockholmsbörsen inleder veckan uppåt. Arkivbild
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen inledde uppåt på nytt hopp om vaccinationer mot covid-19.
Men i eftermiddagshandeln har det vänt. Det breda OMXS-index ligger på minus 0,2 procent strax före klockan 14.

Utvecklingen går på tvären med hur det ser ut på Frankfurtbörsen och Parisbörsen, där förmiddagens uppgångar håller i sig.

Nedgången kan förklaras av inköpschefsindex från eurozonen som faller efter nedstängningar i länder som Frankrike och Tyskland och fortsatta problem med spridning av coronaviruset. Till det sprider Trumpregeringens hot om att införa sanktioner mot Kinas flygindustri ny politisk osäkerhet kring världshandeln.

Men många investerare väljer att se signaler om att vaccinationsprogram som hejdar coronapandemin kan dra igång redan kring årsskiftet.

OMXS30-index, med de mest omsatta aktierna, balanserar på nollstrecket. Klädkedjan H&M stiger med 0,5 procent och verkstadsaktier går överlag också bra, med kurslyft för Sandvik och Alfa Laval på 2 respektive 1,8 procent.

Skogskoncernen SCA och gruvkoncernen Boliden hör också till tungviktarna som drar uppåt, med ett kurslyft på 1,6 respektive 2,9 procent.

Däremot backar aktien i läkemedelskoncernen Astra Zenecas med 1,3 procent, trots att bolaget tillsammans med University of Oxford presenterat en klinisk studie som visar att vaccinkandidaten AZD1222 med en viss dosering kan ha en 90-procentig effekt för att motverka covid-19-infektioner.

Telekomaktier drar också nedåt. Ericsson backar 1 procent och Tele2-aktien med 1,9 procent.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL