Det nya ton tunga fundamentet till Zlatanstatyn grävdes upp på tisdagen. Under onsdagen ska granitcylindern kapas i två delar för att kunna hanteras under restaureringen av statyn. Foto: Stefan Persson
I början av januari föll statyn över staketet som skulle skydda den. Foto: Karsten Petersen/Arkiv
För drygt tre månader sedan var Zlatan Ibrahimovic på plats vid invigningen av statyn. Foto: Stefan Persson/Arkiv

Resterna av statyn grävs upp och flyttas

Malmö Arbetet med att flytta de sista delarna av Zlatanstatyn till den hemliga verkstad där den ska renoveras påbörjades på tisdagen.
I dag ska det nio ton tunga granitfundamentet sågas i två delar innan det transporteras till hemlig lokal där statyn ska restaureras.

– Det handlar om reparationsprocessen, inte själva flytten. Bedömningen är att det är bäst att dela den. Det finns inte den typen av lyftkapacitet inne i reparationslokalen, säger Malin Tykesson, kommunikationschef för fritidsförvaltningen i Malmö stad.

På trettondagsafton vaknade Malmöborna upp till nyheten om att Zlatanstatyn sågats av jäms med fotknölarna och fallit över det staket som skulle skydda den från fler vandaldåd.
Vid flera tillfällen tidigare hade den vandaliserats, detta efter att huvudpersonen själv, Zlatan Ibrahimovic, gått in som delägare i Hammarby IF och sagt att han ska hjälpa till att göra klubben till Skandinaviens mäktigaste.
I en intervju hävdade han dessutom att han trodde att Malmö FF:s supportrar skulle vara glada för hans skull. Det visade sig snart vara en felbedömning. Förutom återkommande vandaliseringar föreslogs i ett Malmöinitiativ att statyn skulle skickas tillbaka till Stockholm, där det ursprungligen var tänkt att statyn skulle placeras.
Många andra röster har höjts om att flytta statyn. Malmö FF:s ordförande Anders Pålsson säger i podden Blått Snack att det kan vara klokt att fundera på var den ska stå.

Vad som ska hända med statyn är ännu inte bestämt. Tiden för att rösta på förslaget i Malmöintiativet går ut den 25 februari.
– Beslut om en eventuell flytt ska tas av kommunstyrelsen.
Det nuvarande beskedet, tills ett nytt ges, är att statyn placeras på stadionområdet igen.
– Det finns inget annat beslut än att den ska tillbaka till Stadiontorget, säger Malin Tykesson, som inte har några uppgifter på hur lång tid reparationen tar.
Av säkerhetsskäl hemlighålls platsen där arbetet, som konstnären Peter Linde är involverad i, hemlig.
– Vi har gjort en säkerhetsbedömning av situationen och kommit fram till det beslutet, säger Malin Tykesson.

Läs mer:

Dagens fråga

Brukar du låna böcker på bibliotek?

Loading ... Loading ...