Åke Jörnfalk. Foto: Angelika Sliwinski

Åke Jörnfalk är död

Skådespelaren och regissören Åke Jörnfalk, Malmö, har avlidit, 87 år gammal.

Han föddes på Möllevången i Malmö 1932 och växte upp på Kirseberg. Där gick han i kyrkans teaterverksamhet, som 15-åring började han i Studioteatern och fick spela Hamlet – för enda gången.
Han arbetade för Åtvidabergs Maskiner, det som senare blev Facit, och skulle bli försäljare av räknemaskiner, var det tänkt.
Dock kände han att han måste ge teatern en chans, lånade 1 500 kronor och reste till Stockholm, där han gick Terserus teaterskola. För att överleva rev han biljetter på Casinorevyn.

Hemkommen igen började han i Malmö Stadsteaters elevskola; sedan var han kvar på stadsteatern till 1996. Dock hade han vissa avbrott för jobb på Helsingborgs stadsteater och vid Teater 23 i Malmö.
Därtill spelade han buskis i Pildammsparken tio säsonger.
Även om han var ett teaterproffs så hade han en kärlek till amatörteatern, där hans bana ju började en gång. Han var i många år ledare för Augusten, ett teaterprojekt i bostadsområdet Augustenborg i Malmö. Det vägde tungt när han 2001 året fick Skånska Dagbladets kulturpris.

I en intervju för Skånska Dagbladet sade han att det var spelglädjen som var det viktiga för honom:
– Jag har aldrig drivits av perfektionism. Om jag ser en föreställning där jag ser att ensemblen tycker att det är roligt att berätta historien, så kan jag stå ut med nästan vilka skavanker som helst.