Norges Göran Johannessen (23) utvisas på två minuter efter denna situation med Sveriges Jim Gottfridsson under söndagens match i handbolls-EM mellanrundan grupp 2 mellan Norge och Sverige i Malmö Arena. Foto Andreas Hillergren / TT

Trots stark andra halva – Sverige föll mot Norge

Handboll Sverige föll till slut, trots en stark andra halvlek, mot Norge i söndagens match i Malmö arena i mellanrundan av EM. Därmed är de svenska chanserna att avancera till semifinal nu helt borta. Norge vann med 23-20.

Med Fredric Pettersson i mittförsvaret i stället för skadade Jesper Nielsen och Albin Lagergren tillbaka i laget (Jack Thurin utskriven ur truppen) kom det blågula landslaget ut i Malmö arena för att försöka ta den sista chansen att hänga på topplagen i gruppen.
Inledningsvis såg det inget vidare ut, missade skott och en straffmiss gav Norge kontringslägen och det norska laget gick fram till 4-1 och 5-2.

Men sedan kom en uppryckning, tack vare ett par fina utspel till kanterna och mål av Albin Lagergren, hans första i mästerskapet. Sverige gick i kapp till 5-5 efter 13 minuter.
Den glädjen blev kortvarig då det svenska anfallsspelet körde fast rejält resten av den första halvleken. Missade skott, avblåsningar för passivitet och slarv gav Norge möjligheten att rycka ifrån igen.

Simon Jeppsson fick chansen och gjorde mål och Fredric Pettersson fick göra sitt första EM-mål till 8-10. Men sedan blev det inga fler svenska mål och trots ett betydligt bättre försvarsspel än mot Portugal fick det svenska laget gå till halvtid i ett underläge med fyra mål. 8-12.

I början av den andra halvleken fortsatte den svenska måltorkan inledningsvis och Norge kunde gå upp till fem bollars ledning. Sedan byttes Andreas Nilsson, som så långt fått väldigt lite speltid, in och Lucas Pellas från Lugi fick ta en straff sedan både Daniel Pettersson och Jerry Tollbring missat. Pellas satte sitt första slutspelsmål i ett mästerskap och underläget var nere i tre bollar.

Några anfall senare gjorde Pellas även sitt första spelmål och fixade en ny straff som han själv satte i mål.
Sverige höll ganska länge siffrorna nere i tre måls underläge. Med fyra minuter kvar var avståndet plötsligt två efter mål av Kim Ekdahl du Rietz. Chansen fanns dessutom till ytterligare närkontakt men missade skott av Jim Gottfridsson och Kim Ekdahl du Rietz befäste det svenska ödet trots en stark andra halvlek.

Sportresultat

Sport i dag