Lukas Pellas gjorde fem mål mot Norge - men hade svårt att glädjas efter förlusten. Foto: TT

Pellas: Svårt att glädjas när vi förlorar

Trots en stark andra halvlek mot favorittippade Norge blev det en ny förlust, 20-23, för Sverige i mellanrundan i EM. Därmed är chanserna helt borta att nå semifinalerna.
Men matchen blev lite av ett genombrott för Lugis Lucas Pellas.

Norge gick inte att rubba i Malmö arena på söndagen och därmed hade det svenska landslaget förlorat båda sina matcher hittills i mellanrundan.
Medan Norge toppar gruppen ligger Sverige sist på noll poäng och semifinalchansen är helt borta.
För elitseriespelaren Lucas Pellas från Lugi var det blandade känslor efter matchen. Han fick själv chansen på allvar för första gången under slutspelet – och tog den. Med fem mål (flest i laget) i debuten i ett mästerskapsslutspel.
– Kul att få chansen förstås och att det gick bra för mig gör att jag har något att komma hem med efteråt. Men det är svårt att glädjas åt det när vi förlorar. Det känns tungt att vi inte får vara med och spela om medaljerna nu, sa Pellas efter slutsignalen.

Efter en svag första halvlek anfallsmässigt, 8-12, kämpade sig de blågula spelarna tillbaka riktigt starkt i den andra halvleken. I slutminuterna hade Sverige flera gånger chanser att minska avståndet till ett måls marginal och skapa spänning.
Men missade skott gav i stället Norge chansen att avgöra.
Den missade de inte.
– Vi sa att vi måste kunna gå rakryggade härifrån och se till att publiken stannar kvar den här gången till skillnad mot Portugalmatchen och det lyckades vi väl med. Men deras målvakt och försvar var riktigt bra, sa Lucas Pellas.

Det svenska anfallsspelet har hackat under i princip hela slutspelet och så även den här gången trots att Albin Lagergren äntligen kunde spela.
Försvarsspelet var mycket bättre än mot Portugal, trots att Jesper Nielsen på grund av skada lämnat plats åt Fredric Pettersson, men det hjälpte inte när målen framåt uteblev – även om den andra halvleken var ett fall framåt.
– Det känns surt och jag är mycket besviken. Vi spelade lite bättre, framför allt bakåt, i dag, men än en gång brände vi alldeles för mycket framåt och det är därför vi är ute nu, konstaterade Lukas Nilsson som inte gjorde ett enda mål den här gången.

Två matcher utan någon betydelse återstår för Sverige i EM.
Men Norge som hade stort stod i Malmö rusar vidare mot medaljerna.
– Vi hoppas förstås, men än är vi inte där. I dag blev det en försvarsmatch och vi var lite bättre på det än Sverige. Spelare för spelare är det väl ingen större skillnad på lagen, men Sverige har inte nått upp till sin bästa nivå som lag, sa Petter Overby i det norska laget.

Sportresultat

Sport i dag