Kultur

”Tittarna får vara med på Ewert Grens resa”

I serien Box 21 lockar Lucien (Cristian Bota) de rumänska flickorna Lidia (Ilinca Neacsu) och Alina (Alexandra Sarbei) till Sverige, där de tvingas in i prostitution. Första avsnittet har premiär på Viasat Series i kväll klockan 21.Foto: Benjamin Orre/Viaplay
Ingen Sektion satt
Kultur och Nöje I dag är det premiär för Box 21, den första av fyra planerade tv-serier som baseras på Roslund & Hellströms kriminalromaner. – Jag har alltid tänkt att de här böckerna är väldigt lämpade för tv-serier, säger den Kristianstadsbördige författaren Anders Roslund.

Boken Box 21 som handlar om människohandel kom 2005. Tv-serien med samma namn har premiär idag på Viaplay och efter att ha sett det färdiga resultatet är Anders Roslund nöjd.

– När jag hade sett tre avsnitt sade jag till min fru att serien håller bra svensk klass. Efter sjätte och sista konstaterade jag att, skit i Sverige, det här håller internationell klass, säger han.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Ingen Roskildefestival i år

Det populära nakenloppet på Roskildefestivalen 2015. I år blir det ingen vinnare – festivalen är inställd. Arkivbild.
Det populära nakenloppet på Roskildefestivalen 2015. I år blir det ingen vinnare – festivalen är inställd. Arkivbild.
Fotograf: Jens Nørgaard Larsen/NTB Scanpix/TT
Kultur och nöje

Den klassiska Roskildefestivalen blir inte av i år. Orsaken är att Danmarks statsminister Mette Frederiksen meddelat att förbudet mot stora folksamlingar förlängs till slutet av augusti.

Festivalen skulle ha hållits den 27 juni–4 juli. I början av mars var de 80 000 biljetterna för alla festivaldagar slutsålda, vilket var rekordtidigt.

Köpta biljetter gäller till nästa års upplaga, enligt arrangören.

Till festivalen – som i år skulle ha ägt rum för 50:e gången – var artister som Kendrick Lamar, Taylor Swift, Tyler the Creator, Thom Yorke och Faith No More inbokade.

Roskildefestivalen har sedan 90-talet varit norra Europas största musikfestival.

Kultur och nöje

Alla festivaler i Danmark ställs in

Kultur och nöje
Danmark Under måndagskvällen kom beskedet från den danska regeringen att alla festivaler i Danmark ställs in fram till och med augusti. Den omåttligt populära Roskildefestivalen är ett av de drabbade eventen.

Statsminister Mette Frederiksen meddelade under måndagskvällen att det kommer att råda fortsatt förbud för stora folksamlingar, marknader och festivaler i Danmark fram till och med augusti.

Beslutet betyder att Roskildefestivalen, som i år och skulle har firat sin 50:e upplaga, inte kommer att bli av.

Festivalen meddelade själv under måndagskvällen det tråkiga beskedet.

Årets biljett kommer att gälla till nästa år, 2021.

https://www.facebook.com/orangefeeling/posts/10156577004921706?__tn__=K-R

Sport

Fotbollstränaren Radomir Antic död

Serbiske fotbollstränaren Radomir Antic är död.
Serbiske fotbollstränaren Radomir Antic är död.
Fotograf: Darko Vojinovic/AP/TT
Sport

Radomir Antic har avlidit 71 år gammal. Den serbiske tränaren går till fotbollshistorien som den förste och hittills ende att ha basat för Atlético Madrid, Barcelona och Real Madrid.

Antic hade en 17 år långa proffskarriär som spelare. Åren 1991 och 1992 tränade han Real Madrid. Tre år senare tog han över hos rivalen Atlético, där han stannade fram till 2000. I Barcelona var han verksam 2003, som tillfällig ersättare för sparkade Louis van Gaal

Som förbundskapten ledde han Serbien i VM-slutspelet i Sydafrika 2010.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

spelaspel.se

Kommer Trump stanna i vita huset efter nästa presidentval?

Spelaspel.se Den 3 november 2020 avgörs det amerikanska presidentvalet och många undrar om Donald Trump kommer att få sitta kvar i Vita huset. Sett till att hans stående förmåga att vara immun mot diverse kontroverser har många länge sett hans andra mandatperiod som säkrad, men nu tycks coronaviruset kunna bli hans fall. I denna artikeln tittar vi närmare på vad som talar för och vad som talar emot att president Donald Trump får sitt ämbete förlängt.

Efter en skandalomsusad valkampanj chockades många när beskedet kom om att Donald Trump blev USA:s 45:e president. Den största förklaringen troddes ligga i hans populistiska approach och amerikanarnas utbredda misstro mot demokraternas kandidat, Hillary Clinton. Snart har fyra år gått sedan dess och den 3 november får vi veta om Donald Trump får sitta kvar eller inte. Intresset är ovanligt stort och redan nu går det att betta på presidentvalet – om vi ser till spelbolagens siffror ser vi snabbt att de räknar med en ny seger för Trump (1.75 i odds), men demokraternas kandidat Joe Biden ligger inte långt efter (2.05 i odds).

Vad talar för en Donald Trump-seger?

Donald Trump har varit i blåsväder för olika kontroversiella uttalanden och skandaler sedan han inledde sin valkampanj. Under hans första presidentperiod har kontroverserna fortsatt att dugga tätt, men han har alltid lyckats trolla sig ur de besvärliga situationerna med att starta nya skandaler, skylla på “fake news” eller skicka iväg några tweets. Exempelvis har det pratats om grova skattebrott och en förmodad inblandning i “Rysslandsaffären” där tydliga bevis pekar på att Donald Trumps valkampanj haft regelbunden kontakt med Ryssland, som i sin tur påverkade presidentvalet. Efter att mail läcktes ut som bevisade att han utpressat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på 3,7 miljarder kronor för att få dem att gräva fram smuts om demokraternas troliga presidentkandidat Joe Bidens son, ställdes han inför riksrätt. Något som bara hänt två presidenter före honom under landets 200-åriga historia. Föga förvånande lämnade han rättegångssalen som vinnare, vilket återigen talar för hans otroliga förmåga att slingra sig ur krissituationer och behålla det amerikanska folkets tillit.

En annan stark fördel för Donald Trump är hur starkt den amerikanska ekonomin har gått under de senaste åren. Även om detta är effekter av vad tidigare regeringar har banat vägen för så tar han ogenerat åt sig äran för landets ekonomiska framgång. På Twitter i somras skrev han följande:

“Big Rally tonight in Greenville, North Carolina. Lots of great things to tell you about, including the fact that our Economy is the best it has ever been. Best Employment & Stock Market Numbers EVER. I’ll talk also about people who love, and hate, our Country (mostly love)! 7:PM”

Coronaviruset är Trumps stora hot

Den 3 november avgörs alltså valet men kampanjandet har börjat för länge sedan. På demokraternas sida ser det ut som att Joe Biden kommer att bli deras kandidat. Flera favoriter har redan fått erkänna sig besegrade och nu är det Biden eller Bernie Sanders som gäller. Sett till Sanders vänsterpolitik är det inte särskilt troligt att han blir demokraternas kandidat, men samtidigt har Joe Biden varit i blåsväder för att flera gånger ha anklagats för att ha betett sig olämpligt mot kvinnor vilket kan vara till Sanders fördel.

Om det blir Joe Biden eller Bernie Sanders som ställs mot Trump är nog inte något presidenten oroar sig över just nu. Hans primära fokus bör vara det omskrivna Coronaviruset som kommit till USA. Nu har han stoppat alla till USA från Europa, men det är på hemmaplan han måste agera istället. Sett till att 27 miljoner amerikaner saknar sjukhusförsäkring och därmed inte har råd att vara sjuka från jobbet, kommer viruset att sprida sig som en löpeld.

Med Coronaviruset har också handeln avstannat vilket lett till kraftiga nedgångar på börsen. USA kan komma att drabbas hårt av detta och då den starka ekonomin länge har varit Trumps stöttepelare kan ett fortsatt börsras bli hans dödsstöten för hans kandidatur.

Under de närmsta månaderna lär vi se en del svängningarna i spelbolagens odds för Donald Trump och Joe Biden. För den som vill spela på presidentvalet så gäller det att hålla sig uppdaterad framöver.

Inrikes

Man häktad misstänkt för mord på kvinna

En mordmisstänkt man har häktats i Malmö. Arkivbild.
En mordmisstänkt man har häktats i Malmö. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes

En 49-årig man har häktats misstänkt för att ha dödat en kvinna i Malmö. Han är skäligen misstänkt för mord, en lägre misstankegrad, skriver Sydsvenskan.

– Min klient förnekar och han är bedrövad över situationen, säger mannens advokat Sven-Eric Ohlsson till tidningen.

Kvinnan, som var i 40-årsåldern, hittades död i stadsdelen Nydala i fredags. Den misstänkte mannen greps samma dag.

Utrikes

Grundskolor öppnar i Danmark efter påsk

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S). Arkivbild.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S). Arkivbild.
Fotograf: Ida Guldbaek Arentsen/Ritzau/AP/TT
Utrikes
Utrikes Statsminister Mette Frederiksen tror att låg- och mellanstadieskolor i Danmark kan börja öppna från den 15 april, men förbud mot stora folksamlingar kvarstår över sommaren.
Beskedet kom sedan antalet sjukhusinlagda patienter minskat för femte dagen i rad.

Frederiksen (S) säger att skolor upp till femte klass och även förskolor ska öppnas om antalet som smittas samt antalet nya dödsfall fortsätter att vara stabila. Däremot ska restriktioner mot större folksamlingar vara kvar fram till och med augusti.

Strax efter statsministerns besked meddelade Roskildefestivalen officiellt att den ställer in årets evenemang.

Förbud att samla fler än tio personer både i offentligheten och i privata hem och har varit i kraft sedan den 17 mars.

Restauranger, barer och frisörsalonger ska vara fortsatt stängda, åtminstone till "nästa fas" enligt Frederiksen.

Hon säger också att hon beklagar att det inte blir några slutexamina för grundskolorna denna termin.

Nya siffror

Beskeden kom sedan ny statistik rapporterats om dödsfall och smittade, vilket statsministern kommenterar:

– Då jag stod här för en vecka sedan så ingick vi ett avtal, sade Frederiksen på presskonferensen i Köpenhamn på måndagen.

– Om antalet inlagda med corona går den rätta vägen, och folk fortsätter att hålla avstånd, då ska vi efter påsk gradvis, försiktigt och kontrollerat åter öppna Danmark.

I dagsläget är omkring 500 patienter med konstaterad coronasmitta inlagda på danska sjukhus. Av dem får cirka 140 personer intensivvård.

Totalt har 1 322 personer med smittan vårdats på sjukhus, men av dem har cirka 600 återhämtat sig så mycket att de kunnat skrivas ut.

"Många restriktioner"

Dödsfallen fortsätter att öka – enligt den senaste sammanställningen är antalet nu uppe i 187.

Mette Frederiksen fortsätter att uppmana medborgarna att inte resa för mycket runt om i landet i påsk. Det är dock inte förbjudet.

Hon säger också att danskarna måste fortsätta att leva med många restriktioner, och hålla fast vid beteenden:

– Vi ska fortsätta att tvätta händerna, hosta i armvecket och stanna hemma om vi är det minsta sjuka, säger hon.

Polis granskar påskregler

Dansk polis aviserar en satsning för att se till att smittskyddsreglerna efterlevs under påskhelgen.

– Vi ökar bemanningen med 25 procent och vi kommer att ha massiv närvaro över påsken, säger Kim Christiansen i Vestegnens polisområde i Köpenhamn.

Han berättar att 700 personer har hört av sig till polisen om olika överträdelser av smittskyddsreglerna. Totalt finns 80 misstänkta fall. Det handlar om bland annat om kaféer, frisörsalonger och klubbar som misstänks ha brutit mot reglerna.

I gengäld har andra brottsanmälningar minskat, till exempel har inbrotten blivit färre.

– Det gör också att vi har de här extra resurserna att använda, säger Kim Christiansen.

Extra polispersonal kommer att skickas till sommarstugeområden på Syd- och Sønderjylland för att hålla ett öga på de många fritidshus som står tomma.

Inrikes

Fler falska sedlar – kan straffa dubbelt

På tre månader har polisen fått in 707 falska sedlar, samtliga 500-kronorssedlar. Arkivbild.
På tre månader har polisen fått in 707 falska sedlar, samtliga 500-kronorssedlar. Arkivbild.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Spridningen av falska sedlar skjuter i höjden. Under årets tre första månader var anmälningarna nästan sju gånger fler än under samma period förra året.
Och den som blir pålurad en falsk sedel riskerar att bli dubbelt straffad.

Polisen tror att gärningsmännen är få.

– Det är ett begränsat antal personer, men ändå inte bara en grupp, säger brottsförebyggare Lotta Mauritzson vid polisens nationella bedrägericentrum.

Polisen bedriver utredningar i flera olika delar av landet, men än så länge har ingen person delgivits misstanke om brott.

Från januari till och med mars anmäldes 707 falska sedlar, vilket kan jämföras med 102 under motsvarande period 2019. En liknande trend finns i fler EU-länder, konstaterar Lotta Mauritzson.

Färre hanterar sedlar

Den minskande användningen av kontanter i hela samhället underlättar för den här typen av brottslingar, eftersom människor överlag är sämre på att skilja falska sedlar från äkta.

– Jag kan bara gå till mig själv, jag är jättedålig på det. Man har ju inte sedlar i dag, så man är ju liksom ovan. Tidigare kunde man kanske ana genom att känna på sedeln, men det kan man inte i dag, för man hanterar så lite sedlar till mans, säger Lotta Mauritzson.

De som får betalt med falska sedlar är ofta privatpersoner som säljer saker på begagnatmarknaden, till exempel elektronik eller fordon. Det har i vissa fall handlat om tiotusentals kronor.

Kan bli misstänkt

Den som drabbas riskerar att bli dubbelt straffad – först genom att få värdelösa papper i stället för pengar för den vara som säljs och sedan genom att bli brottsmisstänkt om man försöker använda den falska sedlar i en butik.

– Ja, brottsmisstänkt lär man bli, sedan huruvida det går vidare till åtal, det är upp till åklagarna, säger Lotta Mauritzson.

De falska sedlar som upptäcks är oftast tillverkade i avancerade skrivare, men saknar viktiga detaljer som finns på äkta sedlar. Det handlar dels om ett säkerhetsband med tre rektangulära fönster, dels en färgskiftande bild med anknytning till personen som finns på sedeln.

Bästa sättet att skydda sig mot falska sedlar är att lära sig hur dessa säkerhetsdetaljer ska se ut, tipsar Lotta Mauritzson.

– Vår uppfattning är att man borde ha kunnat se det om man hade varit lite uppmärksam.

Cecilia Klintö/TT

FAKTA

Fakta: Leta efter säkerhetsdetaljerna

Vanligen är det 500-lappar som förfalskas.

De falska sedlar som polisen får in för analys saknar i regel två säkerhetsdetaljer. Genom att vara uppmärksam på sedlarnas utseende minskar du risken för att råka ut för falska sedlar.

Alla högre sedelvalörer, från 100 kronor och uppåt, har ett säkerhetsband med tre rektangulära fönster. I fönstren finns bilder som rör sig och växlar motiv mellan "KR" och en kungakrona, om man vickar på sedeln. Bandet har olika färg beroende på sedelns valör.

På varje sedel finns också en liten bild som har anknytning till den person som porträtteras på sedeln. I bilden finns också sedelns valörsiffra. Om man vickar på sedeln skiftar bilden och valörsiffran gradvis mellan guld och grönt.

Källa: Polisen

Inrikes

Inga patienter till fältsjukhuset ännu

Vården ligger fortfarande steget före i kampen mot viruspandemin, enligt Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm. Arkivbild.
Vården ligger fortfarande steget före i kampen mot viruspandemin, enligt Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm. Arkivbild.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes 52 personer har avlidit i covid-19 i Stockholms län det senaste dygnet.
Men än så länge finns det gott om lediga vårdplatser, enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson. Nu planerar regionen framåt.
– Vi måste tänka på uthålligheten.

Sammanlagt har 303 personer i länet dött i sjukdomen, som orsakas av coronaviruset.

– Vi har kommit så långt in i epidemin, med många sjuka under lång tid, säger Björn Eriksson.

Samtidigt intensivvårdas 179 patienter vid akutsjukhusen.

– Vi har fortfarande en ökning av sjuka. Men vi har gott om ledig kapacitet och fortsätter att bygga ut med fler platser.

På måndagen var över 50 intensivvårdsplatser och flera hundra vanliga slutenvårdsplatser lediga.

– Just nu ligger vi steget före. Det beror på våra fantastiska medarbetare som kommit in och jobbat, tagit extra pass och ställt upp jättemycket, säger Eriksson.

Nu finns ett andrum att jobba mer långsiktigt enligt sjukvårdsdirektören.

– Vi måste tänka på uthålligheten för våra medarbetare. Att de kan få återhämtningspauser.

Flera av de 6 500 frivilliga som anmält sig för att hjälpa till har därför börjat slussas in i vården.

– Vi önskar fortfarande att fler kommer in och hjälper oss. De som har sjukvårdsutbildning är varmt välkomna.

Under måndagen väntades de första patienterna till fältsjukhuset i Älvsjö. Men än så länge har det inte behövts.

– Det är en reservkapacitet som vi har redo att sätta in om det här eskalerar, säger Eriksson.

Fältsjukhuset i Älvsjö är redo att ta emot patienter. Arkivbild.
Fältsjukhuset i Älvsjö är redo att ta emot patienter. Arkivbild. Fotograf: Jonas Ekströmer/TT

Eslöv

Formella fel i stöd till elev men skolan kritiseras inte

Mot bakgrund av att Eslövsskolan utrett elevens behov av särskilt stöd, vidtagit stödåtgärder, att stödet bedöms fungera väl samt den omständigheten att eleven går i årskurs 9 avstår Skolinspektionen från att ingripa trots en del formella fel.
Fotograf: Tomas Oneborg/SvD/TT
Eslöv
ESLÖV Eslövsskolan har gjort vissa formella fel mot vad lagen kräver i fråga om stöd till en högstadieelev med problem, skriver Skolinspektionen i ett beslut - men väljer ändå att inte ingripa eftersom man anser att skolan har gjort vad den ska för att hjälpa eleven.

Eleven började högstadiet med goda betyg och trivdes överlag på skolan men började sedan må sämre och fick olika diagnoser.

Vårdnadshavaren som gjort anmälan till Skolinspektionen ansåg att eleven inte fick det stöd hen behöver i skolan utifrån sina svårigheter och diagnoser.

Föräldern tyckte att skolan brast i stödutredning, utformande av åtgärdsprogram, anpassning av undervisning samt i att verkställa och följa upp ett åtgärdsprogram.

Föräldern anser att detta var huvudförklaringen till att eleven fått F-varning i flera ämnen samt att elevens mående försämrats kraftigt.

Eslövs kommun har i ett långt svar redogjort för alla de åtgärder som satts in för att hjälpa eleven.

Det handlar om extra anpassningar som utökats och intensifierats. När dessa inte fungerade beslöts att utreda särskilt stöd vilket också gavs.

Vid tidpunkten efter det klarade eleven kunskapskraven i samtliga ämnen, men skolan såg en risk att det inte skulle gå framöver eftersom man bedömde att elevens energi inte räckte till och att hen hade svårt med minnet.

Eslöv påpekade i svaret att ytterligare två utredningar om elevens behov av stöd gjordes efter det. Ytterligare nio åtgärdsprogram för eleven upprättades under ett år.

Skolan anpassade elevens studiegång i form av förkortade skoldagar. Inga ämnen plockades bort men undervisningstiden reducerades i fyra ämnen.

Skolan tycker att den anpassade studiegången fungerat bra och bör fortsätta, men eleven och dennes vårdnadshavare har vid flera tillfällen uttryckt att åtgärderna, i synnerhet de extra anpassningarna, inte räckt till eller fungerat och att det hade behövts ännu fler åtgärder.

I Skolinspektionens beslut nämns en del saker där Eslöv inte exakt följt lagskrivningarna.

Det handlar om att det i åtgärdsprogrammen inte framgår hur mycket undervisningstiden har reducerats i samtliga ämnen, och att skolan inte provat andra stödåtgärder innan man beslutade om anpassad skolgång.

- Anpassad skolgång är ett ingripande beslut som i förlängningen kan innebära att elevens möjligheter till fortsatt utbildning begränsas, motiverar Skolinspektionen, som dock inte funnit något som talar för att den anpassade skolgången var fel i detta fallet.

Skolinspektionen skriver vidare att det i vissa av åtgärdsprogrammen för eleven anges ett exakt datum för när uppföljning och utvärdering ska ske - men i andra anges endast vilken månad.

Inspektionen saknar till sist även uppgifter om vem som ska ansvara för uppföljningen.

Sammantaget anser Skolinspektionen inte att skolan ska kritiseras.

– Mot bakgrund av att skolan utrett elevens behov av särskilt stöd, vidtagit stödåtgärder, att stödet bedöms fungera väl samt den omständigheten att eleven går i årskurs 9 avstår Skolinspektionen från att ingripa, står i beslutet.

NÄSTA ARTIKEL