Slaven i källaren på din favoritrestaurang

I källaren på en välbesökt restaurang vid Möllevångstorget i Malmö hittades ett litet rum innanför ett kontor. I utrymmet fanns en nyligen använd säng. Det är kommunens inspektörers åsikt att det bodde någon där. Lokalen saknade fönster, ventilation och utrymningsväg. Den som bodde där löpte avsevärd risk om restaurangen började brinna.
Historien är välbekant. Personer som arbetar för svältlöner och bor under eländiga förhållanden. Ingen vet vem som sov i sängen i källaren, men förmodligen ingen med goda arbetsförhållanden. Restaurangen är en av dem som Kvällsposten skrivit om i en granskning av arbetsförhållandena på vissa av Möllans restauranger. Bland annat talade de med en kvinna som gifts bort med en krogägare och fick arbeta i mannens restaurang under slavliknande förhållanden. Det är svårt att stoppa slavarbetet: restaurangägarna är bra på att dölja vad som pågår.
Konsumenterna måste bli bättre på det. Det är ovärdigt ett välfärdsland som Sverige att folk lever så här. Det är värt resurserna som krävs för att sätta press på restaurangägare som beter sig som slavägare, från kommunens sida.
Man måste som konsument fråga om ölen eller middagen är orimligt billig och vem som betalar priset. Uppgifterna om vilka krogar som utnyttjar slavarbete sprids i sociala medier, men kanske borde det spridas på fler sätt. Det finns hederliga krogägare som förtjänar att ta över deras kunder.
Martina Jarminder

Dagens fråga

Är du rädd för att åka utomlands på grund av Coronaviruset?

Loading ... Loading ...