Från och med tisdagen den 21 januari går det att blippa sitt betalkort även på Malmös stadsbussar, precis som på regionbussarna. På tur för införandet står nu Kristianstad, Eslöv, Landskrona och Ängelholms stadsbussar. Foto: Marianne Pernbro/Arkivbild
Mariell Hallenhed från Skånetrafiken och busschaufför Mikele Nordahl tror det nya systemet kommer att underlätta för både resenärer och chaufförer.

Nu kan du blippa på stadsbussarna i Lund

LUND Nu är det fritt fram att blippa sitt betalkort även på stadsbussarna i Lund och Helsingborg.
Nästa vecka följer Malmö efter och i slutet av januari även resterande tio skånska städer med stadstrafik.

– Vi är jättenöjda hittills, säger Mariell Hallenhed från Skånetrafiken som spänt följde hur starten blev i Lund när många reste på fredagen.

Att kunna blippa sitt betalkort direkt på bussen är ännu ett steg mot ett nytt och enklare sätt att resa.
– Det underlättar för spontanresenärer och turister men alla har glädje av det. Du behöver inte förbereda dig utan kan hoppa på bussen om det till exempel börjar regna, säger Mariell Hallenhed.
– Vi är först i Norden med detta, tillägger hon.

Först ut att få blipp på stadsbussarna var Trelleborg och Hässleholm. Nu har även Lund och Helsingborg det och sen följer övriga skånska städer efter.
När du blippar ditt betalkort betalar du för en enkel resa.
Behöver du resa mer och blippar en gång till samma dag får du automatiskt 24 timmar och kan resa så mycket du vill under den tiden utan merkostnad.
– Du får bästa pris och behöver inte fundera på det själv, säger Mariell Hallenhed.
Mikele Nordahl är busschaufför och tror blippandet kommer att underlätta.
– Det är bra om det går smidigt vid påstigning. Resenärerna slipper använda kortläsare, slå kod och hela den biten som tar tid och skapar köer. När det är fullt igång tror jag blippandet blir uppskattat och bra.
Kortläsarna kommer att försvinna, busschaufförerna ska inte sälja biljetter.
I dag är det vuxenpris på enkelbiljett som gäller men Skånetrafiken jobbar på att få till rabatt för unga och studenter.
– Det kommer, säger Mariell Hallenhed.

Även på spårvagnarna i Lund kommer resenärerna att kunna blippa.
Blippandet gäller resor i stadstrafik. Ska du först åka stadsbuss och byta till regionbuss löser du enklare en biljett exempelvis i Skånetrafikens app.
– Det är smidigare i just det fallet, säger Mariell Hallenhed.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Är det rätt att företag i välfärdssektorn tar ut vinst?

Loading ... Loading ...