Christer Björkman. Foto: TT

Melodifestivalen får Hall of Fame

I år koras Melodifestivalens 60:e vinnare och i samband med det jubileet instiftas nu också Melodifestivalens Hall of Fame.

Framöver kommer sex insatser att väljas in i Melodifestivalens Hall of Fame varje år men premiäråret 2020 blir det hela 48 inval och i varje deltävlingsvecka presenteras tolv pristagare. Utöver tävlingsmomentet mellan duellerande artister bjuder Andra chansen i Eskilstuna på ett förlängt program där pristagarna hyllas.
– Det här är ett pris för att hylla de som gjort Melodifestivalen till vad den är idag. Det är inte bara vinnarna som berättar festivalens fantastiska historia. Det är så mycket annat som vi vill hedra, säger Christer Björkman senior producent Melodifestivalen 2020 i ett pressmeddelande.

Det är ledningsgruppen för Melodifestivalen 2020 som valt in de 48 första insatserna och underlaget som de valt från utgörs av en stor enkät som gjordes i Melodifestivalens app inför säsongen 2020 och alla 48 pristagare fanns bland de som nämndes där.
Inför Melodifestivalen 2021 kommer man utse en kommitté med uppgift att ta fram 18 nya nomineringar varje år. Utifrån dessa väljer tittarna vilka sex som ska väljas in i Melodifestivalens Hall of Fame.
– Melodifestivalens långa och färgstarka historia har skapat minnen som lever kvar och sprider sig mellan generationer, ett kollektivt minne kan man säga. Och pristagarna visar att man kan bli en vinnare på många olika sätt. Det kan handla om en koreografi, en textrad, eller något helt annat som liksom stannat kvar, säger Christer Björkman om urvalet.