Foto: TT och Wikipedia Commons

Johnny Bode-pris till Svenska Akademien och Zlatan

Nöje Årets Johnny Bode-pris går i år till Svenska Akademien.
Men även Zlatan Ibrahimovic får ett hedersomnämnande av sällskapet som varje år uppmärksammar den skandalomsusade artisten.

Johnny Bode-priset delas årligen ut till en någon som, enligt sällskapet,  under året agerat i kompositören, sångaren och artisten Johnny Bode-Delgadas anda, ”på så vis att han eller hon trampat i klaveret, skapat en skandal eller på annat underhållande vis visat fräckhet och ställt till det för sig själv och sin omgivning”.

2020-års pris går nu till Svenska Akademien som enligt Johnny Bode-sällskapet har en ”imponerande lång och konsekvent historia av skandaler, jäv, intriger och allmänt kreativ moralisk flexibilitet”.
”Faktum är att akademien redan under ett antal år legat väl till för ett Johnny Bode-pris. I år utgjorde den dock ett självklart val” skriver sällskapet i motiveringen.

Men även Zlatan Ibrahimovic figurerar i sällskapets utdelning. Fotbollsspelaren får det nyinstiftade hedersomnämnandet Busgroggen.

”2020 utdelas Busgroggen till Zlatan Ibrahimovic för att han lyckats med den unika bedriften att som levande svensk få en staty rest över sig, bara för att inom ett par månader få den skändad av samma människor som först hyllat den. Ett agerande helt i Johnny Bodes anda”, skriver sällskapet.

Johnny Bode (1912-1983) var en sångare och kompositör med sin storhetstid under 1920- och 1930-talet men vars liv fylldes med allehanda skandaler, bland annat fängelsedomar för bedrägerier och obetalda krognotor. Enligt historien om Johnny Bode ska artisten även ha lyckats med konststycket att bli utvisad från fyra länder.

Varje år ger Johnny Bode-sällskapet ut ett pris som består av ett diplom och en summa pengar  som man själv festar upp under en kväll.

Läs mer: